• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
U Ilijašu obilježen Svjetski dan osoba sa Down sindromom Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 22 Ožu 2019 06:56

 

down sindorm obiljezavanjeUdruženje “Budi mi drug” svečanim je programom obilježilo Svjetski dan osoba sa Down sindromom na Trgu “Alija Izetbegović” u Iijašu.

Program je realizovan u saradnji sa World vision-om, Omladinskom organizacijom Carpe diem, ilijaškim osnovnim školama, SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš  i  Vrtićem “Ilijaš”. Cilj projekta je socijalizacija i druženje djece sa vršnjacima koji nemaju poteškoće.

Učešće u programu uzeli su djeca iz vrtića “Ilijaš”, hor Osnovne škole “Hašim Spahić”, djeca iz udruženja “Budi mi drug” koji su izveli recital na znakovnom jeziku. Prisutne je svojim pjesmama zabavio Harun Mehmedagić, a u sklopu programa upriličena je i prodajna izložba rukotovorina članova Udruženja.

Predsjednica Udruženja “Budi mi drug” Meliha Mešetović se zahvalila svim prisutnim što su došli da podrže ovaj projekat i  što su tu da zajedno obilježe Svjetski dan osoba sa Down sindromom.

"U cijelom svijetu, pa evo i u našem gradu po prvi put obilježavamo Svjetski dan osoba sa Down sindromom. Međunarodna organizacija World vision finansira ovaj projekat, a Udruženje “Budi mi drug” je nosilac projekta. Aplicirali smo na projekat preko međunarodne organizacije World vision i dobili smo ovaj projekat, kao i projekat obilježavanja Svjetskog dana osoba sa autizmom. Cilj projekta je okupiti što više djece i skrenuti meliha mesetovic down sindrom obiljezavanjepažnju javnosti da djeca sa poteškoćama u razvoju nisu nikakva strašila, nego da su to djeca kao i sva druga. Oni imaju viška taj jedan hromosom, a to je ustvari višak ljubavi koji oni nama pružaju", kazala je Mešetović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je istakao važnost pomaganja djeci i ljudima koji imaju poteškoće u razvoju.

"Želim čestitati i pohvaliti rad našeg Udruženja “Budi mi drug”, prije svega predsjednici udruženja, a onda i svim ljudima koji su aktivni u radu udruženja i naravno onima koji pomažu tom udruženju. Naša obaveza je da pomognemo djeci i ljudima koji imaju poteškoće vezane za Downov sindrom ili neke druge poteškoće koje se tiču mentalnog ili fizičkog razvoja. Želim da kažem da će Općina Ilijaš i dalje intenzivno pomagati u smislu obezbjeđenja uslova za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju", kazao je načelnik Fazlić.

Na kraju programa pozvali su sve prisutne da im se pridruže u gledanju filma Wonder. Djeca su kroz film imala priliku da vide s čime se susreću djeca sa poteškoćama u razvoju.

 
Vijeće roditelja OŠ “Podlugovi” jedno od najaktivnijih u KS Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 22 Ožu 2019 06:46

 

danroditelja podlugoviVijeće roditelja OŠ „Podlugovi“ upriličilo je prigodan program povodom Dana  roditelja u prostorijama škole. Na ovoj svečanosti upućene su mnogobrojne čestitke predstavnicima Vijeća roditelja za kontinuiran rad te su jedno od najaktivnijih vijeća roditelja u KS. Dokaz tome su i mnogobrojne inicijative za projkete koji su u toku realizacije a u cilju stvaranja što boljih uslova za rad u OŠ „Podlugovi“.  Predsjednik Vijeća roditelja OŠ „Podlugovi“ Adis Bećirović zahvalio se svima koji su doprinijeli poboljšanju uslova u ovoj školi.

„Zahvaljujem se svima koji su danas došli da uveličaju ovaj naš događaj. Mi smo uspjeli pokrenuti mnogobrojne projekte koji će poboljšati uslove rada u našoj školi na što smo posebno ponosni“, kazao je Bećirović.

Admir Abadžija, direktor OŠ „Podlugovi“ istakao je da se treću godinu za redom  obilježava Dan roditelja na ovakav način kojeg  ne prati samo  završna manifestacija, nego i brojni infrastrukturni projekti u koje zajednički ulažu napore Vijeće roditelja, uposlenici, menadžment škole, Općina Ilijaš i mjesna zajednica.

