• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Katolici obilježavaju svetkovinu Svi sveti,a sutra Dušni dan Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Nedjelja, 01 Stu 2015 13:21

DSCF0103-150x150Katolici danas obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a sutra Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.
Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.
Ovo je dan kada se katolici, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećaju onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.
Katolici koji žive u Ilijašu od ranog jutra odlaze na groblje u Podlugovima i nose cvijeće, uglavnom krizanteme, te svijeće na grobove svojih najmilijih.

Delegacija Općine Ilijaš položila cvijeće na groblja poginulim pripadnicima Armije BiH

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjeni poginuli borci Armije BiH u proteklom ratu, te položili vijence. Nakon toga posjetili su groblje Sv. Josip Desava u Stupama i obiteljsku grobnicu Vidaković, gdje je sahranjen zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Oko kapelice i obiteljske grobnice okupila se rodbina, polagala cvijeće i palila svijeće za svoje najmilije. Roditelji zlatnog ljiljana kažu da je izgubiti dijete rana koja nikada ne zarasta niti se može zaboraviti, ali i da puno znači kada neko posjeti groblje i daje nadu da ta velika žrtva nije uzaludna.
-Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukupani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Nakon toga, posjetimo na groblju Sveti Josip grob našeg zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića koji je premješten u porodičnu grobnicu. Kao što za Dan šehida posjećujemo mezarja šehida, danas posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije, kazao je Nijaz Spahić za Radio Ilijaš.delegacijaopcina-300x225

Opširnije...
 
Obavijest Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 30 Lis 2015 11:21

imagesObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja općine Ilijaš, da su u skladu sa članom 13. Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju („Službene novine Federacije BiH“, broj: 42/10), kao i članom 6. Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji („Službene novine Federacije BiH“, broj: 60/14) klijenti dužni izvršiti  prijavu plana animalne i biljne proizvodnje za koju očekuju podršku po Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH za 2016. godinu. Prijavu plana proizvodnje, klijenti mogu izvršiti u nadležnom Kantonalnom ministarstvu, najkasnije do 15. novembra  2015. godine na propisanom (Obrascu PPP) na protokolu Kantona Sarajevo.

 
Obavještenje o zimskom obračunu vode i zaštiti vodomjera od smrzavanja Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 29 Lis 2015 14:32

Poštovani korisnici i sugrađani,

Radi izbjegavanja mogućih nesuglasica ili zabuna, obavještavamo korisnike usluga JKP ''Vodostan'' d.o.o. Ilijaš da se u zimskom periodu neće vršiti  redovno očitavanje potrošnje vode na vodomjeru.
Uredbom o opštim uslovima za vodosnabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda (Sl.novine Kantona Sarajevo br.29/13) predviđeno je da se očitavanje vodomjera vrši po pravilu u jednakim – redovnim vremenskim razmacima, ali zimi, usljed niskih temperatura,  snijega, smrzavanja i drugih razloga koji radnicima  preduzeća otežavaju ili onemogućavaju pristup šahtu vodomjera, račun se ispostavlja akontativno, na osnovu prosjeka očitane mjesečne potrošnje u prethodna tri mjeseca. Ovakav obračun dovodi do manje, pozitivne ili negativne razlike u odnosu na stvarnu potrošnju,ali će se ta razlika poravnati prilikom prvog redovnog očitavanja vodomjera po proteku zimskog perioda, kad će se izvršiti obračun stvarne potrošnje.
Ovim putem molimo sve korisnike da zbog niskih temperatura pristupe zaštiti mjernih mjesta (vodomjera) umetanjem izolacijskog materijala  u mjerna okna (stiropor, staklena vuna i sl.), kako bi spriječili oštećenje i smrzavanje vodomjera tokom zimskih mjeseci, te na taj način izbjegli trošak zamjene oštećenog vodomjera koji snosi korisnik usluge.
Preporučujemo da za zaštitu ne koristite materijale koji upijaju vodu poput kartona, spužve, tekstila i sl.       

