• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Na Bijambarama održan završni događaj ECO KARST projekta Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 25 Tra 2019 13:28

IMG 7111U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i nevladine organizacije CENER 21 na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“, na prostoru nekadašnje kasarne „Zamo Dučić“ održan je završni događaj ECO KARST projekta, te dodjela nagrada za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“.

Projekat “ECO KARST – ekosistemske usluge zaštićenih kraških područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“ se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područa kao faktor održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema. Projekat ECO KARST uključuje sedam zaštićenih kraških područa iz sedam država koje odlikuju zajedničke karakteristike i slični izazovi s kojima se susreću. BiH na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažom „Bijambarae“ od januara 2017. godine. Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog programa transnacionalne saradnje, koji sufinansira Evropska unija kroz ERDF i IPA fond.

Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, se zahvalio kompletnoj zajednici, a prije svega načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, kao i Vladi Kantona koji su učesnici ovog projekta.

-Potrudili smo se da zadnju godinu dana sa lokalnom zajednicom pokušamo razviti lokalne biznise. Nastavljamo sa projektom u kojem učestvuje sedam država kako bi se vidjela ekonomska dobrobit na projektu, odnosno kako bi se nešto uložilo u infrastrukturu na ovim područjima, kazao je Delić.

IMG 7114Načelnik Akif Fazlić je istakao da mu je zadovoljstvo da danas Vlada KS ima sjednicu na Bijambarama i da to pokazuje opredijeljenost Vlade da ulaže u ovaj prostor, te da se nada da će kroz zajedničku saradnju i dobre projekte napraviti još bolji ambijent za razvoj biznisa.

-Želim da kažem da cijenim ovaj projekat kao jedan od najvažnijih projekata koje provodi Javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo, jer upravo zbog toga što je uključeno i lokalno stanovništvo i što je dat akcenat na razvoj biznisa, djelatnosti i ekonomske aktivnosti. Drago mi je da imamo značajan broj aplikanata na ove biznise i da su prepoznati. Naravno na lokalnoj zajednici jeste da ih podrži kroz izdavanje potrebne dokumentacije za registrovanje biznisa. Ključno je da ovaj prostor dobije jednu ekonomsku valorizaciju, a ona se prije svega ogleda u otvaranju novih radnih mjesta. Lokalno stanovništvo će onda osasti na ovom prostoru koji je bogat prirodnim resursima i koji ima potencijala prije svega u vezi sa za poljoprivredom, šumarstvom i turizmom. Te potencijale treba iskoristiti i naravno stalno ulagati, kazao je načelnik Fazlić.

Predstavnik Firme Halilović d.o.o Ilijaš Osman Mušić je kazao da je kompletan projekat zasnovan na principu održivog razvoja, čuvanja okoliša i svi projekti su napravljeni maksimalno u skladu sa tim da se sačuva okoliš, lijepa priroda koju imamo na Bijambarama, Nišićima i generalno ovdje u široj okolini.

-Firma već postoji dugi niz godina i trenutno smo na jednom solidnom i zavidnom nivou, međutim uvijek ima prostora za napredak poboljšanja i proširenja proizovodnje. Ovaj projekat nam je puno pomogao da definiramo šta nam je to ustvari sve potrebno kako bi ostvarili svoje ideje. Sa ovim projektom koji smo radili uz pomoć ECO KARST-a i CENERA ćemo se definitivno prijavljivati na podsticaje i Vladina sredstva, naglasio je Mušić.

IMG 7116Mirsad Kusturaiz PD “Bijambare” je istakao da je ovaj projekat dostigao odlične rezultate i smatra da ovakve projekte i ubuduće treba održavati i organizovati.

-Cilj ovog projekta je kako doći do najboljih biznisa, planova u saradnji Javne ustanove za zaštićena područja KS sa privatnicima, poduzetnicima koji se bave ekološkom prizvodnjom, sa udruženjima građana koji imaju ekološke određene odredbe, dakle pomoći lokalnoj zajednici o razvoju ekološkog turizma. Mi iz PD „Bijambare“ smo svakako doborošli za suradnju sa svima zvaničnim javnim ustanovama koji imaju u svom zadatku ekološke projekte,te da uzmemo učešća i da damo svoj doprinos, kazao je Kustura.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da je Općina Ilijaš jedna od općina gdje su najveći potencijali upravo iz oblasti održivog razvoja i lokalne ekonomije i da će Općina imati punu podršku od Vlade Kantona KS.

-Želim da pozdravim sve prisutne i da kažem da ste svi imali priliku vidjeti da je pokrenuta akcija čišćenja cijelog KS. Jasno je da Ilijaš, a ni ostatak Kantona neće biti više na stazama tehničke industrije, željezara i nekih velikih industrija koje su hranile potpuno neku drugu vrstu tržiša. Ako pogledamo oko sebe i ono što vidimo jeste da je ovo naša budućnost i ovo je naš potencijal za razvoj, naglasio je premijer Forto.

Na kraju prezentacije dodjeljene su nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare”.

