• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Općina Ilijaš potpisnik Memoranduma o podršci ustanovama kulture Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 16 Ruj 2015 07:03

muzej 7U zgradi Parlamentarne skupštine BiH 15. septembra 2015. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanovama kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016-2018. U ime Općine Ilijaš, koja će od 2016. do 2018. izdvajati po 18.000,00 KM na godišnjem nivou, Memorandum je potpisao Općinski načelnik g. Akif Fazlić. 

Memorandum je potpisalo 35 predstavnika različitih institucija na državnom, kantonalnom, gradskom i općinskom nivou. Potpisnicima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je Memorandum ustvari produkt istinskog razumijevanja o značaju koji institucije kulture imaju za našu zemlju.
"Ovo je sretan dan za sve one koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Međutim, ovo je i dalje privremeno rješenje, ali idemo ka tome da nađemo sistemsko rješenje za finansiranje institucija kulture od značaja za BiH", istakao je Zvizdić.
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zahvalio se predstavnicima svih lokalnih zajednica, te kantona koji su dali podršku.
"Duži niz godina ustanove kulture od značaja za BiH funkcionišu u teškim uslovima uz povremenu finansijsku podršku nedovoljnu za rad. Zato treba istaći veliku ozbiljnost direktora i uposlenih u ovim ustanovama koji su uspjeli održati kontinuitet rada ovih ustanova. Njima trebamo najviše zahvaliti. Međutim, najznačajnija institucija kulture, Zemaljski muzej, morao je zatvoriti svoja vrata. Ali, uposlenici su zahvaljujući svojoj savjesti i odgovornosti prema radu spriječili da se ugrozi ogromno bogatstvo koje pripada stanovnicima BiH. Zemaljski muzej i ostalih šest institucija su nas ujedinili u jednom projektu. Da nije ovog memoranduma, naredne godine bili bi prinuđeni zatvoriti još neku instituciju kulture", naglasio je Osmanović.muzej 12
Ambasadorica Cormack je u svom govoru istakla da su SAD opredijeljene da pomažu očuvanju kulturne baštine u BiH, te najavila donaciju u iznosu od 1,5 milion KM za podršku Nacionalnom muzeju, kao i stručnu pomoć educiranog kadra iz ove oblasti iz SAD-a. Ona je istakla da joj je drago što je ovaj projekat realizovan zajedničkim snagama bh zvaničnika, te je na kraju poručila: „Zajedno postižemo više!“
Potpisnici su zaključili Memorandum na privremenoj osnovi do okončanja rješavanja njihovog pravnog statusa u skladu sa zakonima BiH, a najkasnije do 31. decembra, 2018. godine, s ciljem omogućavanja rada i djelovanja ustanova kulture BiH radi ostvarenja opće i posebne koristi za BiH u oblasti kulture.
Nakon potpisivanja Memoranduma, predstavnici svih nivoa vlasti uputili su se ka Zemaljskom muzeju, gdje su najmlađi stanovnici Sarajeva simbolično skinuli daske s vrata muzeja koje su poput okova stajale tri godine.

 
Otvoren “Ogledni biro Ilijaš" Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 15 Ruj 2015 12:25

Piše : Enisa Mešetović

 

biro7-300x225U prisustvu mnogobrojnih gostiju te predstavnika vlasti, direktor Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Igor Kamočaji svečano je otvorio “Ogledni biro Ilijaš“ koji će na savremeniji način rješavati pitanje nezaposlenosti. Riječ je o zajedničkom projektu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i konsultantske firme GOPA.

