• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Valorizacija nekropole stećaka na području Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 30 Ruj 2014 14:28

SAM 1792Danas je Općinski načelnik g.Akif Fazlić održao radno-konsultativni sastanak sa prof.dr. Dubravkom Lovrenovićem i grupom zavičajnih entuzijasta na temu "Valorizacije nekropola stećaka na području Općine Ilijaš i njihovo uključivanje u turističku ponudu Grada Sarajeva".

G. Perica Mijatović je na početku sastanka naglasio kako Općina Ilijaš, po ocjeni eminentnih stručnjaka, ima najljepši spomenik srednjeg vijeka, stećak Kneza Batića, te kako se na lokalitetu Kopošića nalazi nekropola sa 34 stećka, koji imaju hronološki slijed i svoju povijest. Na području Bosne i Hercegovine ima oko 60.000 stećaka od kojih je svega 400 sa natpisima, uključujući tu i stećak Kneza Batića koji ima očuvan natpis izuzetne estetske i umjetničke ljepote.

Prof.dr. Dubravko Lovrenović je istakao da je nekropola stećaka u Kopošićima vrijedan historijski spomenik i arheološko nalazište. U cilju njene valorizacije neophodno je uraditi arheološko istaživanje na samom lokalitetu za što je predhodno potrebno uraditi Elaborat o arheološkom istraživanju, zatim Elaborat o uređenju nekropole. Sredstva za izradu navedenih Elaborata  treba planirati u Budžetu Općine Ilijaš za 2015.godinu. Navedene projekte istraživanja i uređenja nekropole potom treba kandidovati nadležnim kantonalnim i federalnim Ministarstvima kulture i sporta i na taj način obezbijediti sredstva za realizaciju ovih projekata.SAM 1793

Općinski načelnik se zahvalio prof.dr. Lovrenoviću i zavičajcima na konkretnim prijedlozima i istakao da u potpunosti podržava ovakav projekat, te je predložio da se za potrebna sredstva za izradu Elaborata dostavi aplikacija Općini Ilijaš, kako bi se moglo utvrditi koliko novca je potrebno planirati u Nacrtu Budžeta Općine za 2015. godinu.

Ovom prilikom pokrenuto je i pitanje pristupnog puta nekropoli, kako bi se učinila dostupnom posjetiocima i široj javnosti, te je definisano da je prioritetni put onaj koji vodi kanjonom rijeke Misoče kroz Zenik na Kopošiće i u narednom periodu Općina će angažovati projektantsku kuću koja će uraditi projekat sanacije ovog puta.
G. Mijatović je istakao da na području Općina Ilijaš, Vogošća, Breza i Vareš postoji oko 1100 stećaka i da bi bilo idealno povezati pristupnim putem ove stećke i na tom lokalitetu napraviti Stazu stećaka, koju bi u saradnji sa turističkom zajednicom i turističkim organizacijama uključili u turističku ponudu grada Sarajeva.

Općina Ilijaš je najbogatija stećcima u Srednjoj Bosni (oko 550 stećaka) i ako se uspiju očistiti i urediti lokacije, uraditi arheološka ispitivanja i utvrditi trenutno stanje stećaka na području naše općine, učiniti sve na njihovoj zaštiti i očuvanju, turističkoj promociji stećaka, podizanju svijesti ljudi o toj neprocjenjivoj povijesnoj i kulturnoj baštini to će zasigurno dati rezultate.


 

 
Obavještenje iz Udruženja pčelara “Maja” Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 30 Ruj 2014 11:53

pcelemedObavještavaju se članovi Udruženja pčelara “Maja” Ilijaš i drugi zainteresirani da Udruženje organizuje odlazak na 40. jubilarni Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2014" u Beogradu, a koji će se održati od 02. do 05. oktobra 2014. godine u parkovima Tašmajdan i Mali Tašmajdan.