Izvor: radioilijas.ba

 
Završni radovi na izgradnji parking prostora u centru Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 25 Tra 2019 11:14

 

parking asfaltiranje 1U ulici Hašima Spahića u Ilijašu izvode se završni radovi na asflatiranju parkinga.

Izgradnjom gradskog trga u centru grada, broj parking mjesta je upolovljen te se javila potreba za novim parking prostorom.

Izgradnjom novog parking prostora građani će biti bogatiji za još jedan parking u Ilijašu koji bi trebao spriječiti nagomilavanje automobila po okolnim ulicama i općenito bolju saobraćajnu infrastrukturu.

Vrijednost radova parkinga iznosi 32.000 KM, a sredstva je iz svog budžeta u cijelosti osigurala Općina Ilijaš.

Projekat je radila firma Geo put Banja Luka. Izvođač radova je firma „Halilović“ d.o.o. Nadzor vrši firma IG Banja Luka.

 
Potpisan Sporazum za izgradnju sahat kule i rekonstrukciju fontane u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 24 Tra 2019 10:16

 

muhamed vahid akif fazlic 2U Općini Ilijaš je upriličeno potpisivanje Sporazuma o zajedničkom ulaganju za izradi projektne dokumentacije i rekonstrukcije fontane u pješačkoj zoni Ilijaš, izradu idejnog projekta Sahat kule u Ilijašu, postavljanje mreže za skupljanje otpada na rijeci Bosni i pokretanje firme na području općine u cilju daljnjeg razvoja općine.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnica u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i sufinansijer Muhamed Vahid.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić izrazio je zadovoljstvo što će u narednom periodu grad Ilijaš dobiti novi imidž.

"Želim se zahvaliti Muhamedu Vahidu koji je iskazao svoj patriotizam i interes. Ranije smo imali nekoliko sastanaka i razgovarali smo o planovima za budućnost, zapravo kako graditi grad Ilijaš. S obzirom da Muhamed Vahid ima mnogo iskustva kada je riječ o poslu u inostranstvu, a u sferi dizajniranja i projektovanja, danas nam je dao podršku za relizaciju projekata navedenih u Sporazumu. Ovo su tri prepoznatljiva i značajna projekta, a mi smo se obavezali ovim protokolom da u narednom periodu zajednički dođemo do građevinskih dozvola. Sa aspekta prioriteta prvi projekat je rekonstrukcija fontane koja se nalazi u centru grada", kazao je Fazlić.

Sufinansijer Muhamed Vahid kaže da iako živi u drugoj državi on gaji posebnu ljubav prema Bosni i Hercegovini, ali i Ilijašu.

"Drago mi je da mogu uraditi nešto za moj grad i moju državu. Moja majka je iz Ilijaša, ja se osjećam kao Bosanac i Ilijašanin i imam obavezu da uradim nešto lijepo i korisno, a samim tim želim da Ilijaš bude još ljepši", rekao je Vahid. 

 
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić posjetio firmu Ezam koju je zahvatio požar Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 24 Tra 2019 07:45

NACELNIK EZAMPožar koji je izbio u zgradi salona namještaja Ezam u Ilijašu evidentno je nanio ogromnu materijalnu štetu ovoj firmi. Među prvima, na mjesta događaja došao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je razgovarao sa vlasnicima firme EZAM.

„Situacija je jako teška. Ovo je ogroman požar. Ogromna je šteta. Razgovarao sam sa vlasnicima firme. I što je sreća u ovoj ogromnoj nesreći jeste to da nema povrijeđenih. Bez obzira što se desilo, vlasnici imaju pozitivan stav da će svojim radom i poslovanjem nastaviti dalje sa radom i obnoviti objekat. Vlanici firme „Ezam“ su iznajmljivali prostor i drugim poslodavcima. U pitanju su ogromne količine namještaja firme Standard. Šleper koji je već bio pun robe za izvoz je izgorio. Važno je lokalizovati požar da ne pređe na druge objekte. Uzroke će utvrditi nadležne slušbe. Ogroman je broj profesionalnih vatrogasnih ekipa na terenu“, kazao je načelnik Fazlić.

Esad Karhimanović, vlasnik firme EZAM Ilijaš izjavio je da nije bilo ezam pozarpovrijeđenih ali da je materijalna šteta ogromna.

„Još uvijek gori zgrada. Ne možemo prići blizu. Šteta je ogromna. U cijelosti je sve izgorjelo. Na svu sreću niko nije povrijeđen. Ja sam jutros prvi vidio požar, krenuo je iz kotlovnice. Nazvao sam radnike i obavijestio ih. Život ide dalje. Matereijalno se sve može nadoknaditi. Za mene je tragedija smrt momka koji je jučer imao dženazu“, kazao je vlasnik firme EZAM.

Sve raspoložive ekipe Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo su upućene na teren. Ogroman plamen doslovno guta zgradu, a vatrogasci se i dalje bore sa vatrenom stihijom. Ekipa JKP "Vodostan" Ilijaš pruža pomoć u dostavljanju vode.

