• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Javna rasprava o elaboratu zona sanitarne zaštite za Mahmutovića Rijeku i Misoču Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Ožu 2019 15:14

 

jav rasprava 2222222U velikoj sali Općine Ilijaš održana je javna rasprava o Nacrtu elaborata zona sanitarne zaštite za izvorišta Mahmutovića Rijeka i vodozahvat rijeke Misoča - usklađivanje sa zakonskim propisima.

Prezentaciji elaborata i javnoj raspravi prisustvovali su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa pomoćnicima i saradnicima iz nadležnih službi, načelnik Općine Breza Munib Zaimović sa pomoćnicima, pomoćnik načelnika Općine Vareš Ermin Musa, predstavnici IPSA Instituta, predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko – dobojskog kantona, Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo, predstavnici JKP Vodostan Ilijaš, KJP Sarajevo šume, JP Komunalno Breza, JP Šumsko Privredno Društvo ZDK, te predstavnici savjeta MZ Župča i Slivno.

Izradu elaborata koji je danas prezentiran uradio je IPSA Institut, a tehničku kontrolu - reviziju elaborata uradila je firma Higracon.

Prisutne je pozdravila i uvela u prezentaciju Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Općine Ilijaš.

"Općina Ilijaš i Općina Breza su uradile elaborate vodozaštitnih zona za rijeku Misoču i vodozahvat Mahmutovića Rijeka, koji se prostiru na teritoriji općina Ilijaš, Breza i Vareš, odnosno na dva kantona. Na bazi ovih elaborata Parlament Federacije BiH je 2010. godine donio Odluku o zaštiti izvorišta Mahmutovića Rijeka i vodozahvat rijeke Misoče.

Obzirom da je 2012. godine donesen novi Pravilnik o načinu utvrđivanja uslova za određivanje zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta vode za javno vodosabdijevanje stanovništva bilo je neophodno izvršiti usklađivanje postojećih elaborata sa novim Pravilnikom.

Novim elaboratom obuhvat zona sanitarne zaštite ostao je isti, s tim da je za vodozahvat rijeke Misoče pooštren režim zaštite, tako da su sada propisane dvije zone zaštite, a za Mahmutovića Rijeku ostale su četiri zone.

Kao i u ranije izrađenom elaboratu i u ovom su zagađivači ostali isti. Prije svega to su nekontrolisana sječa šume, otpadne vode naselja na jav rasprava 11111području općine Breza i Vareš, poljoprivredna i stočarska proizvodnja i deponije smeća.

Kamenolom Zenik je ranije bio jedan od značajnih zagađivača, ali je u međuvremenu prestao sa radom i to je jedini riješen problem u zagađivanju, svi ostali zagađivači i dalje su prisutni", kazala je, između ostalog, Osmanović.

U cilju upoznavanja prisutnih sa slivom rijeke Misoče prikazan je edukativni videomaterijal koji je sačinio JKP Vodostan Ilijaš u povodu Svjetskog dana voda.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić uzeo je učešće u diskusiji i poručio da se Općina Ilijaš želi namatnuti kao lider u uspostavi kvalitetnog režima zaštite vodotoka rijeke Misoče, jer je ta rijeka praktično jedini izvor vodosabdijevanja pitkom vodom između 17.000 i 18.000 građana na donjem području općine Ilijaš.

"Za Općinu Ilijaš ovo je preznačajano izvorište i preznačajan resusr i zato želimo biti lider ovog projekta. Zadovoljan sam elaboratom koji je uradio IPSA Institu. Svjesni smo da rješenja koja su ponuđena sa sobom donose i pooštren režim upravljanja prostorom.

Prva i druga zona sanitarne zaštite, koje su definisane, obuhvataju 113 kvadratnih kilometara, a mnogo je općina u BiH koje su cijelom svojom teritorijom manje od pomenute površine. Hoću da naglasim koliko je veliki prostor provođenja režima i da on nije jednostavan i da ima konotacije sa aspekta lokalnog razvoja, posebno općine Vareš i dijelom općine Breza, gdje se kroz ovu Odluku praktično uvodi jedna vrsta restrikcije kada je u pitanju lokalni razvoj.

Zakonodavac je to predvidio i postavio tako da je voda osnovni resurs i prema njoj treba podrediti sve druge stvari. U tom kontekstu moja je poruka da građanima općine Ilijaš i Breza godišnje treba otprilike dva miliona kubnih metara zdravstveno ispravne vode. To je prevažan resurs u odnosu na sve drugo što se može dešavati u okviru ovog prostora, prvenstveno mislim na poljoprivredu, šumarstvo i turizam.

