• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Zlatne medalje za naše atletičare Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Srijeda, 01 Lis 2014 15:59

krosProteklog vikenda na Ilidži je održan kros osnovnih i srednjih škola ,a učešće je uzela i ekipa OŠ „Podlugovi“ pod vodstvom prof: Edhema Kadrica,prof,Mirze Bektica,prof:Ikbala Čatića.

Učenici  su postigli odlicne rezultate i to:

Zeriina Salihović   disciplina  800m  I-mjesto  i zlatna medalja

Adnan Alić  disciplina 800m  I-mjesto i zlatna medalja

Ilhan Bulbul  800m  14  mjesto

Rijad Kubat   800m 16 mjesto

Lejla Bećirović  800m  8  mjesto

 

 
Radovi na lokalnim putevima u Luci, Lješevu i Ljubnićima Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Srijeda, 01 Lis 2014 09:11

asfalt1Ovih dana završeni su, ili su još uvijek u toku, radovi na nekoliko lokalnih saobraćajnica na području općine Ilijaš. Radi se prije svega o putu za novu industrijsku zonu Luka za koji je definitivno riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa i koji će uskoro biti u potpunosti završen. Nakon što je urađena podloga puta, jučer je izbetoniran most dužine 20 metara, što u praksi znači da će se odmah nakon ovoga put moći koristiti za potrebe industrijske zone, ali i građana Luke. Sam put je dužine 360 metara i spajat će dvije industrijske zone: Željezara i Luka, ali i grad Ilijaš sa naseljem Luka.
- Ovim smo otklonili i posljednju prepreku koja je mogla stajati pred budućim investitorima u ovoj industrijskoj zoni, jer dosad postojeći put za Luku zbog nadvožnjaka nije dozvoljavao saobraćaj teškim kamionima. Složen projekat mosta, moderna trasa puta i imovinsko pravni odnosi učinili su da nas je ova dionica koštala preko 600 hiljada KM, a sredstva su obezbijeđena na način da smo od Federalnih GSM licenci dobili 200 hiljada, od Ministarstva privrede KS nešto više od 200 hiljada i ostali dio iz Budžeta Općine Ilijaš – pojasnio je načelnik Akif Fazlić, koji je jučer obišao gradilišta.asfalt3
Jučer je asfaltiran i veći dio lokalnog puta prema Starom selu u Lješevu, ukupne dužine 700 metara, što uz nedavnih 300 metara čini kilometar novoasfaltiranog puta u ovom naselju. Za ovu dionicu puta Općina Ilijaš je uložila 57 hiljada KM vlastitih sredstava.
Naselje Ljubnići je u posljednjih nekoliko dana dobilo novih 800 metara asfaltiranog puta, i to na onim dijelovima koji su dosad bili u najlošijem stanju. Prva dionica od 400 metara izgrađena je u cjelosti sredstvima Općine Ilijaš, dok su ostale dvije dionice dužine po 200 metara asfaltirane sredstvima građana u visini jedne trećine a dvije trećine investirala je Općina. Ukupna investicija Općine Ilijaš u asfalt4Ljubnićima iznosi 80 hiljada KM uz sredstva koja su obezbijedili sami građani.

Tekst i slike : Radio Ilijaš

 
Valorizacija nekropole stećaka na području Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 30 Ruj 2014 14:28

SAM 1792Danas je Općinski načelnik g.Akif Fazlić održao radno-konsultativni sastanak sa prof.dr. Dubravkom Lovrenovićem i grupom zavičajnih entuzijasta na temu "Valorizacije nekropola stećaka na području Općine Ilijaš i njihovo uključivanje u turističku ponudu Grada Sarajeva".

G. Perica Mijatović je na početku sastanka naglasio kako Općina Ilijaš, po ocjeni eminentnih stručnjaka, ima najljepši spomenik srednjeg vijeka, stećak Kneza Batića, te kako se na lokalitetu Kopošića nalazi nekropola sa 34 stećka, koji imaju hronološki slijed i svoju povijest. Na području Bosne i Hercegovine ima oko 60.000 stećaka od kojih je svega 400 sa natpisima, uključujući tu i stećak Kneza Batića koji ima očuvan natpis izuzetne estetske i umjetničke ljepote.

Prof.dr. Dubravko Lovrenović je istakao da je nekropola stećaka u Kopošićima vrijedan historijski spomenik i arheološko nalazište. U cilju njene valorizacije neophodno je uraditi arheološko istaživanje na samom lokalitetu za što je predhodno potrebno uraditi Elaborat o arheološkom istraživanju, zatim Elaborat o uređenju nekropole. Sredstva za izradu navedenih Elaborata  treba planirati u Budžetu Općine Ilijaš za 2015.godinu. Navedene projekte istraživanja i uređenja nekropole potom treba kandidovati nadležnim kantonalnim i federalnim Ministarstvima kulture i sporta i na taj način obezbijediti sredstva za realizaciju ovih projekata.SAM 1793

Općinski načelnik se zahvalio prof.dr. Lovrenoviću i zavičajcima na konkretnim prijedlozima i istakao da u potpunosti podržava ovakav projekat, te je predložio da se za potrebna sredstva za izradu Elaborata dostavi aplikacija Općini Ilijaš, kako bi se moglo utvrditi koliko novca je potrebno planirati u Nacrtu Budžeta Općine za 2015. godinu.

Ovom prilikom pokrenuto je i pitanje pristupnog puta nekropoli, kako bi se učinila dostupnom posjetiocima i široj javnosti, te je definisano da je prioritetni put onaj koji vodi kanjonom rijeke Misoče kroz Zenik na Kopošiće i u narednom periodu Općina će angažovati projektantsku kuću koja će uraditi projekat sanacije ovog puta.
G. Mijatović je istakao da na području Općina Ilijaš, Vogošća, Breza i Vareš postoji oko 1100 stećaka i da bi bilo idealno povezati pristupnim putem ove stećke i na tom lokalitetu napraviti Stazu stećaka, koju bi u saradnji sa turističkom zajednicom i turističkim organizacijama uključili u turističku ponudu grada Sarajeva.

Općina Ilijaš je najbogatija stećcima u Srednjoj Bosni (oko 550 stećaka) i ako se uspiju očistiti i urediti lokacije, uraditi arheološka ispitivanja i utvrditi trenutno stanje stećaka na području naše općine, učiniti sve na njihovoj zaštiti i očuvanju, turističkoj promociji stećaka, podizanju svijesti ljudi o toj neprocjenjivoj povijesnoj i kulturnoj baštini to će zasigurno dati rezultate.


 

 
Obavještenje iz Udruženja pčelara “Maja” Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 30 Ruj 2014 11:53

pcelemedObavještavaju se članovi Udruženja pčelara “Maja” Ilijaš i drugi zainteresirani da Udruženje organizuje odlazak na 40. jubilarni Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2014" u Beogradu, a koji će se održati od 02. do 05. oktobra 2014. godine u parkovima Tašmajdan i Mali Tašmajdan.

Radno vrijeme Sajma bit će od osam do 20 sati. Pored prodajnog, Sajam ima i edukativni karakter. Za posjetioce Sajma bit će organizovana predavanja o korisnosti pčelinjih proizvoda u ishrani i liječenju. Za pčelare će biti organizovana stručna predavanja. Sajam će posjetiti veliki broj posjetilaca iz zemlje i inostranstva.

Sve dodatne informacije i uplate kotizacija u prostorijama Udruženja u ulici Hašima Spahića b.b., Ilijaš.

 
Hitna pomoć od sada u Ilijašu 24 sata Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Ponedjeljak, 29 Ruj 2014 11:39

hitna8Građani općina Ilijaš, Vogošća i Hadžići od danas će imati 24-satnu hitnu medicinsku pomoć jer su otvorena tri novoopremljena punkta koji će omogućiti reagovanje u okviru standarda tzv „zlatnog sata“ i poboljšati sigurnost življenja na ovom području.

Prema riječima direktorice Hitne pomoći Sarajevo Sene Softić-Taljanović otvaranje ovog punkta posebno znači građanima Ilijaša koji su bili diskriminisani.

- Na području Ilijaša imamo najveći broj intervencija. Zbog otvaranja brze ceste i većeg prometa na staroj cesti vrlo često imamo saobraćajne nesreće. U protekla dva dana imali smo sedam povrijeđenih u nesrećama koje su se desile na području Ilijaša. U hitnim slučajevima vrijeme je i najveći prijatelj i najveći neprijatelj s kojim se hrabro osoblje Hitne pomoći suočava i brži dolazak na lice mjesta i sama reakcija su često pitanje života i smrti . Bit će ispravljena jedna nepravda prema građanima ovih općina, osnovno pravo je pravo na zdravlje, a u osnovnom paketu je hitna medicinska pomoć i imat će uslugu kao i oni stanovnici u općinama Centar, Novi Grad ili Stari Grad. U hitnoj pomoći rade doktori specijalisti urgentne medicine i opće medicine. Punktovi su opremljeni isto kao i oni u centru Sarajeva, kazala je Softić-Taljanović.hitna9

Objasnila je i da na 20 000 stanovnika dolazi jedan tim hitne medicinske pomoći, pa prema tome ne postoje uslovi otvaranja punkta hitne pomoći u Srednjem.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić napomenuo je da se i građani, Općinsko vijeće i nadležna služba godinama bore i iniciraju da i Ilijaš ima 24-satnu hitnu medicinsku pomoć.

Opširnije...
 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas445
mod_vvisit_counterJuče2140
mod_vvisit_counterOva sedmica9510
mod_vvisit_counterOvaj mjesec57080