 
Obilježena godišnjica donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora u MZ Gajevi Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 24 Tra 2019 05:36

lokva 1Godišnjica donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire, uključujući djelove općina Vareš, Olovo, Sokolac i Vogošća, obilježena je na lokalitetu Lokva u mjestu Gajevi.

Program obilježavanja ovog historijskog datuma počeo je okupljanjem u Čevljanskom polju gdje su na spomen obilježju mnogobrojne delegacije položile cvijeće.

Na lokalitetu Lokva, preživjeli učesnici savjetovanja, govorili su o značaju donošenja odluke za dalji tok rata na tom području, te se sjetili svih onih koji su život dali za odbranu domovine.

Fahrudin Demirović, predsjednik Udruženja RVI Ilijaš koje je i organizator obilježavanja godišnjice zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos, kako 1992. godine, tako i danas da se sačuvaju od zaborava historijski događaji.

„Ističemo zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma, a posebno učesnicima koji su pružili otpor 1992. godine. I dan danas daju svoj doprinos. Također, hvala direktoru i učenicima OŠ „Srednje“ koji su sa nama danas obilježili ovu godišnjicu na najljepši način“, kazao je Demirović.

Džafer Herić, komandant reonskog štaba, kao sudionik govorio je o ratnim dešavanjima i o samom organizovanju lokalnog stanovništva pred agresiju i u toku iste.

„Mi smo ovo postigli jednim intenzivnim radom, odnosno radom članova reonskog štaba i predstavnika civilne vlasti. Radilo se dan i noć. Imali smo cevljasko polje polaganje cvijecanaredbu da se hitno pristupi odbrani od agresije, odnosno da se zaštiti narod. Kasnije smo formirali liniju u rejonu Štojne i ostali smo tu do kraja rata. Na svim stranama ima čestitih i finih ljudi ali Bošnjaci moraju uvijek biti spremni na ovim prostorima da ne bismo doživjeli sudbinu naroda kao u Palestini. Uvijek moramo biti spremni odgovoriti na sve agresije“, kazao je Herić.

Bego Durić, predsjednik Udruženja „126. Ilijaške brdske brigade“, penzionisani brigadir Oružanih snaga BiH i sudionik događaja savjetovanja istakao je da je ovaj događaj bitan zbog toga što se na tom sastanku dogovorilo niz zaključaka o djelovanju na ovim terenima.

„Tada je bila praksa da srpske snage nama daju ultimatum. Mi nismo htjeli prihvatiti nikakvu predaju pa ni oružja. Ciljano i organizovano smo evakuisali civilno stanovništvo i da ostanu vojno sposobni. Treći zaključak je bio da se oformi ambulatna za ranjene vojnika. Također bilo je potrebno obezbijediti osnovne artikle za život. Uspjeli smo i u tome. Formirati Interventnu jedinicu na ovim prostorima je bio jedan od ciljeva. Nakon toga smo smo formirali prave jedinice, nakon čega su se počele nadzirati prave čete i vodova. Danas iz ove perspektive, tada je učinjeno mnogo. Najveća dobit svega toga jeste to što nije bilo pokolja, silovanja itd. Odajemo zahvalnost svima onima koji su slušali savjete i provodili ih u praksi“, kazao je Durić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da moramo mladim generacijama prenositi istinu o historijskim događajima, jer se oni nažalost, još uvijek ne izučavaju kroz sistem obrazovanja.

„Zaista korisitim priliku da se zahvalim svim učesnicima koji su organizovali lokva akif fazlicobilježavanje ovog historijskog datuma. Prije svega učenicima OŠ „Srednje“, Udruženju RVI i predstavnicima MZ Gajevi. Imamo obavezu da prenesemo na mlade generacije historijske činjenice. Svjesni smo da još uvijek nismo riješili kroz obrazovanje učenje onoga što jeste naša novija historija. Istina je utvrđena u međunarodnim sudnicama, utvrđeno je da je bila agresija, da je bio genocid u Srebrenici. Nažalost, nije utvrđeno da su bili genocidi u još nekim opštinama. To moraju mladi ljudi znati. Istina mora biti općeprihvaćena u BiH ukoliko želimo napredak ove države. Ja se nadam da će doći to vrijeme i da ćemo graditi novi ambijent i da će u ovoj državi ljudi živjeti dostojanstven život”,kazao je načelnik Fazlić.

Besim Gljiva, domaćin u MZ Gajevi zahvalio se svim sudionicima na dostojanstvenom obilježavanju godišnjice donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire.

„Zahavaljujem se svima koji su danas učestvovali u organizaciji ovog značajnog datuma. Koristim priliku da pozovem mlađe naraštaje da čuvaju od zaborava ovaj i ovakve datume, jer je to historija naše zemlje”, kazao je Gljiva.

Prigodan program izveli su učenici OŠ „Srednje“ .

Izvor: raidoilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas459
mod_vvisit_counterJuče2723
mod_vvisit_counterOva sedmica9106
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45809