• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obogaćen knjižni fond biblioteke SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 17 Pro 2018 08:10

 

knjigesscnedzadibrisimovicU SŠC “Nedžad Ibrišimović” uspješno je okončan projekat „Poboljšanje knjižnog fonda u školskoj biblioteci“, a koji je realizovan iz namjenskog utroška sredstava tekućih transfera dobivenih od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Elvira Dilberović potpisala je ugovor o transferu sredstava za realizaciju projekta koji je, u konačnici, značajno obogatio knjižni fond školske biblioteke. Iznos odobrenih sredstava iznosio je 5.000 KM, a radilo se o sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Nakon provedene procedure javne nabavke u školsku biblioteku isporučene su knjige za školsku lektiru u navedenoj novčanoj vrijednosti. Mr. sc. Amir Džafo, direktor škole, kao odgovorna osoba korisnika sredstava, bio je prisutan tokom isporuke knjiga čiji je dobavljač firma BOOKS.BA Sarajevo. Zadovoljstvo nije krila ni prof. Tajiba Borić, sretna što će u narednom periodu učenicima škole moći preporučiti brojne vrijedne književne naslove.

Izvor: SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš

 
Upriličena “Večer najljepših ilahija” – zvuci duhovne muzike ispunili srca posjetilaca Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 17 Pro 2018 06:54

 

IMG 3123Sniježnu decembarsku noć i srca posjetilaca utoplile su najljepše ilahije, kaside i sevdalinke koje su izvedene na vruhunskom tradicionalnom koncertu „Večer najljepših ilahija”. Trinaesti po redu koncert, upriličen je u Sportskoj dvorani Ilijaš koja je do posljednjeg mjesta bila puna, u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš i MIZ Sarajevo. Tarik Omerhodžić, član BZK „Preporod“ Ilijaš, producent večerašnjeg koncerta, jedan od organizatora i solista u grupi solista „Ašik“ zahvalio se JU KSC i Radio Ilijaš na svesrdnoj podršci.

„Ono što zaista moram da kažem da nam je u svemu Allah na pomoći. Imali smo mnogo problema zbog vremenskih prilika, kasnila je oprema i tonska proba, ali je koncert održan na visokom nivou i sretni smo što je sve prošlo u najboljem redu. Koncert je zasigurno našao put do srca naše publike. Ovo nama treba jer mi Ilijašani imamo kapacitete za ovakve događaje. Putujemo cijelim svijetom i ovo Ilijaš zaista zaslužuje“, kazao je Tarik.

Specijalni gost koncerta bio je hafiz dr. Kenan ef. Musić. Iskazao je izuzetno zadovoljstvo zbog ovakvog događaja u Ilijašu te uputio posebnu poruku IMG 3152mladim ljudima.

„Drago mi je da se održava koncert ilahija u Ilijašu jer je to veličanje Boga u vremenu kada su ljudi počeli da veličaju sebe. Ovo je i noć kasida kada hvalimo Miljenika, Muhameda a.s. u vremenu kada nam fali obrazaca ponašanja u životu. Ovo je zaista hvale vrijedna manifestacija. Nadam se da ćemo svi zajedno ustrajati u ovom dobru. Iako je vrijeme hladno, dvorana je puna i ilijaške džematlije došle su da uzmu ono najljepše sa večerašnje trpeze, pune svoje srca i dušu i druže se u prelijepom društvu.  Poručujem mladim ljudima da ne dozvole da ih bilo ko ponizi, jer je poniženje slaviti nešto što prolazi. Dolazi Nova godina po Gregorijanskom kalendaru  i to je prilika da se preispitamo šta smo ostavili iza sebe. I da imamo sve na ovom svijetu, ne možemo vratiti ni jedan dan, nego ni jednu minutu u godini koja prolazi. Hvala Allahu, sve je više omladine koja se okreće vjeri i našim vrijednostima i drže se toga“, kazao je hafiz dr. Kenan ef. Musić.

Šerif Delić solista u grupi solista „Ašik“ kazao je da se u Ilijašu osjeća kao kod kuće.

„Najviše sam Ilijaš upoznao kada sam dolazio sa hafizom Bugarijem. Od tada sam zavolio ovu mahalu i njenu ljepotu. Četiri koncerta za redom nastupam na ovom koncertu i ovo je zaista na visokom nivou. Ovdje su najbolji učači i Kur'ana i ilahija. Tarik Omerhodžić, Mahir Dević, načelnik Fazlić su zaista zaslužni za ovaj prekrasni događaj kao i mnogi drugi Ilijašani. Ono što je najvažnije jeste do da je publika uvijek sa nama i na poseban način nas znaju dočekati. Vremenski uslovi su otežani i hladno je vani. Ali, naša srca i duše su tople i tu nema nikakve prepreke da bismo došli.  I izvođači i publika pune svoja srca radi zadovoljstva Allaha dž.š.“, kazao je Delić.

IMG 3115Adem Alić, predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš, zahvalio se svim sponzorima koji su doprinijeli da se tradicija nastavi. Također se zahvalio i Crvenom križu Ilijaš koji su došli da pruže podršku ukoliko bi bilo nezgoda.

„Posebno se zahvaljujem publici koja uvijek podrži ovaj koncert koji je uvijek humanitarnog karaktera. Večeras za našu Aminu Bradić. Zahvaljujem se i koordinatoricama džemata, našim vrijednim hanumama a posebno Mejrimi Valjevac koja je inicirala slatki bazar, te su pripremile kolače kako bi humanitarna akcija prošla što uspješnije“, kazao je Adem.

Mejrima Valjevac, koordinatorica džemata Novi Ilijaš i inicijatorica slatkog bazara zahvalila se sugrađanima koji su podržali akciju na kojoj se skupljeno 5.500,00 KM za liječenje Amine Bradić.

„Zahvaljujem se svim sugrađanima koji su se odazvali na ovu humanitarnu akciju. Posebno hvala ženama koje su s velikom ljubavlju pripremile kolače. Onaj ko učini bilo koje dobro, naći će na onom svijetu, inshAllah. Ono što me posebno raduje jeste da smo se ujedinili, da ne čekamo sve da nam neko drugi učini. To smo pokazali večeras na djelu. Veliko hvala i članovima Mreže mladih Ilijaš koji su nam pomogli večeras”, kazala je Mejrima.

Selma Droce, prateći je vokal i solista na kolažu sevdalinke, učestvuje četvrti put za redom na koncertu ilahija u Ilijašu.

„Zaista sam zahvalna domaćinima što nam pružaju priliku da učestvujemo na vrhunskom koncertu. Ovdje je uvijek vrhunska organizacija i program. Ovo je prelijepa prilika da se družimo i okupljamo oko iste ideje“, kazala je Selma.

Na koncertu su nastupili: Grupa solista “Ašik”, Madžid Aganhodžić, Selma Droce, Lejla Čaušević, Medina Turković, hor MIZ Sarajevo i Hor “Šapat srca” i drugi.

Domaćin koncerta bio je i ovaj put  Hor “Preporod” Ilijaš, a ulaz na koncert bio je besplatan.

Izvor: radioilijas.ba

 
Radni sastanak Grupe za dobrobit djece Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 14 Pro 2018 14:25

radni sastanak grupa za dobrobit djeceU velikoj sali Općine Ilijaš održan je sastanak radne grupe u okviru projekta Jačanje referalnih mehanizama zaštite djece od nasilja na lokalnom nivou koji provodi World Vision uz podršku UNICEF-a.

Grupa je razmatrala i usvojila zapisnik sa prethodnog sastanka, a potom se fokusirala na izradu plana aktivnosti s ciljem uspostavljanja multidisciplinarnog modela postupanja u prevenciji i zaštiti djece od svih oblika nasilja.

Na sastanku su dogovorene daljnje aktivnosti u vezi sa izradom Lokalnog akcionog plana.

 
Ilijaš dobija novi stadion, izgradnja počinje u narednim danima Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 13 Pro 2018 13:20

 

12914-clipboard08-1544610673Nogometni klub Ilijaš član je Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine grupa Centar koji bi uskoro svoje domaće utakmice mogao igrati na jednom od najmodernijih stadiona u državi.

Novi stadion će biti izgrađen na postojećem mjestu Gradskog stadiona u Ilijašu, a već su obezbijeđena sredstva za prvu fazu radova u iznosu od 1.690.000 KM. Od toga je 500.000 KM izdvojeno iz budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, a ostatak iz budžeta Općine Ilijaš i kreditnim zaduživanjem.

“Izgradnja novog stadiona započet će u narednim danima, konkretno prva faza radova za koju su već odobrena sredstva. Prva faza podrazumijeva izgradnju objekta, novih tribina, te izgradnju terena sa vještačkom travom koju ćemo raditi zajedno sa Nogometnim savezom BiH”, kazao je Amar Dovadžija, predsjednik NK Ilijaš.

Dovadžija ističe da je ukupna vrijednost projekta nešto više od pet miliona KM i da je plan da prva faza radova bude završena do kraja 2019. godine.

“Objekat će se sastojati iz četiri etaže, tačnije suteren, prizemlje, sprat i galerija. Kapacitet tribina je otprilike 2.000 sjedećih mjesta. Plan je da prva faza bude okončana do kraja 2019. godine, a cijeli projekat do 2020. ili 2021. godine”.

S obzirom da NK Ilijaš nastupa u trećem rangu takmičenja u BiH, izgradnja novog stadiona ujedno bi trebala značiti i veće sportske ambicije u budućnosti, ali to trenutno nije prioritet. Dovadžija ističe da su u fokusu kluba omladinske selekcije.

“Prioriteti trenutne Uprave NK Ilijaš su rad sa omladinskim selekcijama i, naravno, rješavanje infrastrukture na stadionu. Za sada nam polazi za rukom da to radimo usporedo. Što se tiče našeg seniorskog tima, trenutno smo trećeplasirana ekipa na tabeli Druge lige Centar, a cilj nam je da na kraju sezone budemo među prvih pet ekipa, kako bismo i naredne sezone, nakon reorganizacije Druge lige, bili učesnici ovog ranga”, govori predsjednik Ilijaša, te dodaje: “Kada riješimo infrastrukturu i napravimo respektabilan omladinski pogon, koji bi za tri ili četiri godine trebao prerasti u akademiju, onda ćemo razmišljati o iskoraku seniorske ekipe”.

Vezano za omladince NK Ilijaš, Amar Dovadžija je dodao da trenutno petorica mladih fudbalera ovog kluba borave na stažiranju u Slaviji iz Praga, gdje ih je pozvao bivši trener Željezničara i Sarajeva Jiri Plišek. Upravo sa Plišekom NK Ilijaš planira jedan projekat na području cijele BiH, o kojem će više govora biti u narednim mjesecima.

Izvor: sportsport.ba

 
Svečanost povodom završetka radova na sanaciji i utopljavanju Područne škole "Bioča" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 12 Pro 2018 14:16

 

untitled1U povodu završetka radova na uređenju zgrade Područne škole u Bioči koja pripada Osnovnoj školi "Stari Ilijaš", organizovana je svečanost i druženje s učenicima i nastavnicima, kao i roditeljima te mještanima naselja Bioča. Svečanu vrpcu presjekli su općinski načelnik Akif Fazlić, v.d. direktorica škole Alma Salketić i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 78.898,00 KM od čega je Općina Ilijaš iz svog budžeta izdvojila oko 50.000,00 KM, a Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo 30.000,00 KM.

Općinski načelnik Akif Fazlić je naglasio važnost očuvanja školskih objekata u koje se treba ulagati, a sve kako bi se osigurala bolja budućnost mladih.

"Zadovoljstvo mi je što se radi o područnoj školi koja se nalazi u naselju Bioča, jer je ovo mjesto pretrpjelo ogromnu štetu u toku agresije na našu domovinu. Obaveza lokalne zajednice i svih nivoa vlasti je da podari ljepšu sliku ovog naselja. Na ponos svih nas uspješno smo realizovali još jedan projekat u nizu i drago mi je da su danas djeca sretna i nasmijana. Ovom prilikom želim se zahvaliti i čestitati uposlenicima Osnovne škole „Stari Ilijaš“ kojoj pripada ova područna škola“, rekao je u obraćanju Fazlić.

Zahvalnost na podršci u realizaciji ovog projekta iskazala je v.d. direktorica Osnovne škole "Stari Ilijaš" Alma Salketić.

untitled3"Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas prisutna ovdje. Emotivno sam vezana za ovu školu jer su moji počeci bili baš u njoj, kada sam kao nastavnica engleskog jezika počela predavati.  Kao što vidite dobili smo prelijepu zgradu, a samim tim i uslove dostojne učenika i nastavnika", kazala je Salketić.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i bivši direktor Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Mahir Dević kazao je kako su uslovi za održavanje nastave u ovoj školi bili jako teški te da je značaj škole veliki.

"Prije godinu dana krenuli smo u jednu diplomatsku ofanzivu da Općina Ilijaš i Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade KS sufinansiraju rekonstrukciju ove područne škole u Bioči, koja je zaista bila u jako lošim uvjetima. Na neki način bila mi je želja da u toku mog mandata kao direktora ove škole prije nego što odem riješim ovaj značajan projekat. Danas sam jako zadovoljan i ponosan što smo projekat priveli kraju, a kao što znate pored ovog projekta bila ih je još mnogo koji su vezani za područne škole. Sretan sam što smo u mnogim aktivnostima bili pioniri i zaista mi je drago da jedan ovakav kolektiv nastavlja raditi u boljim uslovima", rekao je Dević.

Područnu školu u Bioči pohađa 18 učenika, koji su  podijeljeni u dva kombinovana odjeljenja. Tokom izvođenja radova nastava se odvijala nesmetano. Izvođač radova bila je firma "Tehno - promet" d.o.o. iz Zenice, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radova vršio Institut za građenje IG d.o.o. Banja Luka.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1166
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1166
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28174