• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Nastavak aktivnosti na revitalizaciji Starog grada Dubrovnika Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 21 Velj 2019 13:45

 

sastanak 21.02.2019.Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić održali su sastanak sa predstavnicima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Adnanom Busuladžićem i magistrom Edinom Bujakom, sa v.d. direktorom Federalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Robretom Stergarom te sa predstavnicima firme koja je do sada izvodila konzervatorske radove na Starom gradu Dubrovniku.

Tema sastanka bila je daljne aktivnosti na revitalizaciji Starog grada Dubrovnika, a u prioritetu je rekonstrukcija i konzervacija južne kule i perimetralnog južnog zida.

Predračunska vrijednost za navedene radova je 280.000 KM, a Općina Ilijaš trenutno ima obezbjeđenih 40.000 KM od toga 20.000 KM iz budžeta Općine i 20.000 KM iz budžeta Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Zaključak sastanka je da se predstojeći period iskoristi za dobivanje potrebnih saglasnosti za provođenje arheoloških istraživanja na lokalitetu srednjovjekovnog grada Dubrovnika, te za osiguranje nedostajućih sredstava.

Riječ je o velikom ulaganju tako da bi pored Općine Ilijaš i Kantona Sarajevo projekat trebao biti sufinansiran i sa nivoa Federalnog ministarstva kulture i sporta i prijateljskog grada Dubrovnika u Hrvatskoj.

U protekloj godini je Kantonalni zavod za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa izradio glavni projekat sanacije i konzervacije zidina Starog grada Dubrovnika. Projekat je urađen po fazama i njegov sastavni dio čine predmjeri i predračuni koji daju okvirnu vrijednost pojedinih faza sanacija i konzervacije.

 
Najava 28. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 21 Velj 2019 08:14

 

26 SJEDNICA OV 2U utorak, 26. februara 2019. godine sa početkom u 10:00 sati planirana je 28. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Za Dnevni red sjednice Općinskog vijeća planirane su sljedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative

2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 27. sjednice

3. Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2018. godinu

4. Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019. godinu

5. Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Ilijaš za period 01.01.2018.-31.12.2018. godine

6. Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju za izgradnju Gradskog stadiona Ilijaš sa pratećim sadržajima

7. Prijedlog Odluke o dodjeli na upravljanje i korištenje sistema za video nadzor gradskog područja općine Ilijaš

8. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta

9. Prijedlog Odluke o poništenju Odluke Općinskog vijeća Ilijaš broj 01/1-02-947-5/18 od 26.04.2018. godine

10. Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti broj:06/1-31-248/19

11. Prijedlog Zaključka kojim se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 30.000,00 KM na ime pomoći licima koja se  nađu u stanju socijalne potrebe, a svoja prava ne mogu ostvariti putem Službe socijalne zaštite općine Ilijaš

12. Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijaš za 2018. godinu.

 
Projekt nekropola Kopošići ima historijsku vrijednost Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 20 Velj 2019 07:31

dsc 00031 13Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sastao se sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem s kojim je razgovarao o projektima koje ovo društvo planira realizirati u narednom periodu.

Ovom prilikom, zahvalili su Vladi KS što je finansijski podržala projekt nekropole Kopošići, koja se nalazi desetak kilometara od Ilijaša, a blizu koje su i ostaci zidina starobosanskog grada Dubrovnika.

“Stari grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Velikog kneza bosanskog Batića, odnosno Kopošići su zaštićeni nacionalni spomenici, koji imaju neprocjenjivu vrijednost, s tim da će njihova bolja zaštita i restauracija doprinijeti očuvanju ovog neprocjenjivog bogatstva”, poručio je predsjednik Topić, koji je pozvao i premijera da im se pridruži u obilasku ove nekropole koja obiluje stećcima, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio.

Na sastanku je rečeno kako ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ove godine proslavlja 70 godina svog postojanja te da je ovim povodom planirano da 7. juna s početkom u 19:30 sati gostuje i u Sarajevu, s obzirom da će imati turneju po mnogim bosanskohercegovačkim gradovima.

“U ansamblu djeluje 37 vrhunskih plesača i pjevača i 14 izvrsnih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih glazbala. ’Lado’ je arhaična slavenska riječ, često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama, sinonim je za ‘dobar’ ili ‘mio’”, pojasnio je predsjednik Topić.

Za ovaj vrlo značajan događaj, važno je osigurati dvoranu u kojoj će se održavati LADO, ali i obezbijediti finansijska sredstva za plaćanje troškova smještaja učesnika, istaknuto je tokom sastanka.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak planira da izložbu slika s 19. Međunarodne likovne kolonije Breške Tuzla kandidiraju za Dane Kantona.

Bilo je riječi i o manifestaciji "Ja volim Bosnu i Hercegovinu” koja se tradicionalno održava pet dana u Zagrebu, a isto toliko i u Sarajevu.

Na sastanku je premijer Forto izvijestio da će putem resornih ministarstva inicirati da se obezbijedi finansijska podrška za pomenute događaje.

Izvor: Press Vlade KS

 
Općina Ilijaš podržala izdavanje knjige Monografija Medžlisa IZ Breza Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 19 Velj 2019 13:37

Monografija-Medzlisa-Islamske-zajednice-Breza-2018Krajem prošle godine svjetlo dana ugledala je knjiga Monografija Medžlisa Islamske zajednice Breza autora Hajrudina ef. Hašimovića. Knjiga je štampana uz finansijsku podršku Općine Ilijaš, jer Medžlis IZ Breza obuhvata i dio područja općine Ilijaš.

Općina Ilijaš će u narednom periodu Gradskoj biblioteci Ilijaš donirati Monografiju u kojoj će čitatelji moći pročitati sve o nastanku prvih džamija, osnivanju džemata, vakufskim dobrima, imamima koji su radili i koji rade na ovim prostorima, o gradnji džamija i mekteba, i drugim mnogim dešavanjima vezanim za rad Islamske i društvene zajednice Breza. 

U oktobru 2018. godine navršilo se 30 godina od ponovnog osnivanja Odbora/Medžlisa Islamske zajednice Breza. Time je uspostavljen novi vid rada i djelovanja džemata koje obuhvata područje Breze, te djelom općina Vareša i Ilijaša. Prije toga punih 20 godina, od 1968. pa do 1987. godine, Breza i Visoko su sačinjavali jedan Odbor/Medžlis.

U proteklom periodu, zahvaljujući aktivno i honorarno uposlenim imamima i mu'allimama, te članovima Izvršnih i džematskih odbora u svim proteklim sazivima, kao i džematlijama, a uz poštivanje akata i propisa koji se odnose na rad i djelovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Medžlis IZ-e Breza je uspješno djelovao.

 
Održana edukativno-kreativna radionica u okviru projekta “Centar za sve“ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 18 Velj 2019 08:40

 

radionica2U prostorijama Društvenog centra Ilijaš-Mrakovo, 16. februara 2019. godine održana je edukativno-kreativna radionica za djecu u okviru projekta “Centar za sve“, koji se realizuje uz podršku Fondacije Networks, UNDP-a i Općine Ilijaš.

U radionici je učestvovalo 70 djece iz Mjesne zajednice Mrakovo te Udruženja “Budi mi drug“  kao i  15 učenika i učenica Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”, koji pohađaju predmet Društveno korisno učenje te članovi Vijeća učenika škole. Radionicu su vodile Elma Čutura i Melisa Kišić iz Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe Diem”, koje su za ovu priliku pripremile niz zanimljiv i kreativnih aktivnosti i igara za djecu.

“Kroz eduaktivno-kreativne radionice želimo poticati okruženje u kojem će se suzbijati stvorene predrasude, razvijati tolerancija  i altruizam, prije svega u MZ Mrakovo i Društevnom centru a zatim i u čitavoj lokalnoj zajednici.  Naša želja je i da potaknemo srednjoškolce na društveno korisno učenje, volontiranje te ih  želimo upoznati sa postojanjem prostora, odnosno Društvenog centra u Ilijašu,  u kojem mogu ostvariti svoje ideje, organizovati susrete, edukacije i seminare”, istakla je Stručna saradnica za obrazovanje, pitanja mladih i NVO sektor Enisa Mešetović.

radionica1U realizaciji aktivnosti učestvovali su  predstavnici MZ Mrakovo, Općine Ilijaš, Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe Diem”, Udruženje roditelja za podršku djeci sa posebnim potrebeme “Budi mi drug” I Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”.

Naredne subote, 23.februara 2019.godine u prostorijama Društvenog centra Ilijaš – Mrakovo održat će se još jedna radionica sa djecom i mladima iz Udruženja “Budi mi drug”.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas250
mod_vvisit_counterJuče1998
mod_vvisit_counterOva sedmica2248
mod_vvisit_counterOvaj mjesec50248