• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Prezentacija projekta Poslovni inkubator "FIRMA" Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 28 Ožu 2017 14:04

sastanakfirmaprojekatNačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i šef odsjeka za lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirza Marukić su danas posjetili kompaniju LSP-Logistic Service Provider d.o.o., Ilijaš, a tema sastanka je bila prezentacija projekta Poslovni inkubator: "FIRMA", upriličena od strane menadžmenta kompanije LSP.

Poslovna namjera LSP-a je da uz podršku ideji u saradnji s Općinom Ilijaš i drugim nadležnim institucijama koje se bave privlačenjem domaćih i inostranih investicija, uspostavi funkcionalan i troškovno prihvatljiv poslovni inkubator namijenjen prvenstveno "start up" kompanijama koje namjeravaju otpočeti svoju djelatnost na teritoriji općine Ilijaš u različitim oblastima poslovanja.

Osnova koncepta uspostave inkubatora je velika adaptibilnost inkubatora na zahtjeve potencijalnog investitora s aspekta ponuđenih paketa usluga, uz troškovno prihvatljive modele koje će inkubator nuditi svim poslovnim subjektima koji posluju unutar istog.

Planirani model koji će poslovnim subjektima nuditi različite usluge, od kojih izdvajamo korištenje novoopremljenih kancelarija, korištenje zajedničkih prostorija kao što su sala za organizaciju poslovnih događaja, prezentacija i sl., te posebno opremljenih radnih soba koje će kompanijama koje postanu članice inkubatora najčešće služiti za održavanje radnih sastanaka, pregovaranje s poslovnim parterima i sl. Pored usluga cjenovno prihvatljivog zakupa prostorija, inkubator će nuditi i set poslovnih usluga, kao što su usluge računovodstva, usluge lokalnog i međunarodnog marketinga, određene transportne usluge, prijevoz lica, skladištenje, organizacije poslovnih događaja, IT usluge, kao što su izrada i održavanje web stranica, izrada baza podataka, zatim pravne i konsultantske usluge, kroz već pripremljene niskobudžetske pakete kombinovanih usluga, odnosno različite "start up" pakete posebno kreirane da odgovore potrebama modernog poslovanja.

Opširnije...
 
Materijali za VII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
 

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (VII sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

alt  Materijali za VII sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 

 
U četvrtak 7. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Ponedjeljak, 27 Ožu 2017 07:57

6.sjednicaOV 014U četvrtak, 30. marta 2017. godine, sa početkom u 10.00 sati održat će se sedma sjednica Općinskog vijeća Ilijaš sa slijedećim dnevnim redom:

1.       Vijećnička pitanja i inicijative

2.       Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 6. sjednice

3.       Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Ilijaš za period od 01.01.2016.-31.12.2016. godine

4.       Prijedlog odluke o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima

5.       Prijedlog odluke o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o komunalnoj čistoći

6.       Prijedlog Odluke o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta i plana parcelacije za izgradnju turističko-rekreacionog kompleksa ”Pioneers System” d.o.o. Sarajevo u mjestu Ljubina

 

7.       Prijedlog Odluke o utvrđivanju novog građevinskog zemljišta i plana parcelacije za izgradnju apartmanskog naselja ”Alyaseen” Dragoradi

Opširnije...
 
Održan 18. Memorijalni karate turnir "Rašid Buća" Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Nedjelja, 26 Ožu 2017 10:19

karateopcina1Karate klub “Rašid Buća”  u saradnji sa  Karate savezom BiH osamnaesti put organizovao je  Memorijalni karate turnir u čast svog takmičara i reprezentativca BiH i Jugoslavije, Rašida Buće koji je stradao braneći svoju domovinu 25.05.1992. U prepunoj Sportskoj dvorani Ilijaš, upriličeno je Svečano otvorenje Memorijalnog karate turnira „Rašid Buća“ sa početkom u 13:00 sati. Ilijaš i KK “Rašid Buća” ugostili su najbolje karatiste sa područja cijele BiH.  Raif Buća,  glavni trener karate kluba „Rašid Buća“ iz Ilijaša,  kazao je da je učešće uzelo preko 600 takmičara što dovoljno govori o važnosti istog.

„To govori koliko je turnir važan i koliko znači svima koji su učesnici. Na istom sude svjetske, evropske i državne sudije. Okupili smo vrhunske sportiste u Ilijašu. Sa nama su danas bili i naši vrlo dragi gosti, prije svega načelnik Akif Fazlić. On je naš donator i uvijek nas podržava u svemu što radimo. Načelnik je zaista uvijek naša podrška i svjestan je važnosti ovog turnira ne samo za našu zajednicu nego za cijelo bh. društvo. Moram spomenuti i direktora „Preventa“ gospodina Mirzu Kahrimana, bio je naš član i nikad nije napustio ovaj klub i podržava nas u svakom pogledu. Posebno bih istakao ratnog komandanta Kemala Ademovića koji je pored svojih mnogobrojnih obaveza došao da otvori ovaj turnir. Rahmetli Rašid Buća bio je pripadnik njegove Specijalne jedinice MUP-a RBiH  i ratni komandant i zbog toga mu posebno hvala“, kazao je trener Buća.

