• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Usvojen budžet Općine Ilijaš u visini od 14.261.600,00 KM Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Utorak, 30 Ožu 2021 18:09

Općinsko vijeće Ilijaš održalo je 4. redovnu sjednicu u utorak, 30.marta 2021. godine, na kojoj se našlo 17 tačaka dnevnog reda. Online sjednicu je vodila predsjedavajuća Vijeća Alma Omerović. Na dnevnom redu ove sjednice između ostalih tačaka bio je i Prijedlog budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu. Prema prijedlogu budžet Općine za 2021. godinu iznosi 14.261.600,00 KM. U kreiranju ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta su, kao i prethodnih godina, učestvovali budžetski korisnici, udruženja građana, javne ustanove, javna poduzeća i građani predlažući prioritetne projekte od interesa za njihova područja iz kojih dolaze.

DSC 0489

U uvodnom izlaganju načelnik Akif Fazlić je kazao da se prilikom planiranja budžeta vodilo računa o smanjenju troškova na svim stavkama od kojih građani nemaju direktne koristi te se zahvalio svima koji su dali svoje prijedloge i sugestije na Nacrt budžeta općine Ilijaš.„Danas smo usvojili najvažniji dokument za našu lokalnu zajednicu koji je preduslov funkcionisanja općinske uprave u ovoj godini. Budžet općine Ilijaš za 2021. godinu naslonjen je na izvršenje budžeta za 2020. godinu te smo nastojali smo da ga realno pozicioniramo i definišemo. Pandemija koronavirusa zaista je negativno uticala na visinu prihoda te je prijedlog budžeta za ovu godinu manji. Iako općinski prihodi nisu bili kao prethodnih godina trudili smo se da najranjivije kategorije ne osjete bilo kakve posljedice. Razvoji, osnosno kapitalni dio budžeta je 54,09%, dok se ostali dio odnosi na finansiranje rada organa, općinskog vijeća, mjesnih zajednica i čitavog spektra udruženja i aktivnosti koje su vezane za tekuće transfere", objasnio je načelnik Fazlić.

Prema propisanim procedurama, Klub vijećnika Naroda i Pravde Ilijaš predložio je 21 amandman na Prijedlog budžeta Općine Ilijaš za 2021. godinu, od kojih je Općinski načelnik djelomično prihvatio četiri amandmana. Tokom današnje sjednice, Klub vijećnika Naroda i Pravde Ilijaš povukao je tri, a preostalih 18 amandmana nije dobilo potrebnu većinu Općinskog vijeća Ilijaš.

Općinski vijećnici su nakon rasprave usvojili budžet Općine Ilijaš za 2021. godinu sa pripadajućom odlukom o izvršavanju budžeta.

DSC 0495

Tokom online sjednice usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Ilijaš za period 01.01.2020.-31.12.2020. godine, koji billježi 14.725.610,00 KM ostvarenih prihoda, što je 99,00% planiranih prihoda u budžetu za 2020. godinu. Sa druge strane, ostvareni su izdaci u iznosu od 12.311.871,00 KM što predstavlja 82% od planiranih izdataka u budžetu za 2020. godinu te ostvaren suficit u iznosu od 2.413.739,00 KM. U cilju saniranja posljednica pandemije korona virusa, kako ističe Općinski načelnik za ekonomske i socijalne mjere izdvojeno je oko milion KM kao i značajna finansijska sredstva za nabavku opreme i pružanje podrške zdravstvenom sistemu.

U nastavku sjednice usvojen je i Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2021. godinu, kojim su definisani projekti koji će poboljšati uslove života građana općine Ilijaš u oblasti saobraćajne infrastrukture, vodosnadbijevanja, privrede i poljoprivede, ekologije, društvenih djelatnosti, rada organa uprave i mjesnih zajednica.

U cilju nastavka suzbijanja negativnih privrednih posljedica nastalih usljed pandemije koronavirsa usvojen je Prijedlog Odluke o umanjenu visine naknade za korištenje javne površine na području općine Ilijaš u periodu 01.04. - 31.12.2021. godine u iznosu od 60% od ukupno utvrđene naknade definisane Odlukom o privremenom korištenju javnih površina na području općine Ilijaš koja je usvojena 2019. godine te Prijedlog Odluke o podsticaju privrednim subjektima na području općine Ilijaš kroz regresiranje ukupne kamatne stope.