Radno vrijeme Sajma bit će od osam do 20 sati. Pored prodajnog, Sajam ima i edukativni karakter. Za posjetioce Sajma bit će organizovana predavanja o korisnosti pčelinjih proizvoda u ishrani i liječenju. Za pčelare će biti organizovana stručna predavanja. Sajam će posjetiti veliki broj posjetilaca iz zemlje i inostranstva.

Sve dodatne informacije i uplate kotizacija u prostorijama Udruženja u ulici Hašima Spahića b.b., Ilijaš.

 
Hitna pomoć od sada u Ilijašu 24 sata Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Ponedjeljak, 29 Ruj 2014 11:39

hitna8Građani općina Ilijaš, Vogošća i Hadžići od danas će imati 24-satnu hitnu medicinsku pomoć jer su otvorena tri novoopremljena punkta koji će omogućiti reagovanje u okviru standarda tzv „zlatnog sata“ i poboljšati sigurnost življenja na ovom području.

Prema riječima direktorice Hitne pomoći Sarajevo Sene Softić-Taljanović otvaranje ovog punkta posebno znači građanima Ilijaša koji su bili diskriminisani.

- Na području Ilijaša imamo najveći broj intervencija. Zbog otvaranja brze ceste i većeg prometa na staroj cesti vrlo često imamo saobraćajne nesreće. U protekla dva dana imali smo sedam povrijeđenih u nesrećama koje su se desile na području Ilijaša. U hitnim slučajevima vrijeme je i najveći prijatelj i najveći neprijatelj s kojim se hrabro osoblje Hitne pomoći suočava i brži dolazak na lice mjesta i sama reakcija su često pitanje života i smrti . Bit će ispravljena jedna nepravda prema građanima ovih općina, osnovno pravo je pravo na zdravlje, a u osnovnom paketu je hitna medicinska pomoć i imat će uslugu kao i oni stanovnici u općinama Centar, Novi Grad ili Stari Grad. U hitnoj pomoći rade doktori specijalisti urgentne medicine i opće medicine. Punktovi su opremljeni isto kao i oni u centru Sarajeva, kazala je Softić-Taljanović.hitna9

Objasnila je i da na 20 000 stanovnika dolazi jedan tim hitne medicinske pomoći, pa prema tome ne postoje uslovi otvaranja punkta hitne pomoći u Srednjem.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić napomenuo je da se i građani, Općinsko vijeće i nadležna služba godinama bore i iniciraju da i Ilijaš ima 24-satnu hitnu medicinsku pomoć.

Opširnije...
 
Od sutra 24-satna hitna pomoć u Ilijašu, Vogošći i Hadžićima Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Nedjelja, 28 Ruj 2014 10:36

hitnaJavna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo sutra će započeti s 24-satnim radom u općinama Vogošća, Ilijaš i Hadžići.

Otvorenje 24-satnog rada Hitne medicinske pomoći u Ilijašu bit će upriličeno u ponedjeljak 29. septembra sa početkom u 11:30 u Domu zdravlja Ilijaš.

 
Prva specijalna izložba lovnih pasa u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Nedjelja, 28 Ruj 2014 10:34

izlozbapsi1Prva specijalna izložba lovnih pasa održana je ove nedjelje na poligonu AMK Ilijaš u organizaciji Lovno-kinološkog saveza i Lovačkog društva „Zec“ Ilijaš.

-Ovo je vrlo pohvalno za našu općinu i za lovnu kinologiju uopšte. Imamo 75 pasa prijavljenih na izložbi. Za sve pse su određeni pehari po nosiocima grupa, prvaka pasmine, najljepšeg psa izložbe itd. Ovo će se, prema odluci Kinološkog saveza, održavati svake godine u nekom drugom gradu, a mi smo imali čast da budemo prvi. To je ono što zadovoljava ljude koji izlažu pse i bave se lovstvom, kao i prisutnu publiku, kazao je organizator izložbe Zaim Čaušević, kinološki sudija iz LD „Zec“ Ilijaš.

Opširnije...
 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas778
mod_vvisit_counterJuče2191
mod_vvisit_counterOva sedmica12840
mod_vvisit_counterOvaj mjesec37095