„Imamo jednu sinergiju djelovanja. Najvažniji je projekat koji radimo sa UNDP-om i mjesnom zajednicom, uz podršku Općine Ilijaš a to je opremanje u potpunosti dvanaest učionica školskim namještajem. Zatim ćemo raditi sanaciju sanitarnih čvorova u centralnoj školi. Zahvaljujemo se predsjedavajućoj Općinskog vijeća i Općini Ilijaš  za opremanje područne škole u Ljubnićima sportskim rekvizitima. Također, imamo vrijednu donaciju BH Telecoma IT opremom. Nadamo se i projektu UNDP-a utopljavanju škole. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli na bilo koji način da ova škola ima bolje uslove za rad“, kazao je direktor Abadžija.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić iskazao je svoje zadovoljstvo da su važni projekti proizašli iz inicijative Vijeća roditelja koji će biti i realizovani.

dan roditelja podlugovi„Zadovoljstvo je reći da je ovo Vijeće roditelja jedno od najaktivnijih u KS. Oni se konstantno brinu o kvaliteti i uslovima rada u ovoj školi. Jako je bitan aktivitet i sinergija između roditelja, menadžmenta škole i ljudi koji su u lokalnoj vlasti, što su i pokazali kroz razne inicijative i dobrim dijalogom. Svi projekti koje je Vijeće roditelja naglasilo kao prioritetno, bit će u našem fokusu za realizaciju“, kazao je načelnik Fazlić.

Prigodan program izveli su učenici centralne škole Podlugovi i područnih škola Ljubnići i Lješevo koji su se predstavili sa dramskim, muzičkim, folklornim, recitatorskim tačkama ali i umjećem borilačkih vještina. Također, izvedbom muzičke numere, prisutne su počastili članovi “Violeta bend-a” iz KJU “Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba” Nahorevo.

Predstavnici Vijeća roditelja OŠ “Podlugovi” dodijelili su i zahvalnice pojedincima koji su učesvovali i doprinijeli na različite načine poboljšanju uslova rada u ovoj školi.

Izvor: radioilijas.ba

 
Radni sastanak ministra privrede KS i načelnika Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 19 Ožu 2019 15:09

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhOpćinski načelnik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj i građenje Aziz Fazlić održali su radni sastanak sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Harisom Bašićem i njegovim saradnicima.

Predstavnici Općine Ilijaš iskoristili su priliku da prezentuju informacije o stepenu realizacije projekata koji se provode na bazi sporazuma između Ministarstva privrede KS i Općine Ilijaš i informaciju o predmetu dodjele koncesija za dvije mini hidroelektrane na rijeci Bosni na području općine Ilijaš

Također, definisani su projekti koji bi mogli biti predmet finansiranja Ministarstva privrede KS za 2019. godinu na području općine Ilijaš.

Prije početka sastanka ministar privrede Haris Bašić kazao je kako se nada da je ovo početak uspješne saradnje, a sve u korist društvene zajednice i građana općine Ilijaš.

"Raduje me da sam u posjeti načelniku Općine Ilijaš i da ćemo razgovarati o projektima koje je Općina Ilijaš norminirala za podršku Ministarstva privrede.

Detaljnije ćemo razgovarati šta načelnik i njegovi saradnici smatraju da je najbitnije da Ministarstvo privredi podrži u razvoju industrijskih zona Luka i Željezara u ovoj godini i o projektima u vezi sa vodnim slivovima.

Nadam se da je ovo početak jedne uspješne saradnje na dobrobit naše zajednice i građana općine Ilijaš.

Ministarstvo privrede će sve dobre projekte podržati. Naravno, prvo moramo sklopiti jedan mozaik između zahtjeva svih općina u kantonu, a potom izanalizirati koji su projekti od najvećeg značaja za zajednicu i zasigurno će u svakoj općini kantona jedan dio projekata biti podržan, uključujući i Ilijaš", rekao je Bašić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je da želi definisati dinamiku bitnih projekata koje je Općina u protekloj godini pokrenula.

"Ministarstvo privrede resorno pokriva najvažnije oblasti za općinu Ilijaš, prije svega to su industrijske zone, poljoprivreda, šumarstvo i slivovi rijeka.

Općina Ilijaš je prošle godine pokrenula dva značajna projekta, prvi je opremanje industrijski zona, a prije svega tu mislim na saobraćajnu infrastukturu u industrijskim zonama Luka i Željezara, i drugi projekat je rekonstrukcija puteva koji se finansiraju iz sredstava OKFŠ-a. Ta dva projekta su u toku i želimo definisati njihovu dinamiku kako bi se uspješno i brzo završili.

Općinsko vijeće Ilijaš je dalo prethodne saglasnosti za potpisivanje koncesionih ugovora za mini hidroelektrane na rijeci Bosni. Želimo vidjeti dokle se došlo s tim i je li projekat aktivan. Cijenimo da je jako bitno da se iskoristi hidropotencijal, što će naravno donijeti u konačnici koristi i kantonu Sarajevo i općini Ilijaš", rekao je Fazlić.

Nakon sastanka upriličen je obilazak lokaliteta na kojima su realizovani projekti iz 2018. godine u saradnji Općine Ilijaš i Ministarstva privrede KS. I to lokalitet vodotoka rijeke Misoče i industrijske zone Željezara i Luka.

 
Potpisan Ugovor za izgradnju fiskulturne sale u SŠC "Nedžad Ibrišimović" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 19 Ožu 2019 12:56

 

potpisivanje sporazuma kabinet bogunic fazlicUgovor za izgradnju fiskulturne sale u SŠC “Nedžad Ibrišimović” potpisali su danas u Općini Ilijaš načelnik Akif Fazlić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i direktor firme Fazum gradnja Muamer Fazlić.

