• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježavanje 21. juna – Dana sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce semizovačkog ratišta Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 20 Lip 2018 11:50

ljubinaU znak sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce semizovačkogq ratišta, u četvrtak 21. juna 2018. godine bit će upriličeno polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomen - obilježju u Semizovcu (Ljubina), uz magistralni put Sarajevo – Tuzla, obavještavaju iz Općine Kakanj.

Program obilježavanja:

- 9:00 sati, polaganje cvijeća na mezar ratnog komandanta Elvedina Šehagića Dinka;

- 9:30 sati, Polazak iz Kaknja (organizirani besplatni autobuski prevoz) ispred zgrade “Elektro Kakanj”;

- 10.30 sati, Spomen-obilježje u Semizovcu (Ljubina)
- intoniranje himne Bosne i Hercegovine;
- obraćanja;
- polaganje cvijeća na Spomen-obilježje;
- vjerski program.

- 12:00 sati, povratak u Kakanj.

 
Poklon knjiga najboljim učenicima Ilijaša Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 18 Lip 2018 14:22

received 10216348328406587Općinski načelnik Akif Fazlić obišao je pet osnovnih škola na području općine Ilijaš i u sklopu projekta "Knjiga za peticu" učenike V i IX razreda, koji su školsku 2017. - 2018. godinu završili odličnim uspjehom, obradovao knjigama.

Načelnikov poklon za 250 odlikaša je knjiga "Čarobni snovi" najljepše priče za djecu i omladinu sa konkursa "Planjaxovo pero 2017".

Čestitajući učenicima načelnik je naglasio kako je ovo potvrda njihovog truda i marljivog rada.

„Čestitam učenicima na izvanrednim rezultatima koji su ostvarili. Učenje je vaša perspektiva i nadam se da ćete nastaviti sa dobrim rezultatima. Svoje obaveze nastojte ispunjavati na najbolji mogući način. Mi stariji imamo obavezu da vam stvaramo dobre uslove kako bi svoju zadaću na najbolji mogući način mogli obavljati. Ovo je prilika da čestitam svim uposlenicima u školama koji vrijedno rade sa vama. Iskreno vam želim da lijepo provedete rasput i pripremite se za narednu školsku godinu, a maturanti da izaberu najbolje škole, koje će za njih predstavljati dobru perspektivu za studiranje i radna mjesta. Dobro razmislite prilikom tog odabira“, poručio je učenicima načelnik Fazlić.

received 10216348329806622Direktor OŠ "Stari Iliijaš" Mahir Dević je pohvalio projekat i naglasio kako je ova gesta općinskog načelnika važna jer će djeci ostati trajna uspomena na odlične rezultate u učenju i vladanju, a također će ih motivisati da budu jednako dobri i u budućnosti.

Uposlenik gradske biblioteke Ilijaš i inicijator projekta "Knjiga za peticu" Semir Spahić kazao je kako je najzad načelnik odvojio jedan radni dan za druženje sa učenicima.

„Ovo je projekat koji govori da je načelnik općine Ilijaš većinu stvari završio kada su upitanju potrebe cjelokupne zajednice. Napokon je na redu najljepši dio, druženje sa djecom i podjela knjiga najuspješnim učenicima. Ovo su skromni pokloni, a u budućnosti planiramo projekat realizirati sa većim brojem knjiga", kazao je Semir Spahić,

received 10216348330326635Refik Kurtović direktor OŠ "Srednje" kazao je da je Općina Ilijaš gotovo svaki projekat koji se realizovao u toj školi podržala u potpunosti ili djelomično.

"Ovo je projekat posvećen najboljim učenicima koji završavaju jedan oblik školovanja. Učenici petih razreda prelaze u sistem predmetne nastave, a deveti kreću u srednju školu. Učenicima je značajno da vide kako su bitni ne samo roditeljima i pedagozima nego i rukovodstvu u lokalnoj zajednici", rekao je Kurtović.

 
Dan šehida na mezarju u Solunu - Ove godine potpuno uređenje kompleksa Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 17 Lip 2018 20:51

solun3Nebo se ove godine na Dan šehida suzama solidariše sa majkama, sinovima, kćerkama, braćom, sestrama i nama ostavljenima jer ne prestaje bol za najmilijim koji prerano dadoše najsvetije i najvrijednije-svoje živote za odbranu i našu kakvu-takvu slobodu.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i ove je godine organizovala besplatan prijevoz autobusima i do šehidskog mezarja u Solunu povodom obilježavanja ovog značajnog datuma. Oko 50 putnika, uglavnom porodica i rodbine iz Ilijaša je krenuo za Solun na dovu šehidima kako bi odali počast hrabrim ilijaškim sinovima koji su život izgubili na olovskom ratištu, jednom od najžešćih u posljednjem ratu.

Porodice mezarja obilaze svake godine, zagrle bijeli nišan, isplaču se i ispričaju sa onima koji ih u Džennetu čekaju, pomiješaju bajramsku radost sa suzama nedostajanja, olakšaju teret svojoj duši.
Kako je kazao Mujo Numanović, imam džamije u Solunu cijeli dan pristižu rodbina i prijatelji, ali i zvaničnici ispunjavajući tako svoju dužnost da na Bajram posjećuju mezarja umrlih i da njihove duše obraduju neprocjenjivim poklonima- proučenom Fatihom i Ja sinom.

