• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 25. godišnjica donošenja odluke o pružanju otpora u MZ Gajevi Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 24 Tra 2017 12:12
Gajevi1Polaganjem cvijeća na Spomenik šehidima i borcima NOR-a u Čevljanovićima, te časom historije i prigodnim programom na lokalitetu Lokva počelo je obilježavanje 25. godišnjice donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac. Organizatori su udruženje RVI Ilijaš i MZ Gajevi. April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod. Historijski čas održao je jedan od organizatora sastanka i učesnik zbivanja u aprilu 1992. godine Bego Durić.
 
On je podsjetio da je u tom trenutku ovo područje bilo u potpunosti odsječeno komunikacijski od ostatka svijeta, barikade postavljene na glavne magistrale, a stanovništvo prepušteno samo sebi.
 
Durić je  podcrtao da je ovo važan datum i označava pripremu naroda da brani svoju domovinu.
 
Gajevi2-Najvažniji zaključci koji su tada doneseni na sastanku održanom na ovom mjestu u šumi su da se ne predaje oružje uprkos što su na to stalno pozivali. Donesena je odluka da se formira ambulanta na Gajevima za slučaj potrebe stanovništva, ali ono što je najznačajnije o čemu smo se dogovorili jeste da ne dozvolimo da civilno stanovništvo strada, te je napravljen plan evakuacije prema raspoloživim tehničko-materijalnim sredstvima. S obzirom na to da je ovo ogromna površina i na opkoljenost sa svih strana, ovo područje je bilo neodbranjivo i bila je potrebna divizija da se organizira odbrana, stoga je od izuzetne važnosti bilo napraviti plan evakuacije i izbjeći civilne žrtve i gledajući sad iz ove perspektive nakon 25 godina možemo biti zahvalni što ovdje nije došlo do pokolja i genocida, kazao je Durić za Radio Ilijaš.
 
Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš kazao je da se, zahvaljujući ovom sastanku i pravovremenoj evakuaciji, na ovom području nisu desili veći zločini, ubistva, zarobljavanja i silovanja.
 
Gajevi 3-Izuzetno je važno da su ovdje prisutni akteri tih dešavanja, da se vide i prisjete dešavanja a  ta znanja prenesu našoj djeci zbog naše i njihove budućnosti. Živimo u vrijeme kad se sve češće spominje oružje i ratovi, zato je važno da mlade generacije čuju o ovim dešavanjima kako se njima ne bi desilo ono što se desilo devedesetih godina na području cijele BiH i općine Ilijaš,  poručio je Spahić.
 
Prisutnima  se obratio  i Fahrudin Demirović, predsjednik Udruženja RVI Ilijaš. On je  naglasio važnost očuvanja tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95. godina i zahvalio svima koji su svojim dolaskom doprinijeli dostojanstvenom obilježavanju ovog datuma, te je izrazio nadu da će se očuvati sjećanje na tekovine Odbrambeno-oslobodilačkog rata i da će sljedećih godina na ovom mjestu biti više posjetitelja.
 
Cvijeće su, osim organizatora Udruženja RVI Ilijaš, položili i predstavnici Općine Ilijaš, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, pipadnici čete Dragoradi, MZ Gajevi, udruženje „Zlatni ljiljani“, Udruženje logoraša, Udruženje antifašista Ilijaš i drugi.
 
Prigodan kulturno- umjetnički program izveli su i ove godine učenici Osnovne škole “Srednje”, a bilo je znatno manje posjetitelja nego prethodnih godina.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Materijali za VIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (VIII sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt  Materijali za VIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Povodom Dana planete Zemlje akcija "Za čist i lijep naš Ilijaš" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 21 Tra 2017 12:04
mahirAsocijacija za mlade, ekologiju, kulturu i obrazovanje AMEKO Ilijaš u subotu 22. aprila povodom Dana planete Zemlje organizovat će ekološku akciju "Za čist i lijep naš Ilijaš". 
Cilj Projekta je educiranje i angažovanje djece i odraslih o pitanjima otpada i poticanje na donošenje pozitivnih odluka, podizanje svijesti o uticaju smeća i otpada na zdravlje ljudi, lokalni okoliš i širu zajednicu i jačanje saradnje sa ustanovama i lokalnom zajednicom. Ovu akciju Općina Ilijaš je podržala u iznosu od 1.500,00 KM. 
Okupljanje učesnika je planirano u subotu, 22.04.2017. godine u 10:00 na sljedećim lokacijama: 
Ilijaš Grad – ispred Sportske dvorane, Stari Ilijaš – ispred prostorija MZ, Podlugovi – ispred JU OŠ "Podlugovi", Luka – ispred prostorija MZ, Misoča – ispred prostorija MZ, Malešići – ispred prostorija MZ, Lješevo – ispred prostorija MZ, Mrakovo – ispred prostorija MZ, Kamenca – ispred prostorija MZ, Dragoradi – ispred prostorija MZ, Ljubinići – ispred prostorija MZ i Srednje ispred osnovne škole. 
Pozivamo sve zainteresovane učesnike da se priključe akciji. 
 
Odgođena Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana spomenika Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 21 Tra 2017 08:13
ICOMOS, Općina Ilijaš i Koordinacijsko vijeće udruga koje se bave zaštitom spomenika obavještavaju da se odgađa obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina na Starom gradu Dubrovniku planiran za subotu 22. aprila 2017. godine zbog loših vremenskih uslova. 
O naknadnom terminu obilježavanja Dana spomenika i spomeničkih cjelina javnost će biti obaviještena. 
 
Općinski načelnik održao sastanak sa direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 20 Tra 2017 13:43
Sastanci1 003Općinski načelnik Akif Fazlić danas je održao radni sastanak sa direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Ćesir Heni-Erduanom i glavnom isnpektoricom Koluh Edinom. Sastanku su prisustvovali i Pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš Merima Osmanović, Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš Meliha Avdibegović, komunalni inspektor Sadik Alić i građevinski inspektor Općine Ilijaš Vahid Hadžiabdić. 
Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove prisutnim je prezentirao odredbe Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo koji je Skupština Kasntona Sarajevo usvojila u decembru 2016. godine, a koji je objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo, broj: 2/17. 
Novim Zakonom uređeno je vršenje poslova inspekcijskog nadzora iz nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo radi osiguranja kontrole nad primjenom izvršavanja kantonalnih i drugih zakona, drugih propisa i općih akata, inspekcijski poslovi i njihov djelokrug, postupak insekcijskog nadzora, preventivno djelovanje inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora i druga pitanja. 
 
Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 15.000,00 KM predviđene su kazne za pravna lica ako odbijaju saradnju sa inspektorima u postupku nadzora, ne sudjeluju u vršenju inspekcijskog nadzora, onemogućavaju inspektora u vršenju nadzora. Zakonom su predviđene i kazne za odgovorna lica u pravnom licu kao i prekšaji i kazne za postupanje inspektora.
 
Na sastanku je bilo riječi i o radu komunalne i građevinske inspekcije Općine Ilijaš i  problemima s kojim se susreću u radu. 
 
Općinski načelnik Akif  Fazlić je podržao novi Zakon o inspekcijama i naglasio da oblast inspekcije treba urediti i postaviti na veći nivo, a Općina Ilijaš će instalirati program za podnošenje i praćenje prekršajnih naloga. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas846
mod_vvisit_counterJuče1053
mod_vvisit_counterOva sedmica2670
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24885