Kamočaji je tokom obraćanja prisutnima naglasio da uspostavljanje oglednog biroapodrazumijeva savremeniji pristup u radu sa nezaposlenim osobama, odnosno više vremena i pažnje će se ubuduće posvećivati savjetovanju nezaposlenih osoba i komunikaciji s poslodavcima. „Danas imamo priliku da prisustvujemo otvaranju četvrtog oglednog biroa na području Kantona Sarajevo, čime je Kanton Sarajevo i JU Služba za zapošljavanje postala lider u nastavku reformi rada unutar Službe za zapošljavanje FBiH. Osnovni cilj ovog projekta jeste, da kroz jednu novu praksu, pokušamo odvojiti onu suhu evidenciju od savjetodavnog posla te da se više vremena odvoji za nezaposlene kroz savjetodavne aktivnosti. Na ovaj način, mijenja se cjelokupan imidž Službe za zapošljavanje uz podrušku cjelokupne zajednice“, istakao je Kamočaji.biro3-300x225

Prisutnim se obratila i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Karolina Karačić, koja je istakla značaj unaprijeđenja rada svih biroa na području Kantona Sarajevo:„Naš cilj je da unaprijedimo rad biroa na području Kantona Sarajevo kako bismo na konkretan način doprinijeli u borbi protiv nezaposlenosti. Kroz mnogobrojne programe uspjeli smo pružiti podršku u procesu samozapošljavanja te zapošljavanju pripravnika, te ćemo i dalje raditi na osmišljavanju novih akcija i programa pomoću kojih ćemo pokušati da se borimo protiv najvećeg problema današnjice a to je nezaposlenost.“

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić kazao je da su ogledni biroi primjer uvođenja novih metoda rada nezaposlenim osobama: “Na ovaj način službe za zapošljavanje će biti u prilici da ispune svoju misiju, koja se ogleda u pomoganju nezaposlenim osobama kod traženja posla ali i da se pruži podrška poslodavcima kod odabira radne snage.”

Opširnije...
 
Sanaciju saobraćajnice u Gornjoj Bioči Općina Centar pomaže sa 5.000 KM Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 11 Ruj 2015 11:37

 

nijazU Općini Centar Sarajevo, 10. septembra 2015. godine potpisan je protokol prema kojem je iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojeno pet hiljada maraka za pomoć Općini Ilijaš.

Ova donacija bit će iskorištena za saniranje putne komunikacije u naselju Gornja Bioča koja je oštećena obilnim padavinama u maju 2014. godine.

U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Općine Ilijaš to je učinio Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu i raseljena lica. Potpisivanju dokumenta prisustvovali su Jasna Beba, sekretar Općinskog organa uprave i Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar.

Beba je izrazila zadovoljstvo što Općina Centar ima mogućnost i pomaže općinama kojima je to potrebno.

nijaz1-Nama je drago što smo i ovaj put pomogli Općini Ilijaš koja će donirana sredstva utrošiti za saniranje putne komunikacije u naselju Gornja Bioča. Nadam se da će naša pomoć i podrška koliko-toliko olakšati da se saniraju posljedice i oštećenja od poplava koje su zadesile ovu lokalnu zajednicu. Mi pamtimo podršku predstavnika Ilijaša nakon požara na zgradi naše Općine u februaru 2014. godine. Tada su došli i ponudili pomoć. U tim trenucima nama je to bilo od velikog značaja, istakla je Beba.

Spahić se zahvalio načelniku Bećireviću i Općini Centar na donaciji, naglasivši da je riječ o pomoći koja već prelazi u tradiciju.

-Ovo nije prvi put da nam Općina Centar pruža pomoć i podršku. Gornja Bioča je naselje u kojem živi 50 porodica i ova donacija Općine Centar je od velikog značaja, jer će stanovnici konačno imati bolju putnu komunikaciju, koja je nažalost oštećena prošlogodišnjim poplavama. Mi smo Općina koja vlastitim sredstvima nažalost ne može zadovoljiti sve potrebe naših stanovnika i zato je svaka pomoć sa strane dobro došla, kazao je Spahić.


 

 

 

 
Asfaltiran dio puta u Sudićima Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 10 Ruj 2015 14:26

SUDICI1Danas je završeno asfaltiranje dijela puta, u dužini od 700 m u Sudićima, općina Ilijaš. Ukupna vrijednost projekta je cca 53.500,00 KM, koji je finansirala Općina Ilijaš.

Izvođač radova je firma ''Halilović'' iz Ilijaša, a stručni inženjerski nadzor nad izvođenjem radovima vrši ''Arting BH'' d.o.o. Sarajevo.

