• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
OO “Iskoristi dan - Carpe diem” - radionica “Kreativni park” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 09 Srp 2018 05:57

carpediem ilijaski daniČlanovi OO „Iskoristi dan – Carpe diem“ i ove godine su učesnici manifestacije „Ilijaški dani“ 2018. U parku ispred SŠC „Nedžad Ibrišimović“ upriličili su jednodnevnu radionicu „ Kreativni park“ u terminu od 10 - 15 sati. Mališani od 6 - 15 godina imali su priliku uživati u mnogobrojnim sadržajima kroz koje su iskazivali svoju kreativnost.

„Zaista mi je zadovoljstvo da smo i ove godine učesnici manifestacije „Ilijaški dani“. Družimo se sa djecom od 6-15 godina. Izrađujemo čestitke, pravimo kutijice sa porukama zahvalnosti, pričamo o individualnom i grupnom radu. Želimo da djeca vide i drugu stranu svega toga pa i volontiranja u budućnosti. Jako nam je bitno da vide šta je timski rad i kako mogu doprinijeti. Svoje radove ponijet će kući, jer poruke zahvalnosti pišu svojim roditeljima i želimo da roditelji vide da su djeca kvalitetno iskoristila dan“, kazala je Elma Čutura predsjednica OO „Iskoristi dan – Carpe diem“

Puriš Edna treći je razred osnovne škole i jedna je od učesnica u radionici „Kreativni park“. Iskazala je svoje zadovoljstvo što ima priliku da iskoristi dan na najljepši način.

„Ovo je jako lijepo, sretna sam što sam izrađivala ukrasnu kutiju i pravila čestitke. Savjetujem vas da i vi dolazite da ove radionice jer nam je divno, lijepo se družimo i svašta naučimo“,kazala je Edna.

Iz OO „Iskoristi dan – Carpe diem“ pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže i uživaju u zabavi.

Izvor: radioilijas.ba

 
Ilijaški rock bend “METEORI” upriličio fantastičan koncert Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 09 Srp 2018 05:54

meteoriŠestog dana manifestacije „Ilijaški dani“ 2018. posjetitelje je zabavio mladi ilijaški rock bend „Meteori“ koji okuplja izuzetno talentovane mlade momke. Nezaboravan provod upriličili su na Centralnoj pozornici. Od samog početka nizali su se najljepši antologijski stihovi u kojem su uživali ljubitelji fantastičnog zvuka i neprevaziđeno dobrih muzičkih tekstova.

Rock bend „Meteori“ svoj premijerni nastup imali su u našem gradu u okviru manifestacije „Ilijaški dani 2017“. Za sve posjetitelje sinoć su svirali članovi benda u sljedećem sastavu: Sakib Aljić – Paka bubanj i vokal, Mustafa Dedović bas gitara, Josip Radoš gitara, Berin Šehić ritam gitara i vokal, Azur Hajdarević solo gitara.

Povodom obilježavanja 40 godina Radio Ilijaša nastupili su i u programu Radio Ilijaša i izveli dvije antologijske pjesme Yu grupa-Odlazim i Drugi način-Stari grad, te su i sinoć ispunili dato obećanje za dobru zabovu i velike hitove na ovogodišnjem koncertu.

Izvor: radioilijas.ba

 
Podjela kanti za selektivno odlaganje otpada u MZ Ljubnići Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 06 Srp 2018 12:23

ljbnici kante za otpadStanovnicima naselja Ljubnići olakšano je odlaganje smeća podjelom kanti za selektivno odlaganje otpada. Uposlenici KJKP “Rad” krenuli su s podjelom kanti u MZ Ljubnići, a mještani će dobiti žutu kantu za reciklažni otpad i crnu za komunalni. Općina Ilijaš ranije je potpisala Sporazum o isporuci PEHD kanti za otpatke od dobavljača “Faro” d.o.o. iz Zenice, u vrijednosti od 44.963,10 KM

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić smatra da je ovaj projekat sa ekološkog aspekta jako bitan. „Općina Ilijaš je prepoznala važnost upravljanja otpadom i s tim u vezi danas i realiziramo podjelu kanti. Nadam se da ćemo postepeno razviti svijest o važnosti odgovornog ljubnici podjela pehd kanti1gospodarenja otpadom. Prošle godine smo krenuli sa projektom dvolinijskog odvoza otpada, stanovnici MZ Lješevo su tada dobili kante. I zasita, projekat daje dobre rezultate“, rekao je Fazlić.

Selim Babić direktor KJKP „Rad“ Sarajevo najavio je i nastavak ovakvih projekata kako bi se zaokružio cjelokupan sistem. „Prije svega želim iskazati zadovoljstvo što KJKP Rad i Općina Ilijaš imaju dugogodišnju saradnju. KJKP Rad zaista ima pozitivna iskustva sa ovim načinom primarne reciklaže i na taj način se pokušava iskoristiti dio otpada koji se dalje može reciklirati. To su zapravo procesi koji su generalno pozitivni za upravljanje otpadom i u konačnici za zaštitu okoliša. Naša radna jedinica koja u operativnom smislu pokriva općinu Ilijaš definiše planove odvoza kao što je to slučaj sa ranijim projektom gdje vidimo pozitivna iskustva lokalnog stanovništva“, kazao je Babić.

ljubnici podjela pehd kantiSelvir Husejnović član savjeta MZ Ljubnići kaže kako su komentari građana jako pozitivni. „Prije svega želim iskazati svoje zadovoljstvo i zahvalnost što se krenulo u realizaciju ovog projekta. Smatram da će nakon podjele kanti naše mjesto biti ljepše i čistije. Također komentari građana su veoma pozitivni i sa odobrenjem prihvataju ovakav način prikupljanja otpada“, rekao je Husejnović.

