• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Intervju sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem: Svaka godina za Ilijaš uspješnija od prethodne Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 02 Stu 2017 15:02
nacelnickihg1Građevinska sezona je u finalnoj fazi, koji projekti asfaltiranja su završeni, koji su u toku ili planu, poseban osvrt na projekte Direkcije za ceste, Ministarstva privrede i Sarajevo-šuma kao i Općine Ilijaš?
 
Mi smo ambiciozno postavili plan da nam jedna godina nije bila dovoljna da realiziramo sve ono što je planirano. Za sve te aktivnosti obezbijedili smo finansijska sredstva kroz Budžet Općine Ilijaš ili viših nivoa vlasti, direkcija, fondova ili drugih institucija.  Ova godina bila je prije svega godina projekata iz sfere saobraćajne infrastrukture i opskrbnih sistema iz kojih se naši građani snabdijevaju vodom. I to su ključni projekti. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim kantonalnoj Direkciji za ceste i da im čestitam koja je svoj plan kada je u pitanju općina Ilijaš na određen način i premašila. Dakle, realizirano je više u odnosu na postavljene ciljeve. Završena je regionalna cesta u Lješevu u dužini 1300 metara, sa trotoarom i biciklističkom stazom. Zavšena je dionica puta od Malešićkog mosta do Donje Vogošće.  Jučer je bio drugi sloj asfalta od pružnog prelaza do Starog Ilijaša. Na tom potezu ostala je cesta kroz Stari Ilijaš i to će biti prioritet u narednoj godini. Završen je projekat asfaltiranja ceste Gornja Bioča-Ahatovići i time smo napravili alternativni pravac od naše općine do općine Novi grad. Kategorisana je kao cesta drugog reda i jako je  bitna za područje Bioče i ljudi koji žive na tom području. Urađen je jedan potez na području Gajeva. Na tom putu treba i dalje raditi. Ono št je bilo bitno u smislu prohodnosti urađeno je. Općina Ilijaš kroz svoje opsežne  projekte, obuhvatila je skoro svaku mjesnu zajednicu operativnim planom lokalnih cesta. Vrijednost tog projekta iznosio je oko 1,5 miliona KM. Ima još nekoliko putnih pravaca koji nisu realizirani i nadamo se da će nam vremenski uslovi to dozvoliti do kraja godine. Važno je spomenuti i rekonstrukciju puta Stari Ilijaš-Vlaškovo. Radi se o modernoj saobraćajnici i već sada mogu najaviti da će nastavak tog puta do općine Vogošće biti urađen u narednoj godini. Vrijednost i tog projekta će biti oko 600 000 KM.
 
Kako napreduju i kada se očekuje okončanje projekata izgradnje Gradske tržnice, Biznis centra, uređenja zgrade Doma zdravlja?
 
Tržnica je vrlo bitan projekat. Vrijednost projekta će sigurno preći 700 000 KM. Kroz finansijsku konstrukciju projekat je u punoj fazi  realiziranja i nadam se da će biti završen do kraja godine. Potaknut potrebom da imamo jedno mjesto na kojem će se promovirati sve ono što radimo u Ilijašu nazvali smo ga Biznis centar. Ali to će biti mjesto na kojem će se promovirati i sve druge aktivosti koje su bitne za našu Općinu. Realizacija tog projekta je u završnoj fazi. Prva faza rekonstrukcije objekat B u Domu zdravlja  je završena. Očekujemo početak druge faze i ovaj projekat finansiramo  u saradnji sa Budžetom KS.
 
Projekti rekonstrukcije  vodovodne mreže dugo je najavljivan i kao što smo imali priliku vidjeti realizira se, u kojoj je sada fazi i koliko novca je uloženo za tu svrhu?
 