Referent u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Ilijaš gospodin Dervo Šabić rekao je nešto više o ovom projektu: ''Asfaltirana dionica duga je 700 m, široka tri metra, sa debljinom asfalta od 6cm. Vrijednost projekta je cca 53.500,00 KM. Ovo su namjenska sredstva iz operativnog plana Općinskog načelnika, a izvođač radova je firma ''Halilović'', s kojom Općina ima okvirni sporazum.'' 

 Da je ova dionica važna za mještane ovog sela, potvrdio nam je i Bego Durić, mještanin Sudića: ''Saradnja sa Općinom postoji već dugi niz godina i zaista smo sretni da se realizovalo asfaltiranje ove dionice, te sada imamo 700 m novog puta. Također bih da spomenem i projekat izgradnje džamije koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, te sa zadovoljstvom mogu da kažem da se u Sudićima odvijaju dvije vrlo konkretne aktivnosti, što je zaista jedan veliki napredak za naše selo jer infrastruktura bilo koje vrste znači puno za naše mještane. Poznato je da putne komunikacije predstavljaju žile kucavice svugdje, pa tako i kod nas, što predstavlja ogroman napredak pri obavljanju svakodnevnih poslova i povezanosti sa ostalim selima. Voda i struja su dostupne u svakom domaćinstvu u Sudićima, a nedostaje nam jedino škola, međutim nema ni toliko djece koja bi istu pohađala što predstavlja i problem našeg sela. Izražavam ubjeđenje da će sa ovim putem, i početkom obnove putne infrastrukture početi i izražajniji povratak, jer nada u egzistenciju na ovom prostoru još nije ugašena.''SUDICI-3

Opširnije...
 
U toku uređenje korita rijeke Bosne u Kadarićima Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 10 Ruj 2015 11:25

Piše: Edita Dahalić

k6Realizacija projekta uređenja korita rijeke Bosne u Kadarićima traje već nekoliko dana i rezultati su itekako vidljivi i primjetni. Ovaj projekat se realizuje u cilju zaštite od poplava na području općine Ilijaš i ljepšeg eksterijera i okoliša. Na osnovu zahtjeva stanovnika naselja Kadarići za ovaj projekat aplicirala je Općina Ilijaš, nakon čega su inžinjeri Agencije za vodno područje rijeke Save izašli na teren i procijenili da je realizacija projekta neophodna. Više o realizaciji projekta uređenja korita rijeke Bosne rekao nam je Haris Fišeković uposlenik Agencije za vodno područje rijeke Save.
,,Agencija za vodno područje rijeke Save je u 2014. godini pokrenula implementaciju ovog projekta, glavnog projekta uređenje korita rijeke Bosne u Kadarićima. U 2015. godini za uređenje korita rijeka na području općine Ilijaš predviđena su sredstva od 170.000 KM. Nakon provedene procedure odabran je izvođač radova Izgradnja ,,Tojaga“ iz Mostara, a nakon toga odabran je i Nadzorni organ ,,Hidroing Biro“ Sarajevo. Izvođač je uveden u radove 17.08.2015. godine i sa rokom od 120 dana do kraja ove godine bi radovi trebali da se završe. Ove godine je predviđeno da se uradi dionica dužine od 160 metara, a naredna faza bi bila u dužini od 90 metara. Što se tiče same zaštite kosine predviđena je obala utvrda od kamenog nabačaja visine pet metara i pozitivan efekat ove izgradnje je prije svega zaštita od erozije ove kosine, što podrazumijeva i zaštitu stambenih objekata i ljudi koji ovdje žive“.
Stanovnici naselja Kadarići sada su manje zabrinuti za svoje domove, jer smatraju da im poplave i erozije nisu više prijetnja. Jedan od njih je i Hajrudin Omerović koji aktivno nadgleda i učestvuje u radovima zajedno sa izvođačima radova.

Opširnije...
 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
O D L U K A
o izmjeni Odluke o imenovanju članova biračkih odbora
 

 
 


 
 
 
 
PRIJEDLOG RANG LISTE ZA DODJELU STANA
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas334
mod_vvisit_counterJuče3031
mod_vvisit_counterOva sedmica5663
mod_vvisit_counterOvaj mjesec60250