• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Materijali za XIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (XIII sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt  Materijali za XIII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
Svečano potpisivanje "Memoranduma o saradnji" Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 25 Lis 2017 10:55
Antikorupcija 008Danas je u Općini Ilijaš upriličeno potpisivanje "Memoranduma o saradnji" u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina na izradi Strategije/akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou". 
Projekat, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je podržan od strane USAID-a, a koji realizuje ALDI u saradnji sa Udruženjem Infohaus. 
Današnje potpisivanje "Memoranduma o saradnji" je upriličeno kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera antikorupcijske mreže ACCOUNT i saradnika u projektu te na taj način i započela implementacija ovog projekta.
Memorandum o saradnji su u ime ACCOUNT-a potpisali predstavnici Udruženja INFOHOUSE i načelnik Općine Ilijaš, kao polaznu mjeru za efikasnije sprječavanje korupcije na lokalnom nivou. Dokumentom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe koja će učestvovati u izradi antikoruptivnih akcionih planova u Općini Ilijaš.
Antikorupcija 006"Ovo je naša zakonska obaveza, da donesemo dokumente koje znače jačanje prevencije u borbi protiv korupcije. Potpisivanje ovog Memoranduma je prilika da to formalizujemo, prije svega kroz saradnju sa ALDIEM koji je naš partner u projektu. Dakle, Memorandumom smo ustanovili međusobne aktivnosti, obaveze i termine i sve ono što znači provođenje ove Strategije. Ja želim iskoristiti priliku da se zahvalim ALDIU i svima onim koji su generalno uključeni u Projekat "Jačanje prevencije u borbi protiv korupcije". Ovo je jako važna oblast, jako važna aktivnost i poruka prema javnom mijenju, da javni organi prihvataju da se značajno uključe u ovu problematiku. 
Općina Ilijaš će aktivno raditi na provedbi ovog Memoranduma i na taj način poslati pravu poruku da želimo raditi potpuno javno, transparentno i u interesu svih građana", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Memorandum precizira saradnju predstavnika Općine Ilijaš sa predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. Memorandum Antikorupcija 010se potpisuje u svrhu povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a uključuje formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, edukaciju i razmjenu informacija. 
 
Dženana Aladžuz, direktorica Udruženja Infohuse istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Općinom Ilijaš, te dodala: "Mi smo vrlo selektivni kada se obraćamo općinama i gradovima za ovakvu vrstu saradnje, jer smo svjesni da obaveze koje treba prihvatiti nisu jednostavne. Kada se uradi i usvoji Strategija i plan svaki građanin Ilijaša će moći da pita gdje je budžet za građane, kako da zaštiti svoja prava i kako se zapošljava u javnim institucijama. 
Izrada Akcionih planova u borbi protiv korupcije je do sada dala rezultate ali ne u onoj mjeri u kojoj bi civilno društvo voljelo. Usvajanjem ove Strategije svi zaposleni u općini će imati svoj alat kako da provjere rade li dobro ili ne. Kada imate ovakav plan koji vas vodi, kada ukazuje na potencijalne korupcijske rizike unutar same službe, onda čovjek može sam sebe da preispita i da traži dodatnu pomoć. Ukoliko se ne koristi samo je mrtvo slovo na papiru".  
Na ovaj način Općina Ilijaš se aktivno uključila u izradu Strategije za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, na čemu će aktivno surađivati i sa nevladinim sektorom.
Saradnja se realizuje u okviru aktivnosti koje provodi Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT koja okuplja preko 70 organizacija civilnog društva u BiH. 
 
Asfaltiranje više lokalnih puteva na području Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 25 Lis 2017 07:08
zeljezaraaOvih dana završeni su radovi na asfaltiranju puta u MZ Lješevo u dužini od 680 m. Vrijednost radova je 57.000,00 KM, u Industrijskoj zoni "Željezara" u dužini od 340 m u vrijednosti od 82.500,00 KM, u Kadarićima pored mezarja u dužini od 260 m čija je ukupna vrijednost 20.000,00 KM. Sredstva za realizaciju projekata obezbjeđena su u Budžetu Općine Ilijaš, a projekti se realizuju putem Službe za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš. 
Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vrši "Pronasa" d.o.o. Sarajevo. 
 
Ljesevo1U toku su radovi i u MZ Ilijaš grad, u naselju Karašnica u dužini od 1020 m, čija vrijednost je 85.500,00 KM, te na dva lokaliteta u MZ Mrakovo, od kojih se jedan realizuje uz sufinansiranje građana. 
 
Završeni su radovi na asfaltiranju puta u MZ Podlugovi u naselju Sovrle u dužini od 700 m. 
Trenutno se radi na rekonstrukciji i asfaltiranju puta u MZ Malešići, dionica puta Malešićki most – Intal u dužini od 1050 m. Izvođač ovih radova je firma "GEO PUT" d.o.o. Maglaj. 
 
