• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Općinski načelnik posjetio sanirano dječije igralište u centru Ilijaša Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 23 Lis 2015 08:41

DSC 0852Na veliku radost mališana, u užem jezgru grada u ulici 126. ilijaške brigade u Ilijašu, završena je sanacija dječijeg igrališta.
Sanirano igralište jučer je posjetio i Općinski načelnik g. Akif Fazlić zajedno sa svojim saradnicima.
Podsjetimo, na ovom lokalitetu je i prije postojalo dječije igralište sa metalnim mobilijarom koji je bio prilično dotrajao i uništen, te je iz tog razloga opredjeljenje Općine Ilijaš na čelu sa Općinskim načelnikom bila rekonstrukcija i sanacija dječijeg igrališta - kutka za igru i zabavu za naše najmlađe sugrađane. Na ovom lokalitetu ugrađen je moderan i novi dječiji mobilijar i to: kule, ljuljačke, ljulačke sa baby sjedalicama, njihalice, klackalice, penjalica, piramide i parkovske klupe, sve od impregriranog drveta, zaštićen eko premazima. Na igralište je ugrađena i zaštitna, gumena podloga, a sve sprave su pregledane i atestirane od strane certificirane labaratorije "Lind" iz Zenice.

DSC 0853Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, g. Sanja Zagorac-Jozić, istakla je sljedeće: "ovo igralište doprinijelo je prije svega poboljšanju izgleda urbanog dijela a dobili smo funkcionalno i jedno sigurno igralište za naše najmlađe sugrađane. Koncept igrališta je podijeljen u dvije cjeline. Jedna cjelina je namijenjena za djecu od jedne do sedam godina starosti a druga cjelina namijenjena je za djecu uzrasta od sedam do dvanaest godina. Ugrađene su i savremene gumene podloge koje su bezbjedne i koje onemogućavaju povrede u slučaju pada tako da ipak mogu reći da je igralište bezbjedno i urađeno po savremenim normama i standardima. U poslijepodnevnim sunčanim danima ovdje imamo veliki broj djece i roditelja koji dolaze da se zabave i mislim da je ovo igralište opravdalo svoju investiciju.  Zamolila bih korisnike, a to su djeca i roditelji, da sprave koriste namjenski, da ih čuvamo od oštećenja i devastacije".

DSC 0858Radovi na sanaciji dječijeg igrališta izvođeni su u septembru ove godine, investitor je Općina Ilijaš, a ukupna vrijednost projekta je 38.500,00 KM.
Izvođač radova je firma "Glovis" d.o.o. Zenica, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma "ARTING BH" d.o.o. Sarajevo, koja ima Ugovor o vršenju tehničkog nadzora sa Općinom Ilijaš u projektima gdje je investitor Općina Ilijaš.
Gospođa Zagorac-Jozić također je naglasila da je firma "ARTING BH" nabavila jednu specijalnu klackalicu za djecu sa posebnim potrebama i donirala Udruženju "Budi mi drug" iz Ilijaša.
Svoje oduševljenje nisu krili ni najmlađi sugrađani naše općine. Učenica OŠ "Hašim Spahić", Ajla Dizdarević, koja živi u Ilijašu rekla nam je: "Sada mi se više sviđa igralište nego prošle godine. Puno je urednije, ljepše, zabavnije. Dolazim ovdje češće iako je igralište namijenjeno više za manju djecu nego za odrasle.''
Općina Ilijaš obezbjeđenjem prostora za igru, rast i razvoj djece stvara uslove za zdravije odrastanje naših najmlađih, te apelujemo na sve korisnike ovog dječijeg parka da čuvaju i štite parkovski mobilijar i za buduće generacije. 

 
Asfaltirana dionica puta u Gornjem Mrakovu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 22 Lis 2015 12:57

