OpcinaIlijas
Obilježavanje 26. godišnjice napada na Crnoriječku visoravan

258418741541477444444Udruženje boraca „Patriotska liga '91“ Ilijaš obilježit će u petak i subotu, 8. i 9. novembra 2019. godine, 26. godišnjicu napada na Crnoriječku visoravan.

Program obliježavanja:

Petak, 08.11.

12:00Vjerski program u džamiji Crna Rijeka poslije džuma namaza;

Subota, 09.11.

11:45 – okupljanje u haremu džamije Crna Rijeka;

12:00 – Podne namaz;

12:30 – Posjeta zatvoru „Solana“ Nišići – Jelik gdje će biti upriličen čas historije i polaganje cvijeća;

13:00 – Povratak u Crnu Rijeku, polaganje cvijeća na spomen obilježja;

13:15 – Projekcija filma 1993. godina u Domu MZ Crna Rijeka – Kamenica, obraćanje načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića i gostiju.

Pokrovitelj obilježavanja godišnjice je Općina Ilijaš.

 
YEP Projekat - Obavijest

Obavještavamo Vas da je na Javni poziv za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja pristiglo ukupno 70 prijava. Od strane Komisije za administrativnu usklađenost koju čine predstavnici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i predstavnici Općine Ilijaš izvršena ocjena pristiglih prijava, za uključivanje u Projektu YEP inkubator poslovnih ideja. U narednom periodu će pozitivno ocijenjeni aplikanti biti pozvani na prezentaciju Projekta YEP inkubator na kojoj će biti obaviješteni o narednim koracima koji će biti provođeni s ciljem odabira krajnjih korisnika Projekta. Spisak pozitivno ocjenjenih aplikacija unutar ove faze Projekta (njih ukupno 30) je dat u pdf dokumentu ispod :

pdfsmall 

Spisak aplikanata

 
Otvorenje spomen česme i novoasfaltirane dionice puta u selu Homar

homar 01U selu Homar, mjesna zajednica Srednje, upriličeno je svečano otvorenje spomen česme šehidima i poginulim civilima odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. te puštanje u funkciju novoasfaltirane dionice puta Ravne – Homar.

Dužina asfaltirane dionice puta je 1.300 metara. Finansijska sredstva za asfaltiranje u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 170.443,73 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio koliko je važno građanima koji žive u najudaljenijim mjestima općine osigurati dostojne uslove stanovanja i življenja.

"Važno je napomenuti da se nalazimo u mjestu Homar koje je jedno od najudaljenijih mjesta općine Ilijaš, nekih 50 km od centra općine. Ljudi koji stanuju na granicama općine ali i entiteta, znaju da se na ovakav način brinemo o njima. Kroz projekte, želja nam je da stvorimo uslove da stanovništvo ostane na ovim područjima, da žive i da se bave poljoprivedom, stočarstvom, šumarstvom. Ključna intencija Općine Ilijaš je da dođemo u svako udaljeno mjesto i da obezbjedimo dostajno uslove kakvi trebaju biti u 21. vijeku za stanovanje. Ovdje je realizovan niz projekata. Najbitnija je asfaltirana saobraćajnica koja povezuje ovo naselje sa općinom ali i sa Sarajevom. Omogućena je putna komunikacija i za učenike, i za ljude koji rade ali i sve druge kojima je potrebna dobra putna komunikacija", rekao je Fazlić.

Idejom grupe mještana sela Homar, na čelu sa hadži Mujom Karavdićem, pokrenuta je inicijativa za izgradnju mesdžida. Nakon toga je došla ideja o gradnji hajr česme u haremu. Vođen željom da ostvati svoje dječije snove, projekat izgradnje i finansiranja na sebe je preuzeo upravo hadži Mujo, uz homar 2pomoć i finansijsku podršku komšija, sugrađana, prijatelja te Općine Ilijaš.

„Bio sam u Savjetu mjesne zajednice i imao potrebu i želju da uradim nešto za svoje selo. Pokrenuo sam ideju da se izgradi mesdžid, a u saradnji sa načelnikom Akifom Fazlićem, saradnicima i Muamerom Derviševićem, kao tadašnjim vijećnikom, da se asfaltira put. Mesdžid je posvećen mojoj majci. Kada sam došao do izgradnje harema došao sam na ideju da izgradimo i spomen česmu šehidima i civilnim žrtvama rata. Naravno pomogle su mi moje komšije i prijatelji iz Ilijaša i Breze. Danas smo presretni jer smo ostvarili naše ideje. Danas smo klanjali i prvu džumu što nam je posebna radost u ovom danu", kazao je Karavdić.

U procesu realizacije ovog projekta značajan doprinos i podršku dao je i Mahir Dević, predsjednik OO SDA Ilijaš i šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Cijenimo da je asfaltiranje puta kruna svega što se radilo na ovom području jer je naselje spojeno sa regionalnim putem Sarajevo – Tuzla. Nakon nekoliko godina aktivnosti, konačnu su građani dobili cijelu asfaltiranu dionicu puta. Veliki je mubarek i otvorenje vjerskog objekta pored kojeg se nalazi i šehidska česma koja je danas svečano i otvorena kao simbol pažnje prema našim najhrabrijim sinovima koji su dali svoje živote za domovinu", rekao je Dević.

Selo Homar je povratničko mjesto u kojem nakon rata živi oko 30 – tak stanovnika. Selo je pretrpjelo teška ratna razaranja te nije imalo izgrađenu putnu infrastrukturu. Mještani Homara su od MZ Srednje udaljeni oko 10 km.

 
Materijali za XXVI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XXVI sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt Materijali za XXVI sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Odluka o provođenju izbora u mjesnim zajednicima

Na osnovu člana 28. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BIH“, broj 49/06), člana 86. stav 4. Statuta Općine Ilijaš prečišćeni tekst („Službene novine Kantona Sarajevo“; broj: 20/09) Općinsko vijeće Ilijaš na 16. sjednici održanoj 27. februara 2014. godine, donijelo je

pdfsmall Odluku o provođenju izbora u mjesnim zajednicama

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL