• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obilježavanje 21. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Ponedjeljak, 12 Lis 2015 10:51

Piše : Edita Dahalić

mosevacko naslovnaProšla je dvadeset jedna godina od kako je komandant Hašim Spahić dao svoj život za Bosnu i Hercegovinu. Jedanaesti oktobar je dan kada se u Ilijašu obilježava godišnjica pogibije legendarnog ilijaškog komandanta, majora Hašima Spahića.  Uprkos lošem i kišovitom vremenu okupili su se svi oni koji su svjesni značaja i djela Hašima Spahića i ostalih boraca i pripadnika 16. divizije Prvog Korpusa ARBIH, čija se hrabrsot i trud jednako cijene. Dvadesetprvi put zaredom na šehidskom mezarju u Brezi, gdje je sahranjen major Spahić i na mjestu njegove pogibije na Moševačkom brdu, proučena je fatiha i jasin te položeno cvijeće.

Manifestacija je započela okupljanjem na platou ispred KSC Ilijaš, a potom na šehidskom mezarju Breza. Cvijeće na mezar položili su članovi porodice Hašima Spahića, članovi komande 126. Ilijaške brigade, članovi boračkih organizacija iz Ilijaša, delagati KS  i načelnik Općine Ilijaš sa saradnicima. Dugu vožnju do Moševačkog brda borci su iskoristili kako bi se prisjetili teških vremena i mukotrpne borbe. Borci su put od Breze do Moševačkog brda prepješačili više puta i to praznog stomaka. O značaju jedanaestog oktobra i komandanta Hašima Spahića govorio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić obrativši se prisutnima.

,, Danas je jako tužan dan za nas Ilijašane, ali i dan pun ponosa na ono što je komandant uradio zajedno sa borcima Ilijaške brigade. Jako je važno da obilježavamo ovaj dan. Komandant Hašim je prije svega bio prosvjetni radnik, humanista, sportista, ali je, kad je došlo vrijeme, sve to  odbacio i morao je krenuti u rat. On je to uradio na najbolji način iskoristivši sva svoja znanja i vještine i baš zbog toga je bio jedan od visokopozicioniranih komandanata u BiH.  Nije morao biti na prvim linijama ali je on to često radio dajući moral našim borcima i na kraju je i svoj život dao na prvoj liniji. On je dao nemjerljivu vrijednost u odbrani BiH i baš zbog toga je naša obaveza da njegov lik i djelo stalno veličamo i prenosimo na mlađe generacije. O Hašimu Spahiću trebamo pričati tokom cijele godine, a ne samo 11. oktobra“.

 Organizator obilježavanja godišnjice pogibije  majora Hašima Spahića, JOB “Unija veterana“ Općine Ilijaš i ove godine se potrudila da 11. oktobar protekne u najboljem redu. Predsjednik “Unije veterana“ Općine Ilijaš Sidik Bećerivić govorio je više o značaju i organizaciji godišnjice.

,, Mi svake godine pokušavamo da u što većem broju i masovnije dolazimo ovdje na Moševačko brdo i da na taj način spriječimo od zaborava. Sutra ćemo održati prigodnu akademiju komandantu Hašimu Spahiću i Šemsi Baručiji koji je poginuo istog dana. Mi koji smo ovdje bili i naša djeca ne smijemo nikada zaboraviti ono što se desilo, ni Hašima Spahića, ni ostale šehide, ratne vojne invalide i sve borce koji su dali doprinos u odbrani BiH“.

Komandantu, šehidima, ratnim invalidima i svim hrabrim borcima nikada se nećemo moći odužiti, ali se itekako možemo potruditi da na razne načine očuvamo sjećanje i zahvalnost. Podsjećamo još jednom da će sutra u kino sali KSC Ilijaš sa početkom u 16 sati i 15 minuta, biti upriličena svečana akademija i čas historije te polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju.

 

 

 

 
Obilazak radova u MZ Ljubnići Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 09 Lis 2015 14:21

ANAU MZ Ljubnići trenutno se realizuje nekoliko značajnih Projekata iz sfere infrastrukture:
Izgradnja pristupne mreže od strane BH Telecoma, proširenje gradskog vodovoda, izgradnja dijela javne rasvjete i rekonstrukcija, modernizacija i asfaltiranje dijela puta prema Radića potoku u dužini od 700 m, širine puta 5 m.
Općina Ilijaš je iz Budžeta planirala cca 70.000,00 KM za asfaltiranje ovog dijela puta.

 

 

ANA1Općinski načelnik g. Akif Fazlić je istakao da je: "proširenjem gradskog vodovoda planirano proširenje blizu 2 km gradske vodovodne mreže čiju realizaciju vrši dijelom JKP "Vodostan" Ilijaš i dijelom investitori koji grade objekte na području Radića potoka u MZ Ljubnići.
Nakon završetka radova na polaganju kablova, cijevi za proširenje vodovoda i postavljanja javne rasvjete izvršit će se asfaltiranje putnog pravca prema Radića potoku i time ćemo obezbijediti sve ono što je bitno za građane ovog dijela mjesne zajednice.

 


ANA22Završetak radova je planiran do kraja građevinske sezone i molim građane da imaju razumijevanja i strpljena u toku izvođenja radova".

Predsjednik Savjeta MZ Ljubnići g. Dževad Alispahić izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovih Projekata na području MZ Ljubnići, zahvalio se građanima na aktivnom učešću u rekonstrukciji i modernizaciji puta kao i Općinskom načelniku na podršci u realizaciji ovako značajnih Projekata.

 
Općina Ilijaš dobiva najsavremenije telekomunikacijske usluge Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 09 Lis 2015 13:38

ALO 3Općinski načelnik g. Akif Fazlić danas je održao radni sastanak sa predstavnicima BH Telecoma d.d. Sarajevo i predsjednicima Savjeta MZ Mrakovo, Podlugovi i Ljubnići i Lješevo, a povod sastanka su radovi koji se već uveliko izvode na izgradnji optičkih mreža na području ove četiri mjesne zajednice. Radi se o značajnom Projektu, finansijske vrijednosti 5.000.000,00 KM.

 

 

 

 

 

ALO4Općinski načelnik, g. Akif Fazlić ovom prilikom je istakao da: "Nakon 2 godine priprema oko izrade Projektne dokumentacije, završavanja administrativnih procedura došli smo u fazu realizacije Projekta pristupnih telekomunikacijskih mreža za Općinu Ilijaš. Radi se o najsavremenijim pristupnim mrežama u Bosni i Hercegovini i zahvaljujem se u ime Općine Ilijaš BH Telecomu na odabiru ove četiri mjesne zajednice s područja naše općine za implementaciju ovako značajnog Projekta. Realizacija ovog Projekta predstavljat će značajno poboljšanje uslova života građana u ovim mjesnim zajednicama u razvojnom smislu, a i za mlade naraštaje koji će preko ovih mreža imati najbrže i najsavremenije pristupe modernim tehnologijama, te stoga apelujem na građane da budu strpljivi prilikom izvođenja radova na realizaciji ovog Projekta".

Na sastanku je napravljen presjek stanja, utvrđena dinamika izvođenja radova i konstatovano od strane predstavnika BH Telecoma da već u mjesecu novembru građani ove četiri mjesne zajednice će imati priliku koristiti najsavremenije usluge BH Telecoma prije svega pristup "Mojoj TV" i ADSL pristup internetu sa velikim brzinama.

alo1Direktor BH Telecoma g. Kemal Avdagić ovom prilikom je istakao da: "sama vrijednost Projekta govori da se radi o izuzetno važnom Projektu koji će građanima u ovim mjesnim zajednicama donijeti veliku vrijednost kada je u pitanju tehničko-tehnološke pretpostavke za najsavremenije telekomunikacione usluge koje su u svijetu od vodećeg značaja".

Realizacija ovog Projekta nije jednostavna, prije svega zato što je neophodno vršiti prokope terena, a do sada je prema informacijama iz BH Telecoma napravljeno cca 60 km prokopa, a očekuje se da će prokopavanje terena u narednom periodu biti znatno duže.
Na sastanku je bilo riječi i o sanacija tih prokopa na najkvalitetniji mogući način i sa najmanje mogućih posljedica koji prokopi izazivaju za putnu infrastrukturu.
alo2Na bazi tih dogovora, firme koje izvode radove, nadzorni organi i sama uprava BH Telecoma izašli su na teren i utvrdila tu vrstu odgovornosti i obaveze da se po građevinskim standardima izvrši sanacija i što više sačuva putnu infrastruktura.

Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo g. Mehmed Smajlović, u ime mjesnih zajednica obuhvaćenih ovim Projektom, izrazio je zadovoljstvo i naglasio: "Drago mi je da smo na ovom sastanku dotakli operativnih stvari koje se na terenu već realizuju. Počastvovani smo i kao predstavnici građana i sami građani  što će ovaj vrhunac tehnike biti dostupan za naše mlađe naraštaje. Želimo da pratimo trendove kako u gradu, Kantonu pa i u svijetu. Zahvaljujem se Općinskom načelniku koji je organizovao ovaj sastanak radi koordinacije i preventive. Predstavnici BH Telecoma su spremni, nakon radova teren dovesti u prvobitno stanje, pojedinačno građanima omogućiti ovu uslugu koja će biti brend i koja je zdrava konkurencija".

Radovi na polaganju optičkih kablova trajat će do kraja građevinske sezone.  Trenutno se aktivno radi u MZ Mrakovo i Ljubnićima, a iduće sedmice počinju radovi u MZ Lješevo.

Još jednom molimo građane da imaju strpljenja i razumijevanja u toku izvođenja radova.

 
Završeni radovi na postavljanju ograde oko stadiona NK "Jedinstvo" u Ljubnićima Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 09 Lis 2015 10:57

satdion3Općinski načelnik g. Akif Fazlić, jučer je, sa svojim saradnicima obišao lokalitet stadiona NK ''JEDINSTVO'' u Ljubnićima, gdje su završeni radovi na postavljanju ograde oko terena za odigravanje utakmica u ukupnoj dužini od 310 metara. Osim toga napravljene su nove kabine za rezervne igrače i sudije. Ovaj projekat finansiran je sredstvima Općine Ilijaš u iznosu od 6.500,00 KM. Sredstva su utrošena za nabavku potrebnog materijala koji je ugrađen dobrovoljnim radom članova i simpatizera kluba. Najvažniji rezultat ovog projekta je ispunjavanje tehničkih uslova za odigravanje utakmica Kantonalne lige Sarajevo, čime je skinuta suspenzije sa stadiona NK Jedinstvo  i omogućeno da ovaj klub domaće utakmice ponovo igra na svom stadionu i pred svojom publikom.
Općinski načelnik nije krio zadovoljstvo učinjenim, te je najavio dalju podršku projektu osposobljavanja stadiona u Ljubnićima. satdion2O planovima budućeg razvoja kluba Načelnika je upoznao predsjednik Upravnog odbora g.Hajrudin Musić. Značajna za ovaj klub bi bila kupovina zemljišta za proširenje stadiona čije sadašnje dimenzije iznose 100 x 55m. Proširenjem parcele stvorili bi se uslovi da dimenzije terena budu u skladu sa FIFA standardima, odnosno 120x64m. Pored stadiona nalazi se i novi prateći objekat,   koji nije u potpunosti završen. U objektu su osposobljene svlačionice za igrače i sudije, a u planu je i opremanje ostalih prostorija u objektu za ostvarivanje što boljih uslova boravka kako za igrače tako i za publiku.
satdion1Ne mjerljiv je značaj ovog sportskog sadržaja za građane i mlade kako MZ Ljubnići, tako i Općine Ilijaš. G. Musić je pozvao sve ljubitelje ovog sporta da im se priključe i podrže ovaj klub koji je nakon skidanja suspenzije sa stadiona već ostvario dvije pobjede na domaćem terenu.

Pripremila: Adela Salihović

 
Završeno asfaltiranje dijela Polomske ulice u MZ Podlugovi Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 08 Lis 2015 10:37

podlugovi 1Završeni su radovi na sanacija i asfaltiranju dijela lokalnog puta sa ugrađenim trotoarima i ivičnjacima u ulici Polomska u MZ Podlugovi.
Dužina asfaltiranog puta je 175 m, širina puta 4 m, debljina asfalta 7 cm.
Ukupna vrijednost projekta je 35.473,64 KM, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Općine Ilijaš.
Izvođač radova je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma "ARTING BH" d.o.o. Sarajevo.
Podsjetimo ove godine je asfaltirano preko 2 km lokalnih puteva na području MZ Podlugovi i to: put u Sovrlama: od trafo stanice do česme, put na Makljenu, dio puta od pružnog prijelaza kod Ine prema Sovrlama te put od ulice Žrtava genocida prema Sovrlama i Vratuši.
Za ovu godinu, kada je u pitanju MZ Podlugovi planirano je asfaltiranje još 100 m sporednog puta, a radove će sufinansirati građani MZ Podlugovi i Općina Ilijaš.

podlugovi 2"Građani MZ Podlugovi su izuzetno zadovoljni urađenim i ono što je pohvalno jeste da su aktivno uključeni u rješavanje problema putne komunikacije, kroz konstantne prijedloge i inicijative za rješavanje pitanja širine puta, probleme oborinskih voda", rekao je Predsjednik Savjeta MZ Podlugovi g. Almir Špiodić.

 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1125
mod_vvisit_counterJuče1480
mod_vvisit_counterOva sedmica1125
mod_vvisit_counterOvaj mjesec51653