Vijesti
Održana 41. sjednica OV Ilijaš: Set mjera i ušteda za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 22 Tra 2020 11:01

naslovna2Danas je, poštujući sve potrebne mjere zaštite u epidemiološkoj situaciji, održana 41. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš kojom je predsjedavala Alma Omerović.

Prije usvajanja Izvještaja o poslovanju JKP „Vodostan“ za 2019. godinu, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić prezentirao je Informaciju o stanju i poduzetim mjerama zaštite protiv širenja korona virusa.

Načelnik je upoznao prisutne vijećnike o mjerama koje su poduzete, broju testiranih osoba, broju osoba koje su bile u samoizolaciji kazavši da je situacija 

kontrolisana, kod dva pacijenta potvrđeno je prisustvo, od kojih je jedan oporavljen a jedna zaražena osoba je pod zdravstvenim nadzorom.

Potom je naglasio da su ekonomske posljedice već vidljive i od januara do 

tekst-1

današnjeg dana bez zaposlenja su ostale 504 osobe što je 15 posto u odnosu na broj od više od 3000 ljudi koji su ostali bez posla na području Kantona Sarajevo.

Osjetan je pad prihoda već u prvom kvartalu i poduzete su mjere kako bi se postigle maksimalne uštede te sredstva usmjerila za saniranje privrede u kriznoj situaciji, a dodatni pad prihoda očekuje se i u aprilu, te će novi set mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije biti donesen u maju prilikom rebalansa Budžeta Općine Ilijaš i slijedeći usvojanje korona zakona, utrošak namjenskih sredstava, te kantonalni i federalni budžet.

Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o poslovanju JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš za 2019. godinu usvojen je jednoglasno, kao i Prijedlog Odluke o novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2020. godinu.

vijece41a-300x200

JKP Vodostan Ilijaš prethodnu godinu završilo je sa bruto dobiti od 311.853 KM što je za 6,9 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Vijećnici su podržali Prijedlog Odluke o podsticaju privrednim subjektima na području općine Ilijaš kroz regresiranje ukupne kamatne stope, te Prijedlog Odluke o privremenoj obustavi obračuna i plaćanja naknade za privremeno korištenje javne površine na području općine Ilijaš tri mjeseca nakon prestanka stanja prirodne nesreće.

Podržan je i Prijedlog Odluke o privremenoj obustavi obračuna i plaćanje naknade za zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora u vlasništvu općine Ilijaš.

LAST_UPDATED2
 
Informacije o stanju korona virusa na području općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 22 Tra 2020 06:59

1005x635-2-326x205Informacije o stanju korona virusu na području općine Ilijaš za dan 22. april 2020. godine:

Broj osoba pozitivnih na Covid 19 na području općine Ilijaš iznosi ukupno 1.

Ovoj osobi je određena mjera samoizolacije i pod stalnim je zdravstvenim nadzorom.

Prema najnovijim podacima iz PU Ilijaš, a po rješenju Federalnog zavoda za javno zdravstvou samoizolaciji se nalazi ukupno 17 osoba, te su isti pod zdravstvenim nadzorom.

Broj testiranih osoba na Covid 19 je 25.

Broj izliječenih osoba od korona virusa na području općine Ilijaš iznosi 1. Osoba je hospitalizovana, izliječena te puštena kući.

U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

Ovim putem Štab civilne zaštite apeluje na sve građane općine Ilijaš da budu maksimalno savjesni i samoodgovorni, te da poštuju mjere održavanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica, kako bismo što uspješnije prebrodili trenutno stanje. 

LAST_UPDATED2
 
Poticaj proljetne sjetve na području općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 21 Tra 2020 08:11

sjetva-povrćaOpćina Ilijaš je aplicirala na javni poziv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za program poticanja proljetne sjetve na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.  

U ovom slučaju radi se o posebnoj mjeri Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa ciljem da se podrži što veći broj poljoprivrednih proizvođača kako bi se osigurala što veća proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za prehranu domaćeg stanovništva.

Uvažavajući trenutnu situaciju prouzrokovanu pojavom COVID – 19, predloženu mjeru - podršku proljetnoj sjetvi, mogu  ostvariti svi poljoprivredni proizvođači koji izvrše proljetnu sjetvu, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava - RPG i posjeduju dokaz o kupovini repromaterijala (sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava) i ima za cilj i potrebu povećanja obima poljoprivredne proizvodnje. 
Vrijednost programa proljetne sjetve za koji je aplicirala Općina Ilijaš je 150.000,00 KM. Projekat se zasniva na principu sufinansiranja i realizovati će se tako da će Općina Ilijaš iz svog budžeta izdvojiti  60.000,00 KM ili 40% , a učešće Federalnog ministarstva  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  iznositi će 90.000,00 KM odnosno 60% . 

U skladu sa Javnim pozivom, Općina Ilijaš je uz prijavu na javni poziv na propisanom obrascu dostavila i preliminarnu listu krajnjih korisnika za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Ilijaš. 

Visina podrške poticanja proljetne sjetve, ovisno o udjelu sufinansiranja prihvatljivih troškova od strane klijenta, iznosi najviše do 1.000,00 KM po krajnjem korisniku.

Po okončanju aplikacije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će zaključiti Sporazum sa Općinom Ilijaš o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve kojim će se urediti međusobni odnosi i nadležnosti. 

Po okončanju ovog javnog poziva Općina Ilijaš će obavijestiti sve poljoprivredne proizvođaće koji su aplicirali i ispunili propisane uslove o daljem načinu realizacije projekta.

 
Informacije o stanju korona virusa na području općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 21 Tra 2020 07:02

opcina ilijas 253765467898765Informacije o stanju korona virusu na području općine Ilijaš za dan 21. april 2020. godine:

Broj osoba pozitivnih na Covid 19 na području općine Ilijaš iznosi ukupno 1.

Ovoj osobi je određena mjera samoizolacije i pod stalnim je zdravstvenim nadzorom.

Prema najnovijim podacima iz PU Ilijaš, a po rješenju Federalnog zavoda za javno zdravstvou samoizolaciji se nalazi ukupno 15 osoba, te su isti pod zdravstvenim nadzorom.

Broj testiranih osoba na Covid 19 je 25

Broj izliječenih osoba od korona virusa na području općine Ilijaš iznosi 1. Osoba je hospitalizovana, izliječena te puštena kući.

U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. 

Ovim putem Štab civilne zaštite apeluje na sve građane općine Ilijaš da budu maksimalno savjesni i samoodgovorni, te da poštuju mjere održavanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i rukavica, kako bismo što uspješnije prebrodili trenutno stanje. 

LAST_UPDATED2
 
Iftari na kućnu adresu za 100 socijalno ugroženih stanovnika općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 20 Tra 2020 11:44

12544165848648646844477777Nekoliko proteklih godina u toku mjeseca Ramazana Općina Ilijaš i anonimni donator realizovali su projekat "Ramazanski iftari za porodice/lica postače slabog imovnog stanja i korisnike javne kuhinje". 

U dogovoru sa općinskim načelnikom anonimni donator i ove će godine finansirati podjelu 100 iftara u toku 30 dana Ramazana.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa korona virusom i mjerama nadležnih organa, ove godine navedeni projekat će se realizovati na način da će se ramazanski paketi dostavljati korisnicima na kućnu adresu.

Spisak korisnika kreirat će se na prijedlog Savjeta mjesnih zajednica i džematskih odbora. 

I ovaj put donator nije želio da se njegova firma spominje u javnosti. 

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas844
mod_vvisit_counterJuče2166
mod_vvisit_counterOva sedmica3010
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12516