mrakovoputOvih dana završen je jedan od značajnih projekata u oblasti poboljšanja putne infrastrukture na području općine Ilijaš za 2015. godinu, a to je asfaltiranje dionice puta u Gornjem Mrakovu u dužini od 850 metara, ukupne vrijednosti 71.000,00 KM finansiran od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, preko Fonda za povratak BiH u iznosu od 54.000,00 KM dok je preostalih 17.000,00 KM izdvojeno iz Budžeta Općine Ilijaš.
Radi se o značajnom projektu kojim se poboljšava putna komunikacija između Mjesnih zajednica Mrakovo i Misoča, koje su međusobno povezane ovim putem i čime se unaprjeđuju uslovi života  stanovnika koji gravitiraju ovom području. "Ovo je jako bitno i sa aspekta Strategije za romsku populaciju jer se ovdje nalaze dva objekta sa osam stambenih jedinica za osam porodica romske populacije. Želimo da uslove života, prije svega dobre komunikacije napravimo i za ovu populaciju, a naravno i za cijeli ovaj kraj. Ovdje se nalaze i dvije manje farme pilića, a ovaj kraj ima i daljnu perspektivu gradnje još nekih objekata iz sfere privrede", istakao je Općinski načelnik g. Akif Fazlić.12179153 918192211582949 696422261 n
Puštanju dionice u promet prisustvovao je i Direktor fonda za povratak BiH g. Nebojša Švraka. Inače, Fond za povratak BiH učestvuje u mnogo Projekata koji se realizuju na području Općine Ilijaš, od izgradnje puteva, do izgradnje kanalizacionih i vodovodnih mreža, izgradnje i sanacije kuća i izgradnje novih stambenih jedinica."Fond za povratak BiH zajedno sa entitetskim Ministarstvima i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i sa Općinama rješava već godinama stanje devastacije nakon rata. I u narednom periodu ćemo nastaviti da se angažujemo da se što više ovakvih Projekata realizuje, da što više ljudi koji su raseljeni, izbjegli i oni koji su na neki način poremećeni u ratu budu što adekvatnije zbrinuti, da imaju normalan život, da normalno egzistiraju", istakao je g. Švraka.
Prema riječima g. Mehmeda Smajlovića – Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo: "Ovo je planska aktivnost Savjeta MZ koja je realizovana sufinansiranjem viših nivoa vlasti, u ovom slučaju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Općine Ilijaš. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u izgradnji ove putne infrastrukture, a i u realizaciji ostalh infrastrukturnih projekata neophodnih za život i rad stanovnika MZ Mrakovo, a to su komunalna infrastruktura, telekom infrastruktura, elektro infrastruktura. Kroz Strategiju razvoja Općine Ilijaš mi na ovom području razvijamo i privredne i turističke kapacitete, imamo dobru saradnju sa susjednim MZ kao i sa višim institucijama vlasti".

Veliko zadovljstvo iskazali su i stanovnici ovog naselja, koji ističu da su zbog loše putne komunikacije imali mnogo problema naročito u zimskom periodu. Jedan od njih je i g. Osman Beha koji kaže da se:"ovdje doselio poslije rata. Ovo je glavni put koji spaja dvije Mjesne zajednice. Put je dobro urađen i jako smo zadovoljni".12181817 918192121582958 111180950 n
I g. Sejdić Remzija stanovnik ovog naselja je jako zadovoljan asfaltiranjem ovog lokalnog puta. "Ovdje stanuje osam porodica romske populacije, sada je puno lakše djeci ići u školu, nadamo se da ćemo u narednom periodu dobiti i rasvjetu. Hvala Općini Ilijaš, Predsjedniku MZ i Ministarstvu na realizaciji ovog Projekta".
Realizacijom ovakih vrsta projekata Općina Ilijaš pokazuje svoju naklonost u procesu poboljšanja saobraćajne infrastrukture za njene stanovnike, što uveliko utiče na kvalitet života u lokalnoj zajednici.

 
U MZ Luka radovi na rekonstrukciji dijela puta Stari Ilijaš-Bioča Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Srijeda, 21 Lis 2015 06:32

lukaNa području MZ Luka trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji dijela puta Stari Ilijaš – Bioča.
Predstavnik Direkcije za puteve Adnan Alikadić objasnio nam je o čemu se radi.

- Trenutno se izvode radovi na dionici od skretanja za industrijsku zonu do potputnjaka ispod autoputa u dužini cca 320 metara. Ovi radovi prema ugovoru koštaju 102.693,32 KM.

Radove na rekonstrukciji puta Stari Ilijaš – Bioča finansira Direkcija za puteve Kantona Sarajevo sa iznosom od 82.693,32 KM. Općina Ilijaš će iz svog budžeta izdvojiti 20. 000,00 KM.
Izvođač radova je firma Citarprodukt Ilijaš, a nadzor vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić kaže kako će radovi biti završeni do kraja građevinske sezone i dodaje da bi uskoro trebali početi i radovi na izgradnji fekalnog odvoda, odnosno izgradnji kanalizacione mreže u naselju Donja Luka u dužini od 150 metara.

-Završen je tender, izvođač je izabran i nakon završetka sa papirologijom krećemo u realizaciju ovog jako bitnog projekta za stanovnike MZ Luka.

Osim ovog projekta u MZ Luka, tačnije u naselju Donja Luka i Gornjoj Bioči postavljena su i rasvjetna tijela koja su građani dijelom finansirali.

Piše: Elma Bečić

 
Općinski načelnik održao sastanak s predstavnicima Federalne uprave za geodetske poslove Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 15 Lis 2015 14:20


FGUU okviru realizacije Projekata iz oblasti geodetskih i imovinsko-pravnih poslova, koji su od životne važnosti za stanovnike Općine Ilijaš, danas je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak, na kojem su pored Općinskog načelnika. g. Akifa Fazlića i Šefa odsjeka za katastar u Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar Općine Ilijaš g. Nizame Mališević prisustvovali direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove g. Željko Obradović, Federalni inspektor za katastar g. Zijad Džananović i pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Sektoru za geoinformatiku g. Nedžad Pašalić.