Vrijednost projekata u toj oblasti je oko dva miliona KM. Najznačajniji projekat u ovoj godini koji realiziramo jeste rekonstrukcija i nabavka nove opreme za filter postrojenje na Karašnici. Vrijednost tog projekta je 970 000 KM. Kroz taj projekat obezbijeđujemo zdravstvenu ispravnost vode za 17 000 građana. Osim toga, ove godine intenzivno se radi na rekonstrukiji gradske vodovodne mreže kako bi smanjili gubitak vode. U 2018. godini ponovo na tom sistemu realizirat ćemo rekonstrukciju taložnice kao jednog od segmenta zdavstveno ispravne vode. Kroz rebalans Budžeta KS obezbijeđena su sredstva za nabavku filter postrojenja za vodoopskrbni sistem Sokolina iz kojeg se nabdijevaju vodom građani MZ Srednje. Vlada KS je utvrdila nacrt Budžeta za 2018. godinu. Nadam se da će Skupština usvojiti taj nacrt. U tom nacrtu je milion KM   za naš projekat vodoopskrbnog sistema Vrutak. Prva faza kojom ćemo riješiti pitanje vodozahvata voda i centralnog bazena kao osnov za dalje širenje vodovodne mreže za MZ Gajeve i za transport vode prema Nišićkoj visoravni.
 
Da li po planu teku i najavljeni projekti elektronabdijevanja ?
 
Elektrosnabdijevanje je ranijih godina za gornji kraj općine Ilijaš, u smislu sekundarnih mreža ali i onoga što su ti primarni vodovi stuje na to područje to je dobro riješeno. Ono što je problem za općinu Ilijaš jeste snabdijevanje grada i prigradskih naselja, ali zbog snabdijevanja industrijskih zona potrebno je riješiti  i dugoročno elektrosnabdijevanje izgradnjom trafostanice 110, koji je vrijedan 4,2 miliona KM. Elektroprenos je dobio potrebne dozvole i raspisan je tender za glavni projekat i izvođenje radova  i ukoliko se procedura završi do februara sljedeće godine, na proljeće se može početi sa izgradnjom tom energetskog objekta.
 
 U proteklom periodu mnogo se uradilo na unaprijeđivanju uslova infrastrukture kada su školski objekti u pitanju? Čime ste posebno zadovoljni i šta planirate u predstojećem periodu kada su u pitanju školske ustanove?
 
-Prošle godine milion i 200 000 KM uloženo  je u školske objekte u centralnim objektima u Ilijašu, Starom  Ilijašu, Srednjem i u Podlugovima . Ono što je ostalo i što nismo do kraja sagledali je problem područnih škola i tome ćemo dati poseban akcenat i na to ćemo posebno obratiti pažnju u budžetu za sljedeću godinu, a posebno mislim na škole u Ljubnićima, Bioči,Kamenici. Radili smo grijanje u Dragoradima i Malešićima i želimo da i tu napravimo uslove primjere današnjem vremenu.
 
Tokom cijele godine Budžet Općine Ilijaš bio je u suficitu, na sjednici Općinskog vijeća prije dva dana usvojen je rebalans, a uskoro će biti kreiran i nacrt za 2018. godinu, ostaje li na istom nivou kao ovogodišnji ili je moguće očekivati i njegovo povećanje s obzirom na dosadašnje pokazatelje?
 
–Porast budžeta govori o intenzitetu aktivnosti na području naše općine u sferi ekonomije, urbanizma, građenja, katastra donijeli su porast vlastitih prihoda Općine Ilijaš, kao i sredstva za viših instanci vlasti što me čini posebno zadovoljnim. Došli smo do nivoa Budžeta kojeg i ja nisam očekivao  što nas obavezuje u implementaciji i već pomalo osjećam problem kapaciteta za realizaciju ovog nivoa Budžeta za što ćemo morati napraviti poseban plan. Ja očekujem ovakav nivo Budžeta za 2018. godinu i uvijek težimo realnom planiranju, lahko je rebalansirati Budžet kada ide uzlaznom putanjom, ali nacrt budžeta treba planirati na realnim pokazateljima i osnovama.
 
Modernizacija saobraćajnica, nastavak projekata vodosnabdijevanja-privlačenje investitora, ulaganja u razvoj i modernizaciju industrijskih zona, poticaj zapošljavanja, izgradnja Gradskog stadiona i sportskog centra, rekonstrukcija trga ispred KSC-a i mnogi drugi manji projekti planovi su koje je načelnik Fazlić najavio za 2018. godinu.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
Obavijest o podnošenju zahtjeva za poljoprivredne podsticaje Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 02 Stu 2017 08:31
poljoprivreda-370x223Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja općine Ilijaš da su u skladu sa članom 6. Pravilnika o  načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji  (“Službene novine Federacije BiH“, broj.32/17 ) nositelji poljoprivrednih gazdinstava dužni da do 15.11.2017. godine izvrše prijavu plana proizvodnje za narednu godinu na svojim gazdinstvima kako bi blagovremeno mogli podnositi zahtjeve za federalne podsticaje u 2018. godini.
       Prijavu  plana animalne i biljne  proizvodnje klijenti mogu izvršiti u nadležnom ministarstvu za poslove poljoprivrede Kantona Sarajevo- protokol na predviđenom obrascu( PPP).
 
