• ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba
 • ilijas.ba

oficijelna internet prezentacija općine Ilijaš
Rekonstruisan i asfaltiran put na dionici Vlaškovo – Gornja Karaula Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 07 Lis 2018 08:26

43250744 1443887062409606 7683726467120758784 oZavršena je rekonstrukcija i asfaltiranje puta na dionici Vlaškovo – Gornja Karaula čija je vrijednost preko 740.000,00 KM u drugoj fazi. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da se radi o vrlo značajnom saobraćajnom i infrastrukturnom projektu koji je započet prošle godine.

„Ukupna vrijednost projekta je oko 1.300.000,00 KM. Prošle godine investirano je 600.000,00 KM u prvu fazu, a ove godine 740.000,00 KM u drugoj fazi. Građani su dobili modernu saobraćajnicu. Ono što je važno jeste da smo izgradnjom ove saobraćajnice pokrenuli projekat izgradnje puta koji veže ovu saobraćajnicu sa naseljem Misoča u vrijednosti od 180.000,00 KM. Obzirom da se radi o vrijednoj investiciji, u njoj su učestvovali osim Općine Ilijaš budžet Kantona Sarajevo i budžet Federacije BiH. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su nam pomogli“, kazao je načelnik Fazlić.

Jedan od ključnih aktera u realizaciji ovog projekta je i predsjedavajući OV Ilijaš Mahir Dević.

„U proteke dvije godine intenzivno radimo na izgradnji ovog alternativnog IMG 0760puta. Ostala je još jedna mala dionica koju trebamo da riješimo u saradnji sa Općinom Vogošća. Ovaj bi se put mogao proglasiti i kao put od kantonalnog značaja drugog reda i staviti u funkciju javnog saobraćaja“, kazao je Dević.

Finansijsku podršku ovom projektu pružila je Vlada KS i Vlada FBiH. Tim povodom, svečanom otvorenju puta prisustvovao je Jasmin Halebić ministar finansija u Vladi KS i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

„Vlada KS nastavlja saradnju sa loklanim zajednicama diljem KS. Ovo je primjer jedne takve saradnje gdje pisustvujemo svečanom otvorenju puta koji će lokalno stanovništvo praktično približiti Sarajevu u komunikativnom smislu. Ovaj projekat ćemo nastaviti prema Vogošći“, kazao je ministar Halebić.

„Drago mi je da smo pomogli u realizaciji ovakvih projekata. Kao dio Vlade na federalnom nivou u prilici smo da pomažemo općinama. Pomažemo općini Ilijaš i građanima, što ćemo raditi i u narednom periodu“, kazao je ministar Čampara.

Građani MZ Stari Ilijaš koji žive u naselju Gornja Karaula, sa radošću su IMG 0772prisustvovali svečanom otvorenju puta i istakli važnost realizacije ovog projekta.

„Prije svega da se zahvalim svima koji su učestvovali da se realizira ovaj veliku projekat u našem naselju. Ranije je bila jedna traka, naša djeca nisu imala prevoz do škole zbog puta. Zaista smo dobili mnogo realizacijom ovog projekta. Naslonjeni smo na dvije općine putnom komunikacijom što je od izuzetne važnosti“, rekao je mještanin Hamdo Džafo.

Izvođači radova bile su firme „Halilović“ d.o.o. i „Niskogradnja Durmić“ d.o.o. Ilijaš. Saudin Durmić vlasnik firme „Niskogradnja Durmić“ d.o.o. Ilijaš kazao je da nije bilo problema u toku gradnje puta.

„Uzmijajući u obzir da smo imali kišno ljeto, možemo reći da su nam to bili najveći problemi. Naišli smo na veliko razumijevanje građana. Projekat je urađen po projektnoj dokumentaciji. Urađena je odvodnja površinskih voda, drenaža i vanredno smo uradili 1000 metara kanalizacije koja je bila u trupu puta kako se ne bi put devastirao nekim novim iskopima i radovima“, kazao je Durmić.

