• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Općinski načelnik održao sastanak s Ministrom privrede i Ministrom finansija KS Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 15 Srp 2015 12:18

min 3Danas je u kabinetu Općinski načelnik g. Akif Fazlić sa svojim saradnicima g. Melihom Avdibegović - Pomoćnicom načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, g. Merimom Osmanović- Pomoćnicom načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije i g. Mirzom Marukić - Šefom Odsjeka za lokalni razvoj, održao konstruktivan sastanak sa Ministrom privrede Kantona Sarajevo g. Muharemom Šabićem, saradnicima Ministra privrede  i Ministrom finansija Kantona Sarajevo dr. Jasminom Halebićem.
Povod sastanka je realizacija projekta uređenje korita rijeke Misoče, kao i dogovaranje dalje saradnje na realizaciji i implementaciji budućih projekata.

min2Općina Ilijaš u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo još od 2008. godine, radi na regulaciji korita rijeke Misoče na potezu: naselje "Mlini-Kamenica" koji obuhvata sanaciju i uređenje korita rijeke između dva mosta u naselju Mini na regionalnom putu Sarajevo-Visoko i željezničkog mosta na pruzi Sarajevo-Šamac. Projektovana dionica iznosi cca 700 m. Zbog vrijednosti projekta od cca 1.000.000,00 KM projekat se izvodi u fazama u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Općinski načelnik g. Akif Fazlić ovim povodom je izjavio: "Zadovoljstvo mi je da su Općinu Ilijaš danas posjetili predstavnici Ministarstva privrede KS na čelu sa Ministrom g. Šabićem. Općina Ilijaš ima puno prirodnih resursa, šuma, resursa u poljoprivredi i želimo da kroz projekte što više aktiviramo potencijale koje imamo. U sferi poljoprivrede kroz podsticaje koje daje Kantonalno Ministarstvo a u sferi šumarstva značajan broj ljudi s područja naše općine je uposlen u "Sarajevo-šumama". Aktuelna i najbitnija tema za građane naše Općine i generalno građane države je pitanje zapošljavanja. Na ovom sastanku razgovarat ćemo i o Industrijskoj zoni "Luka" i nekim drugim projektima vezanim za privredu, za investicije i za nova radna mjesta. Jedan segment današnjih razgovora bit će i projekat koji smo realizirali krajem prošle godine i početkom ove godine a odnosi se na uređenje riječnih korita, dogovarati se o novim projektima koje imamo u planu završiti ove godine".

min1Ministar privrede Kantona Sarajevo, g. Muharem Šabić naglasio je da je: "Projekat regulacije korita rijeke Misoča skoro završen. Zaštičena je uža gradska jezgra, škola, gradsko groblje. Danas smo se sastali da razgovaramo o budućim projektima. Očekujemo rebalans Budžeta KS i očekujemo dio sredstava koji ćemo investirati u privredu. Skupština KS bi na sljedećoj sjednici trebala da donese Zakon o podsticajima male privrede koji je u skladu sa Evropskim direktivama i identificira mikro mala i srednja preduzeća.
U Općini Ilijaš vidimo puno potencijala i kapaciteta i nadam se da ćemo skupa moći raditi na implementaciji budućih projekata".

U periodu od 2008.-2015. godine regulisano je 529 m, čime je obuhvaćena zaštita mosta na regionalnom putu Sarajevo-Visoko, regulisano korito rijeke Misoča pored Osnovne škole "Stari Ilijaš" i dionica pored mjesnog groblja kao izvršena zaštita od plavljenja dijela naselja Kamenica.
Za okončanje kompletnog projekta ostaje da se uradi još dionica od 200 m.
Vrijedno je spomenuti i to da je Projekat uradila IPSA Institu d.o.o. Sarajevo a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Sastanku je prisustvovao i Ministar finansija Kantona Sarajevo dr. Jasmin Halebić, koji je istakao da je na "Saradnja sa Općinom Ilijaš i sa drugim općinama KS je jedan od naših prioriteta. Mi smo Vlada koja želi realizovati projekte u lokalnim zajednicama jer se većina i glavnina ekonomskog razvoja događa u jedinicama lokalne samouprave. Uobičajno je da se članovi Vlade sastaju sa načelnicima i saradnicima kako bi se na terenu upoznali sa stepenom realizacije projekata i sa budućim planovima".
Na kraju sastanke Ministar, Općinski načelnik i saradnici posjetili su lokaliitet uređenog korita rijeke Misoča, pored Osnovne škole "Stari Ilijaš".

 
Općinski načelnik upriličio prijem za 20 šehidskih porodica Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 15 Srp 2015 10:22

porodice1-280x300Povodom Ramazanskog Bajrama i Dana šehida, Općinski načelnik g. Akif Fazlić sa svojim saradnicima i Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, upriličili su danas tradicionalni prijem 20 članova šehidskih porodica.

Prisutne je poselamila predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, g. Fikreta Hodžić, koja se zahvalila Općinskom načelniku na tradicionalnom prijemu, koje se svake godine upriliči povodom Dana šehida.

Općinski načelnik je u svom obraćanju istakao da je: "Dan šehida jedan od najznačajnijih datuma. Želimo da na ovaj način iskažemo i svoju odgovornost i poštovanje prema šehidima i porodicama šehida, želimo biti u stalnom kontaktu i na bilo koji način pomoći tim porodicama i praktično zajedno dijeliti sudbinu koju smo poslije rata naslijedili. porodice2-300x281Čestitam Udruženju porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš koje vrlo aktivno i agilno radi svoj posao. Cilj ovakvih susreta je čuvati uspomene od zaborava i na razne načine prenositi istinu na mlađe generacije ali i sjećati se života naših najmilijih.
Objavili smo Monografiju šehida Općine Ilijaš i dalje trebamo pisati knjige, snimati filmove, praviti spomenike, moramo ostavljati trajne materijalne tragove mlađim generacijama i našoj djeci jer kad nas ne bude ti materijalni tragovi će govoriti o našim herojima i o najtežem periodu kroz koji je prolazila naša domovina.
Zbog specifične demografske strukture Općine Ilijaš, naši šehidi su diljem naše domovine, tj u 56 Općina. Pozivam Vas da zajedno obilježimo Dan šehida –  jer to je važno ne samo zbog čuvanja sjećanja na naše šehide nego i zbog poruka koje dođu s tih skupova."

Prisutnim se obratio i Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica g. Nijaz Spahić, koji je podsjetio da ne smijemo niti imamo pravo zaboraviti na naše heroje koji su dali svoju najveću vrijednost – svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj domovini. G. Spahić je naglasio da će Služba i dalje pružati punu podršku porodicama šehida.

G. Masnopita Jasmina, supruga poginulog borca je istakla: "da je današnji prijem još jedan primjer kako oni koji su dali svoje živote nisu zaboravljeni. Zahvaljujem se Općini Ilijaš na čelu sa g. Akifom Fazlićem koji konstantno vodi razne aktivnosti za ovu populaciju, od izdavanja Monografije šehida i poginulih boraca, uređenju mezarja, izgradnji spomenika, tradicionalnog prijema porodica šehida i poginulih boraca".

Ovom prilikom članovima porodica šehida uručene su i bajramske hedije u iznosu od 100,00 KM.

Na kraju druženja Općinski načelnik je prisutnim čestitao Bajram i poželio dobro zdravlje.

 
Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Industrijskoj zoni "Luka" i naselju Luka Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 15 Srp 2015 06:11

sporazum1Sporazum o finansiranju – sufinansiranju projekata rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Ilijaš potpisali su ministar komunalne privrede i infrastrukture KS g. Senad Hasanspahić i Općinski načelnik g. Akif Fazlić.
„Ovim sporazumom se finansira izgradnja fekalne i oborinske kanalizacije u Industrijskoj zoni 'Luka' i naselju Luka“, precizirao je ovom prilikom Općinski načelnik te dodao kako je riječ o izuzetno značajnom projektu čija ukupna vrijednost iznosi cca 390.000,00 KM.
Ovim sporazumom su definisane dvije etape realizacije projekta. U prvoj će Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture sufinansirati projekt odvodnje otpadnih i oborinskih voda u pomenutom naselju i industrijskoj zoni sa 72.000,00 KM, dok će preostali dio sredstava osigurati Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Drugi dio projekta se odnosi na izgradnju fekalne kanalizacije u iznosu od 120.000,00 KM koji će praktično nadležno kantonalno ministarstvo u potpunosti finansirati, pojašnjeno je nakon potpisivanja.sporazum2
„Općina Ilijaš će u projektu participirati sa 100.000,00 KM, a planirano je da se njegova realizacija okonča do septembra ove godine“, kazao je načelnik Fazlić.
Ministar Hasanspahić je naveo kako resorno ministarstvo na godišnjem nivou izdvaja namjenska sredstva iz Budžeta za svih devet općina s područja Kantona Sarajevo za realizaciju ovakvih i sličnih projekata.
„Ove godine smo planirali sredstva u iznosu od šest miliona KM za ovu namjenu, što je manje u odnosu na prošlu, ali smatram da su raspoređena na kvalitetan način, jer se vodilo računa da nijedna od ovih općina ne budu oštećena“, naglasio je ministar Hasanspahić.
Naveo je kako je ovo nova metodologija i način rada Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu KS sa općinama, a primjenjuju se s ciljem što brže realizacije planiranih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacionih sistema.
„Namjenski novac koji se prikuplja od vodnih naknada konačno se implementira na pravi način“, potcrtao je ministar Hasanspahić.   
 

