• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Prijem devet novih volontera u Općini Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 03 Ožu 2020 09:30

prijem devet novih volontera u opcinu ilijasU sali Općinskog vijeća Ilijaš upriličeno je potpisivanje ugovora za devet mladih kojima je pružena mogućnost da narednu godinu dana volontiraju u općinskim službama, JKP Vodostan i Poreskoj upravi - ispostava u Ilijašu.

Općina Ilijaš već 12 godina za redom pruža mogućnost mladim ljudima da steknu godinu dana radnog iskustva i uslove za polaganje ispita općeg znanja, te time povećaju konkurentnost na tržištu rada.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić poželio je dobrodošlicu volonterima i kazao da Općina Ilijaš ima praksu prijema volontera, što se pokazalo kao dobar prvi korak sticanja znanja u struci nakon diplomiranja.

"Nakon nekoliko prazničnih dana i obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH, natavljamo sa lijepim događajima za našu općinu, a naročito za vas koji ćete danas potpisati ugovore o volontiranju.

Naš cilj i želja je da naučite i steknete nova iskustva i znanja, prođete procese i budete spremni za korake koji vas čekaju u budućnosti. Iskoristite priliku da učite i stičete nova znanja i vještine, jer tržište rada je sve zahtjevnije i tu prolaze samo najbolji.

Općina Ilijaš vam pruža priliku da se pripremite za polaganje ispita i stvaranja uslova da budete u poziciji konkurisati na radna mjesta u javnom sektoru.

Ove godine je nešto manji broj aplikanata u odnosu na prethodne godine, tako da nam selekcija nije bila problem.

Koristim priliku da se zahvalim  JKP Vodostan i Poreznoj upravi – ispostava u Ilijašu što su iskazali želju da se uključe i podrže ovaj projekat", kazao je Fazlić.

Šefica Odsjeka za opću upravu i lokalnu samoupravu Općine Ilijaš Muvedeta Fazlić čestitala je primljenim volonterima, te ih upoznala s njihovim pravima i obavezama tokom volontiranja.

 
Youth in the Rocky Balkans: Razlike nas spajaju Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 03 Ožu 2020 07:11

 

5e5d864048c2fOd početka decembra 2019. godine do kraja augusta 2020. godine, Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ u saradnji sa Omladinskom organizacijom „Iskoristi dan – Carpe diem“ iz Ilijaša, Srednjom ekonomsko – trgovinskom školom iz Bečeja te Srednjom ekonomsko – ugostiteljskom školom iz Bara realizuje projekat „Youth in the Rocky Balkans“, koji je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO* i Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira.

Cilj projekta je rušenje predrasuda i barijera među mladima te upoznavanje sa različitostima i građenje mostova među budućim liderima u regionu. Usmjeren je na interkulturalno učenje i dijalog mladih sa različitom socijalnom pozadinom i nacionalnim identitetom te potiče kooperativnost, suradnju, razmjenu ideja i perspektiva kroz radionice, debate i umjetnost.

Početkom februara 2020.godine, srednjoškolci iz Ilijaša su u okviru prve međunarodne posjete ugostili srednjoškolce iz Bara i Bečeja. Tokom šest dana posjete, 30 mladih je imalo priliku posjetiti Sarajevo, Muzej ratnog djetinjstva kao i sakralne objekte: katedralu Srca Isusova, Aškenašku sinagogu, Sabornu crkvu te Gazi Husrev-begovu džamiju.

Realizovano je pet radionica: Religija i savremeno društvo, Demokratija i ljudska prava, Psihologija pripadanja, Umjetnost i indentitet te radionica Forum teatra. Radionice su osmišljene na način da se pristupi mladom umu sa različitih aspekata te razvije svijest o značaju poznavanja samoga sebe i vrednovanja vlastitog identiteta u cilju poštovanja drugog i drugačijeg.

5e5d81243d51fTokom radionice Forum teatra, mladi su učestvovali u pripremi predstave „Ja u miru mogu sve“ koja je predstavljena publici u Ilijašu, nakon obilaska škole i upoznavanja sa učenicima i nastavnicima.

U nastavku projekta planirane su uzvratne posjete školama u Bečeju i Baru te snimanje dokumentarnog filma koji će na slikovit način predstaviti projekat Youth in the Rocky Balkans i postignute rezultate.

* Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je međunarodna organizacija osnovana od strane šest vlada Zapadnog Balkana u cilju promocije duha pomirenja i saradnje među mladima u regionu kroz programe omladinskih razmjena. U okviru svog rada, RYCO podržava projekte koji doprinose pomirenju kroz povećanje mobilnosti mladih, saradnje i aktivizma.