Numanović je kazao da će se sljedećih mjeseci intenzivno raditi na uređenju mezarja i harema. Ispravljeni su nageti nišani, poravnani i dalje slijedi njihovo uređenje kako bi posjetiteljima bio olakšan prilaz mezarima.

- Uslijedit će potom uređenje staza, pristupnog puta, ravnjanje terena i hortikulturno uljepšavanje kompletnog prostora. Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK odobrili su dodatna sredstva od 96.000 KM. Radi se o projektu u kome učestvuju i kantonalno Ministarstvo rada socijalne politike i izbjeglica, Općina Olovo, Općina Ilijaš, Općina Vogošća i Federalno ministarstvo za pitanja boraca.

solun0Vratiti se ponovo na ovo mjesto i pogledati sve mezare za većinu posjetitelja je potresno,a posebno saborce ukopanih šehida. Na mezarju u Solunu u kome je ukopano 140 šehida, mnogi su sa područja općine Ilijaš. Svi su junaci, iz elitnih, napadačkih jedinica i ljudske veličine. Svi su žive rane u srcima svojih majki, djece i očeva.

I na današnji dan je poslana poruka da njihova hrabrost mora biti putokaz budućim naraštajima, da se pamti, voli svoja domovina, a tuđe pravo poštuje.
Na Spomen obilježju su uklesana imena boraca koji su život dali za odbranu Olova i cijele Bosne i Hercegovine gdje su ukopani šehidi iz Olova, Ilijaša Sokoca i Han Pijeska.

Cvijeće su na mezarju u Solunu položile delegacije Udruženja porodica šehida Općine Ilijaš i Udruženje porodica šehida Općine Vogošća.

Izvor: radioilijas.ba

 
Dan šehida: „Dostojanstvo je vrijednost koja nema cijenu” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 17 Lip 2018 20:43

dan sehida„Dostojanstvo je vrijednost koja nema cijenu. To je svetinja. Čuvajte svoje dostojanstvo i slobodu“ jedna je od poruka s obilježavanja Dana šehida u Brezi. Drugi dan Ramazanskog bajrama, tradicionalno se obilježava kao Dan šehida koji su svoje živote dali za BiH. Centralnom obilježavanju u Brezi, koje je organizovao Medžlis IZ Breza i Općina Breza, prisustvovali su članovi porodica šehida, saborci i prijatelji šehida Ilijaša, Vogošće i Breze. U organizaciji Općine Ilijaš i Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš, položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, na dva šehitluka u Brezi, u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči.

CETRALNO OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA U BREZI

Na centralnom obilježavanju Dana šehida u Brezi poklonjene su hatme koje su proučili imami Medžisa islamske zajednice Breza i članovi Mreže mladih Ilijaš te proučena dova. Glavni imam Medžlisa IZ Breza Zejd ef. Sokić u obraćanju prisutnima rekao je da šehidima ne treba dan, ni Fatiha, ni Ja sin, ni hatma. Oni su u Džennetu i radosni su zbog onoga što su dobili.

„Oni imaju ono za čim mi žudimo, imaju sve džennetske radosti. Dobili su vječnost a sve zbog onoga što su učinili. Zbog vrijednosti žrtve koju učiniše na Allahovom putu. Da ne biješe spremnih na žrtvu, bi li danas bilo Bosne. Drugi dan Ramazanskog bajrama treba biti prilika da mi pored šehidskih nišana uzimamo pouku i neprekidno crpimo poruku. Šehidi nisu samo djeca svojih roditelja. Oni su djeca svih nas. Branili su svoje porodice, naše džamije i džemate, škole, naše škole, ustanove, našu domovinu. Oni su temelj naše budućnosti, jer su u te temelje ugradili svoje živote“,kazao je ef. Sokić.
U ime domaćina obratio se načelnik općine Breza Munib Zaimović koji je istakao da se svake godine na obilježavanju Dana šehida uči dova ali da se i mi preispitujemo da li smo učinili dovoljno za ono što su nam naši šehidi ostavili u amanet, a to je jedina nam država BiH.

„Također, ostavili su nam u amanet i svoje porodice. Što se tiče lokalne zajednice Breza, stanje se popravlja. Pokušava da se prikaže kako je BiH nemoguća i da se naši heroji pokušavaju proglasiti krivim i da budu osuđeni. Mi moramo pomoći našim gazijama da se oslobode krivice koja im se neopravdano stavlja na teret. Svako na svoj način mora se oduprijeti tome“, kazao je načelnik Zaimović.

Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš kazao je da je ovo sigurno jedan od najvažnijih datuma za Bošnjake koji moramo njegovati.

