• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježena 28. godišnjica masakra nad stanovnicima Ahatovića u Sokolini Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Nedjelja, 14 Lip 2020 17:49

sokolima 2020.1U Sokolini je obilježena još jedna tužna godišnjica otkad je agresor, prije 28 godina u autobusu svirepo ubio 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji, poginuli na brdu Ranovača, braneći svoj narod i domovinu. Nakon 12-dnevnog mučenja i torture u logoru Rajlovac dovezeni su u blizinu naselja Sokolina gdje su na zvjerski način likvidirani.

Veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, te predstavnici Općine Ilijaš, Kantona Sarajevo, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, položili su cvijeće na mjestu masakra i odali počast žrtvama.

14. juna 1992. godine, neprijateljske snage naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezao u Sokolinu, gdje su ih na najsvirepiji način ubili. Nakon strašnih tortura koje su prošli u logoru u Rajlovcu, gdje su proživljavali ono što ljudski um ne može ni zamisliti, mnogi od zarobljenih Bošnjaka, nisu ni slutili da će im lažno obećanje dato od agresora „da ih vode na razmjenu“ biti posljednja vožnja – vožnja u smrt.

Neprijateljski vojnici po dolasku u Sokolinu naredili su zarobljenicima da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo,od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog zločina počinjenog u Sokolini.

Elvir Jahić, jedan od preživjelih, stopostotni invalid, svakog 14. juna dođe na mjesto stradanja. Kaže da je teško, svake godine iznova doživljavati ono što se prije 28 godina dogodilo njemu i njegovim komšijama.

Nakon višednevnih pokušaja da se odupremo agresoru, zarobljeni smo i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka… Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke udarajući se kamenom u potiljak kako bih izgubio svijest, ali nisam uspio. Vratio sam se puzajući u autobus gdje sam proveo noć među mrtvim tijelima. Pronašli su nas mještani sela Ravne, Homar i Vukasovići i spasili nas koje smo preživjeli a poginule borce dostojanstveno ukopali,kazao je Jahić.

O izvlačenju ranjenika i preživjelih i situaciji koju su zatekli u Sokolii prisutne je upoznao Džafer Herić, član Ratnog štaba u Srednjem.Sokolina 2020.2

-Nekoliko ranjenika uz brdo i šumu dopuzali su u Vukasoviće i obavijestili o svemu što se desilo. Mi smo u noći oko dva sata noći i došli iz Gojanovića u Vukasoviće gdje su nas informisali o svemu. Održali smo sastanak sa načelnikom Štaba rahmetli Hrustemom Mališevićem i razmotrili kako da organizujemo evakuaciju i ukop. Jedan je predložio da se sve snimi kamerom i snimak je poslat u Olovo, odakle je o ovom događaju upoznat cijeli svijet. Pokušavao sam tri puta da uđem u autobus ali nisam mogao, potresne slike i zločin ne mogu se shvatiti niti opisati. Pored autobusa bio je kanister benzina ili nafte, imali su namjeru da zapale autobus. U magli i kiši organizovali smo izvlačenje, pripadnici policije, civilne zaštite u muku su uz suze niz lice obavili evakuaciju tijela i obavljen je ukup u Ravnama, a ranjenici evakuisani. Od ovog mjesta Mokro i Ilijaš udaljeni su pola sata, nad nama je također mogao biti izvršen masakr, ali tada o tome nismo razmišljali, prisjetio se Herić.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a i autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnim ljudima. Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama na mjestu masovne grobnice i spomen ploče u mjestu Ravne.

 
Upriličeno odavanje počasti šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina u Solakovićima Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 12 Lip 2020 11:45

Solakovići 2020.1Polaganje cvijeća i odavanje počasti svim šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina upriličeno je na Spomen obilježju u Solakovićima. Ovom prilikom obilježena je i 28. godišnjica granatiranja i prisilnog iseljavanja civilnog stanovništva Solakovića.

U prisustvu predstavnika boračkih organizacija, predstavnika Općine Ilijaš, mještana i drugih posjetilaca na dostojanstven način obilježen je ovaj važan dan u cilju njegovanja kulture sjećanja.

Azrudin Halilović predsjednik Organizacionog odobra memorijalnog turnira „Azmir Halilović“ i brat šehida Azmira Halilovića kazao je da se 24 organizova pomenuti turnir ali da je ujedno bilo odavanje počasti svih šehidima i poginulim borcima MZ Ljubina.

„Mi smo 24 godine organizovali turnir našem šehidu, mogu slobodnoSolakovići 2020.2 reći našem prvom šehidu na podrušju općine Ilijaš koji je dao svoj život za ovu općinu i naravno za Republiku BiH. Ove godine smo spriječeni zbog pandemije da to organizujemo, ali u dogovoru sa nadležnom službom Općine Ilijaš, odlučili smo da i ove godine obilježimo ovaj dan, i prisjetimo se svih šehida i poginulih boraca mjesne zajednice Ljubina. Na centralnom spomen obilježju svima odajemo počast koji su dali svoje živote u odbrani BiH. Ove godine imamo minimlano okupljanje zbog pandemije ali se zahvaljujem Općini Ilijaš i medijima što nam pomažu da se ne zaboravi šta se dešavalo na ovim prostorima“, kazao je Azrudin.

Azmir Halilović rođen je 1996. Godine i dobio je ime po amidži koji je nastradao od agresora. Ističe da će se uvijek boriti da se hrabi sinovi ove zemlje ne zaborave.„Velika mi je čast što nosim amidžino ime. Trebamo biti ponosni na ljude koji su dali živote za odbranu BiH. Ja sam rođen 1996. godine i uvijek ću se truditi da čuvam od zaborava imena i svog amidže i svih drugih ljudi koji su dali živote da bismo mi danas bili ovdje gdje jesmo“, kazao je Azmir.

