OpcinaIlijas
Materijali za XXV sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXV sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXV sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Uskoro produženi boravak u OŠ Hašim Spahić

 

potpisivanje nacelnik fazlic i ministrica bogunicProstor stare sale za tjelesni odgoj u OŠ “Hašim Spahić” bit će namijenjen za potrebe produženog boravka, nakon što se uradi rekonstrukcija ovog prostora.

Ovim povodom, danas je općinski načelnik Akif Fazlić potpisao sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i obavljanju stručno tehničkog nadzora nad pomenutom salom sa ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zinetom Bogunići direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem.

Ukupna vrijednost projekta je 200.000 KM, od čega će Ministarstvo osigurati  150.000 KM, dok će Općina izdvojiti nedostajuća sredstva za realizaciju, nakon provedene procedure javne nabavke i potpisivanja Ugovora sa odabranim ponuđačem.

“Zahvaljujući resornom ministarstvu mi ćemo od drugog polugodišta imati produženi boravak za mališane koji pohađaju Osnovnu školu "Hašim Spahić". Sve su procedure provedene i nadam se kako će roditelji i njihova djeca biti zadovoljni s ovim rješenjem”, istakao je načelnik Fazlić.

Ministrica Bogunić je poručila kako je jedan od ciljeva Vlade Kantona Sarajevo da svaka osnovna škola ima i produženi boravak.

“Ministarstvo pomaže školama, u ovom slučaju Općini, koja je od nas zatražila da se sredstva usmjere na rekonstrukciju prostora stare sale za tjelesni odgoj. Na ovaj način će boravak biti osiguran za veću grupu djece, jer na području ove općine s obzirom na broj stanovnika postoji samo jedna škola s produženim boravkom i mi na ovaj način zadovoljavamo potrebe roditelja”, potcrtala je ministrica Bogunić.

 
Materijali za XXIV sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXIV sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXIV sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Odluka o biračkim mjestima

Komisija Općinskog vijeća Ilijaš za provođenje izbora u MZ je dana 10.03.2014. godine donijela:

pdfsmall Odluka o biračkim mjestima u MZ na području Općine Ilijaš

 

 
Posjeta grobljima branitelja povodom praznika Svi sveti

 

svi sveti groblje stupe 2U povodu katoličkog praznika Svih svetih općinski načelnik Akif Fazlić, predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš te predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama, u mjestu Ljubina. Položili su cvijeće na grob zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića, pripadnika Armije BiH.

Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira, na sinov grob je ove godine došao sam. Njegova supruga Jagoda je umrla. Uspomene su jedino što je ostalo Vladimiru i što vrijeme ne briše.

Sjećanje na najbolje sinove i heroje je tradicija Općine Ilijaš i to je segment društvenog života koji se uspješno prenosi i na mlađe generacije. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da posjetom grobljima dajemo doprinos instituciji sjećanja.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović i predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš također su danas obišli katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjena tri poginula borca Armije BiH Mijo Ilić, Drago Martinović i Josip Lajner i na njihove grobove položili cvijeće.

Velečasni dr. Pero Brkić, dekan Sutješkog dekanata i župnik župe Breza kazao je više o obilježavanju ovog datuma.
 
"Sve civilizacije i sve vjere svijeta imaju jedan dan u godini kada se sjećaju pokojnika. Kod nas je to na dan  Svih svetih  određeno na Dušni dan. Zahvaljujući onima kojih nema, mi postojimo. I mi baštinimo nešto od njih. groblje breza 1 novembarSvi su ostavili i uradili nešto u svom životu od čega mi profitiramo i nakon nas će profitirati drugi. To je dobro i važno jer se kaže da su groblja zalog naše budućnosti, odnosno kako pazimo grobove i poštujemo mrtve tako se odnosimo i prema živima. Trebamo biti zahvalni onima koji su braneći sebe i svoje obitelji dali nama kakav-takav mir i slobodu i njima dugujemo sjećanje i čuvanje od zaborava", poručio je velečasni Brkić.
 
Na obavezu sjećanja na najhrabrije sinove odbrane podsjeća i Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš.
 
"Svake godine, 1. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije", kazao Spahić.
 
Katolici 1. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.  Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL