• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održana svečana dodjela stipendija za učenike i studente općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 19:59

5753643278642425785234243742Svečana dodjela ugovora o stipendiranju, koja se u općini Ilijaš uspješno realizuje već 19 godina održana je u kino sali JU Kulturno – sportskog centra Ilijaš. 

Prvi ugovori o stipendiranju u organizaciji Općine Ilijaš, dodijeljeni su školske 2001/2002. godine za osam učenika i 12 studenata. Ove godine je dodijeljeno 267 ugovora o stipendiranju i to za 122 učenika i 145 studenta.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić je napomenula kako ove godine slavimo mali jubilej.

„Ovo je dvadeseta godina kako Općina Ilijaš dodjeljuje stipendije najuspješnijim učenicima i studentima i svake godine povećavamo broj stipendista. Večeras dodjeljujemo 270 ugovora o stipendiranju, a sutra ćemo dodijeliti još pet ugovora o stipendiranju za najuspješnije sportiste. Naši studneti i učenici konstantno pomiču granice svojih rezultata i zaista vidimo da je prestižno biti stipendista Općine Ilijaš. Na najljepši način obilježavamo Dan općine Ilijaš, jer je ulaganje u znanje investicija u budućnost, a ne trošak budžetskih sredstava“, kazala je Zagorac – Jozić.

Stipendije, pored toga što otvaraju pristup obrazovanju, ujedno, pomažu da talenat, trud, obrazovanje i profesionalno usavršavanje budu nagrađeni. Vrijedni i uspješni mladi ljudi opravdali su očekivanja i postali najbolji 

241548235689125481234562356

ambasadori općine Ilijaš. Jedan od njih je i Azmir Haliliović magistar muzičkih umjetnosti na instrumentu harmonika i dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

„Večeras sam ovdje da bih dobio priznanje za Zlatnu značku, kao i za osvojeno prvo mjesto na svjetskom trofeju harmonike. Moji planovi za dalje su da ostanem u svom gradu i trudim se obrazovati nove generacije muzičara“, rekao je Halilović.

Belma Avdić je dobitnica Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu koja se dodjeljuje jednom od najboljih studenata prvog i drugog ciklusa studija Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

„Već dugi niz godina bila sam stipendista općine Ilijaš i to nije samo materijalni momenat nego i moralna satisfakcija za uloženi trud i rad, zahvaljuem se Općini Ilijaš na ukazanom povjerenju“, poručila je Belma.

Svečanost su izvedbama kompozicija upotpunili Atif Krdžić, učenik II razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu – smjer harmonika, te studentice Muzičke akademije u Sarajevu Amina Mujalo – klavir, Sarah Šečić – violina i Alja Šabnović – viola.

 
Projekat vrijedan preko 890 000 KM: Otvorena fiskulturna sala u SŠC "Nedžad Ibrišimović" Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 16:09

2515210458962015289Realizacijom 890 000 KM vrijednog projekta izgradnje fiskulturne sale u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović" riješio se višegodišnji problem odvijanja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a ta savremena dvorana otvorena je i poklonjena učenicima i profesorima u povodu Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Kada smo prije dvije godine donosili strategiju razvoja općine Ilijaš mnogi su bili skeptični, ali evo mi rješavamo jedan po jedan projekat  i danas otvaramo ovu predivnu salu. Možemo biti ponosni da u ovim važnim danima našim učenicima i nastavnicima poklanjamo ovakvu salu", kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Vlada Kantona Sarajevo, preko Ministarstva za obrazovanja, nauku i mlade KS izdvojila je 650.000,00 KM za realizaciju ovog projekta dok je iz budžeta Općine Ilijaš izdvojeno 240.000,00 KM.

U okviru projekta izvršena je nabavka i ugradnja opreme te je općina Ilijaš izdvojila dodatna finansijska sredstva za potpunu rekonstrukciju mokrih čvorovi i svlačionice.

145261485962104589Realizacija projekata iz oblasti obrazovanja bila bi nemoguća bez podrške Vlade KS  i resornog ministarstva.  Među prisutnim zvanicama bila je i ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, koja je pohvalila rad direktora ove škole.

"Ja neću govoriti o novcu koji je uložen nego o viziji direktora ove škole, a to je dualno obrazovanje koje je aktuelno u srednjoškolskom obrazovanju u našoj zemlji i šire. To je jedna inovacija, a direktor ima viziju razvoja pa će biti rezultata. Trebate biti sretni što imate ovakvog direktora", kazala je ministrica Bogunić.

Prisutnima se obratio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

"Imam veliku čast i zadovoljsvo da nas sve zajedno podsjetim da smo u posljednjih pet godina na području općine Ilijaš u objekte iz oblasti obrazovanja uložili više od sedam miliona maraka. Ova općina i da je u sastavu Evropske unije nisam siguran da bi uspjela ovoliko sredstava da uloži, a svima koji su pomogli u realizaciji ovih projekata čestitam. Želim da nastavimo svi zajedno nizati uspjehe i neka nam živi naša općina i naša domovina", poručio je Dević.

U realizaciji ovog značajnog projekta svoj nemjerljiv doprinos dao je i direktor SŠC Amir Džafo.

457874689574586397542"Obilježavamo Dan općine i Dan nezavisnosti, a kao kruna je otvaranje naše sale koju ćemo koristiti kao inkubator velikih sportskih uspjeha. Naša sala će biti otvorena osim za učenike i za sve sportke klubove koji se budu takmičili u različitim sportovima. Svi su dobro došli. Pored sportske sale dobili smo i dvije nove učionice za praktičnu nastavu."

Načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Alma Omerović, ministrica Zineta Bogunić i učenik škole Faruk Mešetović svečano su presjekli vrpcu i otvorli salu.

Dodijeljene su i zahvalnice onima koji su pružili podršku u realizaciji projekta izgradnje sale.

Firma "Fazum gradnja" bila je izvođač radova, a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 
Čestitka povodom Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 15:38

 

prvi mart cestitkaOpćinski načelnik Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović upućuju građanima općine Ilijaš čestitku povodom Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi:

"Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, zauzima posebno mjesto u historiji naše domovine. Na taj dan, prije 28 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost kao suverene i samostalne države.

Također, 29. februar jedan je od najznačajnijih datuma iz novije historije općine Ilijaš. Prije 24 godine dio općine je reintegrisan u sastav Federacije BiH, a prognanim građanima Ilijaša vratila se nada u bolju budućnost.

Stoga, u ime Općine Ilijaš i u svoje lično ime, svim građanima općine Ilijaš i Bosne i Hercegovine upućujemo iskrene čestitke povodom  1. marta – Dana nezavisnosti BiH i Dana reintegracije općine Ilijaš."

 
Defile učenika PBK Lješevo i zabava za djecu povodom Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 15:23

 

defile ucenika pbk 2020563524896254412452052358698Učenici Perzijsko – bosanskog koledža sa internatom u Lješevu i ove su godine dali svoj doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš.

Uz zastave Bosne i Hercegovine i balone u njenim bojama defilirali su i poruke ljubavi prema domovini raširili gradom.

Defile je počao sa Trga Alija Izetbegović i nastavljen gradskim šetalištem do zgrade Općine Ilijaš gdje ih je dočekao načelnik Akif Fazlić kome su čestitali ove značajne datume.

Nakon defilea, vratili su se na Trg Alije Izetbegovića, gdje su sa brojnom malom rajom uživali u interaktivnoj zabavi za djecu i predstavi  „Saobraćajna patrola“  iz koje su kroz igru  naučili o važnosti saobraćajnih propisa.

 
Svečano obilježen 6. rođendan Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 28 Velj 2020 10:57

dan os stari ilijas 1Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i uz prisustvo velikog broja zvanica, delegacije bratske Općine Trebnje iz Slovenije, predstavnika javnog, kulturnog i političkog života općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš, kantonalnog zastupnika Mahira Devića, roditelja, djece i nastavnika upriličeno je obilježavanje Dana Javne ustanove Osnovna škola „Stari Ilijaš“.

Direktorica škole Alma Salketić izrazila je zadovoljstvo uspjehom učenika i realiziranim projektima u prethodnom periodu.

"Realizovali smo niz značajnih projekata, učenici nas uspješno predstavljaju na brojnim općinskim i kantonalnim takmičenjima. Nedavno smo boravili u Turskoj, obnovili smo bratimljenje sa jednom istanbulskom školom, želimo jačati veze i saradnju. Također, ove godine u planu je projekat energetske efikasnosti u Područnoj školi Malešići, tako da se nadamo da će i taj objekat do kraja školske godine  biti u novom ruhu. Škola sa centralnim objektom i četiri područne jedinice broji  557 učenika. U aprilu slijedi prvi upisni rok za prvačiće, a njihov broj se iz godine u godinu povećava, čemu se nadamo i ove godine", kazala je direktorica Salketić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istaknuo je u svom obraćanju da su Dan nezavisnosti i Dan općine Ilijaš najznačajniji datumi za njene građane, za koje su se borili i koje su branili.

"U tim datumima važnim za nas obilježavamo i dan najmlađe i možda i najljepše škole u Ilijašu. Do ovih datuma nije bilo lahko doći, bilo je teško u tom vremenu organizovati referendum i kazati da želite neovisnost.  Tada je 67 posto građana, predstavnika svih naroda kazalo da želi suverenu i samostalnu državu. Tu smo želju skupo platili, državu smo morali braniti životima i puškama, branimo je i sada nekim drugim političkim sredstvima, želimo da ona bude prihvatljiva i željena za sve one koji u njoj žive. Čestitam direktorici, nastavnicima i učenicima Dan škole i na postignutim uspjesima, pred nama je realizacija brojnih projekata i stalna želja za napretkom i stvaranjem boljih uslova za rad u ovoj obrazovnoj ustanovi", poručio je Fazlić, čestitavši Dan nezavisnosti BiH i Dan općine Ilijaš.

U nastavku programa prisutni su uživali u izvanrednim nastupima i brojnim tačkama, koje su pripremili učenici i nastavnici OŠ „Stari Ilijaš“.

Osnovna škola “Stari Ilijaš” je nova i savremeno opremljena, radi po evropskim standardima i veliku pažnju posvjećuje inkluzivnim procesima u obrazovanju. Škola je za kratak vremenski period postigla visoke standarde, počevši od produženog boravka za učenike, pa do stomatološke ordinacije i druge suvremene opreme za optimalan rad ustanove.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1658
mod_vvisit_counterJuče2205
mod_vvisit_counterOva sedmica20393
mod_vvisit_counterOvaj mjesec69584