Izvor: radioilijas.ba

 
Općina Ilijaš obezbijedila mobilijar za dvorište vrtića u Ilijašu Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 05 Lis 2018 11:18

djeca-vrtic-ilijasU toku je "Dječija nedjelja" koja se obilježava s ciljem poticanja i organizovanja kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unapređenje brige o djeci u Federaciji BiH, s tim da će i kantonalnim programima biti organizovane raznovrsne aktivnosti predškolskih i školskih, socijalnih i zdravstvenih ustanova i udruženja, kao i kulturnih institucija, koje svojim radom pokreću nove inicijative i programe za zadovoljavanje potreba djece. Općina Ilijaš tim je povodom obezbijedila novi mobilijar za dvorište vrtića u Ilijašu. 

Sanja Fejzić, odgovorna odgajateljica u vrtiću Ilijaš zahvalila se općinskom načelniku i resornoj službi na uručenom poklonu.

"U sklopu obilježavanja „Dječje nedjelje 2018“ od općinskog načelnika i njegovih saradnika dobili smo na poklon novi mobilijar za dvorište. Djeca su jako sretna i mi se zahvaljujemo. Imamo dvorište koje je urađeno po standardima i normativima predškolskog odgoja i obrazovanja i sada je ono obogaćeno novim spravama. Moramo spomenuti da se svakim danom povećava interesovanje djece za boravak u ilijaškom vrtiću. Iskreno se nadam da će se to pitanje uskoro riješiti. Općina Ilijaš je do sada izvojila dosta sredstava za rekonstrukciju našeg vrtića, od toga 80.000,00 KM za projekat rekonstrukcije drugog sprata našeg objekta, gdje će se formirati dvije odgojne grupe sljedeće godine", kazala je Fejzić.

Trenutno 71 dijete pohađa ovaj vrtić, a 150 djece je u obaveznom preškolskom programu, tačnije borave tri dana sedmično.

Izvor: radioilijas.ba

 
Asfaltirane dionice lokalnih puteva u Luci i Gornjoj Karauli Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 04 Lis 2018 12:57

ribarici asfaltiranje putaProtekle sedmice je završeno asfaltiranje lokalnog puta u MZ Luka. Dionica novoasfaltiranog puta počinje od skretanja prije mosta preko rijeke Bosne u Luci i proteže se do servisne saobraćajnice u Ribarićima.

Dužina asfaltiranog puta je 350 metara, a širina tri metra. Vrijednost ugovorenih radova je 46.934,05 KM. Investitori ovog projekta su Općina Ilijaš i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić izrazio je zadovoljstvo što su skoro svi planirani projekti za ovu godinu u mjesnoj zajednici Luka realizovani.

"Nekoliko je bitnih projekata koji su završeni, asfaltirana je dionica lokalnog puta i postavljeno je 25 rasvjetnih tijela u naselju Donja Bioča, izvršena je dopuna rasvjetnih tijela u Gornjoj Luci, rekonstruisana je ograda na mostu preko rijeke Bosne u naselju Ribarići, završeno je i postavljanje rasvjetnih tijela u IZ Luka.

Trenutno su u fazi pripreme za asfaltiranje dva lokalna puta u Gornjoj Bioči, u zaseoku Handžići i u zaseoku Briješće. U toku je sanacija i utopljavanje područne škole u Bioči. Radi se proširenje kanalizacione i vodovodne mreže u IZ Luka, te projekat izgradnje puta u IZ Luka. Zahvaljujem se načelniku i svima koji su zaslužni da se ovi projekti realizuju", kazao je Brkić.

Izvođač radova je firma Haliliović d.o.o., dok je za nadzor zadužena Institut za građenje "IG" d.o.o. Banja Luka. Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

Asfaltiran je i lokalni put u MZ Stari Ilijaš u naselju Gornja Karaula, zaseok Čuture. Dužina asfaltiranog puta je 300 metara, a širina tri zaseok cuture asfaltiranje putametra. I ovaj projekat se realizovao sredstvima Općine Ilijaš i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u vrijednosti od 47.203,65 KM.

"Stari put asfaltiran je 1987. godine, možete zamisliti u kakvom je stanju bio 30 godine poslije, sav izrupan i iskrpljen betonom. Zimi je bilo nemoguće izaći automobilom do moje kuće. Put se nije mogao očistiti jer se kašika za čišćenje snijega nije mogla spustiti na tlo. Ove zime neće biti problema. Prezadovoljan sam i želim se zahvaliti općinskom načelniku, nadležnoj općinskoj službi, izvođaču radova i svima koji su bili uključeni u realizaciju projekta", rekao je Ferid Čutura stanovnik naselja kroz koji prolazi novoasfaltirani put.

Izvođač radova je konzorcij firma Halilović d.o.o. i firma Niskogradnja Durmić d.o.o. Ilijaš, a usluge nadzora vrši firma Pronasa d.o.o. Sarajevo. Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

 
Prezentacija urbanističke studije za izgradnju turističko – rekreativnog centra Bijambare Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 03 Lis 2018 11:35

received 1618015968302955U sali Općinskog vijeća Ilijaš upriličena je prezentacija urbanističke studije u svrhu izgradnje turističko – rekreativnog centra Bijambare.

Investitor projekta firma Imar Urban Consultants je angažovala arhitektonski studio AHAKNAP na izradi studije i urbanog koncepta cjelokupnog projekta koji je prezentovan načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, predsjedavajućem Općinskog vijeća Ilijaš Mahiru Deviću, ministru prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomiru Lukiću, direktoru Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanu Deliću, te uposlenim u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš.

Riječ je o turističko – rekreativnom kompleksu kreiranom na principima održivog turizma, koji će obuhvatiti izgradnju hotela sa 40 do 45 hotelskih soba, šest kuća sa dvije spavaće sobe, 14 jednosobnih kuća, sedam eko koliba, restorana, adrenalinskog parka za djecu, planetarijuma sa vrtom, amfiteatra smještenim u šumi za organizaciju kulturno – zabavnih manifestacija i sajmova, umjetne stijene za penjanje, kao i multifunkcionalnog prostora za organizaciju seminara. Cilj investitora je razvoj ljetnih i zimskih aktivnosti kako bi turistička ponuda bila cjelogodišnja.

Načelnik Općine Ilijaš je pozdravio prisutne i poželio im dobrodošlicu, te kazao kako bi se incijativa investitora mogla povezati sa planom izgradnje edukaciono - rekreaciong eko kampa i sportsko - rekreativne zone Bijambare koji je usvojila Vlada KS.

"Cijenim da je ovaj projekat jako značajan za općinu Ilijaš, jer će znatno doprinijeti razvoju turističko – privrednog sektora, kreirati nova radna mjesta i valorizirati područje Bijambara. Ova inicijativa korespondira sa urbanističkim planom za izgradnju eko kampa i sportsko - rekreativne zone Bijambare.

Projekti bi trebali biti povezani i mogli bi rezultirati značajnim efektima u oblasti turizma, a samim time će potaknuti zapošljavanje i pokretanje niza drugih srodnih djelatnosti. Općina će, kada je u pitanju ova inicijativa, intenzivno raditi sa resornim ministarstvima i Zavodom za planiranje KS, te investitorom kako bi inicijativu doveli u nivo potreba koji su vezani za prostorni plan zaštićenog područja.

Realizacija projekta znači pripremu na promjeni prostorno – planske dokumentacije. Dakle mi imamo prostorni plan zaštičenog područja received 993094370862008Bijambara koji je jasno definisao mogućnost investiranja na tom lokalitetu. Želja Općine Ilijaš je da do realizacije ovog projekta dođe, nama je bitan segment ekonomskog razvoja. Dakle uz sve ono što nosi misija zaštićenog područja ako nađemo sponu između investitora i naših planova doći će do faze realizacije", kazao je Fazlić.

Ministar Čedomir Lukić je prezentaciju ocijenio kao pozitivnu, te kazao kako su rješenja projektanata i vjerovatno samog investitora prihvatljiva i u skladu sa onim što bi trebalo da bude primijenjeno u okviru zaštićenog područja Bijambara.

"U formiranju ove inicijative uzeta je u obzir činjenica da su Bijambare zaštićeno područje. Za neke stvari u ovom trenutku je teško reći da su konačno rješenje, ali ima razloga da se o ovoj incijativi dalje razmišlja i izvrše dodatne analize kako bi se donijela i konačna odluka o samoj realizaciji", rekao je Lukić.