Projekat podjele kanti se realizira u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i KJKP Rad.

 
Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 06 Srp 2018 05:31

potpisivanje20lepDirektor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Mladen Pandurević 3. jula 2018. godine potpisao je u ime UPFBiH ugovor o realizaciji projekta „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije" sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada.

Projekt „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije" implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS", općinama Kantona Sarajevo, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Projekat se provodi u sklopu krovnog projekta ''Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH'', jednog od 19 takvih partnerstava uspostavljenih u zemlji kojeg Europska unija finansira sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

Predviđeno trajanje Projekta je 12 mjeseci, a rezultirat će osposobljavanjem i zapošljavanjem 20 učenika u profesiji vozača motornog vozila, automehaničara, autolimara, autolakirera, autoelektričara za kompaniju Centrotrans, kao partnera Projekta. Projektom je predviđena edukacija deset mentora praktične nastave u kompanijama, deset nastavnika praktične nastave u školama, devet općinskih djelatnika i devet savjetnika za zapošljavanje koji rade sa poslodavcima po modelu dualnog obrazovanja. Također, u devet sarajevskih općina bit će osnovani info pultovi za podršku aktivnostima dualnog obrazovanja, bit će izrađen promotivni materijal o dualnom obrazovanju te identificirani bitni elementi koji će poslužiti kao polazna osnova za izradu Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo i za izmjenu nastavnih planova i programa u srednjim strukovnim školama.

„Glavni ciljevi projekta su usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, povećanje zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, jačanje lokalnog ekonomskog razvoja putem stvaranja sinergije između poslodavaca, obrazovnih ustavova, javnih ustanova za zapošljavanje, općina i NVO. Kao poslodavci svjesni smo neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada, neadekvatnih nastavnih programa u školama koji nisu orjentirani ka realnim potrebama poslodavaca, pomanjkanja kvaltetne praktične nastave koja bi omogućila brzo uključivanje u proces rada u kompanijama, nedovoljne motiviranosti učenika za sticanjem kompetencija, nedovoljne saradnje i povezanosti obrazovnih institucija i kompanija, zbog činjenice da je javna uprava napoželjnji poslodavac. Sve to nas je ponukalo da iniciramo jedan ovakav projekt", istaknuo je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Realizacija Projekta počela je u februaru 2018. godine. Do sada su održana tri seminara na kojima su obučeni mentori za instruktore praktične nastave u kompanijama, nastavnici praktične nastave u školama, predstavnici općina koji će informirati zainteresovane o dualnom obrazovanju i savjetnici u službi za zapošljavanje. Također, 18 učenika završilo je praktičnu obuku kod kompanije Centrotrans u skladu sa Projektom.

Projektom se želi uticati na promjene upisnih kvota i to na način da budu usklađene sa potrebama poslodavaca, što će u konačnici dovesti do povećanja zapošljavanja.

„Lokalnim partnerstvom između svih subjekata odnosno partnera i krajnjih korisnika projekta obezbjedit će se sinergetski efekat koji će dovesti do aktivnog angažovanja na rješavanju problema lokalne zajednice odnosno uspješnijeg lokalnog ekonomskog razvoja", naglasio je Pandurević.

 
Sastanak načelnika sa predstavnicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladmir Nazor" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 05 Srp 2018 13:34

vladimir nazorOpćinski načelnik Akif Fazlić održao je sastanak sa direktorima osnovnih škola sa područja općine Ilijaš, te direktorom Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladmir Nazor" Mersudinom Kadrićem i njegovim sardanicama. 

Tema sastanka bila je pružanje blagovremene i kvalitetne podrške djeci sa poteškoćama u razvoju. Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladmir Nazor" je u toku protekle školske godine vršio opservaciju učenika u osnovnim školama "Stari Ilijaš", "Hašim Spahić" i "Podlugovi", te je izradio individualni plan i program za 25 učenika sa poteškoćama u razvoju.

Finansijska sredstva koje izdvaja Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS za ovu ustanovu nisu dovoljna i ne mogu pokriti usluge stručne podrške za sve škole na području Kantona Sarajevo.
Centar je formirao stručni mobilni tim, koji će uz finansijsku podršku Općine Ilijaš, vršiti opservaciju u vrtićima i osnovnim školama, te blagovremeno i kvalitetno pružiti podršku djeci sa poteškoćama u razvoju.

Na sastanku je dogovoreno da Općina Ilijaš podrži ovu aktivnosti sa 2000 KM koja će biti utrošena na angažovanje stručnog osoblja i edukacije nastavnog kadra i roditelja za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas145
mod_vvisit_counterJuče1352
mod_vvisit_counterOva sedmica145
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28423