OpcinaIlijas
Iz Ilijaša ispraćen konvoj sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici

99993333378356289275925Tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, pripremljeni su za ukop.

Organizacioni odbor manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. godine", u cillju obilježavanja 24. godišnjice genocida i ove godine je u Ilijašu upriličio dostojanstven ispraćaj identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

U prisustvu porodica žrtava i velikog broja građana naše općine ispraćen je kamion posmrtnih ostataka pronađenih žrtava.

Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović i članovi Organizacionog odbora manifestacije "Dani sjećanja – SREBRENICA 11. jul 1995. godine" također su prisustvovali ispraćaju žrtava.

"Građani Ilijaša na dostojanstven način, kao i ranijih godina, ispraćaju posmrtne ostatke ljudi koji su na svirep način izgubili živote. Danas pokazujemo svoje dostojanstvo, snagu i prkos. Također, danas pokazujemo da generacije koje su došle iza srebreničkog genocida imaju snage graditi budućnost i na najbolji način obilježavati i pamtiti ono što se desilo u Srebrenici. Moramo imati snage da iz srebreničkog genocida ponesemo važne pouke i da 99993333987592375923gradimo novu i bolju budućnost svih građana BiH. Zaista sam zahvalan građanima općine Ilijaš jer su u velikom broju danas došli da ispratimo posmrtne ostatke i odamo pijetet poginulima, te da iskažemo našu obavezu i odgovornost kada je u pitanju obilježavanje i pamćenje srebreničkog genocida", kazao je načenik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Kamion s tabutima će se zaustaviti u Vogošći, a potom i ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, te Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i na Markalama.

Najstarija osoba čiji će posmrtni ostaci biti ukopani ove godine u Memorijalnom centru Potočari je Šaha Cvrk koja je ubijena kada je imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima 16-godišnji Osman Cvrk.

 
YEP Projekat - Obavijest

Obavještavamo Vas da je na Javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja pristiglo ukupno 70 prijava. Od strane Komisije za administrativnu usklađenost koju čine predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i predstavnici Općine Ilijaš izvršena ocjena pristiglih prijava, za uključivanje u Projektu YEP inkubator poslovnih ideja. U narednom periodu će pozitivno ocijenjeni aplikanti biti pozvani na prezentaciju Projekta YEP inkubator na kojoj će biti obaviješteni o narednim koracima koji će biti provođeni s ciljem odabira krajnjih korisnika Projekta. Spisak pozitivno ocjenjenih aplikacija unutar ove faze Projekta (njih ukupno 30) je dat u pdf dokumentu ispod :

pdfsmall 

Spisak aplikanata

 
Zabrana održavanja sportskih i kulturnih manifestacija u periodu od 8. do 11. jula 2019. godine

 

cvijet-srebrenice-2Na osnovu člana 107. Statuta Općine Ilijaš-prečišćeni tekst (“Službene novine Kantona Sarajevo” broj: 20/09 i 46/18), općinski načelnik donosi: ODLUKU O ZABRANI ODRŽAVANJA SPORTSKIH I KULTURNIH MANIFESTACIJA KOJE NISU PRIMJERENE MANIFESTACIJI „DANI SJEĆANJA-SREBRENICA 11. JULI 1995. GODINE“

Član 1.
Zabranjuju se sve sportske i kulturne manifestacije u periodu od 08.07.2019. do 11.07.2019. godine na teritoriji općine Ilijaš, a koje nisu primjerene Manifestaciji “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. godine”.

Član 2.
Medijske kuće, organizatori kulturno- umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji Općine Ilijaš, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti i Danima sjećanja- Srebrenica 11.Juli 1995. godine.

Član 3.
Za realizaciju ove odluke zadužuju se: JAVNA USTANOVA “KULTURNO-SPORTSKI CENTAR I RADIO ILIJAŠ” ILIJAŠ, a koja se obavezuje da oglasi ovu Odluku i da umjesto zabavne i narodne muzike emituje muziku i emisije prikladne danu žalosti; Obrazovne ustanove na području Općine Ilijaš (osnovne i srednje škole); Policijska stanica Ilijaš.

Član 4.
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se na oglasnoj poloći Općine.

Pouka o pravnom lijeku: Protiv ove Odluke nezadovoljna stranka ima pravo Prigovora Općinskom načelniku u roku od 8 dana od dana prijema.

 
Materijali za XXIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXIII sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Odluka o provođenju izbora u mjesnim zajednicima

Na osnovu člana 28. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BIH“, broj 49/06), člana 86. stav 4. Statuta Općine Ilijaš prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“; broj: 20/09) Općinsko vijeće Ilijaš na 16. sjednici održanoj 27. februara 2014. godine, donijelo je

pdfsmall Odluku o provođenju izbora u mjesnim zajednicama

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL