• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Obavijest Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 10 Lip 2015 13:39

Obavještavamo korisnike usluga da zbog zamjene stolarije na zgradi Općine Ilijaš, Odsjek za katastar neće pružati usluge građanima u petak, 12.06.2015. godine.

 
Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo posjetio Općinu Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 10 Lip 2015 13:20

miniDanas je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak sa Ministrom za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo, g. Hasanspahić Senadom, Pomoćnikom ministra g. Begić Adnanom, zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo g. Čelik Mirzom i dopredsjedavajućim Općinskog vijeća g. Dević Mahirom.
Povod sastanka je realizacija Projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području Općine Ilijaš. Ministarstvo na godišnjem nivou izdvaja namjenska sredstva iz Budžeta za svih 9 općina s područja Kantona Sarajevo za realizaciju ovih projekata.
Ministar g. Hasanspahić je naglasio da je: "ovo jedna nova metodologija i način rada Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo i saradnje sa općinama, a u cilju što brže realizacije planiranih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacionih sistema".
Ministar je naglasio da je Ministarstvo na čijem je čelu, već pripremilo okvirni Sporazum za realizaciju ovih infrastrukturnih Projekata u Općinama Vogošća i Ilijaš, te da bi njihova realizacija mogla započeti nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo.
ministrOpćinski načelnik g. Akif  Fazlić je izrazio zadovoljstvo posjetom Ministra i saradnika Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo i naglasio da: "Općina Ilijaš ima još puno projekata vezanih za oblast vodosnadbijevanja i tretman otpadnih voda. Na ovom sastanku najviše smo razgovarali o izgradnji novih kanalizacionih mreža, novoj metodologiji rada Ministarstva, pristupu projektovanja i međusobnoj saradnji i sufinansiranju projekata. Ono što je sada u fazi realizacije je izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije u naselju Luka i Industrijskoj zoni "Luka". Dakle, jedan zaista značajan projekat koji finansira Federalno ministarstvo poduzetništva, Općina Ilijaš i dijelom Ministarstvo za komunalnu privredu i infrastrukturu Kantona Sarajevo.
Također smo razgovarali o nekim projektima u drugim Mjesnim zajednicama koje ćemo kandidirati i za čiju realizaciju ćemo nastojati obezbijediti novčana sredstva nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo", izjavio je za medije Općinski načelnik.
Ministar je danas održao sastanak i u Općini Vogošća.
Realizacija ovih Projekata svakako će doprinijeti boljem i kvalitetnijem vodosnabdijevanju i rekonstrukciji kanalizacionih mreža na području Općine Vogošća i Ilijaš.

 
Obilježen Dan nestalih Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 09 Lip 2015 13:03

Tužno i dostojanstveno obilježen je Dan nestalih Općine Ilijaš okupljanjem porodica nestalih, zvaničnika vlasti, učenika osnovnih škola s područja Općine Ilijaš i građana Ilijaša ispred Centralnog spomen obilježja. Naglašeno je da je prošlo 23 godine kako porodice nestalih tragaju za kostima svojih najmilijih. 

Cilj manifestacije pod nazivom: "Govorite šutnja je bol duše" je prisjetiti se 32 žrtve masakra pronađenih u masovnoj grobnici na brdu Žerovanj 1996. godine. Za ove žrtve još nikad niko nije odgovarao.
U periodu od 1992.-1995. godine na području Općine Ilijaš nestalo je 54 osobe koje do sada nisu pronađene.
Na prigodnom programu prisutnim se obratila Predsjednica Udruženja nestalih Općine Ilijaš, g. Zekija Avdibegović koja je pozdravila i zahvalila se prisutnim na odvojenom vremenu: "Zahvaljujem se ovoj našoj djeci, njihovim profesorima i direktorima koji su uveličali ovaj skup. Obećavam sebi, svom djetetu i svoj drugoj djeci čiji su roditelji, sinovi, nestali da ću se boriti i da ću tražiti istinu da se zločinci kazne i da se pronađu kosti naših najmilijih. Zahvaljujem se Udruženju žena "Zlatne ruke", koji su materijalna i moralna podrška meni i Udruženju porodica nestalih Općine Ilijaš. Vidim ovdje porodice nestalih ali trebalo bi ih biti više. Udruženje porodica nestalih za ovih 6 godina koliko postoji uradilo je mnogo, ušlo je u sve organizacije na nivou Bosne i Hercegovine i regiona i mi se nadamo da ćemo u toku ove godine do sljedeće sa ovog skupa moći prezentirati konkretne rezultate. Nadamo se da će Ratko Adžić i Vaske Vidović konačno biti kažnjeni za zločine koji su počinili. Teško je otići na Žerovanj ali treba otići da djeca vide gdje su završili naši ljudi samo zato što su bili muslimani. Apelujem na one koji me čuju i slušaju da poruče svojim kumovima, svojim prijateljima, rođacima ako znaju gdje su kosti naših Ilijašana koji su odvedeni ispred ove škole preko puta nas, da to kažu i da znamo gdje ćemo otići na mezarje".