Na Svečanom otvorenju Memorijalnog turnira dodijeljene su i Zahvalnice za podršku u radu Karate kluba „Rašid Buća“ načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću, ratnom komandantu Kemalu Ademoviću i direktoru Preventa Mirzi Kahrimanu. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je danas zaista sretan jer pokazujemo odgovornost u smislu gajenja kulture sjećanja.karatenacelnik2

 

„Kroz ovaj turnir sjećamo se jednog velikog čovjeka, velikog sportiste, velikog heroja, čovjeka koji je dao život za odbranu i suverenitet BiH, čovjeka koji je pravio sportsku slavu Ilijaša u predratnom periodu i koji je bio nosilac evropskih medalja. Ovo je prilika da čestitam i zahvalim se svima koji učestvuju u organizaciji turnira, prije svega klubu „Rašid Buća“  i Karate savezu BiH. Pored sportskih radosti, djeci pružamo osjećaj prema državi i odgovornosti koji će preuzeti. Naše opredjeljenje je da pružamo punu podršku mladim ljudima. Jedan od značajnih segmenata te podrške jeste i oblast sporta i nastojimo da stvorimo dobre uslove za rad sportskih klubova i sportista. Nastojimo stvoriti poseban finansijski prostor za sportiste koji postižu izvanredne rezultate“, kazao je načelnik Fazlić.

Opširnije...
 
Iskazan interes za izgradnju mini hidrocentrale u Malešićima na rijeci Bosni Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 24 Ožu 2017 13:18
Satem 012Općinski načelnik Akif Fazlić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije Merima Osmanović, Šefica Odsjeka za katastar u Službi za imovinsko-pravne poslove Nizama Mališević održali su danas sastanak sa predstavnicima Turske kompanije SATEM BH d.o.o. Sarajevo. Sastanku su prisustvovali i Ministar finansija Jasmin Halebić i Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a tema sastanka je bila prezentacija projeta izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Bosni u Malešićima kao i pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti. 
 
Turska kompanija SATEM d.o.o. Sarajevo je kompanija koja proizvodi i gradi hidrocentrale, kako za vlastite potrebe tako i za potrebe drugih investitora. Kompanija se obratila Općini Ilijaš sa samoinicijativnom ponudom za koncesiju na rijeci Bosni u Malešićima kako bi mogli krenuti u projekat realizacije izgradnje hidrocentrale. 
 
Satem 007Općinski načelnik je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo što postoji interes za realizaciju jednog ovakvog projekta i iskazao interes Općine da pronađe prostor za investicije u svim sferama poslovanja od čega bi i Općina Ilijaš i Kanton Sarajevo imali benefite. 
 
Trenutno je u fazi donošenje izmjena i dopuna Zakona o koncesijama Kantona Sarajevo  i suština  promjena je harmonizacija sa  evropskim direktivama iz te oblasti, a suština je da se ohrabre lokalne zajednice, investitori i druga Ministarstva da se privredna pitanja pokušaju riješiti kroz koncesije i javno-privatna partnerstva.  Trenutni regulatorni okvir kaže da je podijeljena nadležnost između Federacije, Kantona i Općina, a najveći dio provodi Kantonalno ministarstvo privrede. 
O zakonskim procedurama dobivanja dozvola, odredbama Zakona o koncesiji prisutne je upoznao Ministar privrede Muharem Šabić koji je istakao da je politika Vlade Kantona Sarajevo i lokalne zajednice da privlače strane investitore. 
"Nažalost  ovo je prvi ovakav Projekat u KS, mi do sada nismo davali koncesiju za vode i to je šteta. Prvi korak je odobrenje Općinskog vijeća za dodjelu koncesije, drugi najveći dio administracije završava Ministarstvo privrede KS nakon čega Komisija za koncesije podnosi izvještaj Vladi KS koja treba da  proglasi javni interes. Manji dio nadležnosti prenosi se na Federaciju a odnosi se na ekologiju. U potpunosti Vam stojimo na raspolaganju i sve probleme ćemo skupa pokušati prevazići u najbržem mogućem periodu, kako bi što prije krenuli u realizaciju projekta", rekao je Ministar Šabić. 
 
Satem 008Na sastanku je bilo riječi o proceduri proglašavanja javnog interesa i pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište.
"Do kompletiranja dokumentacije treba puno vremena. Vode se dva procesa, jedan je dodjela koncesije a drugi pribavljanje građevinskih dozvola i dodjeljivanje okolišne dozvole. Kompanija bi trebala intenzivno raditi i sarađivati sa nadležnim instuticijama kako bi došli do potrebnih dozvola. Također, neophodno je riješiti i imovinsko-pravne odnose jer će ova akumulacija ući dijelom i u privatnu imovinu", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić. 
 
Prema najavama investitora hidrocentrala bi mogla biti izgrađena za tri mjeseca, a ukoliko se na vrijeme pribave potrebne dozvole gradnja bi mogla početi u ljetnom periodu. 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević podržao je realizaciju ovog projeta na području Općine Ilijaš i naglasio spremnsot Općinskog vijeća da da potrebne dozvole kako bi Projekat što prije krenuo u realizaciju, međutim naglasio je da investitor mora pokazati spremnosti, ozbiljnost i transparentnost lokalnoj politici za implementaciju ovog projekta . 
Na kraju sastanka je dogovoreno da Općina Ilijaš sačini prijedlog Ugovora do iduće sedmice u kojim će biti definisana prava i obaveze Općine Ilijaš i investitora, kao i eventualni rokovi, a investitori će organizovati i javnu prezentaciju projekta Općinskom vijeću Ilijaš. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas395
mod_vvisit_counterJuče921
mod_vvisit_counterOva sedmica5070
mod_vvisit_counterOvaj mjesec27285