                                                                                 JKP''Vodostan''d.o.o Ilijaš

 
Usvojen rebalans Budžeta Općine Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 29 Lis 2015 12:44

DSC 0934Danas je u velikoj sali Općine Ilijaš održana 34. sjednica Općinkog vijeća. Zasjedanje je vodio Dopredsjedavajući Općinskog vijeća g. Mahir Dević, a pored vijećnika, općinskog načelnika, pomoćnika općinskog načelnika, predstavnika mjesnih zajednica, sjednici su prisustvovale i zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH g. Almira Ćosić, Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH g. Samra Hadžiavdić-Filipović, stručna savjetnica u Agenciji za  ravnopravnost spolova BiH g. Kika Babić-Svetlin, predstavnica Nevladine organizacije "ANDANTE SEE" g. Adela Hadžiomerović te predstavnici vijeća učenika Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš. Na Dnevnom redu našlo se 16 tačaka, a svakako jedna od najznačajnijih tačaka današnje sjednice je usvajanje izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu. Naime, Općinsko vijeće Ilijaš je na svojoj 25. sjednici, održanoj dana 30.12.2014. godine donijelo Budžet Općine Ilijaš za 2015. godinu sa planiranim prihodima i rashodima u iznosu od 8.978.400,00 KM, te na svojoj 32. sjednici održanoj dana 14.07.2015. godine donijelo Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu sa planiranim prihodima i rashodima u iznosu od 9.906.200,00 KM. Predloženim Izmjenama i dopunama Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu utvrđeni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 10.631.900,00 KM, što u odnosu na aktuelni plan predstavlja povećanje za 725.700,00 KM odnosno za 7% više u odnosu na aktuelni Plan Budžeta za 2015. godinu. Shodno povećanju prihoda i primitaka prijedlogom Izmjena i dopuna Budžeta povećani su rashodi i izdaci kako bi budžet bio uravnotežen. Vijećnici su jednoglasno podržali Izmjene i dopune Budžeta uz konstataciju da je ovo do sada DSC 0940najveći Budžet Općine Ilijaš. Vijećnici su primili i informaciju o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01.-30.09.2015. godine prema kojoj je Budžet općine Ilijaš u navedenom periodu bilježi 6.456.595,00 KM ostvarenih prihoda,  što je 65% od planiranih prihoda u Budžetu za 2015. godinu. Sa druge strane, ostvareni su izdaci u iznosu od 5.990.898,00 KM, što predstavlja 60% od planiranih izdataka u Budžetu za 2015. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 465.697,00 KM.
Jednoglasno su usvojene i Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitinim mjerama za izvorišta: ''Vrutak'', "Petnjik", “Tuk”, “Javor” i “Korita”, kojim se utvrđuju granice zona sanitarne zaštite, zaštitne mjere, izvori i način finansiranja zaštitnih mjera za navedena izvorišta. Odluke su donosene u cilju zaštite pitkih podzemnih voda koje se planiraju koristiti za potrebe vodosnabdijevanja šireg područja Gajeva, Nišićke visoravni i MZ Dragoradi  od svih vidova zagađenja i štetnih utjecaja koji mogu nepovoljno djelovati na zdravstvenu ispravnost vode za piće ili na izdašnost izvorišta.
Na osmoj tački dnevnog reda našao se Prijedlog Odluke o usvajanju "Lokalnog akcionog plana za provedbu UN Rezolucije 1325 u Općini Ilijaš za period 2016-2017. godine".
Nevladina organizacija “ANDANTE SEE“ u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost
spolova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, provodi projekat „Ravnopravnost spolova – put ka ostvarivanju ljudske sigurnosti“, koji se zasniva na Akcionom planu za implementaciju UN Rezolucije 1325 - Žene, mir i sigurnost u Bosni i
Hercegovini.
DSC 0941Prema riječima direktorice za ravnopravnost spolova BiH, g. Hadžiavdić-Filipović: "Glavni cilj lokalnih akcionih planova je postizanje veće sigurnosti lokalnih zajednica sa aspekta ravnopravnosti spolova. To podrazumijeva učešće većeg broja žena na mjestima odlučivanja, jačanje kapaciteta predstavnika organa lokalne samouprave, lokalnih institucija i policijskih struktura radi postizanja veće sigurnosti žena, muškaraca, djevojčica i dječaka od svih oblika zastrašivanja, nasilja, neravnopravnog tretmana i diskriminacije sa kojima se svakodnevno susreću".
Prije izrade Lokalnog akcionog plana za provedbu UN Rezolucije 1325 (LAP UNR 1325) u Općini Ilijaš za period 2016-2017. godine urađena je analiza postojećeg stanja, odnosno analiza stanja sigurnosti sa aspekta ravnopravnosti spolova i mapiranje potreba u općini Ilijaš (Baseline studija) na osnovu koje su definisani ciljevi i aktivnosti akcionog plana.
Ovaj akcioni plan treba da doprinese povećanju nivoa sigurnosti lokalne zajednice odnosno unaprijeđenju sigurnosti građanki i građana u lokalnoj zajednici kroz poštivanje i primjenu domaćih i međunarodnih standarda za ravnopravnost spolova.
Na današnjoj sjednici potrebnu većinu glasova dobile su i Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u obuhvatu DSC 0935Industrijske zone "Luka" i na lokalitetu "Banovac".
Općinsko vijeće Ilijaš je na redovnoj 33.sjednici, održanoj 29.septembra 2015.godine usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju i nagrađivanju izuzetno
nadarenih učenika i studenata kojom su studenti Univerziteta u Sarajevu iz grupacije tehničkih, biotehničkih i medicinskih nauka stavljeni u povoljniji položaj u pogledu ostvarenog prosjeka ocjena iz prethodne akademske godine u odnosu na studente drugih
naučnih grupacija. Tom intervencijom iz prava na ostvarivanje općinske stipendije izostavljeni su studenti iz grupacije tehničkih, biotehničkih i medicinskih nauka ostalih Univerziteta u Bosni i Hercegovini. Nastojeći da se ispravi napravljena greška prije objave
općinskog Konkursa za stipendiranje, Općinskom vijeću Ilijaš predložena je Odluka o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju i nagrađivanju izuzetno nadarenih učenika i studenata, kojom pravo na stipendiranje ostvaruju i studenti drugih Univerziteta u
Bosni i Hercegovini i to fakulteta iz grupacije tehničkih, biotehničkih i medicinskih nauka, uz uslov da imaju ostvareni prosjek ocjena iz prethodne akademske godine 7,50, te je Odluka o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju i nagrađivanju izuzetno nadarenih učenika i studenata jednoglasno podržana.
Općinsko vijeće je donijelo saglasnost na izmjenu namjene lokaliteta kojim je planirana sportska ploha (košarkaško igralište) u namjenu za potrebe izgradnje parking prostora, na lokalitetu Banovac, a u obuhvatu Regulacionog plana Banovac.
DSC 0931Informacija o uspjehu i odgoju učenika u osnovnim i srednjim školama, na području Općine Ilijaš u školskoj 2014/2015. godini primljena je k znanju. Prema Informaciji u protekloj školskoj 2014/2015. godini u Osnovnim školama “Hašim Spahić” u Ilijašu, "Stari Ilijaš" u Starom Ilijašu, “Podlugovi” u Podlugovima i “Srednje” u Srednjem kao javnim ustanovama, nastavu je pohađalo ukupno 1879 učenika što je više za 7 učenika u odnosu na školsku 2013/2014. godinu. Realizovan je planirani fond nastavnih sati kao i ostali nastavni sadržaji predviđeni nastavnim planom i programom, koji su zacrtani Godišnjim programom rada škola za 2014/2015. godinu, a realizovani su i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada škola.
U Srednjoškolskom centru ''Nedžad Ibrišimović'' realizovan je cjelokupan fond časova opće obrazovne, stručno-teorijske, izborne i praktične nastave kako je i planirano za školsku 2014./2015.godinu. U toku godine organizovana je dopunska nastava iz predmeta gdje su učenici pokazivali slabije rezultate. Organizovana je i dodatna fakultativna i instruktivna nastava kao i niz sekcija, klubova i udruženja za vannastavne aktivnosti. Planirane nabavke u oblasti opremanja kabineta i školske zgrade u potpunosti su realizovane. Nastavu u školskoj 2014/2015. godini pohađalo je 428 učenika koji su bili raspoređeni u 19 odjeljenja.