Napomenut ću da Općina Ilijaš nije dala saglasnost da se u prostornom planu KS nađe kamenolom Zenik. Kamenolom predstavlja značajan resusr, ali mi smo time pokazali šta nam je važnije.

Svojim aktivnostima ćemo i dalje pokazivati i biti lideri u ovom projektu prije svega kada je u pitanju riješavanje problema otpadnih voda, izgradnja kanalizacije, prečistača, projektovanje u naseljnima Slivno i Hrasno koja su vjerovatno najznačajniji i najopasniji faktori zagađenja rijeke Misoče.

Spremni smo zajednički raditi na tom projektu sa Općinom Breza. Također smo spremni da radimo i sa Općinom Vareš na projektu u smislu rješavanja poljoprivrednih gazdinstava u naselju Okruglica.

Očekujemo od šumsko privrednih preduzeća da režim eksploatacije šume prilagode načinu da se on odvija u okviru vodozaštitnih zona, kako njihova eksploatacija ne bi izazivala veliku mutnoću vode. Pozivam građane da kao pojedinici čuvamo vodotok i ne istresamo otpad, ne odvozimo auto gume, uginule životinje i slično u vodotok", poručio je Fazlić.

Pomoćnik načelnika u Službi za privredu Općine Breza Salih Hasanspahić iznio je problem sa kojim se susreću u Općini Breza.

"Općina Breza na području svoje teritorije ima zagađivače, a to je kanalizacioni sistem sela Slivno, za koji već duži niz godina razmišljamo kako ga riješiti. Mogu reći da je projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju prečistača gotova, međutim javlja se jav rasprava 3333problem šta sa prečišćenim vodama. Nadam se da ćemo u narednom periodu korištenjem nauke, tehnike i struke definisati i riješti taj problem.

Prostorno – planskom dokumentacijom je predviđeno izletište i turističko naselje na platou Hrasna, naravno donoseći novu Odluku morat ćemo se pridržavati propisanih i dodatnih mjera u postupku izdavanja odobrenja za građenje i nadam se da ćemo postići cilj, a to je čista voda za stanovnike općine Ilijaš i Breza", kazao je Hasanspahić.

Ermin Musa, pomoćnik načelnika u službi za prostorno uređenje Općine Vareš imao je zamjerku na elaborat.

"Dolazim iz općine Vareš koja je po svojoj površini jedna od većih općina i sa čijeg područja se praktički snabdijevaju vodom općine Ilijaš, Kakanj i Breza i to iziskuje rezervisanje velikih površina prostora naše općine što na kraju donekle i spriječava naš razvoj.

Svjesni smo da je vodosbdijevanje stanovništva prvi prioritet i Općina Vareš to ne dovodi u pitanje. Naše zamjerke idu ka tome što elaborat zahvata izuzetno velike površine općine Vareš i naše je mišljenje da bi se one mogle smanjiti", rekao je Musa. 

Direktorica JKP Vodostan Belma Zukić je poručila da je cilj dugoročno zaštiti rijeku Misoču, a time i vodosnabdijevanje građana Ilijaša.

"Elaborat je svobuhvatno i detaljno sagledao i analizirao probleme i zagađivače i predložio mjere i aktivnosti za zaštitu. Mi smo operater koji upravlja vodovodnim sistemom u općini Ilijaš i prvi smo u nizu pozvanih na poštivanje i primjenu mjera koje su definisane elaboratom.

Obzirom da je rijeke Misoča jedini vodni resurs i služi za vodosnabdijevanje približno 18.000 stanovnika i pravnih subjekata briga za zaštitu rijeke jeste i mora biti imperativ.

Donošenje Odluke o zaštiti, provođenje normativnih mjera zaštite, provođenje tehničkih mjera i vršenje nadzora nad provođenjem mjera i aktivnosti kako je to definisano elaboratom je put za zaštitu rijeke Misoče i dugoročnog vodosnabdijevanja građana Ilijaša", kazala je Zukić

Poslije provedene javne raspave resorno federalno ministarstvo će pripremiti prijedlog Odluke za Vladu FBiH i nakon njenog usvajanja Općina Ilijaš će aktivno krenuti u njenu implementaciju.

 
Realizovan „Sportsko – animacijski projekat“ za djecu iz Vrtića Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Ožu 2019 07:37

 

djeca vrtic projekat sportske vjezbeU JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” predstavljen je „Sportsko-animacijski projekat“ za djecu. Cilj ovog projekta jeste potaknuti kod djece važnost vježbanja i što kvalitetnijeg i aktivnijeg upotpunjavanje slobodnog vremena. Projekat je edukativnog karaktera i služi za promociju zdravog načina života kod djece, a realizuju ga treneri iz Škole fudbala „Tempo“.