 
Usvojen rebalans Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 14 Srp 2015 11:00

vijece3132.sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas sa 12 tačaka dnevnog reda.
Na samom početku sjednice u okviru tačke vijećnička pitanja i inicijative vijećnici su jednoglasno usvojili Zaključak kojim se nalaže Komisiji za poslove mjesnih zajednica i saradnju sa drugim općinama i gradovima da za narednu redovnu sjednicu Općinskog vijeća pripremi i dostavi Izvještaj o radu a Koordinatoru za rad mjesnih zajednica u saradnji sa Predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica, nalaže da pripremi izvještaj o radu mjesnih zajednica, te da se isti uvrste na dnevni red za narednu sjednicu Općinskog vijeće, uz obavezu prisustva Predsjednika Savjeta mjesnih zajednica ovoj sjednici.
Na trećoj tački dnevnog reda Pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije g. Merima Osmanović, vijećnicima je dala uvodne napomene povodom prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu, naglasivši da: "Od momenta donošenja Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu desile su se određene promjene koje su uticale kako na strukturu tako i na visinu prihoda odnosno rashoda u Budžetu, a između ostalih to su :
- Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Nacrt Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo, kojim su okviru pozicije kapitalni transferi nižim nivoima vlasti predviđene značajne izmjene kada su u pitanju kapitalni transfera za općinu Ilijaš ;
- u skladu sa korigovanom projekcijom raspodjele prihoda od Indirektnih poreza za kantone i općine došlo je do promjene u okviru projekcije za općinu Ilijaš ;
- rast prihoda u okviru pojedinih budžetskih pozicija ;
Na osnovu izloženog evidentno je da prevashodni razlozi za donošenje Izmjena i dopuna Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu leže u potrebi za uravnoteženjem rashoda i izdataka sa dostupnim prihodima i primicima".
Izmjenama i dopunama Budžeta općine Ilijaš za 2015. godinu utvrđeni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 9.903.700 KM, što u odnosu na osnovni plan predstavlja povećanje za 925.300 KM odnosno za 10 % više u odnosu na Plan Budžeta za 2015. godinu.
Na ovoj sjednici usvojena je i Odluka o utvrđivanju plana parcelacije i utvrđivanje novog građevinskog zemljišta za izgradnju apartmanskog naselja Malešići, koji se sastoji od ukupno 48 građevinskih parcela prosječne površine 500 m².
Jednoglasno je usvojena Odluka o držanju stoke, pernate živine i kunića kojom se utvrđuju uslovi pod kojim fizička i pravna lica mogu držati stoku, pernatu živinu i kuniće na području Općine Ilijaš.v312
Potrebnu većinu glasova dobile su i Odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta za prodaju putem javnog nadmetanja radi izgradnje proizvodno poslovnog objekta u Industrijskoj zoni "Luka", Odluka o dopuni Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta radi izgradnje 25 individualnih stambenih objekata u skladu sa konceptom Regulacionog plana Alića Gaj te Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog nadmetanja radi izgradnje poslovnog objekta apoteke uz postojeći objekat ambulante Mrakovo.
Od samog otvaranja Ambulanta porodične medicine u Mrakovu susreće se sa manjim brojem kartona od realnog a kao glavni razlog tome jeste nepostojanje apoteke na ovom lokalitetu. Općina Ilijaš je konstantno vodila pregovore s potencijalnim investitorima oko otvaranja apoteke i obzirom da se javio investitor koji ima dozvolu nadležnog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kao hitna na prijedlog Općinskog načelnika ova tačka je naknadno uvrštena na dnevni red i dobila je potrebnu većinu glasova.
Na ovoj sjednici usvojena su i određena rješenja iz imovinsko-pravne oblasti.

 
Sutra 32. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 13 Srp 2015 08:23

U utorak, 14.07.2015. godine sa početkom u 10:00 sati planirana je 32. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Za dnevni red planirane su sljedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative
2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 31. sjednice
3. Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš za 2015. godinu
4. Prijedlog Odluke o dodjeli zamjenskog stana Jozić Ani udovi Ilije, u Ilijašu u ulici 126. Ilijaške brigade br. 8/III
5. Prijedlog Odluke o utvrđivanju plana parcelacije i utvrđivanje novog građevinskog zemljišta za izgradnju apartmanskog naselja Malešići
6. Prijedlog Odluke o držanju stoke, pernate živine i kunića
7. Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta (k.č.br. 260/1 I k.č.br. 259/2 – stari premjer)
8. Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta (dopuna Odluke Općinskog vijeća br. 01/1-02-1439-8/14 od 26.06.2014. godine
9. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje i potpisivanje Aneksa ugovora o prodaji
10. Prijedlog rješenja iz imovinsko-pravne oblasti broj: 06/1-31-1244/15
11. Prijedlog dopunskog rješenja iz imovinsko-pravne oblasti broj: 06/1-31-496/15

 
<< Početak < « 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 
JAVNI OGLAS
o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog
nadmetanja – licitacije
 

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1325
mod_vvisit_counterJuče3480
mod_vvisit_counterOva sedmica9241
mod_vvisit_counterOvaj mjesec41237