 
Dodijeljena uvjerenja za četiri deminirana lokaliteta u općinama Ilijaš i Trnovo Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 28 Lis 2015 14:01

dsc 3461Ministar privrede Kantona Sarajevo g. Muharem Šabić dodijelio je danas pomoćnicima načelnika Trnova i Ilijaša g. Esadu Veliću i g. Nijazu Spahiću uvjerenja o izvršenoj kontroli kvaliteta tehničkog izviđanja za deminiranje šuma i šumskih zemljišta na području pomenutih općina.
“Ovim činom i zvanično smo okončali realizaciju projekta deminiranja tri lokaliteta na području općine Ilijaš i jednog na području općine Trnovo, ukupne površine od 206.444 metara kvadratnih“, naglasio je, ovom prilikom, ministar Šabić.
U ime Vlade Kantona Sarajevo i ministarstva na čijem je čelu iskazao je spremnost da se realizacija ovih izuzetno značajnih aktivnosti nastavi i sljedeće godine te pozvao predstavnike ITF-a na sastanak radi dogovora o novim projektima deminiranja miniranih područja u Kantonu Sarajevo, posebno jer se u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju provodi proces izrade i donošenja budžeta KS za 2016. godinu.
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je za realizaciju deminiranja pomenute četiri lokacije na području ovih općina iz Budžeta izdvojilo iznos od 300.000 KM, a za istu namjenu, prema potpisanom Memorandu o saradnji, ITF je preko Američke ambasade osigurao dodatni iznos od 300.000 KM donatorskih sredstava.
dsc 3467U pitanju su tri lokaliteta u općini Ilijaš, i to: Kostraća, površine 75.968 metara kvadratnih te Solakovića-Vrblja površine 16.558 i 58.421 metara kvadratnih kao i lokalitet Gračanice površine 55.497 metara kvadratnih u općini Trnovo.
Pomoćnik načelnika Općine Trnovo g. Esad Velić je istakao da je Trnovo druga minama najzagađenija općina u Kantonu Sarajevo i da su do sada imali jedan slučaj stradanja od mina, nažalost, sa smrtnim ishodom.
„Općina Trnovo nije u mogućnosti izdvojiti vlastita sredstva za posao deminiranja, a međunarodne organizacije uglavnom traže udruživanje sredstva, iz tog razloga nam je ova aktivnost Ministarstva privrede izuzetno značajna i zbog toga smo im veoma zahvalni“, dodao je Velić.
Dodjeli uvjerenja prisustvovali su predstavnici Međunarodne fondacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina “ITF Enhancing Human Security“, BH MAC-a te Uprave za šumarstvo KS.
Prema riječima predstavnika ITF-a, ova organizacija je od 1995. godine, kada je osnovana,  prikupila preko 187 miliona dolara donatorskih sredstava, čime je očišćena minirana površina u BiH od oko 70 miliona metara kvadratnih.

Članak preuzet sa: www.ks.gov.ba

 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
O D L U K A
o izmjeni Odluke o imenovanju članova biračkih odbora
 

 
 


 
 
 
 
PRIJEDLOG RANG LISTE ZA DODJELU STANA
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas197
mod_vvisit_counterJuče3031
mod_vvisit_counterOva sedmica5526
mod_vvisit_counterOvaj mjesec60113