• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Tuga, bol i nepravda: 26 godina prošlo je od masakra u Lješevu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 06 Lip 2018 11:09

ljesevoDvadeset šest godina bolnog sjećanja na šehide Lješeva, obilježeno je na spomen ploči sagrađenoj na samom mjestu masakra u ovom naselju. Petog juna 1992. godine na zvjerski način strijeljana su 22 stanovnika ovog sela, nakon što su ih njihove prve komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali.

Centralni program Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ održan je ispred Spomen-obilježja sagrađenom na samom mjestu masakra. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana u interpretaciji Ahmeda Hašića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima, te rahmetli nani Zahidi Masnopita, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992. godine.
Jasnu poruku, o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina u Lješevu poslao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je naglasio bitnost obilježavanja svih godišnjica stradanja na području naše općine.

„Naša je obaveza prenosit istinu sve do momenta kada institucije države stave tačku na ovaj slučaj, dakle kad sudski organi završe svoj nacelnik fazlic ljesevoposao, kada se osude oni koji su odgovorni. Volio bih da se ovaj događaj nađe i u knjigama iz kojih će učiti djeca i knjigama koje će se čitati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao mještanin Lješeva želim da se zahvalim svima onima koji su danas s nama i dijele našu bol vezanu za naše najmilije, komšije i rođake. Nama preostaje jedan dugi put u borbi za istinu i iskreno se nadam da će istina pobijediti.“

Predsjednica organizacionog odbora Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ Adha Masnopita ističe da je tužno što za ovaj zločin niko još uvijek nije odgovarao iako postoje materijalni dokazi za ono što su izvršili srpski agresori.

„Mi danas obilježavamo dvadeset šestu godišnjicu stradanja 22 civila i stanovnika Lješeva. Okupili smo se na ovom mjestu da se na dostojanstven način prisjetimo naših šehida, sugrađana. Ono što svake godine ponavljamo sa ovog mjesta jeste ono što boli, a to je da za ove zločine nikada niko nije odgovarao. Preživjela su dva svjedoka rahmetli nana Zahida koja je preselila 2004. godine i Mirzet Repuh. Postoje materijalni dokazi, ali nažalost tužilaštvo ne radi svoj posao i mi ovim putem apelujemo na sud i tužilaštvo, odnosno skrećemo im pažnju da imaju moralnu, etičku i profesionalnu obavezu prema djeci, prema žrtvama, porodicama, ali i prema svojoj državi“, kazala je Masnopita.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević kazao je kako je neophodno izvršiti pritisak na pravosudne organe kako bi porodice i ubijeni našli svoj smiraj.

„Do danas niko nije odgovarao za zločine koji su počinjeni u Bioči, Luci, Lješevu i na području cijele općine Ilijaš, za 54 logoraša koja tražimo još uvijek. Politički se nalazimo u takvoj situaciji gdje naši komandanti i heroji trebaju odgovarati u jednom dugotrajnom procesu mahir devic ljesevokoji će trajati godinama kako bi dokazali nevinost. Potpuno sam ubijeđen bio da će ovakav scenarij biti onog momenta kada smo izgubili kontrolu nad sudom i tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Mi smo kao narod dovedeni u situaciju da ne smijemo pričati šta nam se desilo, dok nam drugi pakuju ono što nismo uradili“, istakao je Dević.

Prisutnima se obratio i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS. „Danas smo ovdje da se podsjetimo šehida i odamo veliko poštovanje građanima Lješeva. Ovaj događaj moramo prenijeti budućim generacijama da se nikada ne zaboravi šta je uradila zločinačka ruka na ovom malom području BiH. Pored svega i dalje za ovaj zločin nažalost niko nije odgovarao, ali mi apelujemo na organe vlasti da se pokrene proces jer za ovako nešto mora se odgovarati. I ubuduće ćemo se podsjećati što se desilo jer se ovakve gnusne stvari nikada više ne smiju ponoviti.“

Nakon zvaničnih obraćanja, prisutnima se obratio i glavni imam medžlisa IZ-e Breza Zeid ef. Sokić, a zatim je uslijedilo nastup Džane Fazlić, koja je za ovu priliku izvela ilahiju “Nemoj žalit suzama“, nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Spomen-obilježju.