Aktivnosti koje Vlada KS i nadležno ministarstvo provode u saradnji sa Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja na izgradnji edukaciono - rekreaciong eko kampa i sportsko - rekreativne zone Bijambare su u poodmakloj fazi i definisane su dokumentacijom na nivou urbanističkog projekta. Edukaciono - rekreativni eko kamp sazdržavat će prostor za kampovanje, novi smještajni i ugostiteljski objekat u kojem će se provoditi edukacije i izvoditi škole u prirodi za djecu u toku školske godine. Planirana je izgradnja trim staze, amfiteatra i grada minijatura.

"Ono što mi planiramo graditi bilo bi dobro kada bi se eventualno uvezalo sa inicijativom investitora, jer i u okviru ovog rješenja koje je investitor ponudio predviđen je dio takvih sadržaja, a smatram da ne trebamo udvostručiti kapacitete nego ih prilagoditi. U fazi smo završetka glavnog projekta za budući objekat. U ovom trenutku smo pred izdavanjem upotrebne dozvole za dva objekta koja su legalizovana, a koja će biti rekonstruisana. U toku je izrada glavnog projekta za grad minijatura i to sve podrazumijeva da ćemo početkom naredne građevinske sezone otpočeti izgradnju objekata i sadržaja", dodao je Lukić.

 
Asfaltiran lokalni put u naselju Alića bara Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 02 Lis 2018 11:39

alica bara asfaltiranje lokalnog putaZavršeno je asfaltiranje puta u MZ Podlugovi, u naselju Alića bara. Dionica novoasfaltiranog puta počinje od skretanja sa ulice Žrtava genocida Srebrenice u Podlugovima i proteže se do ulice Polomska u naselju Mrakovo. Dužina asfaltiranog puta je 600 metara, a prosječna širina asfalta četiri metra.

Vrijednost ugovorenih radova 94.923,00 KM. Investitori ovog projekta su Općina Ilijaš i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić, zahvalio se općinskom načelniku i nadležnoj službi, te izrazio zadovoljstvo što su skoro svi planirani projekti za 2018. godinu u mjesnoj zajednici Podlugovi realizovani.

"Što se tiče radova koji su do sada izvedeni prezadovoljan sam. Moram da kažem veliko hvala za našeg načelnika. Mnogobrojni projekti koji su predviđeni Operativnim planom općinskog načelnika za 2018. godinu u MZ Podlugovi su realizovani. Privode se kraju radovi na rekonstrukciji društvenog doma u Podlugovima, asfaltiran je put u naselju Marići u dužini 700 metara, instalirana su nova rasvjetna tijela u ulici na Makljenu, nasut je put prema Kostrači, pročišćeni su mnogobrojni kanali, u ulici Žrtava genocida Srebrenice očišćeno je nekoliko divljih deponija i uklonjen je korov i rastinje uz saobraćajnicu", rekao je Gabeljić.

alica bara asfaltiranje lokalnog puta 1Zadovoljni su i stanovnici naselja kroz koji prolazi novi asfaltni put.

„Stari put je bio loš, u potpunosti izrupan. Strpljivo smo čekali na novi koji je olakšao svakodnevne aktivnosti stanovnicima, školarcima kretanje do škole, starijim osobama svakodnevne odlaske doktoru i većini stanovnika vožnju automobilima do domova. Želim se zahvaliti općinskom načelniku i svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta“, rekao je Ahmo Halilović stanovnik naselja Alića bara.

"Prva sam doselila u ovu ulicu, strpljivo sam čekala asfaltiranje i napokon se i to desilo. Makadamski put je otežavao kretanje, koštao nas je mnogo novih automobilskih guma. Zato sam danas presretna", kazala je Fata Alispahić stanovnica Alića bare.

Za realizaciju ovog projekat angažovana je građevinska firma Haliliović d.o.o., dok je za nadzor zadužena Institut za građanje "IG" d.o.o. Banja Luka. Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1581
mod_vvisit_counterJuče1953
mod_vvisit_counterOva sedmica10207
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28762