Solakovići 2020.3Nijaz Spahić pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš ističe da je krajem mjeseca maja i sredinom juna Ilijaš doživio najveća stradanja, progone, ubistva, zarobljavanja.

„Solakoviće i ovo mjesto nije zaobišao jedan koncept da se sve što može pobije, protjera, sruši. Solakovići su posebno mjesto s obzirom na to da se nalazi uz saobraćajnicu Semizovac-Srednje a ta je saobraćajnica za agresora bila itekako važna zato što je Vogošća i Ilijaš jedinu vezu za Sokocem i Palama imala kroz ovo naselje. Iako smo danas ovdje pod mjerama zaštite zbog pandemije, dobro je da imamo učesnike tih događaja, imamo preživjele, imamo mlade koji trebaju da dolaze na ova mjesta i čuju šta se dešavalo, zbog svoje budućnosti. Platili smo preveliku cijenu, da bismo danas slobodno živjeli“, istakao je Spahić.

 
Nova ulična rasvjeta u naseljima MZ Podlugovi i Ljubina Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Petak, 12 Lip 2020 06:23

rasvjeta 2020.1U okviru projekta rekonstrukcije i sanacije javne rasvjete u mjesnim zajednicama na podučju općine Ilijaš u 2020. godini izvršena je izgradnja nove javne rasvjete u Mjesnim zajednicama Podlugovi i Ljubina.

U MZ Podlugovi instalirano je 46 rasvjetnih tijela u naseljima Makljen, Marići i Sovrle dok je u MZ Ljubina u naselju Stupe instalirano 10 rasvjetnih tijela, visokoefikasnih LED svjetiljki 142lm/W sa životnim vijekom od 100 hiljada radnih sati i garancijom od pet godina.

Općina Ilijaš za realizaciju navedenih projekata izdvojila je 68.624,88 KM. Izvođač radova bila je firma “Testingelektro“ d.o.o. Sarajevo.

Realizacijom aktivnosti poboljšan je cjelokupan ambijent, sigurnost za stanovništvo i učesnike u saobraćaju, omogućena energetska efikasnost sistema javne rasvjete te su stvoreni uslovi za dalju nadogradnju i modernizaciju javne rasvjete u navedenim mjesnim zajednicama.

 
JAVNI POZIV POSLOVNIM BANKAMA ZA PLASMAN KREDITNE LINIJE Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 11 Lip 2020 13:33

Javni-pozivOpćina Ilijaš je u ovogodišnjem budžetu osigurala 100 hiljada konvertibilnih maraka za regresiranje ukupne fiksne kamatne stope za podršku privrednim subjektima radi održavanja postojećeg nivoa privrednih aktivnosti, zaposlenosti i novih investicija.

S tim u vezi, Općina Ilijaš objavljuje Javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije uz regresiranje ukupne kamatne stope prema privrednim subjektima na području općine Ilijaš. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana objave.

Prispjele ponude biti će vrednovane putem Komisije za odabir banke, a u skladu sa metodologijom i kriterijima utvrđenim Pravilnikom u uslovima, kriterijima i načinu provedbe Odluke o podsticaju privrednim subjektima na području općine Ilijaš kroz regresiranje ukupne kamatne stope.

Ponude je potrebno je dostaviti u zatvorenoj koverti poštom ili direktno na protokol Općine Ilijaš, ulica 126. Ilijaške brigade br.6 sa naznakom „Prijava na Javni poziv prema bankama - NE OTVARAJ“.Sve dodatne informacije vezane za javni poziv mogu se dobiti putem telefona na broj: 033/ 580-666 Služba za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš.

 
Početak radova na drugoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Srijeda, 10 Lip 2020 08:54

recikzažno dovrište 2020Radovi na drugoj fazi izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu obuhvatit će izgradnju manipulativnih površina, kolske vage, portirnice, nadstrešnica, elektroinstalacija, sistema navodnjavanja, protuprovale te instaliranje videonadzora u vrijednosti od 249.718,28 KM. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je sredstva u iznosu od 200.000 KM, a Općina Ilijaš nedostajuća sredstva.

Funkcija reciklažnog dvorišta je dvostruka, tu će moći odlagati otpad i građani, ali najviše će služiti na upotrebu KJKP "Rad", te će značajno doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što će u narednomreciklažno dvorište 2020.1 periodu biti zaokružen sistem dvolinijskog sistema odvoza otpada i što će taj otpad završiti u reciklažnom dvorištu. "Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta za područje općine Ilijaš smo započeli prije nekoliko godina i on predstavlja zaokružen sistem kada je u pitanju dvolinijski odvoz otpada. Ukupna vrijenost projekta je preko 700.000,00 KM i biće pozicionirano je na ulazu u industrijsku zonu Željezara, na prostoru gdje se trenutno nalazi organizaciona jedinica KJKP "Rad". Želimo da što prije dođemo u fazu da možemo predati izgrađeno reciklažno dvorište na upravljanje KJKP "Rad". Realizacija projekta značajno će doprinijeti smanjenju odlaganja smeća na divlje deponije i dobit ćemo reciklažni otpad koji će imati ekonomsku realizaciju", istakao je Fazlić.

Izvođač radova je firma "Vizija" d.o.o. Visoko, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" d.o.o. Banja Luka. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas647
mod_vvisit_counterJuče2683
mod_vvisit_counterOva sedmica16448
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24035