Na sastanku je bilo riječi o realizaciji Projekta registracije nekretnina za područje K.O. Ilijaš – Grad, stupanje na snagu katastra nekretnina za K.O. Nišići i K.O. Ljubina, nastavku postupka izlaganja podataka na javni uvid za područje tzv. gornjeg kraja Općine Ilijaš kao i aktivnostima na uspostavi Adresnog registra za područje Općine Ilijaš.

Realizacijom Projekta registracije nekretnina za područje K.O. Ilijaš – Grad bit će uspostavljena jedinstvena evidencija o nekretninama, te će komplikovani sistem uknjižavanja imovine u postojeće evidencije postepeno otići u istoriju. Umjesto dosadašnjih, djelimičnih evidencija, bit će uspostavljena jedinstvena evidencija, katastar nekrenina, u kojem će korisnici usluga na jednom mjestu, u jednom dokumentu za kratko vrijeme dobiti pouzdane i tačne podatke o svojoj nekretnini, što će dovesti do većeg stepena pravne sigurnosti u vezi sa statusom njihovih nekretnina, kao i prilikom prometa nekretnina i investicionih ulaganja. 
 
Na sastanku je dogovoreno da se sve započete aktivnosti u narednom periodu nastave uz potpunu podršku i saradnju Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 
Asfaltiran put prema Gornjim Malešićima Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 14 Lis 2015 13:31

malesici1Općinski načelnik je danas sa svojim saradnicima i predstavnicima Savjeta MZ Malešići posjetio novoasfaltirani put prema Gornjim Malešićima. Dužina rekonstruisanog puta iznosi 600 m, širina puta 3,5 m.
Ukupna vrijednost Projekta je 71.787.69 KM, a sredstva su obezbijeđena u Budžetu Općine Ilijaš. 
Izvođač radova bila je firma "Halilović" d.o.o. Ilijaš, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma "ARTING BH" d.o.o. Sarajevo.

malesici2Općinski načelnik g. Akif Fazlić je istakao da: "Prema Programu rekonstrukcije i modernizacije lokalnih puteva na području Općine Ilijaš za 2015. godinu realiziran je i Projekat rekonstrukcije i modernizacije puta u naselju Gornji Malešići.  Zadovoljstvo mi je da smo i u ovom naselju obezbijedili dobre uslove za odvijanje saobraćaja i time poboljšali uslove življenja u ovoj mjesnoj zajednici. Imamo u planu da do kraja završimo rekonstrukciju i modernizaciju ovog puta što je planirano Budžetom za 2016. godinu".

Općinski načelnik je čestitao Savjetu Mjesne zajednice Malešići i Predsjedniku Savjeta  koji su vrlo aktivno učestvovali u realizaciji ovog projekta zahvaljujući kojim je proširena ova putna infrastruktura što je značajno poboljšalo njen kvalitet i ukazao da je ovo primjer koji pokazuje kada aktivno, na partnerskoj osnovi, zajedno sa Savjetom i građanima realizujete projekat onda on uvijek dobije na kvalitetu.

malesici3"Ova dionica puta koja je rekonstruisana bila je stara i dotrajala te se kretanje motornim vozilima odvijalo vrlo teško. Sada imamo jednu finu i modernizovanu saobraćajnicu pored koje imamo odvodne kanale površinskih voda koje smo uradili uz ovu dionicu puta“- rekao je Predsjednik Savjeta MZ Malešići gospodin Mirsad Hamzić

O značaju rekonstrukcije puta govorili su i građani ovog naselja, gospodin Pašić Midhat je naglasio da je: "ovaj put do rata bio dosta dobar, poslije rata je devastiran i bilo je otežano odvijanje saobraćaja. Ovo je sad veliki napredak i učinilo se mnogo na tome da se poboljša prilaz našim parcelama i kućama i u ime mještana zahvaljujem se investitoru Općini Ilijaš na uloženim sredstvima i izvođaču koji je kvalitetno uradio ove poslove".
Gospodin  Mujo Golo je rekao da je put bio izuzetno loš na ovom dijelu koji je urađen,  zahvalio se Općinskom načelniku i Predsjedniku Savjeta MZ koji je inicirao akciju za sanaciju ovog dijela puta.

U narednom periodu predviđeno je asfaltiranje puta u Donjim Malešićima u dužini od 120 m, te izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 130 m i projektovanje kanalizacione mreže za područje Gornjih Malešića.

 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
O D L U K A
o izmjeni Odluke o imenovanju članova biračkih odbora
 

 
 


 
 
 
 
PRIJEDLOG RANG LISTE ZA DODJELU STANA
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas256
mod_vvisit_counterJuče3031
mod_vvisit_counterOva sedmica5585
mod_vvisit_counterOvaj mjesec60172