• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Intenzivirana gradnja proizvodnih hala u Industrijskim zonama u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 19 Tra 2017 12:16
IndZOnaHale1U Industrijskoj zoni "Luka" i u Starom Ilijašu intenzivno se grade nove proizvodne hale. Općinski načelnik posjetio je gradilišta firme Standard Furniture Factory i DŽ&R d.o.o. Ilijaš i razgovarao s investitorima o dinamici gradnje i potrebnoj podršci Općine Ilijaš. 
 
Izgradnja proizvodnog kompleksa firme Standard Furniture Factory očekuje se do juna a od jeseni i pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja. 
 
Agencija za zastupanje i posredovanje u osiguranju Dž&R d.o.o. Ilijaš trenutno je investitor na  rekonstrukciji objekta koji će biti namijenjen za tehnički pregled motornih vozila sa potrebim pratećim sadržajima. Objekat se nalazi u ulici Bosanski put br. 103. Završetak radova očekuje se IndZonaHale2početkom maja nakon čega slijedi pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti od nadležnih institucija za otvaranje stanice tehničkog pregleda motornih vozila.  
 
U Industrijskoj zoni Luka investitori Semina (Ezio Inox), Superior group i Lamers također grade svoje proizvodne pogone, a i u Industrijskoj zoni "Željezara" firma Frimeco d.o.o. Ilijaš radi na proširenju postojećih pogona, što je dobar osnov za razvoj ekonomije i rast zaposlenosti. 
 
Općina Ilijaš je strateški opredijeljena za razvoj industrijske proizvodnje s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća iz metaluroško-metalske, drvne industrije i industrije hrane i pića. 
 
Sve relevantne statistike su registrovale da je Općina Ilijaš u posljednje tri godine imala ubjedljivo najveće stope porasta broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo. U 2016. godini ona je iznosila 16,4 % ili 550 novih radnih mjesta. IndZonaHAle3Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, turizam, trgovina, transport i usluge. Privreda Općine Ilijaš je u 2016. godini izvezla roba u vrijednosti od 169 miliona KM, što je pozicionira na drugo mjesto u Kantonu Sarajevo, odnosno na 12. mjesto u FBiH. 
Da Općina Ilijaš stvara povoljan ambijent za investitore pokazuje i uključenost Općine u Projekat LIFE, koji implementira Grupacija Svjetske banke, u partnerstvu sa Veleposlanstvom Velike Britanije, Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama. Cilj Projekta je pružiti podršku lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini u jačanju njihove konkurentnosti i podsticanju rasta privatnog sektora kroz smanjenje opterećenja za privredu na lokalnom nivou, dosljednu implementaciju propisa na lokalnom nivou, unapređenje transparentnosti u pružanju usluga građanima i privredi, te unapređenje usluga za investitore i povećanje investicija u općini. 
 
 
 
 
 
 
 
Za 14 porodica iz Ilijaša obezbjeđeno stambeno zbrinjavanje Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 19 Tra 2017 11:24
SporazumPodProjekatMinistrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i Općinski načelni Akif Fazlić potpisali su Sporazum o saradnji na provođenju Pod-projekta BiH4 (2015) – Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa. Navedenim Sporazumom utvrđena je implementacija Pod-projekta BiH4 (2015) u Općini Ilijaš koja se odnosi na izgradnju i rekonstrukciju 14 individualnih stambenih objekata u vlasništvu krajnjih korisnika po sistemu "ključ u ruke". 
Riječ je o Pod-projektu stambenog zbrinjavanja kojim će se izgraditi odnosno rekonstruisati 435 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i interno raseljenih osoba i izgradnja 45 porodičnih kuća za lokalnu integraciju interno raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini.
 
Potpisivanjem Sporazuma Općina Ilijaš se obavezala da će izdati sve neophodne saglasnosti i dozvole iz svoje nadležnosti, obezbjediti komunalne priključke i pristupni put, izvršiti tehnički prijem objekta i izvršiti uplanjenje objekata. 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će osigurati praćenje procesa javnih nabavki, nadzor i praćenje implementacije projekta i praćenje primjene "Smjernica za obnovu i izgradnju individualnih stambenih objekata u okviru RSP u BiH". 
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će pripremiti i raspisati tender, zaključiti ugovore sa izvođačem radova, preduzeti pravne i faktičke radnje u zaštiti javnog interesa u slučaju nepoštivanja zaključenih ugovora, pratiti ispunjavanje obaveza od strane Općine i vršiti ostale poslove. 
 
U posjeti Općini Ilijaš boravio načelnik Općine Breza sa saradnicima Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 19 Tra 2017 10:32
Sastanci 005U posjeti Općini Ilijaš danas je boravio načelnik Općine Breza Munib Zaimović sa saradnicima. Prijem za goste upriličen je u kabinetu Općinskog načelnika Akifa Fazlića.
Povod za posjetu Općini Ilijaš je razmjena iskustava između dvije općine u svim segmentima rada i funkcionisanja lokalnih zajednica, a posebno u sferama koje ukazuju na sličnosti ove dvije Jedinice lokalne samouprave. 
Na sastanku je bilo riječi o poslovanju javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Općina Ilijaš, uspostavljanju i izgradnji Industrijskih zona, zapošljavanju kao i mjerama poticaja za investitore pri kupovini zemljišta. 
 
Općinski načelnik Akif Fazlić je upoznao prisutne da su u Industijskoj zoni "Luka" vlasnici zemljišta bila fizička lica od kojih je Općina otkupila zemljište, potom izradila Regulacioni plan, komunalne priključke i pristupni put, a potom zemljište prodala investitorima po tržišnim cijenama koje je usvajilo Općinsko vijeće. 
Općinski načelnik Akif Fazlić je govorio i o kontroli javne potrošnje s kojom se Općina Ilijaš može ponositi jer oba javna preduzeća čiji je osnivač općina posluju pozitivno što omogućava veća kapitalna ulaganja.
Jedna od najvažnijih tema sastanka bilo je pitanje tretmana otpadnih voda iz Podgore i naselja Slivno i dogovoreno da se u naredni mjesec dana zajedno sa predstavnicima JKP Vodostan Ilijaš i Breza izađe na lokaciju u cilju iznalaženja najkvalitetnijeg tehničkog rješenja i načina finansiranja istog. 
 
Ove i brojne druge teme i izazovi s kojim se susreću ove dvije općine bile su tema sastanka, na kraju kojeg je zaključeno da dobru praksu zajedničkih sastanaka treba nastaviti i proširiti saradnju u što više oblasti, a sve u cilju uspješnijeg funkcionisanja ove dvije Jednince lokalne samouprave. 
 
Tradicionalni Vaskršnji koncert održan uz grupu Legende u Ilijašu Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 19 Tra 2017 10:30
VasKoncertTradicionalni Vaskršnji koncert koji organizuje ilijaška Parohija, u saradnji sa općinom Ilijaš, Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica FBiH, općinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža te Draganom Ostojićem ispred pekare ”Zlatno zrno”, sinoć je upriličen u Kulturno-sportskom centru Ilijaš. Pored predstavnika Ministarstva za izbjegla i raseljena lica FBiH, koncertu su prisustvovali i općinski načelnik Akif Fazlić, očevi resornih parohija, i mnoge druge zvanice iz religijskog kora. Za kulturno-zabavni program pobrinula se grupa ”Legende” iz Beograda, koja iza sebe ima preko hiljadu održanih koncerata širom svijeta, a goste je počastila svojim hitovima ”Ne veruj”, ”Četrdesete” i mnogim drugim. Prisutnim gostima na početku se obratio sveštenik Božidar Tanović, paroh ilijaški koji se zahvalio svim koji su omogućili održavanje koncerta, istakavši da je odlika Vaskrsa ljudstvo, te kako biti i ostati čovjek.
 
Vaskršnji praznici su dani kada proslavljamo rađanje novog života, kada se slavi pobjeda života nad smrću, kada je Gospod iz svoje svekolike ljubavi žrtvovao sam sebe, dobrovoljno stradao na krstu kako bi ljudima darivao carstvo nebesko i život vječni. Kao što se sam Gospod iz ljubavi žrtvovao, tako je i naša dužnost i obaveza, kako bi bili ljudi, moramo da širimo ljubav i da živimo u ljubavi, jer je ljubav ta koja je pokretač i osnova života. To je ono što uistinu čini čovjeka čovjekom, što ga ispunjava i to je odlika ljudstva. Mi smo na ovaj način željeli da sa svim građanima Ilijaša, kako pravoslavnim, tako i svim drugim pripadnicima vjeroispovjesti i konfesija proslavimo vaskrsenje našeg Isusa Krista. Večeras nastupa grupa ”Legende” iz Beograda. Ovaj koncert smo organizovali u saradnji sa općinom Ilijaš, Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica FBiH, općinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža te našim prijateljem Draganom Ostojićem ispred pekare ”Zlatno zrno”. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se ovaj projekat realizuje, kao i svim dobrim ljudima koji ljubav nose u sebi”, poručio je Sveštenik Božidar Tanović, paroh ilijaški.
 
Tradicionalni suorganizator Vaskršnjeg koncerta je i općina Ilijaš. Načelnik Akif Fazlić, prisustvovao je koncertu poslavši tako poruku mira i suživota koji mlade generacije trebaju da naslijede i njeguju. Također je naglasio i najbitniju ulogu, onu paroha ilijaškog koji je svojim dolaskom pokrenuo niz aktivnosti za stanovnike sprke nacionalnosti u našoj općini.
 
Ovo je treća godina kako organizujemo Vaskršnji koncert u Ilijašu, postavili smo jednu tradiciju, te zaista želimo i na ovaj način da gradimo nešto što jeste budućnost i Ilijaša i Bosne i Hercegovine. Želimo da izgrađujemo na civilizacijskim osnovama naše društvo, a to je jedna vrsta poruke sa ovog koncerta. Ja prije svega želim istaći najbitniju ulogu, a to je uloga našeg paroha ilijaškog Božidara Tanovića, koji je svojim dolaskom pokrenuo niz aktivnosti koje su vezane sa stanovništvo srpske nacionalnosti, gdje smo kroz projekte i obnove za crkve, došli na jedan nivo kulturnih događaja. Mi nemamo organizirano prosvjetno društvo u Ilijašu, ali ipak pravim aktivnostima uspjevamo na jedan poseban način da privučemo, ne samo građane pravoslavne vjeroispovijesti, nego da napravimo jedan koncert koji prije svega treba da nosi poruku da živimo toliko blizu jedni uz druge, da nas život upućuje na saradnju između nas i da saradnja treba da doprinese prosperitetu svih nas, a prije svega mladim generacijama”, istakao je općinski načelnik.
 
Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, također je pomoglo pri organizaciji Vaskršnjeg koncerta, želeći taki podstaći održiv povratak stanovnika srpske nacionalnosti. Zdravko Beljo, pomoćnik Federalnog ministra za izbjegle i raseljene osobe FBiH, naglasio je kako mu je velika čast prisustvovati koncertu, te kako je ovaj koncert jedan putokaz gdje i na koji način pomoći kulturna dešavanja u smislu povratka ljudi i života dostojna čovjeka.
 
VaskKoncert2Mi smo i ove, kao i protekle godine jedni od suorganizatora, a na ovaj način želimo da podstaknemo i održivi povratak u Ilijaš, Vareš i Brezu, prije svega Srba. Meni je osobno čast i zadovoljstvo prisustvovati jednom ovakvom koncertu, prenijeti poruku svim ovim ljudima da još uvijek ima šanse i prostora za povratak, kako bi se svi vratili na svoje i da mogu živjeti život dostojan čovjeka. Ovaj koncert je zaista dobra prigoda da se uputi jedan takva poruka, a našem Ministarstvu je ovo jedan putokaz, da pomognemo ne samo ovo danas nego i na bilo koji drugi način”, kazao je Zdravko Beljo, pomoćnik Federalnog ministra za izbjegle i raseljene osobe FBiH.
 
Kompozitor i tekstopisac, te vođa grupe ”Legende” Zoran Dašić kazao je kako ovo prvi nastup u Ilijašu za njih, a Vaskršnji koncert je idealna prilika za njegovanje tradicije i širenje ljubavi.
 
”Ovdje se osjećamo odlično, ovo je jedno od rijetkih mjesta na kojem nismo ranije bili. Naša želja je da nas što više ljudi čuje, i uživa u lijepom pjevanju. Na televiziji su svi najbolji, dok se uživo vidi ko vrijedi. Povod je zaista lijep, ovaj Vaskršnji koncert predstavlja njegovanje tradicije svaki novi čovjek kojeg upoznamo nama je drag, a naša publika pričinjava nam veliko zadovoljstvo”, naglasio je Zoran Dašić, vođa grupe ”Legende”.
 
Besjedu ljubavi održao je dekan Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta iz Beograda dr. Predrag Puzović koji se prisutnima obratio prigodnim govorom u kojem je poslao poruku mira, istakao važnost obilježavanja Vaskrsa rekavši kako se Gospod žrtvovao za sve ljude, te kako se čovjek priprema za vječnost i u toj pripremi mora da ostane u vjeri s Bogom.
 
Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 19 Tra 2017 07:20
Koposici-620x264ICOMOS, Općina Ilijaš i Koordinacijsko vijeće udruga koje se bave zaštitom spomenika organizuje obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina na Starom gradu Dubrovniku kod Ilijaša u subotu 22. aprila 2017. godine sa početkom u 10 sati.
Bogatim programom predviđena su brojna predavanja, prezentacija otkrića,  obilasci lokacija, izložbe na lokaciji Stari grad Dubrovnik i Nekropola stećaka Kopošići.
 
Za sve zainteresirane organizaran je prijevoz autobusom iz Ilijaša, sa platoa KSC –a u subotu u devet sati.  Prijave za mjesto u autobusu na broj  telefona: 062 923 704.
 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA
 
10,00 Lokacija SG Dubrovnik – Šija ispod Grada
 
Prof. Vjekoslava Sanković – Simčić, predsjednik NK ICOMOS BH, govori o ulozi ICOMOS-a u zaštiti spomenika i koordinaciji koju vodi ICOMOS iz Pariza. Tema za ovogodišnje obilježavanje je "Kulturno naslijeđe i održivi turizam";
Predstavnik Ministarstva za turizam i okoliš FBiH govorit će: o novom Zakonu o turizmu i oblicima upravljanja koji treba da osiguraju održivi turizam;
Predstavljanje prijateljske udruge iz Dubrovnika DPDS, kao dobitnika nagrade za očuvanje baštine 2016. godine u sklupu Evropskih dana baštine, govorit će Nikola Kapetanić, predsjednik DPDS-a;
Ilijaški srednjoškolci prezentirat će rezultate svog istraživanja koje je provedeno u sklopu "Projekat građanin", na temu: "Da li cijenimo kultrurnu baštinu?";
Predstavnik Općine Ilijaš informisat će o postojećem zahvatu na rekonstrukciji Istočne kule i proglasiti početak radova na revitalizaciji i sanaciji zidova tog objekta, a potom slijedi obilazak gornjeg grada.
 
12:00 Drugi dio na Nekropoli u Kopošićima
 
Arheolozi dr. Adnan Busuladžić i Mr. Edin Bujak prezentiraju rezultate arheološkog istraživanja na nekropoli na Kopošići, a predstavnik Instituta za genetiku predstavlja rezultate DNK analize;
Izložba kraljevskih povelja u kojim su pripadnici vlastelinskog roda čiji su stećci na Kopošićima;
Promoviranje knjige o oružju korištenom na tvrđavi Sokol u Konavlima kod Dubrovnika autora g. Nike Kapetanića, promotor je dr. Mirsad Sijarić – direktor Zemaljskog muzeja iz Sarajeva;
Leo Valenta Viteška tradicija u Srednjovjekovnoj Bosni: Priča o viteškom kodeksu, viteškim redovima;
Smotra viteških skupina i demonstracija viteških borbi: borbe s mačevima, gađanje strijelom;
Radionica: kako se izrađivalo srednjovjekovno oružje: mačevi, lukovi, oklopi i sl – Omer Krasnić Sarajevo.
 
Treći dio – IZLOŽBE:
 
Izložba minerala i kristala rudonosnog Srednjobosanskog gorja: zbirke minerala i kristala izlažu minerolozi i udruge iz Kreševa, Busovače, Vareša i Ilijaša;
Izložba arheoloških reprodukcija iz svjetske i domaće baštine s akcentom na stećke Nova akropola;
Turističko područje: Misoča – Nabožić – Ljubina (prezentacija ideja o stazi stećaka Ljubina – Korita – Solakovići – Višnjica – Kopošići i arheoloških zanimljivosti s područja naselja Misoča);
"Ocjena potencijala i perspektive destinacije Srednjobosanski Dubrovnik i nekropola Kopošići (sa dodatnim sadržajima) u kontekstu parametara za razvoj održivog turizma" – Zoran Bibanović – stručnjak za strateški turizam.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

ODLUKA
o raspodjeli finansijskih sredtava za programe iz oblasti kulture koji se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš
za 2017. godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2017.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2017

 

.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas395
mod_vvisit_counterJuče921
mod_vvisit_counterOva sedmica5070
mod_vvisit_counterOvaj mjesec27285