ljesevo2Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, Općine Visoko i Općine Breza na čelu sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, predstavnici OO SDA Ilijaš, OO SDP Ilijaš, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, predstavnici Udruženja nestalih općine Ilijaš, Udruženje logoraša Ilijaš, JOB – Unija vetrana, Patriotska liga ' 91, predstavnice Udruženja žena “Zlatne ruke“, organizacioni odbor Manifestacije „Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992.“, predstavnici MZ Lješevo, učenici Perzijsko-bosanskog koledža, OŠ “Đulistan“ i Predškolske ustanove “Behar“, te porodice šehida.

Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu, nakon čega je uslijedilo učenje mevluda i tevhida, a potom akšam namaz i zajednički iftar u haremu džamije.

Izvor: radioilijas.ba

 
JU „Djeca Sarajeva“- Javni pozivi za redovni prijem djece i predškolski obavezni program Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 04 Lip 2018 10:17

ju-djeca-sarajevaNa web stranici Javne ustanova „Djeca Sarajeva“ objavljeni su 01. juna 2018. Javni poziv za redovni prijem djece u cjeloviti razvojni program u školskoj 2018/2019 godini, kao i Javni poziv roditeljima/starateljima djece obveznika predškolskog odgoja i obrazovanja u KS za prijavu i upis djece u vrtiće JU “Djeca Sarajevo”, Sarajevo i osnovne škole Kantona Sarajevo u kojima se realizira obavezni program za školsku 2018/2019 godinu.

Javne pozive, uslove, potrebnu dokumentaciju, kao i prijavne obrasce možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.djecasarajeva.edu.ba/vijesti/javni-pozivi-i-prijavni-obrasci

 
Javni poziv za učenike/ce – Edukacija “Timski rad i liderstvo“ Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 04 Lip 2018 06:33

thumbnail timU okviru projekta “Edukativne radionice u MZ Mrakovo”, Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” organizuje besplatnu jednodnevnu edukaciju o temi: “Timski rad i liderstvo“, koja će se održati 09.06.2018. (subota) u prostorijama MZ Mrakovo – Ilijaš, u periodu od 12:00 do 15:00 sati.

Polaznici edukacije naučit će kako prepoznati vlastitu ulogu u timu, kao i uloge drugih u timskom radu te važnost raspodjele uloga unutar tima. Kroz kreativne aktivnosti učesnici edukacije učit će o vrstama liderstva te kako se adaptirati u novom okruženju te novim izazovima rada u timu.

Ko se može prijaviti:

- Mladi (15 – 35 godina starosti)

- Studenti i srednjoškolci završnih godina

- Ostali pojedinci zainteresovani za usavršavanje

- Prednost pri izboru imat će prijavljeni učesnici iz Mjesne zajednice Mrakovo.

Učešće na radionici je besplatno, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem linka: https://www.surveymonkey.com/r/YBQMJRW . Rok za prijave je 08.06.2018. godine do 18:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da imate u vidu vrijeme prijave.

Za odabrane učesnike obezbjeđen je radni materijal, ručak i osvježenje, prevoz do prostorija MZ Mrakovo kao i certifikat o učešću.

Kontakt osoba, broj telefona i e-mail:
Enisa Mešetović, tel.: 061 352 991, e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Projekat “Edukativne radionice u mjesnoj zajednici Mrakovo” realizuje se u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 
Potpisan Ugovor za izgradnju fiskulturne sale u OŠ "Hašim Spahić" Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 01 Lip 2018 13:08

received 10216209693140792U kabinetu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo danas je upriličeno potpisivanje Ugovora za izgradnju fiskulturne sale u O.Š. "Hašim Spahić" u Ilijašu.

Potpisivanju su prisustvovali Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš, Sanja Zagorac – Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica, Aziz Fazlić pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje, Elvir Kazazović ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, te Muamer Fazlić vlasnik firme "Fazum gradnja" koja je izvođač radova.