„Ono što su šehidi dali za našu državu bio je period kada su muslimani bila etnička grupa, kada su svoj opstanak na ovim prostorima skupo plaćali, plaćali velikim žrtvama, egzodusima i genocidima. Oni su napravili prekretnicu u historiji. Kada je kulturna, etnička i politička emancipacija Bošnjačkog naroda kada je pripremano međunarodno priznanje BiH i kada je ono očito imalo cijenu, naši najbolju sinovi bili su spremni da je plate. Danas su nam ostavili nešto najviše. Ostavili su nam slobodu, mir, državu BiH. U današnjem danu, u danu kada su Bošnjaci muslimani, vjernici i moralno najčistiji, karakterno najjači poslije uzvišenog mjeseca Ramazana, moramo kazati da ni trunku onoga što su nam oni ostavili, ne smijemo izgubiti. To je naša amanet po kojem se mjeri naš doprinos u borbi za BiH. Ne smijemo šutiti. Moramo DSC00660objektivno prosuditi gdje smo danas. Svjesni smo svega što može ugroziti dalju opstojnost, kako Bošnjaka tako i BiH. Mi moramo dati jasan odgovor. Zbog ličnih i grupnih političkih interesa sve više udaljavamo od onoga što jeste cilj. Odgovor na to dala nam je naša vjera. Moramo se vratiti zajednici koja je ključ i odgovor na naše probleme, od džemata do države. Moramo vratiti povjerenje jedni prema drugima. Moramo graditi slogu i jedinstvo“, kazao je načelnik Fazlić.

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća istakao je da svojim dolaskom ovdje, razmišljamo o svojoj sadašnjosti i budućnosti naše djece.

„Moramo zbog ljudskog dostojanstva i obraza, ostanka naučiti našu djecu da je historija BiH historija stradanja, ali i velike borbe. Ilijašani, Brezani i Vogošćani su pokazali na ratištima, da bez obzira na njihovu vojnu silu, kad stanemo, ne mogu proći. Oni koji ne vole Bosnu danas su mnogo organizovaniji. Zašto je to tako?! Očito je da smo se mi razjedinili. Nema nama ovdje života bez jedinstva ukoliko želimo slobodu, dostojanstvo i perspektivu. Pozivam vas da uložimo mnogo truda da zadržimo amanet koji su nam ostavili naši šehidi“, kazao je načelnik Smajić.

Dr. Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik muftije sarajevskog kazao je da su dani Ramazana posebno važni.

„Ramazanski bajram dolazi kao kruna Ramazana i posebno je nama drag. Imamo posebne emocije. Nekako su to emocije radosti, tuge i ponosa. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH drugi dan Bajrama je proglašen breza dan sehidakao Dan sjećanja na bosanske šehide. To je jedna od najvažnijih odluka. Naša historija je ispisana na šehidskim nišanima. Tu čitamo istinu o sebi, o našoj domovini, o našem narodu. Ta istina je časna i ponosna. Ali treba da znamo i to koliko su naši šehidi bili veliki borci i gazije, dali su svoje živote za djecu, slobodu, zajednicu i državu, moramo kazati da su u toku protekle agresije naši neprijatelji napravili 4 000 grobnica iz kojih smo iskopavali svoje očeve, braću, amidže, sestre. Od toga je bilo 400 masovnih grobnica. Jako je puno sekundarnih grobnica. Tijelo jednog Bošnjaka iz Srebrenice, pronađeno je u 11 masovnih grobnica. Onda se iz našeg naroda izrodila Armija BiH koja je odbranila svoju domovinu i narod. Moramo se boriti protiv nepravde. Naše stanje je stanje stalne opasnosti. Moramo biti uvijek budni. Dostojanstvo je vrijednost koja nema cijenu. To je svetinja. To je poruka šehida „čuvajte svoje dostojanstvo i slobodu“, poručio je dr. Abdulgafar ef. Velić.

Nakon centralnog obilježavanja Dana šehida u Brezi, načelnik Akif Fazlić i članovi porodica šehida u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš, obišli su šehitluke u Lješevu, Starom Ilijašu i Misoči, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Izvor: radioilijas.ba

 
Obilježen Dan Patriotske lige ’91. Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 17 Lip 2018 20:20

patriotske ligaUdruženje „Patriotska liga ‘91“ Ilijaš obilježilo je 14. juna godišnjicu formiranja u Ilijašu.

Položeno je cvijeće, proučena Fatiha te minutom šutnje je odata počast na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima kod Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš.

Hronologiju dešavanja i teškoće s kojima su se susretali osnivači Patriotske lige iznio je predsjednik Upravnog odbora ilijaškog Udruženja Šerif ef. Ćatić. On je posebno upozorio da se mora čuvati sjećanje na one koji su učinili sve da se država odbrani, ali i podsjetio da je i danas neophodno pokazati patriotizam.

Članovi ovog Udruženja i danas su ponosni na učinak Patriotske lige Ilijaš je bio na prvoj liniji odbrane, te je organizacija otpora u ovom gradu bila od izuzetne važnosti.

Skupu na kojem je istaknuta važnost sjećanja na dane kada se pripremala odbrana BiH od agresije prisustvovali su predstavnici udruženja Patriotska liga, Općine Ilijaš, te brojni pripadnici ove organizacije od njenog osnivanja.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježju, upriličeno je zajedničko druženje i iftar uz dodjelu zahvalnica.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1192
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13358
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34683