Potpisivanju su prisustvovali i direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić i pomoćnik načelnika u službi za građanje Aziz Fazlić.

Ministrica Bogunić je kazala da je krajnji cilj njenog ministarstva da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena na sve obrazovne institucije na području cijelog kantona.

"Ministarstvo je izdvojilo 500.000,00 KM za izgradnju ove sale te za opremanje 150.000,00 KM. Drago nam je da će Srednjoškolski centar u Ilijašu dobiti novu salu i da će ona koristiti ne samo učenicima i profesorima, nego i stanovništvu općine Ilijaš što je i krajnja intencija Vlade KS. Svakako ćemo tražiti da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena što se tiče obrazovanja na području cijelog kantona," kazala je Bogunić.

Načelnik Akif Fazlić je naglasio da su objekti obrazovanja i njihovo opremanje kontinuirani prioritet Općine Ilijaš.

"Općina Ilijaš nastavlja sa velikim i značajnim projektima u oblasti obrazovanja i ovo je jedan od tih projekata. Zadovoljstvo je da imamo nastavak dobre saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo.

Sa ministricom Bogunić probat ćemo definisati još nekoliko značajnih projekata za općinu Ilijaš, prije svega radi se objektu OŠ "Podlugovi" i OŠ "Srednje". Želimo da objekti u sferi obrazovanja na području općine Ilijaš u konačnici budu dovršeni sa svim zadovoljavajućim standardima.

Vrijednost projekta je 740.000,00 KM, Ministarstvo obrazovanja finansira 500.000,00 KM, a Općina Ilijaš 240.000,00 KM. Model sufinansiranja daje najbolje rezultate. Naravno, mi očekujemo od Vlade KS da nastavi intenzivno investirati u oblast obrazovanja i to je naše zajedničko ključno opredjeljenje", rekao je Fazlić.

Direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo kazao je da je projekat namjenjen mladima, kako sadašnjim učenicima, tako i budućim generacijama.

"Projekat je jako značajan jer je namjenjen mladima, a nosioci razvoja u budućnosti su upravo oni. Naša škola bila je dobra i do sada, a realizacijom ovog projekta bez sumnje će se povećati njena konkurentnost. Novi prostorni kapaciteti privući će učenike i iz drugih gradova, naših graničnih općina Visokog i Breze. Vjerujemo da će u budućnosti ovaj objekat služiti, ne samo učenicima, nego cijeloj lokalnoj zajednici. Koristim priliku da se zahvalim općinskom načelniku i službi za društvene djelatnosti, te posebno službi za građanje koja je sve potrebne procedure obavila u rekordnom roku uz dobru saradnju sa školom." rekao je Džafo.

Radovi bi trebali početi u aprili, a rok za završetak je šest mjeseci. Izvođač je firma "Fazum gradnja",  a stručni nadzor vršit će Zavod za izgradnju KS.

 
Načelnik posjetio pravoslavnu kapelu u Lješevu nakon požara Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 18 Ožu 2019 12:45

 

pravoslavno groblje tanovic fazlic neficNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i komandir PS Irfan Nefić obišli su pravoslavnu kapelu i groblje u Lješevu i razgovarali sa ilijaškim parohom Božidarom Tanovićem, nakon što je u noći sa petka na subotu psihički oboljeli  T.A. iz Lješeva izazvao požar u kapeli.

Prisutni su osudili čin skrnavljenja i najavili brzu sanaciju objekta.

"Drago mi je što su vatrogasci i policija djelovali brzo. Šteta nije velika, ali veća šteta se nanosi kada su u pitanju drušveni odnosi i to je loše. Mi želimo izgradnju društva koje će imati osjećaj i poštovati sve ono što se odnosi na identitet jednog naroda, u ovom slučaju srpskog naroda. Stoga će i Općina Ilijaš iznaći sredstva kako bi se što prije izvršila sanacija i ovaj objekat dodatno osigurao", poručio je Fazlić.

Osuđujući čin paljenja jerej Božidar Tanović kazao je: "Nažalost desio se ovaj nemili događaj u kome je lice, iz samo njemu poznatih razloga, oskrnavio vjerski objekat. Ružne stvari se dešavaju, mada ne možemo osuđivati ljude u globalu, nego su pojedinačni incidenti koje osuđujemo. Nadamo se da se ovo neće ponoviti i da ćemo nastaviti da gradimo lijep način života jedni sa drugima. Načelnik Fazlić je došao da zajedno obiđemo kapelu i da sagledamo nastalu štetu i najvio da će finansijski pomoći u saniranju nastale štete i  boljeg osiguranja kapelice."

Četrdesettrogodišnji T. A. uhapšen je, a potom i smješten u bolnicu na Jagomiru. On je pokušao zapaliti vatru i ugrijati se, ali vatra se proširila. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je brzo ugašen.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2021
mod_vvisit_counterJuče2117
mod_vvisit_counterOva sedmica8129
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36738