O.Š. “Hašim Spahić” u Ilijašu nalazi se u samom gradskom jezgru. Školu trenutno pohađa 648 učenika, a veliki problem ove škole je odvijanje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Nastava iz ovog predmeta trenutno se odvija u fiskulturnoj sali dimenzija 10x15 metara što ne daje ni elementarno potrebne uslove za odvijanje nastave iz sporta. Općina Ilijaš je zbog svega navedenog, a u cilju dugoročnog rješavanja ovog problema predvidjela izgradnju nove fiskulturne sale uz rekonstrukciju i redizajn dijela postojeće sale u kojem se nalaze svlačionice i toaleti.

"U posljednjih nekoliko godina na području općine Ilijaš intenzivno se ulaže u rekonstrukciju i izgradnju objekata osnovnog obrazovanja. Nekoliko školskih objekata u potpunosti je rekonstruisano. Želim se zahvaliti resornom ministarstvu koje je podržalo te projekte.
Jedna od završnih faza rekonstrukcije O.Š. "Hašim Spahić" jeste izgradnja nove fiskulturne sale i time ćemo upotpuniti sve ono što je potreba te škole. Djeca i nastavnici dobit će najbolje uslove za održavanje tjelesnog odgoja. Općina će se uključiti u opremanje fiskulturne sale i vanjsko uređenje, te ćemo zajedno sa Ministarstvom izdefinisati potpuni završetak ovog projekta", kazao je Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Realizacijom ovog projekta riješio bi se višegodišnji problem odvijanja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u ovoj školi. Izgradnjom fiskulturne sale bio bi zaokružen proces unapređenja materijalno tehničkih uslova rada O.Š. “Hašim Spahić” u Ilijašu. Nova fiskulturna sala pored školskih aktivnosti može poslužiti i za odvijanje received 10216209664020064vannastavnih aktivnosti

"Ministarstvo za obrazovanja, nauku i mlade KS ove godine je izdvojilo sredstva za izgradnju tri fiskulturne sale. Dvije nove sale grade se u Dobroševićima i Ilidži, a danas smo popisali Sporazum za treću salu koja će se graditi u Ilijašu. Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 700.000,00 KM. Naš cilj je omogućiti svim učenicima u Kantonu Sarajevo iste uvjete za realizaciju nastave i tjelesnog odgoja, te druge vanredne sportske aktivnosti", rekao je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade u KS.

Vrijednost ugovorneih radova je 625.893,11 KM. Firma "M Design" d.o.o. Sarajevo radila je idejni i glavni projekat fiskulturne sale, Općina Ilijaš provela je proceduru javne nabavke – otvoreni postupak, firma "Fazum gradnja" izvođač je radova, a nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

"Riječ je o modernoj fiskulturnoj sali sa kompletnom opremom. Rok za izvođenje radova je 120 dana, u narednih 15 dana počinjemo sa radovima, a završetak planiramo i prije ugovorenog roka, odnosno prije kraja građevinske sezone", kazao je Muamer Fazlić, vlasnik firme "Fazum gradnja", koja je izvođač radova.

 
Obilježen Dan logoraša općine Ilijaš uz podsjećanje na težak položaj i obespravljenost Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 01 Lip 2018 13:05

dan logorasaPolaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenim logorašima – žrtvama rata danas je obilježen Dan logoraša općine Ilijaš. To je dan kada se podsjeća na mnogobrojna zatvaranja i protjerivanja Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Ilijaš, te cijele BiH. Bolna i živa su sjećanja i danas na period 1992-1995 kada su naši sugrađani zatvarani u logore, ubijani, a mnogi od njih i danas se vode kao nestali.

Predsjednik Udruženja logoraša Općine Ilijaš Meho Orić pozvao je sve logoraše da se odazivaju na svjedočenja kako bi oni koji su mučili i zatvarali u logore bili kažnjeni za ono što su radili nedužnom narodu.

„Prije svega želim svima da se zahvalim što ste došli da obilježimo Dan logoraša. Ja kao predsjednik Udruženja logoraša Općine Ilijaš nisam zadovoljan jer ovdje na ovom mjestu je trebalo prisustvovati najmanje 500 ljudi. Logoraši su zaista ogorčeni i čekaju 22 godine da uđu u pravo i tako ostvare neka primanja. Smatram da je za sve ovo kriva naša država, odnosno političari. Drago mi je što vidim ovu djecu koja su došla da zajedno obilježimo ovaj dan. Ovom prilikom se zahvaljujem direktoru OŠ „Hašim Spahić“ što je omogućio djeci da prisustvuju ovom našem skupu“, kazao je Orić.

dan logorasa2Udruženje logoraša Ilijaš osnovano je 1996. godine i broji oko 800 članova ali veliki broj njih napustili su Bosnu i Hercegovinu. Ove godine udruženje obilježava 22 godine postojanja.
Potresno svjedočenje o golgotama boravka u logoru podijelio je Azmir Šabanović.

„Žao mi je što nas je danas ovako malo ali mi je drago što sam prvi put u mogućnosti da prenesem našoj omladini da sam bio vaših godina kada sam otišao u logor. Taj logor je bila škola i školsko zvono koje vama označava početak i kraj časa meni je označilo kraj djetinjstva, kraj sreće, kraj školskih dana. Tad su mi uzeli ponos, uzeli su mi budućnost, uzeli su mi oca ali nisu uzeli pravo govora. Ja ću zamoliti u ime svih nestalih logoraša, ubijenih , šehida, onih za koje se ne zna da podignemo svoj glas da pričamo i svjedočimo, jer samo tako će zločin ostat zapamčen a zločinac kažnjen. Djeca ne znaju šta se dešavalo i ja im nikada neću poslati poruku mržnje, nemojte mrziti. U Bosni i Hercegovini je više od 20.000 djece prošlo kroz logore i da je njih 1.000 ubijeno zamislite kolika je škola sa toliko djece“, naglasio je logoraš Općine Ilijaš Azmir Šabanović.

Prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Almin Dželilović. „S obzirom da ovdje prisustvuje veliki broj djece uzet ću sebi dan logorasa3za pravo da im prenesem par informacija koje, nažalost, danas ne mogu slušati u školskim klupama jer se naš obrazovni sistem kroz predmet historiju ne bavi dešavanjima iz ratnog perioda od 1992. – 1995. i na taj način nepravedno su uskraćeni za istinu koja se dešavala u tom vremenu. Na području Kantona Sarajevo egzistirala su 33 registrovana logora i isto toliko mjesta zatočenja u kojima su logoraši psiho- fizički zlostavljani , maltretirani, izgladnjivani, izvođeni na prisilne radove, premlaćivani , ubijani u živim štitovima i još oko 30 vrsta tortura koje su se nad njima vršile, neki od njih su preživjeli, neki nažalost nisu. Kroz sve te logore prošlo je blizu 6000 naših sugrađana, a od tog broja 1000 je ubijeno i do danas kosti njih 233 još uvijek nisu pronađene.“

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš pozdravio je prisutne i zahvalio se na odzivu te istakao: „Kraj maja do sredine juna period je kad se u Ilijašu desio največi zločin, kad se desilo najviše zarobljavanja počev od Bioče, Lješeva, Luke, Kadarića i grada Ilijaša da bi se sve to završilo 9. novembra 1993. u Crnoj Rijeci. Više od 500 Ilijašana je zarobljeno i odvedeno u logore, dok je njih 130 ubijeno u živim štitovima na svirep način. Općina Ilijaš podržava udruženje i program održavanja 1. juna i uvijek ćemo to raditi. Želim da se zahvalim svima koji ste izdvojili svoje vrijeme, koji ste došli ovdje i oni koju su to proživjeli da kažu kako je bilo.“

Kroz ilijaške logore, od kojih su najpoznatiji bili oni u osnovnim školama u Ilijašu i Podlugovima, prošlo je blizu 1000 logoraša, muškaraca, žena, djece i starijih osoba. Neki od ilijaških logoraša bili su zatočeni i u logorima na području Vogošće, kao što su Planjina kuća u Svrakama, bunker i restoran „Kod Sonje“ u Vogošći. Bez vode, hrane, kao živi štit, u nepodnošljivim uslovima logoraši su preživljavali mjesecima.

Izvor: radioilijas.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1191
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13357
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34682