Tačke dnevnog reda Prijedlog Odluke o pristupanju Odluci o Registru zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo te Prijedlog Odluke o pristupanju Odluci o Registru imenovanih lica u Kantonu Sarajevo usvojene su tokom sjednice. Usvajanjem navedenih odluka Općina Ilijaš iskazuje opredjeljenost i podršku u borbi protiv korupcije. Vijećnici su usvojili i Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti (izvođenje radova na rekonstrukciji niskonaponske nadzemne 0,4 kV mreže TP Vidotina), Prijedlog Rješenja iz imovinsko-pravne oblasti broj: 06/1-27-308/21, Prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama na području Općine Ilijaš te Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Plana parcelacije "Jelik".

Prijedlog Odluke o usvajanju "Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća za području Općine Ilijaš za period 2021.-2026. godina" kao strateški vizionarski dokument pregleda stanja i vizije razvoja sistema zaštite i spašavanja u petogodišnjem vremenskom periodu usvojen je od strane općinskih vijećnika kao i Prijedlog Zaključka o odobravanju godišnje novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe. Na samo kraju online sjednice Općinskog vijeća Ilijaš primljena je k znanju Informacija o dodjeli općinskih stipendija za učenike i studente u školskoj/akademskoj 2020/21. godini.

 
Nastavak radova na rekonstrukciji puta u MZ Stari Ilijaš Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Ponedjeljak, 29 Ožu 2021 13:11

radovi mz stari ilijašProtekle sedmice završeno je asfaltiranje puta R445 - Zagrada socijalnog stanovanja u MZ Stari Ilijaš u dužini od 280 metara. Prema projektu asfaltirana je kolovozna traka širine 5,5 metara i trotoari širine 1,5 metara sa obje strane.

Općinski načelnik Akif Fazlić sa saradnicima danas je posjetio lokaciju, gdje su u toku pripreme za asfaltiranje dodatnih 50 metara navedene dionice.

Projekat su zajednički finansirali Općina Ilijaš i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo u iznosu od 385.858,12 KM. Općina Ilijaš je pribavila svu potrebnu dokumentaciju, saglasnosti i dozvole za izvođenje radova, te provela postupak javne nabavke. Izvođač radova je firma “Citarprodukt” d.o.o., dok je za nadzor zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

stari ilijas radovi

 
Održan radni sastanak sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja KS Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Četvrtak, 25 Ožu 2021 15:02

DSC 0486U kabinetu načelnika Općine Ilijaš održan je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enverom Hadžiahmetovićem. Sastanku su, pored načelnika, prisustvovali direktor JU Zaštićena područja KS Osman Delić, direktorica Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, direktorica Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Elvedina Delić i pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović.

U okviru radnog sastanaka razgovarano je o rekonstrukciji i izgradnji edukativno-rekreacionog eko kampa na lokalitetu bivše kasarne na Bijambarima, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnih mreža te kanalizacionih sistema, kao i o stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš.

Ministar Hadžiahmetović istakao je važnost saradnje ministarstva sa OpćinomDSC 0477 Ilijaš te bitnosti uređenja neiskorištenog prostora na području Bijambara.“Jedan od važnijih projekata o kojem smo danas govorili je kompleks Bijambara, odnosno budući Eko-centar. Znamo da se radi o nakadašnjim kasarnama te neuređenom području i mi zaista želimo da to područje u potpunosti rekonstruišemo te stvorimo uslove za boravak građana iz Kantona Sarajevo ali i drugih turista i gostiju. Dokumentacija za realizaciju ovog projekta je pri kraju i odlučni smo da taj projekat zaživi. Osim toga, danas smo govorili i o temama komunalne privrede, stambene gradnje sa posebnim osvrtom na stambenu gradnju za mlade. Bio je ovo produktivan sastanak sa Općinskim načelnikom i donijeli smo određeen zaključke za nastavak saradnje“, istakao je ministar.

Načelnik Fazlić iskazao je zadovoljstvo posjetom ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Općini Ilijaš, te istakao važnost ovog ministarsva za sve lokalne zajednice u KS. “Današnji radni sastanak važan je jer se radi o ministarstvu, koje pokriva sve značajne oblasti od važnosti za građane, kao što su komunalna privrede, prostorno uređenje i ekologija. Ključna tema sastanaka bila je završetak potrebne dokumentacije koja se tiče rekonstrukcije objekata kasarne na Bijambarima, kako bi se moglo ući u proces traženja investitora za izgradnju kompleksa sa dodatnim sadržajima. Svjedoci smo da se na Bijambarima u zadnjih par godina mnogo toga uradilo ali da sada trebamo praviti nove iskorake i obogaćivati sadržaje na tom području. Ovo je prilika da te objekte stavimo u funkciju, omogućimo nove sadržaje a posebno edukativne centre i smještaj te uslove za rekreaciju“, objasnio je Općinski načelnik.

DSC 0471Tokom sastanka razgovarano je i o projektnim aplikacijama općine Ilijaš, koja je u proteklom periodu kandidirala sedam projekata prema Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Radi se o projektima vezanim za vodne naknade, rekonstrukciju i izgradnju vodovodnih mreža, te kanalizacionih sistema u vrijednosti od oko milion KM. Učesnici sastanaka diskutovali su i o prostorno-planskoj dokumentaciji te važnosti usvajanja novog urabnističkog plana Općine Ilijaš.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da očekuje značajnu podršku u smislu odobrenja sredstava za realizaciju projekata, kao i što skorije usvajanje urbanističkog plana Općine Ilijaš od strane Vlade KS.

 
Materijali za IV sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš Ispis Email

Poštovani,

Materijale za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš (IV sjednica) možete preuzeti na sljedećem linku:

altMaterijali za IV sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš

 
Otvorena COVID ambulanta u Ilijašu Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Srijeda, 24 Ožu 2021 08:12

Danas je u Ilijašu u sklopu centralnog objekta Doma zdravlja Ilijaš počela sa radom COVID ambulanta u kojoj će se pružati pregledi, laboratorijsko i RTG dijagnosticiranje, te savjetovanja pacijenata sa sumnjom na infekciju od koronavirusa.

DSC 0469

Uz postojeće COVID ambulante te drive-in punktove za testiranje u sastavu JU Dom zdravlja KS, ovo je još jedan korak u borbi protiv pandemije koronavirusa u smislu dostupnosti ove vrste zdravstvene usluge građanima Kantona Sarajevo.

Direktor OJ Dom zdravlja Ilijaš dr.Nijaz Štitkovac istakao je podršku Općine Ilijaš u procesu opremanja ambulante te još jednom uputio apel građanima. „Uz veliku pomoć općinske administracije brzo smo uspjeli opremiti prostor za COVID ambulantu u Ilijašu koja je danas počela sa radom. Predviđeno je da u ovoj ambulanti vršimo preglede, snimanja pluća, labaratorijske pretrage te transport pacijenata. Također, dobili smo i brze antigene testove, koje ćemo također raditi ovdje. PCR testiranje i dalje će se obavljati u okviru drive-in punkta u Semizovcu. Koristim priliku da apelujem na građane da pomognu zdravstvenom sistemu tako što će poštovati epidemiološke mjere, držati distancu, smanjiti okupljanja i obavezno nositi masku“, naglasio je dr. Štitkovac.

DSC 0460

Općinski načelnik Akif Fazlić naglasio je važnost kvalitetne zdravstvene usluge kao i dostupnosti iste svim građanima Kantona Sarajevo, pogotovo u vrijeme pandemije. „Svjedoci smo velikih redova ispred Doma zdravlja Ilijaš i Covid ambulante u Semizovcu i zaista smo morali naći bolji organizacijski pristup rješenju ovog problema. Menadžment JU Dom zdravlja KS i naša organizaciona jedinica su se uključili u aktivnosti te je Općina Ilijaš sa aspekta logistike dala punu podršku na aktivnosti otvaranja COVID ambulante u Ilijašu. Stavili smo na raspolaganje sve naše resurse, a koji su bili nepohodni za otvaranje COVID ambulante, odnosno nabavili smo još jedan kontejner, izgradit ćemo tunel ispred COVID amulante te izvršiti nabavku određene opreme, od kiseoničkih boca do nepohodnih medicinskih preparata“, istakao je načelnik Fazlić.

DSC 0464

Općinski načelnik Akif Fazlić uputio je apel građanima da budu odgovorni te da kroz poštivanje mjera olakšamo i smanjimo pritisak na zdravstveni sistem.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 Odluka o pristupanju izradi Regulaiconog plana "Apartmansko naselje Mrakovo II"
 
 
   
Izvod iz prostornog plana Kantona Sarajevo za period 2003-2023 za Lokalitet Regulacionog plana "Mrakovo II"
 
 

 
 Z A K LJ U Č A K"
 
 
   
Nacrt Odluke o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 
 
 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje -Doci"
 
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1992
mod_vvisit_counterJuče2224
mod_vvisit_counterOva sedmica4216
mod_vvisit_counterOvaj mjesec25411