OpcinaIlijas
Materijali za XXII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXII sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Program Manifestacije “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995.”

 

65471878 504264796780177 5279326435343859712 nOpćina Ilijaš u saradnji sa džematom Podlugovi i MZ Ljubnići organizuje manifestaciju “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine” u cilju obilježavanja 24. godišnjice genocida nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”.

PROGRAM:

PONEDJELJAK 08.07.2019.

04:00 – polazak na pohod trasom puta smrti/slobode „Marš mira 2019“ Nezurk – Potočari
(polazak autobusa za stanice Ljubnići – Podlugovi – Ilijaš – Stari Ilijaš – Malešići)

17:00 – prigodan vjerski i kulturni  program u džamiji u Ljubnićima (Ya’sin i Tevhid )
Izvođači: ilijaški imami, mekteb i Mreža mladih Podlugovi – Ljubnići
Gost predavač: dr. Abdulgafar ef. Velić

UTORAK 09.07.2019. 

10:30 – Trg Alije Izetbegovića  – ispraćaj konvoja sa posmrtnim ostacima spremnih za ukop 11. jula 2019. U Potočarima

17:00  – BIZNIS CENTAR ILIJAŠ  – promocija knjige Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš „11. JULI U MOM ŽIVOTU“
(promotori: Fikret Hodžić, Alma Omerović, Mersiha Duraković, Kenan Hasić)
Moderatorica: Nermina Lemezan

19:00 – AKADEMIJA  – KINO SALA ILIJAŠ
Gosti: Doc.dr.hafiz Kenan ef. Musić
prof. dr. Mirsad Cvrk autor knjige „SREBRENICA – kršenje ljudskih prava od Dejtona do danas“
Bekir Husejinović  – autor knjige „Dječak sa rukama starca“
Glumac Mirza Mušija
Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić
Hor „Preporod“ Ilijaš
Voditeljica programa: Dalila Omerović
 
ČETVRTAK 11.07.2019.

05:00 – odlazak na dženazu i komemoraciju u Potočare
(polazak autobusa sa stanice Ljubnići – Podlugovi- Ilijaš – Stari Ilijaš)

 
Materijali za XXI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXI sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Odluka o biračkim mjestima

Komisija Općinskog vijeća Ilijaš za provođenje izbora u MZ je dana 10.03.2014. godine donijela:

pdfsmall Odluka o biračkim mjestima u MZ na području Općine Ilijaš

 

 
Održan prvi radni sastanak načelnika, kolegija kabineta, predsjednika i članova Savjeta MZ

 

09w8429875925209012Na protekloj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš dodjeljeni su mandati novoizabranim predsjednicima i članovima Savjeta 14 MZ koji su izabrani na izborima 19. maja 2019. godine.

Tim povodom općinski načelnik je u velikoj sali Općine Ilijaš organizovao prvi radni sastanak sa predsjednicima i članovima 14 Savjeta MZ, kolegijem kabineta i predstavnicima UNDP-a.

Cilj sastanak bio je da se novoizabrani predsjednici i članovi Savjeta MZ lično upozanju sa pomoćnicima načelnika, da ih se upozna sa radom organa uprave, službama za upravu, te da se razmijene neke operativne informacije koje će im pomoći u daljnjem radu.

Ulogu domaćina sastanaka preuzela je pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

"Mislim da smo imali vrlo kvalitetan i konstruktivan sastanak. U prvom dijelu predviđeno je upoznavanje sa radom organa uprave, a potom je sastanak nastavljen sa predstavnicom UNDP-a Jasminom Islambegović, koja je željela također da se upozna sa novim Savjetima i da ih upozna sa projektom "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". Pvi ciklus ovog projekta se završava u oktobru ove godine, ali je već najavljen drugi krug tog projekta i mi očekujemo da Općina Ilijaš aplicirati i biti sudionik sa novim mjesnim zajednicama, koje nisu bile partnerske u prvom projektu.

Mi smo predstavnicima Savjeta MZ još jučer uputili podloge za izradu Poslovnika o radu Savjeta MZ, zapisnike o radu Savjeta i zborova građana, podloge za izradu izvještaja o radu. Ostalo je još da im dostavimo 'templejt' Statuta MZ, kako bi ih oni prilagodili uslovima svoje mjesne zajednice, a zatim na zborovima građana usvojili nove Statute i dostavili ih na potvrđivanje Općinskom vijeću Ilijaš", kazala je Zagorac – Jozić.

90285927592085Predsjednici Savjeta su se kroz kratka obraćanja svakoga od njih predstavili prisutnima. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se također obratio sa čestitkom za imenovanje i sa smjernicama za budući rad. Ukazao je na važnost predstojećeg perioda u kome se kreira prednacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu, te važnost postavljanja prioriteta prilikom kandidovanja projekata.

"Koristim priliku da vas poselamim i pozdravim i čestitam pobjedu na izborima. Izbori su pokazali da građani itekako imaju potrebe da biraju svoje predstavnike preko kojih će komnicirati sa višim nivoima vlasti i da su zainteresovani za zbivanja u svojim mjesnim zajednicama. Ako je izašlo preko pet hiljada građana koji su birali, to itekako pokazuje interes i mi tom interesu moramo odgovoriti, a najbolji odgovor je aktivnost Savjeta, organizovanje foruma i zborova građana, efikasan rad, te razmatranje tematike koja je od značaja za određenu mjesnu zajednicu. 

Kada je u pitanju zakonodavni okvir mjesna samouprava nije do kraja definsana, pominje se u Zakonu o principima lokalne samouprave, sve su to neki okviri koje treba dalje dorađivati i definisati. Potrebno je jasno i precizno postaviti status mjesne zajednice i status organa koji vode te mjesne zajednice.

Općina Ilijaš je već nekoliko godina vrlo aktivna u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koju provodi UNDP. Projekat je pokazao izuzetne rezultate u šest mjesnih zajednica koje su obuhvaćene projektom.

Mislim da je važnije kapacitiranje mjesnih zajednica, nego samo projekti na terenu. Projekti pokazuju da su mjesne zajednice sa aspekta ljudskih resursa ojačale do tog nivoa da mogu realizovati same određene projekte. Općina želi nastaviti saradnju sa UNDP-om i proširiti je na sve mjesne zajednice.

Kada je u pitanju realizacija projekata vi znate da se projekti definišu Budžetom Općine. Svi projekti prolaze i definištu se kroz Operativne planove i Općina je implementator svih tih projekata. Mi odgovaramo za provođenje procedura i implementaciju projekata, a na vam je da postavite prave prioritete prilikom knadidovanja projekata", kazao je Fazlić.

Na samome kraju sastanka predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović obratila se prisutnima, te vrlo pohvalno iskazala bitnu ulogu Savjeta partnerskih mjesnih zajednica i samog organa uprave u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH".

Općina Ilijaš je ispunila sva očekivanja ovog projekta i visoko je rangirana u odnosu na ostale općine koje su učestvovale u istom projektu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL