• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Održan sastanak povodom planiranih aktivnosti za obilježavanje Dana planete zemlje Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 14 Tra 2017 15:46

sastanak

U sali Općine Ilijaš održan je operativni sastanak  koji je za cilj imao planiranje aktivnosti povodom 22. aprila -Dana planete zemlje . Sastanku su prisutvovali općinski načelnik Akif Fazlić , predstavnici mjesnih  zajednica , predstavnici javnih preduzeća i ostali koji će uzeti učešće u obilježavanju ovog značajnog ekološkog datuma .

Koordinator i inplementator će biti novoformirano ekološko udruženje AMEKO (Asocijacija za mlade , ekologiju , kulturu i obrazovanje ) Ilijaš  koje već broji oko 30 članova . Predsjednik   Mahir Brkić je pojasnio prisutnima  ciljeve i zadatke udruženja , a tiču se prije svega svijesti o ekologiji kao planiranim aktivnostima 22.aprila .

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da je svrha ovog sastanka da se svi uključe, te dostave svoje prijedloge .

U srijedu će biti definisan plan koje će aktivnosti biti sprovedene  povodom Dana planete Zemlje .

 
Svečanom sjednicom OV Ilijaš obilježen Dan Armije RBiH Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 14 Tra 2017 15:04

DSCF7651

Boračka , sportska udruženja , udruženja žena i porodica nestalih zatim predstavnici političkih organizacija općine Ilijaš su na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položili cvijeće u znak na sve šehide i poginule borce koji su dali svoje živote za našu domovinu a povodom Dana Armije BiH koji se obilježava 15. aprila . Svima prisutnim obratio se pomoćnik načelnika u Službi za boračko invalidsku zaštitu , socijalnu zaštitu i raseljena lica  Nijaz Spahić koji je ukratko objasnio  cilj okupljanja  kao i na samu ulogu ARBiH .

DSCF7663

 

Potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodio Predsjedavajući OV Mahir Dević , koji je  čestitao Dan armije BiH . Prisutnim vijećnicima i gostima se obratio Meho Mešetović , ratni komandant 126 IB koji je napravio historijsku retrospektivu ratnih događaja , kao i ulogu ARBiH tokom sukoba .

8.aprila 1992. Predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Obrane  BiH .

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15.aprila 1992 godine , a sačinjena je od jedinica Teritorijane odbrane kao odgovor na agresiju .

Armija BiH nastala je ujedinjenjem jedinica  TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a BiH i raznih bošnjačkih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku Sredinom maja  1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao “iskompromitiranu”.Mešetović je pomenuo da je ARBiH 1994.godine učestvovala u raznim operacijma  čiji akcenat je bio u Krajini , a 1995 počinje ofanzivu i oslobodilački rat koji je zaustavljen politički . Za četiri godine ARBiH je postala veoma važana faktor u našoj zemlji .Armija se sastojala od sedam korpusa , prvi komandant bio je Sefer Halilović a drugi Rasim Delićkazao je Mešetović .

Ratni komandant koji je bio na čelu 126 IB je kazao kako je ta brigada koja je odmah po izbijanju sukoba bila na raspolaganju , a svoje sjedište je imala u Brezi , kazavši kako je učestvovala u veoma značajnim akcijama . Na kraju obraćanja je čestitao  svima Dan ARBiH.

 
Prijatelji iz Italije uživali u posjeti Udruženju „Zlatne ruke“ Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Subota, 08 Tra 2017 05:51

zaradijskunaslovUdruženje „Zlatne ruke“ Ilijaš  i članice još su jednom pokazale da opravdavaju ime iz svog naziva i da su zaista zlata vrijedne.  Ovog petka u svojim prostorijama ugostile su,  uz muziku i gastronomsku trpezu,   osnivača i pravnog zastupnika organizacije Lucciano Lama Pino Castellano,  načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, i predstavnike Općine Ilijaš i druge goste.

Organizacija Lucciano Lama finasirala je opremanje prostorija za rad Udruženja „Zlatne ruke“ prije osam godina, a cilj ove posjete je bio nastavak i produbljivanje započete saradnje. Nakon što je koordinatorica aktivnosti  Udruženja Zekija Avdibegović upoznala goste sa radom udruženja, upriličen je obilazak prostorija, a uručeni su pokloni i zahvalnice za drage donatore.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da sam ambijent u kojem je smješteno udruženje govori o njihovoj vrijednosti.

–Pomoć i podrška može i treba biti veća, treba tražiti prostor za širenje njihovih aktivnosti i mi ćemo tražiti modele kako da se ekonomski valorizira njihov rad, kroz izložbe i druge načine jer bi to doprinijelo  imidžu Ilijaša kada je u pitanju turizam. Ova posjeta je nešto što govori da prijateljstvo dugo živi i saradnja traje od 1995. godine i nadamo se da će biti bolja i da će ovo naše udruženje još više napredovati, da će motivirati druge da se učlane i da ćemo svi biti društveno korisni, kazao je načelnik Fazlić.

Italijanska nevladina organizacija “Luciano Lama”, aktivna je u Bosni i Hercegovini više od dvadeset godina, bavi se aktivnostima pomoći i obrazovanja, namijenjenim siročadi, djeci i mladima.

–Mi imamo saradnju sa općinom Ilijaš 22 godine, ne samo virtuelno nego i realno. Sjećam se kada je 300 djece iz Ilijaša posjetilo Italiju prije mnogo godina, načelnik je poslao 300 sadnica, tako da imamo veoma lijepa sjećanja na to. Nažalost, BiH više nije prioritet za realizaciju projekata, ali to ne znači da mi ne nastavljamo saradnju i da nećemo na druge načine podržavati udruženja i ljude. Večerašnja posjeta me oduševila i vidio sam koliko su ove žene i ovo udruženje vrijedni, kazao je Castellano.

Koordinatornica Avdibegović kazala je da je počastvovana posjetom, a gosti su oduševljeni da je njihova donacija u potpunosti opravdala svoju svrhu.  Nakon što je održana Izvještajna skupština usvojeni planovi i izvještaji, Zlatne ruke spremne su za nove projekte, a najviše se raduju putovanjima i druženjima, te da će nakon Balkana, Austrije, Albanije, Turske, ove godine zahvaljujući prijateljima iz Italije posjetiti i pokazati djela svojih vrijednih ruku i na Siciliji.

 

 
Intervju sa načelnikom Fazlićem u programu Radio Ilijaša Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 06 Tra 2017 14:07

nacelnik 1U programu Radio Ilijaša gostovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Sa načelnikom smo razgovarali o rezultatima rada u prva tri mjeseca 2017.godine, infrastrukturnim projektima, izgradnji Tržnice i Biznis centra, apartmanskim naseljima, zapošljavanju, elektro i vodosnabdijevanju i brojnim drugim temama.

Radio Ilijaš: Možete li za naše slušatelje dati ocjenu rezultata rada i ispunjavanje plana za prva tri mjeseca 2017. godine?

Fazlić: Prvi kvartal se koristi za donošenje programskih i planskih dokumenata, punjenja budžeta. Januar je bio hladan zimski mjesec kada smo imali problema sa vodosnabdijevanjem, što smo na adekvatan riješili i na tome čestitam menadžmentu i radnicima Vodostana Ilijaš. Već smo u aprilu i aktivnosti na terenu su započete, nastavak projekata iz prošle godine.

Početak je građevinske sezone: koji će projekti izgradnje i asfaltiranja biti nastavljeni?

Jedan od najvažnijih projekata je modernizacija puta Stari Ilijaš-Vlaškovo i radovi su počeli, dogovorili smo da se put završi do prvomajskih praznika. Direkcija za ceste KS već je počela radove na potezu prema Lješevu i kod Alića rampe.

Možete li nešto reći o projektima izgradnje Biznis centra i Tržnice i značaju za razvoj ekonomije općine Ilijaš?

- To su dva važna projekta za građenje imidža općine Ilijaš kao mjesta sa dobrom poduzetničkom klimom i s aspekta podrške razvoju lokalne ekonomije. Kada je u pitanju Biznis centar, potpisan je ugovor sa izvođačem i očekujem da već početkom sljedeće sedmice počnu radovi na rekonstrukciji aule KSC-a i da u prvoj etaži bude smješten Biznis centar a na drugoj etaži prostorije za smještaj naših kulturno-umjetničkih društava. Vrijednost projekta je 316 hiljada KM i već imamo obezbijeđeno 150 hiljada KM i vjerovatno ćemo kroz rebalans u junu obezbijediti preostali dio sredstava. Želimo da do jeseni projekat bude završen i da Biznis centar počne sa radom. 

Drugi važan projekat s kojim želimo krenuti je izgradnja Tržnice, vrijednost projekta je više od pola miliona KM, već je obezbijeđeno 250 hiljada, radi se o modernom projektu urađenom po svim standardima, reprezentativan objekat koji će dati urbanu dimenziju gradu i očekuje se i njegov završetak do jeseni. Imamo i asistenciju SERDE, dokumenti i dozvele su date i ovih dana bit će objavljen tender.

Evidentan je konstantan razvoj i ulaganja u Industrijske zone- kažite nam o novim investitorima, uslovima, interesima, mogućnostima zapošljavanja?nacelnikaida

 

Ono na što sam najviše ponosan je razvoj lokalne ekonomije u posljednje tri godine, stopa rasta zaposlenosti raste i taj trend će se nastaviti, ove godine između osam i devet posto, 320-350 novih radnih mjesta. Trenutno su u fazi izgradnje tri velike proizvodne industrijske hale. Najznačajnija je hala u Standardu, očekuje se izgradnja do juna a od jeseni pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja. U Industrijskoj zoni Luka intenzivno se rade dvije manje hale, jedna za metalsku industrije i druga vezana za proizvodnju dječije hrane,a puštanje u proizvodnju očekuje se ove jeseni. U fazi smo dobivanja dozvola za još tri industrijske hale, a i u Željezari Ilijaš imamo proširenja i nove pogone, to je dobar osnov za razvoj ekonomije i rasta zaposlenosti. Naša ekonomija je zdrava, izvozno orijentisana, drugi smo u KS po pokrivenosti uvoza izvozom, 12. u FBiH, izvozi se na evropsko tržište. Ono što je specifično i čime nismo zadovoljni je da su u Ilijašu najniže plate u KS, jer se najviše radi u realnom sektoru gdje su plate niske i nemamo jak javni sektor.

Opširnije...
 
Dodijeljeni Ugovori o finansiranju projekata Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Utorak, 04 Tra 2017 09:29

DSC02580Općinski načelnik Akif Fazlić danas je uručio Ugovore o finansiranju odobrenih projekata po Javnom pozivu za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija radi dodjele sredstava za finansiranje iz Budžeta općine Ilijaš za 2017.godinu Omladinskoj organizaciji „Carpe Diem –Iskoristi dan“ i KK „Mladost“ Ilijaš koji su aplicirali na ovaj projekat i ispunili i sve uslove kako bi došlo do realizacije istog.

Općinski načelnik je čestitao pomenutim udruženjima na svim dosadašnjim aktivnostima, te izrazio želju da se i druga udruženja uključe, istakavši spremnost lokalne zajednice da pomogne ovakve i slične projekte.

Pomoćnica načelnika Službe za društvene djelatnosti Ilijaš Sanja Zagorac –Jozić  istakla je važnost ovakvih projekata: „Na području  općine Ilijaš egzistira pet omladinskih udruženja, nažalost samo jedno je apliciralo po Javnom pozivu to je „Carpe diem-Iskoristi dan“ kojem su odobrena tri veoma značajna projekta“ Izrada strategije za mlade“,“ Umjetnost spaja" i treći projekat „Kuhajmo zajedno“ koji je  namijenjen socijalizaciji djece sa posebnim potrebama i ima i posebnu važnost.

Sredstva za projekat su odobrena i KK „Mladost“ a odnose se na organizacuju jednog međunarodnog turnira u košarci pod nazivom „Mladi za sport i ekologiju" koji će biti  odigran u toku manifestacije  "Ilijaški dani" na kojem će nastupiti gosti iz Hrvatske i Srbije, a osim takmičarskog dijela bit će organizovana i sadnja drveća na Karašnici što će ostati kao trajno svjedočanstvo druženja djece " -istakla je Jozić -Zagorac .

Elma Čutura, predsjednica Udruženja „Carpe Diem –Iskoristi dan„ i predsjednik KK „Mladost“ Ibrahim Jašarević  istakli su zadovoljstvo  što su udruženja koji vode dobila sredstva za realizaciju projekata, te da će  ih opravdati na najbolji mogući način.

 Raspoloživa sredstva po ovim projektima iznose 10.000,00 KM, a ovo je ujedno poziv i drugim udruženjima da apliciraju po ovakvim i sličnim projektima, koji će doprinijeti boljoj afirmaciji mladih na području općine Ilijaš. 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas395
mod_vvisit_counterJuče921
mod_vvisit_counterOva sedmica5070
mod_vvisit_counterOvaj mjesec27285