 
Emina Brkić i Sadik Šečić iz Karate kluba „Rašid Buća“ najbolji sportisti općine Ilijaš za 2019. Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 29 Velj 2020 21:17

DSC 1740Tradicionalna manifestacija Izbor najboljeg sportiste i sportašice Općine Ilijaš upriličena je i ove godine u kino sali KSC Ilijaš kao završni dio programa obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Opčine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić kazala je da je u februaru objavljen javni poziv za izbor sportiste godine, ali da je odziv bio nešto slabiji nego prethodnih godina.

- Imali smo ipak dovoljno prijava da izaberemo i nagradimo sve kategorije: sportaša, sportašicu, najperspektivnije, trenera, sportski kolektiv, sportistu invalida i zastupljene kategorije kao i prethodnih godina. Zadovoljstvo je što su ove godine sa nama gosti iz Slovenije, župan općine Trebnje i naš KUD Ilijaš koji premijerno izvodi novu koreografiju, kazala je Zagorac - Jozić čestitavši Dan općine Ilijaš svim stanovnicima i svim građanima BiH Dan nezavisnosti.

Na početku programa prisutne je pozdravila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović kazavši da je ovo prilika da se dodatno podstiče razvoj sporta i nagrade oni koji su u protekloj godini postigli zavidne rezultate od kantonalnih, državnih do međunarodnih takmičenja u sportovima kojima se bave.

DSC 1756

– Ovo je jedna lijepa manifestacija koju obilježavamo, ali osim dobrih sportskih rezultata nastojimo da ulažemo u sportsku infrastrukturu i obezbjeđenje optimalnih uslova za rad što će i dalje biti cilj. Čestitam svima koji su dobili priznanja i nagrade i još jednom čestitam Dan nezavisnosti BiH i Dan općine Ilijaš, kazala je Omerović.

Za sportašicu Općine Ilijaš za 2019. godinu proglašena je šesti put Emina Brkić, članica Karate kluba „Rašid Buća“ Ilijaš“ i karate reprezentativka BiH.

– Zahvalna sam prijateljima, trenerima, porodici koji su doprinijeli mom sportskom uspjehu. Aktuelna sam viceprvakinja Evrope u disciplini borbe seniorke -68 kg i to je najveći uspjeh u prethodnoj godini, državna prvakinja u istoj kategoriji, treća sam na Balkanu. Već sljedeće sedmice putujem na Balkansko seniorsko prvenstvo i nadam se dobrom plasmanu kao i prethodnih godina. Uz to je bilo mnoštvo kantonalnih, federalnih takmičenja, prvih mjesta i zlatnih medalja, kazala je Emina dodavši još jednom da najveću zahvalnost duguje porodici koja je podržava u usponima i padovima, te da će se nastaviti trenerski rad, jer želi osposobiti nove generacije koje će postizati iste ili slične uspjehe.

DSC 1656Za sportistu Općine Ilijaš za 2019. godinu proglašen je Sadik Šečić, član Karate kluba „Rašid Buća“, učenik SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i nosilac smeđeg pojasa u karateu.

– Ovo priznanje daje veliku motivaciju za dalji uspjeh. Moja priznanja jako su dobra, posebno tri medalje na međunarodnim takmičenjima u kojima je učestvovalo 10 i više zemalja. Moj plan je nastaviti dalje trenirati, steći majstorsko zvanje, a poruka mladima je da treniraju karate, izuzetno dobar sport koji uči disciplini, trudu i ličnom razvoju, kazao je Sadik za Radio Ilijaš.

Odlukom ocjenjivačkog žirija za najperspektivniju sportašicu Općine Ilijaš izabrana je Tajra Ahmetović iz KK „Rašid Buća“. Za najperspektivnijeg sportaša Općine Ilijaš za 2019. godinu proglašen je Esad Nukić iz Taekwondo kluba „Ilijaš“. Dobitnik priznanja sportski kolektiv općine Ilijaš za 2019. godinu je Škola fudbala „Tempo“ Ilijaš. Sportski radnik općine Ilijaš za 2019. godinu je Azmir Subašić iz Karate kluba „Rašid Buća“. Dobitnik priznanja sportski trener općine Ilijaš za 2019. godinu je Mahir Brkić iz Taekwondo kluba „Ilijaš“. Priznanje sportista invalid osvojio je Muhidin Dervišević iz Sportsko invalidskog društva „SID 126“ .

Dodijeljeno je i sedam ugovora o stipendiranju sportsita koji su postigli značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a dobitnici su Emina Brkić, Harisa Mešetović, Nejra Čengić, Hamza Kamenjaš, Esad Nukić, Elmir Ramić i Sadik Šečić.

Za kulturno – zabavni program i ove večeri pobrinulo se Kulturno umjetničko društvo Ilijaš koje tradicionalno pruža podršku ovoj manifestaciji.

 
U Ilijašu održana promocija knjige „Zov postmodernih sirena“ autora prof.dr. Adnana Džafića Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 29 Velj 2020 21:09

TEKSTKNJIGAKnjiga „Zov (post)modernih sirena“ autora prof. dr. Adnana Džafića, našeg sugrađanina, promovisana je u prepunom Biznis centru Ilijaš, kao dio programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš.

O knjizi su, osim autora, govorili prof. dr. Šaćir Filandra, prof.dr. Nezir Krčalo. Moderatorica je bila Lamija Silajdžić.

Profesor Džafić kaže da je ovo četvrta promocija djela, nakon predstavljanja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli, održana je promocija povodom Dana državnosti u Goraždu. Došao je red i na Ilijaš u kojem autor živi.

– Ova promocija u Ilijašu je četvrta po redu, nakon što smo knjigu predstavili na dva najveća univerziteta u BiH - u Tuzli i Sarajevu, zatim u Goraždu dobili smo poziv da održimo promociju povodom Dana reintegracije općine Ilijaš. Knjiga je dijelom doktorska disertacija, rađena prije nekih 10 godina sa dva dodatna poglavlja, koja obrađuju temu bosanskohercegovačkog identiteta. Knjiga je udžbenik iz sociologije i namijenjena je studentima i istraživačima, ali s obzirom na to da večeras imamo naše sugrađane kao publiku uz studente, poznanike i prijatelje,, imat ćemo relaksiranu promociju u kojoj ćemo pokušati približiti temu identiteta, kazao je Džafić.

Govoreći o budućim radovima i temama kojima se bavi, kazao je da će fokus biti stavljen na istraživanje ideja i tema iz oblasti savremene sociologije s obzirom na to da su postojeći udžbenici zastarjeli, a cilj je približiti za razumijevanje savremene društvene fenomene primamljivim, ne striktnim stručnim jezikom, ali u okvirima nauke.

O knjizi je na promociji govorio prof.dr. Šaćir Filandra.

KNJIH– Vaš sugrađanin kolega Adnan Džafić napisao je jedan udžbenik iz područja sociologije identiteta prvi put u BiH po svim znanstvenim i pedagoškim uzusima primjerenim za udžbeničku literaturu referirajući se na svjetski relevantne autore iz te oblasti. Ključno pitanje 21. stoljeća je pitanje identiteta i sva pitanja se prelamaju kroz identitetsku ravan, na način kako je pitanje ideologije obilježilo 20. stoljeće, mislimo na ideologije: komunizma, fašizma, nacionalizma, liberalizma. Sva društvena i politička pitanja imaju identitesku dimenziju. Otvoreno je pitanje identiteta, krize identiteta, odnosa identiteta i globalizacije i za širu javnost , kako individualnog identiteta, tako i grupnih identiteta: religijskog, nacionalnog, zavičajnosti, istaknuo je Filandra.

Nameće se potreba za jednom serioznom analizom vezanom za to što se dešava sa tradicionalnim, dugovremeno sedimentiranim identitetskim odrednicama koje su multilateralnog karaktera, a višestoljetno su njegovane na ovom prostoru“… kaže se u rezenziji Dr. Jusufa Žige za knjigu „Zov (post)modernih sirena“ Identitet kao centralni istraživački problem društvenih i humanističkih nauka 20. i 21.stoljeća“.

 
Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Ilijaš i dana nezavisnosti BiH Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 29 Velj 2020 20:49

FB IMG 1583011228205Obilježavanje Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine započelo je jutrošnjom posjetom delegacije Općine Ilijaš šehidskom mezarju u Brezi u kojima su ukopani ilijaški šehidi, te katoličkom groblju u kojem su ukopani poginuli branitelji Armije BiH iz Ilijaša.

Potom je program nastavljen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u centru Ilijaša.

Nakon toga je u kino sali Kulturno – sportsko centra u Ilijašu održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednica je počela intoniranjem državne himne, četitikom povodom praznika i pozdravnim riječima predsjedavajuće Općinskog vijeća Alme Omerović.

„Naša općina s ponosom slavi 24. godišnjicu reintegracije i Dan nezavisnosti BiH, jer su iza nas veliki rezultati. Naše opredjeljenje je ekonomski i društveni razvoj. Da smo riječi pretvorili u djela, potvrđuju mnogobrojni projekti koji su realizirani. Tako se voli i poštuje naš grad i naša država.

Znamo da naša zemlja ide ka Evropi, u tome je prati i naša lokalna zajednica i to je i naš put. Ilijaš je prepoznat i simbol je uspješne 

svecana sjednica ov 2020

obnove i izgradnje. Mnogobrojni projekti koji su realizirani u ovoj općini privukli su pažnju šire javnosti, izgradnja i modernizacija obrazovne, zdravstvene, kulturne i druge infrastrukture, omogućila je građanima bolji životni standard.

Danas, kada obilježavamo Dan reintegracije Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti, s ponosom ističem ulogu Općinskog vijeća Ilijaš u razvoju naše općine, koje je dalo značajan doprinos u istom. Veliko 

hvala svima koji su dali doprinos u razvoju lokalne zajednice“, kazala je Omerović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je u obraćanju detaljno rezimirao projekte iz prethodne godine i najavio planove za ovu godinu.

„Po svim parametrima 2019. godina je bila uspješna, pogotovo u sferi ekonomskog i infrastrukturnog razvoja. Ekonomski rast koji iskazujemo kroz vrijednost obima proizvodnje i usluga bilježi i dalji 

porast, što našu općinu svrstava na deveto mjesto od 80 općina Federacije.

Po socioekonomskim parametrima Federalnog zavoda za programiranje razvoja Općina Ilijaš se pozicionirala na 24 mjesto po 

svecana sjednica potpisivanje povelje o bratimljenju

indeksu razvijenosti, što je rezultiralo i većom zaposlenosti u našoj općini.

Kada je u pitanju sfera izgradnje infrastrukture možemo konstatovati da je u 2019. godini realizovano 65 projekata, od toga 36 projekata iz oblasti saobraćaja, 15 projekata iz oblasti komunalne infrastukture i sedam projekata iz društvene infrastukture.

Osim projekata izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, puno je rađeno na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih mreža. Doveden je do kraja projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak - prva faza, ostalo je još priključenje struje i da sistem prođe testiranje.

Radovi koji se odnose na izgradnju pumpnih stanica potisnog vodovoda su završeni, ali je bilo potrebno dovođenje struje na tri lokaliteta, na izvorište, prepumpne stanice i na rezervoar što je uslovilo i dodatne troškove i projekat će biti nastavljen u sljedećoj godini. 

Kao najznačajnije projekte ističemo nastavak rekonstrukcije i izgradnje regionalne ceste, završetak započetih puteva, druga faza izgradnje gradskog stadiona, puštanje u funkciju vodovodnog sistema Vrutak, završetak radova na prostorijama predviđenim za produženi boravak u OŠ „Hašim Spahić“, kazao je između ostalog Fazlić u svom obraćanju.

svecana sjednica dobitnici priznanja opcinskog vijeca

Posebni gosti na današnjoj svečanoj sjednici bili su članovi delegacije slovenačke Općine Trebnje na čelu sa županom Alojzijem Kastelicom.

Općina Ilijaš je davne 1977. godine potpisala Povelju o bratimljenju sa Općinom Trebnje, Gradom Velika Gorica, Općinom Obrenovac i Gradom Aleksandrovcem. Župan Općine Trebnje Alojzij Kastelic i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić danas su potpisali obnavljanje Povelje o bratimljenju Općine Ilijaš i Općine Trebnje.

Općina Ilijaš je primjer kako se, korak po korak, hrabro, uporno i vrijedno gradi bolji život i sretnija budućnost. Na tom putu, značajnu ulogu, pored građana i građanki općine Ilijaš imali su i istaknuti pojedinci. Općinsko vijeće Ilijaš prepoznalo je rad pojedinaca koji su doprinijeli razvoju i pozitivnom imidžu naše općine, te su na današnjoj sjednici uručene Plakete Općine Ilijaš Zekiji Avdibegović i Muji Karavdiću.

Zekiji Avdibegović za nemjerljiv doprinos u procesu traženja nestalih osoba sa područja općine Ilijaš, a Muji Karavdiću za učešće u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata na području MZ Srednje i selu Homar.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas803
mod_vvisit_counterJuče1259
mod_vvisit_counterOva sedmica2062
mod_vvisit_counterOvaj mjesec72382