Učenici Osnovne škole "Hašim Spahić", "Stari Ilijaš" i "Podlugovi", čitanjem svojih radova izazvali su tugu, gorčinu među prisutnim. Tišina i tužni glasovi učenica koje su čitale svoje literarne radove izazvali su jecaje među prisutnim.

Prisutnim se u ime Općine Ilijaš obratio i Pomoćnik Općinskog načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica g. Nijaz Spahić, koji se također, zahvalio prisutnim što su izdvojili svoje vrijeme i došli da uveličaju ovaj skup i prisjete se svega onoga što se dešavalao u ne tako davnoj prošlosti Ilijaša: "Došli smo ovdje da damo podršku Udruženju porodica nestalih i onome što oni rade, a posebno se zahvaljujem ovim mladim i malim koji rat nisu zapamtili. Na ovakvim mjestima mogu da čuju, vide i nauče istinu i samo istinu o svemu onome što se dešavalo u periodu od 1992.-1995. godine. U svojim knjigama i svojim školama to neće naučiti. Kraj maja pa do polovine juna 1992. godine je period koji će crnim slovima biti ispisani u historiju Ilijaša, a vjerujem i nadam se da se takvo što Ilijašu i Ilijašanima nikad više neće ponoviti. Počelo je u Bioči, zatim u Lješevu, Luci, Kadarićima pa sve do Crne Rijeke. Tačnije sve što se nije uklapalo u koncept Velike Srbije bilo je predodređeno da nestane. Preko 500 naših sugrađana je bilo zatvoreno u logorima, mučeno, odvođeno na žive štitove, zlostavljano. To znaju samo oni što su to živjeli i preživjeli.
54 naša sugrađana još uvijek se vode kao nestala. Oni nisu nestali, oni su ljudi, oni su bili zarobljeni i negdje su zatrpani. To znaju oni koji su to naredili, uradili. Nažalost oni o tome šute. Zato smo mi danas ovdje, da jasno kažemo i poručimo našim i međunarodnim institucijama da urade svoj posao. Da ih pronađemo i dostojanstveno sahranimo. Da zločince stigne ruka pravde, a porodice nestalih napokon pronađu smiraj za svoju dušu. Posebno priznanje zaslužuje naše Udruženje porodica nestalih, za svoj dosadašnji angažman, organizaciju ovog obilježavanja i ovog sjećanja. Ja im želim da što prije završe svoju misiju.
315 naših šehida branilo je slobodu najvrijednijim što su imali – svojim životom. Mi to nećemo i ne smijemo zaboraviti" rekao je g. Spahić.

Prisutnim se obratila i Predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća gospođa Ema Čekić, koja je istakla: "Već 23 godine grcam u bolu, a danas još veća bol i još veća tuga. Nakon 23 godine nismo pronašli svoje najmilije. Gledajući cjelokupnu situaciju i gledajući ovaj narod čini mi se da samo oni koji imaju obavezu da dođu ovdje su došli. Apelujem na porodice nestalih da se aktivno uključe i pomognu Udruženjima u pronalasku nestalih. Ne samo u pronalasku nestalih nego i u kažnjavanju ratnih zločina koji su se desili u Ilijašu, Vogošći, Bosni i Hercegovini. Molim sve naše institucije koje tragaju za nestalim da se aktivnije uključe u pronalazak naših najmilijih. S ovog skupa poručujem da mi niti hoćemo niti smijemo zaboraviti. Apelujem na ovu djecu koja su danas s nama da ne zaborave majke koje su izgubile svoje sinove, supruge koje su izgubile svoje muževe, djecu koja su izgubila svoje očeve.
Naša borba traje i trajat će. Nećemo zaboraviti, a znamo da zločinci neće dobiti kaznu koju zaslužuju".

Polaganjem 54 bijele ruže učenici osnovnih škola su se još jednom prisjetili nestalih i odali počast. Cvijeće su položili i : predstavnici Općine Ilijaš, Udruženje nestalih Općine Vogošća, Udruženje žena "Zlatne ruke", Udruženje logoraša Općine Ilijaš, Udruženje porodica i poginulih boraca Općine Ilijaš, Ratni vojni invalidi Općine Ilijaš, Jedinstvena organizacija boraca Općine Ilijaš, Općinski odbor SDA Ilijaš, Udruženje antifašista Općine Ilijaš i predstavnici Osnovne škola "Stari Ilijaš". 
Nakon polaganja cvijeća na Centralno spomen obilježje delegacija, brojnih Udruženja i zvaničnika prisutni su se uputili na protestnu šetnju Ilijašom.
Potom su organizovanim prijevozom krenuli prema brdu Žerovanj, a večeras nakon akšam namaza bit će proučen Tevhid u džamiji u Starom Ilijašu.

 
Obilježena 23. godišnjica stradanja u Lješevu Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Petak, 05 Lip 2015 18:10

Piše : Enisa Mešetović

lješevo1-300x225 1Maj, juni i juli 1992. godine. Stravnična stradanja. Patnja i bol. Srpski agresori odlučili su uništiti svu ljepotu života u Ilijašu, prekinuti brojne mladosti, uništiti tek sagrađene domove, ubiti nevinu djecu, oduzeti majkama sinove, oduzeti djeci očeve…Odlučili su prekinuti prve behare. Prekinuti dolazak prvih lasta… Još jedan tužan za dan za našu Općinu. Lješevo je danas obilježilo 23. godišnjicu masakra nad nevinim stanovnicima ovog naselja. Dvadeset i dva nevina života strijeljana su 5. juna 1992. godine od ruku srpskih vojnika,  komšija, koji su ih nekoliko dana kasnije, nemilosrdno bacili u masovnu grobnicu na mjestu sadašnjeg mjesnog mezarja.

Centralni program Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ održan je ispred Spomen-obilježja sagrađenom na samom mjestu masakra. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem kur’anskih ajeta u interpretaciji hadži Nermina ef. Bahtanovića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima te rahmetli nani Zahidi Masnopita, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992.godine.

Opširnije...
 
Obilježene 23 godine stradanja prvih žrtava rata u Misoči Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 04 Lip 2015 12:52

Piše: Enisa Mešetović

misoca-300x216U Misoči su obilježene 23 godine od stradanja dvije maloljetne Misočanke Nermine Dervišević i Jasminke Dervišević, sestara koje su svoj mladi život izgubile na početku Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Taj tragični događaj desio se u noći sa 3. / 4. juni 1992. godine. Ujedno, ovaj značajni datum zvanično je proglašen kao Dan MZ Misoča.

Tom prilikom, MZ Misoča, pod pokroviteljstvom Općinskog načelnika Akifa Fazlića upriličila je prigodan program kod Mezarja “Han” u Donjoj Misoči, koji je započeo obraćanjem Dženana ef. Mahmutovića: “Meni je veoma drago što smo se danas ovdje sastali i okupili, i veoma je bitno da ne zaboravimo našu prošlost i da u što većem broju obilježavamo ovakve datume. Veoma je važno, da pored 19.jula na dostojanstven način obilježimo i 04.juni, te sve ostale datume kada su stradali naši najveći heroji”, nakon čega se pristupilo učenju Ja sina i Fatihe stradalim djevojčicama i svima onima koji su dali život za našu domovinu.

Opširnije...
 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 
JAVNI OGLAS
o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog
nadmetanja – licitacije
 

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1353
mod_vvisit_counterJuče3480
mod_vvisit_counterOva sedmica9269
mod_vvisit_counterOvaj mjesec41265