Projekat je podržala Općina Ilijaš, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, organizacija World Vision i UNICEF, koji su izdvojili novčana sredstva za nabavku sportskih rekvizita.

Ilda Bekrić, odgajateljica u JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” kazala je da je riječ o programskim aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju deformiteta i poboljšanje pravilnog rasta i razvoja djece.

"Smatram da djeca jako malo provode vremena baveći se vježbom ili nekim sportom što može pozitivno uticati na njihovo zdravlje, a sve je više zastupljena tehnologija što nije dobro za njihov uzrast. Primjetili smo taj problem i došli na ideju da napravimo jedan projekat sportsko – rekreativnog karaktera kako bi djecu potaknuli na tjelesne aktivnosti i svakodnevnu vježbu", kazala je Bekrić.

Odgajateljica Bekrić dodaje da ovaj projekat jasno pokazuje da je društvena zajednica prepoznala važnost i značaj ulaganja u djecu, te se nada da će ovakvve aktivnosti i ubuduće imati podršku i razumjevanje.

"Projekat je podržala Općina Ilijaš, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, organizacija World Vision i UNICEF koji su izdvojili određena novčana sredstva za nabavku sportskih rekvizita. Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dobili smo saglasnost bez koje se ne bi mogao realizovati projekat", istakla je Bekrić.

Kroz razne vježbe djeca uče kako pravilno držati tijelo, mogućnosti kretanja pojedinih dijelova tijela, a vježbanje se odvija uz muziku prilagođenu njihovoj dobi. Ubrzan život odraslih je dio i dječjih života te ih od toga ne možemo izolirati. Ali, možemo ih od najranije dobi učiti kako da se nose sa svim što im život donosi.

Izvor: radioilijas.ba

 
Održana 29. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Ožu 2019 13:14

 

29.sjednica ov 3Dvadeset deveta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ove srijede u sali Općinskog vijeća uz prisustvo 23 vijećnika. Na dnevnom redu našlo se devet tačaka, a sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović.

Inicijativa vijećnika Besima Gljive i Rasima Šehića o nabavci vozila hitne pomoći u Srednjem pretočena je u zaključak kojim se od JU Dom zdravlja KS i Zavoda za zdravstvenu zaštitu traži nabavka vozila hitne pomoći za Dom zdravlja Srednje. U zaključak je pretvorena inicijativa vijećnika Muhameda Handžića kojom se od nadležnog kantonalnog ministarstva traži osnivanje Centra za komunalne usluge u Ilijašu.

Nakon upućenih vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice.

Općinsko vijeće je, nakon dugotrajne diskusije, većinom glasova podržalo Zaključak kojim se usvaja Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“ za 2018. godinu, sa Izvještajem o manifestaciji „Ilijaški dani 2018.“ i Izvještajem o održavanju i finansijskim efektima antenskog stuba na Karašnici.

Izvještaj o radu JU „KSC i Radio Ilijaš“ prezentirao je direktor Benis Fazlić, koji je kazao da su u sklopu finansijskog izvještaja za proteklu godinu prihodi 485.911,00 KM, rashodi 484.502,00 KM i time je ostvaren pozitivan bilans od 1409,00 KM.

"Ukupan prihod u 2018. godini iznosio je 485.911,00 KM što je za 8 posto više nego u 2017. godini. U strukturi prihoda, budžetska stavka je veća za 17.992,00 odnosno 5 posto, a vlastiti prihodi 19.374,00 KM 29.sjednica ov 2što čini 16 posto povećanje ukupnih prihoda. Kada su rashodi u pitanju naglašavamo da je došlo do usklađivanja primanja uposlenih.

Stavke koje su odstupale od dosadašnjih troškova odnose se na troškove reprezentacije odnosno organizacije obilježavanja 40 godina Radio Ilijaša, kao i troškove grijanja odnosno izmirenje obaveza iz prethodnih godina.

Rashodi su 484.502,00 KM. Kada su u pitanju kupci i dobavljači, ove stavke ostale su u nivou iz prethodnih godina. Nije bilo prijema novih uposlenika", kazao je, između ostalog, Fazlić.

Vijećnici su potom usvojili Odluku o davanju saglasnosti na Plan rada JU „KSC i Radio Ilijaš“ za 2019. godinu.

Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Odluku kojom se utvrđuje visina naknade za izdavanje izvoda iz Adresnog registra.

Uspostavljanjem Adresnog registra kompletira se elektronska baza podataka za područje općine Ilijaš, koja će biti korištena i uvezana sa drugim elektronskim sistemima i bazama kao što su CIPS, Pošta, Porezna uprava i Geoportal gdje će na jednom mjestu biti uvezani podaci o nekretnini, vlasniku nekretnine, adresi vlasnika kao i podaci vezani za geopozicioniranje nekretnine.

Prošle godine Općinsko vijeće Ilijaš usvojilo je Odluku o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, poslovnih zona, ulica, trgova i kućnih brojeva i Odluku o nazivima poslovnih zona, ulica i trgova u okviru zakonom određenih naselja na području općine Ilijaš. Usvojene Odluke provedene su kroz softver Adresni registar i u toku ove godine potrebno je projekat implementirati na terenu, odnosno izvršiti fizičko obilježavanje naziva naselja, 29.sjednica ovulica, trgova, poslovnih zona kao i obilježavanje samih kućnih brojeva. Implementacija projekta na terenu biti će besplatna za sve korisnike. Međutim, dalje korištenje podataka Adresnog registra podlijegat će plaćanju naknade.

Jednoglasno je usvojen i Nacrt Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Ilijaš.

Imajući u vidu činjenicu da je u svim zonama na području Općine Ilijaš došlo do otvaranja niza poslovnih i ugostiteljskih objekata, što dovodi do povećanja interesa za korištenjem javnih površina za različite sadržaje, pokazalo se neophodnim usvojiti novu Odluku kojom će se detaljno regulisati uslovi i način privremenog korištenja javnih površina, poslovi prvostepenog upravnog rješavanja iz oblasti urbanizma i komunalnih djelatnosti, naknada za korištenje javne površina i druga pitanja kojim se utvrđuju javne površine koje se mogu privremeno koristiti.

Nacrt Odluke stavlja se na javnu raspravu u period od 28. marta 2019. do 15. aprila 2019. godine. U javnoj raspravi mogu učestvovati građani općine Ilijaš kao pojedinci, politički subjekti, mjesne zajednice, udruženja građana, javne ustanove, javna preduzeća, privrednici i druga zainteresovana fizička I pravna lica, a javna rasprava bit će organizovana 16. aprila 2019. godine. Primjedbe, prijedloge i sugestije dostavljaju se Službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš do navedenog datuma.

U nastavku sjednice usvojen je Prijedlog Odluke o načinima i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta (Alića Gaj) i jedno Rješenje iz imovinsko – pravne oblasti.

Na kraju je primljena k znanju Informacija o dodjeli općinskih stipendija za učenike i studente u školskoj 2018./2019. godini.

 
Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 26 Ožu 2019 13:48

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, koji će biti otvoren do 26.06.2019. godine.

Kroz ovaj projekat mladima se pruža prilika da dobiju subvenciju za kupovinu stana ili kuće u iznosu od 10.000 KM.

Javni poziv i prijava se nalaze na linkovima: 

https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.ba/files/javni_poziv_za_subvencioniranje_rj.st_pit_mladih-19.pdf

https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.ba/files/obrazac_prijave.pdf

 
Javni pozivi za subvencioniranje gasnih priključaka na postojeću infrastrukturu KJKP Sarajevogas Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 26 Ožu 2019 13:43

 

subvencija prikljucaka na gasMinistarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova rekonstrukcije unutrašnje gasne instalacije vlasnicima individualnih stambenih jedinica/objekata čiji su objekti priključeni na distributivnu gasnu mrežu do 31.12.2017. godine, kao i Javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova izgradnje novih priključaka stambenih objekata na distributivnu gasnu mrežu.

Maksimalan iznos subvencioniranja troškova iznosi 1.000 (bez PDV-a) po stambenoj jednici. Zahtjev za subvenciu mogu podnijeti svi građani Kantona Sarajevo koji ispunjavaju opće uslove.

Sadržaj kompletnih Javnih poziva može se pronaći na linkovima:

https://mpz.ks.gov.ba/aktuelno/konkursijavni-pozivi/javni-poziv-za-izbor-korisnika-subvencioniranja-troskova-2

https://mpz.ks.gov.ba/aktuelno/konkursijavni-pozivi/javni-poziv-za-izbor-korisnika-subvencioniranja-troskova-izgradnje-3

Javni pozivi za izbor korisnika subvencije ostaju otvoreni do 18.05.2019. godine.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2101
mod_vvisit_counterJuče2117
mod_vvisit_counterOva sedmica8209
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36818