Posjeta delegacije Općine Ilijaš i boračkih udruženja grobljima povodom blagdana Svi sveti Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 01 Stu 2017 11:47
svsveti1Katolici 01. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.
Na Sve svete katolici slave sve svece. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.
 
Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH
 
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence. Nakon toga posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu.
 
svsveti2"Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Nakon toga, posjetimo na groblju Sv. Josip grob našeg zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića koji je premješten u porodičnu grobnicu. Kao što za Dan šehida posjećujemo mezarja šehida, danas posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije", kazao je Nijaz Spahić.
 
Načelnik  Općine Ilijaš  Akif Fazlić kazao je da je ovaj dan prilika da se oda počast ljudima,  pripadnicima jedinica Armije BiH koji su dali živote za današnju slobodu i odbranu Bosne i Hercegovine.
 
"Oni su u ključnom trenutku stali u odbranu svoje države i ovom prilikom upućujemo pijetet prema njima i upućujemo sućut njihovim porodicama u nadi da ćemo izgraditi bolji život i suživot i da će generacije koje dolaze imati puno bolje i ljepše uslove za život", kazao je načelnik Fazlić.
 
svisveti3 Ovaj blagdan datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama. Dušni dan se obilježava sutra. Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.
 
Za potrebe Udruženja "BUDI MI DRUG" Općina Ilijaš obezbijedila sredstva za kupovinu vozila Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 31 Lis 2017 14:19
13SjednicaOV 066Općinski načelnik Akif Fazlić, simboličnom predajom ključeva, predsjednici Udruženja roditelja ometenim u psiho-fizičkom razvoju "BUDI MI DRUG" Melihi Mešetović uručio je specijalizovano vozilo za djecu članove ovog Udruženja. 
Svečana predaja ključeva upriličena je u prisustvu Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Mahira Devića, Pomoćnice načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanje Zagorac – Jozić, djece, i roditelja Udruženja roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju "BUDI MI DRUG" Ilijaš. 
 
Riječ je o adaptiranom vozilu za osobe s invaliditetom za koje je Općina Ilijaš iz svog Budžeta izdvojila 25.000,00 KM. 
 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, Mahir Dević Mahir čestitao je ovom Udruženju na dosadašnjem radu, te dodao: "Mi, ispred lokalne politike i zakonodavnog organa, u svakom slučaju pokušavamo uvijek da izađemo u susret ovakvim projektima i zaista nas raduje bilo koja vrsta inicijative koja dolazi od strane ovog udruženja. 
Sretni smo da iz dana u dan ovo Udruženje sve više napreduje i naravno danas je poseban i svečan dan. Jedno ovakvo vozilo je njima bilo zaista potrebno, kako za prijevoz djece koja trebaju da budu svakodnevno u centru, tako i za organizaciju izleta, eventualno godišnjih odmora, tako da je sigurno ova insvesticija 13SjednicaOV 064potpuno opravdana. I u narednom periodu ćemo se truditi da pomažemo rad ovog Udruženja. Redovan rad ovog Udruženje se finansira iz Budžeta, ali ovakve sistemske i dobro osmišljene projekte ćemo uvijek podržati. Imamo dobru saradnju škola sa područja Općine Ilijaš sa ovim Udruženjem, što ćemo i u budućnosti održavati, kako bi ovih naših 50-tak korisnika centra na svaki mogući način bili integrisani i u odgoj i obrazovanje kao i sva ostala djeca".
 
Udruženje roditelja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju “BUDI MI DRUG”, osnovano je 2006.godine u svrhu pomoći djeci sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju. Udruženje dobrovoljno okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama, stručne saradnike kao i druge zainteresovane osobe koje žele dati svoj doprinos u radu Udruženja. Udruženje broji 55 članova različitog uzrasta i različitog tjelesnog i mentalnog oštećenja od dvije do četrdeset godina starosti.
 
13SjednicaOV 026Predsjednica Udruženja Meliha Mešetović, je naglasila da je ove godine Udruženje iniciralo nabavku kombi vozila  i zahvalila se Općini Ilijaš koja je odobrila novčana sredstva za njegovu nabavku. 
"Vozilo će se koristiti kako za izlete tako i organizovanje odlazaka na more i za svakodnevne potrebe, odvoz i dovoz djece od kuće do udruženja i nazad.
Mi u sklopu našeg udruženja radimo kreativne radionice, imamo fizikalni tretman, na tretman hipoterapije odlazimo u Visoko, a trenutno smo uključeni u projekat "Jačanje uloge mjesne zajednice u BiH", koji sprovodi UNDP. 
Na tretman hipoterapije odlazimo dva puta sedmično, slavimo rođendane družimo se, igramo, organizujemo radionice kuhanja čitanja, pisanja. Još jednom želim da se zahvalim Općini Ilijaš, Općinskom načelniku što je prepoznao rad ovog Udruženja i  olakšao ovoj djeci njihov svakodnevni život", rekla je Meliha Mešetović.
 
Oduševljenje i sreću nabavljenim vozilom nisu krili roditelji i djeca, članovi Udruženja kojim će ovo vozilo uveliko olakšati svakodnevni dolazak u prostorije Udruženja. 
 
13SjednicaOV 038Dževada Čelik, majka dječaka s posebnim potrema istakla je da: "nama u Udruženju nabavka ovakvog vozila puno znači. Stanje u Udruženju se svakodnevno popravlja i jako smo zahvalni Općini Ilijaš. Ponosni smo na ovaj grad, na načelnika i sve ostale koji svakodnevno pomažu djeci s poteškoćama u razvoju. Ovoj djeci bi trebalo više usluga defektologa i psihologa da olakšaju i djeci i roditeljima. Mi roditelji smo 24h uključeni u rad sa ovom djecom i nama znači puno kad možemo negdje dovesti svoje dijete 8 sati. Oni se tako socijalizuju, druže, odlaze na izlete, imaju sportske i druge aktivnosti". 
 
U saradnji sa JU”Djeca Sarajeva” Udruženje je dobilo na korištenje bez naknade prostor od 100m2. Prostorije su bile potpuno devastirane, u izuzetno lošim sanitarno-higijenskim uslovima i nisu imale nikakvu funkciju.  Prostor je adaptirala Općina Ilijaš u toku 2014. godine, a sve u cilju integracije djece s posebnim potrebama u društvo. 
 
Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu iznosi 15.990.000,00 KM Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 31 Lis 2017 13:08
13SjednicaOV 001Trinaesta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas. Njenim radom je predsjedavao Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.  
Na samom početku sjednice vijećnici su većinom glasova podržali Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2017. godinu koji iznosi 15.990.000,00 KM.  
Budžet Općine Ilijaš izmijenjen je u mjesecu junu 2017. godine i iznosio je 14.993.600,00 KM, a od momenta donošenja Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš desile su se promjene koje su uticale na strukturu i visinu prihoda odnosno rashoda u Budžetu.  

Zabilježen je porast u iznosu od 22% za povećanje na poziciji Prihoda po osnovu poreza, povećanje na poziciji neporeznih prihoda – prihodi po osnovu komunalne naknade za 14%, odnosno prihodi po osnovu rente i uređenja građevinskog zemljišta za 18%, prihod po osnovu naknade za izgradnju skloništa za 33%, te prihodi po osnovu tehničkog pregleda građevina za 77%, uvećani su prihodi po osnovu tekućeg priliva od strane 13SjednicaOV 018kantone za 45%, a smanjen prihod po osnovu kapitalnih transfera od kantona za 7%. Općinski načelnik Akif Fazlić je pri iznošenju uvodnih napomena po ovoj tački istakao: "Osnov za pokretanje izmjena i dopuna Budžeta su izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo koji treba da se usvoji na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a koji tretira dva značajna projekta za Općinu Ilijaš. Jedan projekat je nastavak rekonstrukcije puta na Vlaškovu do granice sa općinom Vogošća u iznosu od 600.000,00 KM i drugi projekat izgradnja filter postrojenja za vodoopskrbni sistem iz kojeg se snabdijeva Srednje. Očekujemo da Skupština usvoji rebalans i da se ovi projekti implementiraju. Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš iznosi 15.990.000,00 i u stalnoj raspodjeli sredstava došlo je do nekoliko ključnih raspodjela. Planirano je značajno povećanje sredstava za nabavka zemljišta u Industrijskoj zoni "Luka"  potpisali smo Ugovor za nabavku zemljišta, pored Gradskog stadiona u Ilijašu u površini od 6,5 dunuma, i ovaj kompleks će se prostirati do Gnionice. Izvršili smo prestruktuiranje kad se u pitanju sredstva za realizaciju putne infrastrukture, zbog procedura javne nabavke nećemo moći realizovati projekat OKFŠ-a ove godine, tako da smo smanjili taj iznos. 7.000,00 KM smo planirali za područnu školu u Ljubnićima, a prijedlog se odnosi na povećanju budžetske rezerve. Dodatnih 73.000,00 KM je planirano za projekte putne infrastrukture". 
13SjednicaOV 006Usvojena je i Odluka o povjeravanju na upravljanje i korištenje općinskih objekata za vodosnabdijevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu općine, kojom se JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš povjeravaju na upravljanje i korištenje: vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Nišića koji se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Junakovac“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Crne Rijeke koji se opskrbljuje
pitkom vodom sa izvorišta „Jasikovac" i "Kokočevo vrelo“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Donjih Čevljanovića koje se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Crepala“ i „Ajkunino Vrelo“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Srednje koje se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Sokolina“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja MZ Dragoradi koji se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Petnjik“,"Tuk", "Javor" i "Korita". JKP „Vodostan“doo Ilijaš u snabdijevanju 13SjednicaOV 019vodom i održavanju općinskih objekata za vodosnabdijevanje ima prava i dužnosti da: uredno snabdijeva pitkom vodom, osim u slučajevima više sile, vrši opravku i održavanje vodovodnog sistema bez saglasnosti korisnika, odgovara za ispravnost vodovodnog sistema i kontroliše higijensku ispravnost vode, preuzme sve troškove tekućeg održavanja i troškove električne energije,
kreira i osigurava razvojne potrebe vodosnabdijevanja za novim količinama vode, vrši realizaciju priključaka na vodovodnu mrežu u skladu sa odredbama Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvodnju otpadnih i atmosferskih
voda  uvažavajući kapacitete izvorišta i vodovodnih sistema te zaključi ugovore sa potrošačima i vrši naplatu isporučene vode.
Vijećnici su podržali i Odluku o dopunama Odluke o pogodnostima za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu kojom se zadužuje Općinski načelnik da putem 13SjednicaOV 007Službe za privredu i finansije Općine Ilijaš izvrši usklađivanje Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za ostvarivanje prava na pogodnosti za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu.  
 
Usvojena je i Odluka o odobravanju prodaje motornog vozila u vlasništvu Općine Ilijaš, marke ŠKODA Octavia. Prodaja će se vršiti putem javnog oglasa, a početna prodajna cijena iznosi 2.500,00 KM. 
Vijećnici su podržali Odluku o usvajanju i Odluka o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle" – Ilijaš. Naime, Općina Ilijaš je utvrdila interes za izgradnju kompleksa stambenih objekata na lokalitetu Sovrle, a na zahtjev investitora "BOSNIMA INTERNATIONAL FOR TURISM" d.o.o. Sarajevu, a u cilju rješavanja potreba za novom stambenom izgradnjom i daljeg usmjerenog razvoja područja Općine. Planirana je izgradnja 47 novih objekata, od čega je: 45 individualna, 1 objekat u funkciji društvene infrastrukture i jedan vjerski objekat. Ukupna površina obuhvata je 2,6 ha. 
Na današnjoj sjednici podršku vijećnika dobila je i Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "PDI-Bosna", Regulacionog plana "Centar Ilijaš" i Regulacionog plana "LUKE" – Ilijaš po skraćenom postupku. 
 
13SjednicaOV 010Usvojen je i Zaključak o ponovnom podnošenju tačke na Dnevni red prije isteka roka od šest mjeseci Prijedlog Regulacionog plana "Gornji Kadarići", Prijedlog Odluke o provođenju Regulacionog plana "Gornji Kadarići" i Prijedlog Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Gornji Kadarići" te je planirano da se ova točka uvrsti na dnevni red za sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš koja će se održati u mjesecu novembru 2017.godine.
 
Informacija o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2016/2017. godini je primljena k znanju. 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
Nacrt strategije
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1813
mod_vvisit_counterJuče1303
mod_vvisit_counterOva sedmica7565
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22413