Svečano otvoren Društveni centar u Mrakovu Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 20 Lis 2017 09:58

DSC06661

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” u općini Ilijaš, jedne od 24 jedinica lokalne samouprave (JLS)  koje učestvuju u projektu,  danas je  svečano otvoren  adaptirani  društveni  centar u Mrakovu.  Otvaranju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić,  općinski službenici, predsjedavajući Mahir Dević, predstavnici UNDP-a, mjesne zajednice i drugi gosti .

Zajednički projekat Vlada Švedske i Švicarske „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ će trajati četiri godine i  ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva. Jedan od modela je vezan za društveno kulturne aktivnosti unutar jedne mjesne zajednice,  revitalizacija,  te  potencijanlna izmjena zakonskog okvira koji će omogućiti djelovanje mjesne zajednice . Društveni centar je ideja koja je proizišla iz samih mjesnih zajednica , dok smo obilazili teren svi su kao razlog nepostojanja aktivizma građana navodili nedostatak prostora. Ovaj prostor je osmišljen da na što bolji način podstakne aktivizam građana,  unaprijedi kapacitete koji se direktno tiču apsorpcije sredstava koja su na raspolaganju a tiču se međunarodnih fondova, da se udruže građani da urade neke volonterske akcije, i  na taj način ćemo vidjeti na koji način će funcionisati ovakvi centar.-kazala je Majda Ganibegović voditeljica projekta  ispred UNDP-a.

Na Forumu građana MZ Mrakovo , na temu: "Šta nedostaje vašoj mjesnoj zajednici", građani su imali priliku predložiti projekte iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, sporta, socijalnih pitanja, korištenje informacionih tehnologija, kada je kao prioritet predložen projekat "Opremanje multimedijalnog centra u sklopu MZ Mrakovo IT opremom". Prethodnih mjeseci vođene su aktivnosti na implementaciji projekta u kojim je Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mrakovo Mehmed Smajlović zajedno sa članovima Savjeta uzeo aktivno učešće i u sklopu Projekta pokazao da je mjesna zajednica Mrakovo spremna odgovoriti  svim izazovima i preprekama koje se postavljaju pri implementaciji projekata.Kao rezultat projekta Mjesna zajednica Mrakovo dobila je moderno opremljenu multimedijalnu salu setom informatičke opreme, smart tablom i kancelarijskim stolovima i stolicama.

Društveni centar je   projekat  u koji smo bili svi zajedno uključeni i  ovim želimo  slati poruke  i ideje  građanima   koji način da se educiraju, s obzirom da ja naše drušvo malo zapušteno kada je u pitanju takva aktivnost-kazao je Mehmed Smajlović, predsjednik MZ Mrakovo.

U aktivnostima prve faze projekta koji će trajati do sredine 2019. godine, učestvuje 136 mjesnih zajednica i 24 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Općina Ilijaš u suradnji sa UNDP-om razvila  je program Jačanja uloge mjesnih zajednica kroz koji je prošlo naših šest mjesnih zajednica i sada se nalazimo u  fazi realizacije konkretnih projekata od kojih mogu imati koristi naši građani. Jedan od tih projekata jeste društveni centar koji   je opremljen informatičkom opremom   i on će obezbijediti prostor za edukaciju mladih ljudi i svih onih koji će to koristiti . U ovom prostoru će se vršti  razne aktivnosti nevladinog sektora, udruženja  i sve ono što je bitno u kreiranju lokalnog razvoja rekao je načelnik općine Ilijaš , Akif Fazlić.  

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

 

 

 

 
O B A V I J E S T Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 17 Lis 2017 08:32
javni poziv kulturaMinistarstvo inostranih poslova Japana je raspisalo program pomoći za kulturu s ciljem promocije kulturnih i viših obrazovnih aktivnosti, te očuvanja kulturnog naslijeđa zemalja u razvoju. Aplikanti mogu podnijeti prijavu za dvije vrste granta: grant za kulturu na koji mogu aplicirati državne vladine agencije i grant za Gross Roots projekte, na koji mogu aplicirati nevladine organizacije, lokalne javne ustanove itd. 
Grant za kulturu pokriva troškove nabavke, transporta i instalacije opreme za izgradnju ili restauraciju objekata, korištenih za kulturne aktivnosti, te troškove očuvanja kulturnog naslijeđa. 
Grant za Gross Roots projekte obezbjeđuje bespovratnu finansijsku pomoć za podršku implementacije kulturnih i viših edukativnih projekata neprofitnim organizacijama, a koje su aktivne na nivou lokalnih zajednica u zemljama razvoja.
Aplikacije se mogu dostaviti tokom cijele godine na adresu: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , a više informacija o programima (obrazac za aplikaciju i brošura o grantovima), možete naći na sljedećem linku: htp:/www.bosnia.emb-japan.go.jp/itpr_en/Culture.html. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1813
mod_vvisit_counterJuče1303
mod_vvisit_counterOva sedmica7565
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22413