Vijesti
Ministarstvo privrede KS nastavlja ulaganja u sektor privrede općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 16 Lis 2019 16:45

DSC 03911Povodom završetka radova uređenja korita rijeke Misoča, danas je u posjeti boravio ministar privrede KS Haris Bašić.

Na operativnom sastanku konstatovana je dobra saradnja Općine Ilijaš i resornog ministarstva, čemu je prethodilo potpisivanje Ugovora o finansiranju kandidiranih projekata od strane Općine Ilijaš.

Pored načelnika općine Ilijaš Akifa Fazlića i ministra privrede KS Harisa Bašića, sastanku je prisustvovala Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije i Belma Zukić direktorica JKP „Vodostan“ Ilijaš. Načelnik je istakao da je cilj do kraja tekuće godine realizovati sve projekte iz Operativnog plana.

„Imamo dobru saradnju, prije svega sa ministrom privrede KS. Danas smo bili u prilici da konstatujemo da je dio projekta izgradnje infrastrukture u industrijskim zonama sufinansiran iz sredstava KS. Ministarstvo privrede KS je ozbezbijedilo 250.000,00 KM. Također smo posjetili lokaciju na kojoj je uređeno korito rijeke Misoče. DSC 04144Vrijednost projekat je oko 117.000,00 KM. Drugi projekat iz oblasti uređenja je u fazi realizacije. Do kraja ove godine želimo da realiziramo sve one opreativne programe za koje je Vlada KS obezbijedila sredstav i kroz svoje programe“, kazao je Fazlić. 

Biznis centar Ilijaš je prostor koji služi prije svega u edukativne i promotivne svrhe ilijaške privrede. Projekat opremanja Biznis centra informatičkom opremom, podržan je od strane Vlade KS, odnosno Ministarstva privrede KS u iznosu od 50.000,00 KM.

„Želimo da Biznis centar opremimo informatičkom opremom i tako će u potpunosti služiti građanima, a prije svega privrednicima što poboljšava imidž naše općine. Općina Ilijaš aplicira na sve javne pozive gdje je moguće. Naša budžetska sredstva su nedovoljna za sve ono što planiramo. Dugi niz godina na takav način obezbjeđujemo sredstva. Javni poziv Ministarstva privrede smo iskoristili da apliciramo i za Biznis centar. Kroz projekat smo obezbijedili 50.000,00 KM“, istakao je Fazlić.

Ministar Haris Bašić istakao je važnost i kvalitet projekata koje općinski načelnik i saradnici kandidiraju prema Ministarstvu privrede KS.

DSC 04822

„Načelnik općine Ilijaš i njegovi pomoćnici kandiduju vrlo kvalitetne projekte koje mi podržimo. Nakon što smo potpisali Ugovor vrijedan 250.000,00 KM za podršku i razvoju poslovnim zonama a na osnovu kandidiranih projekata Općine Ilijaš i programa Vlade KS na prijedlog Ministarstva privrede KS. Obišli smo vodna korita koja su uređena. Između nas je vrlo kvalitetna saradnja. U poslovnim zonama se zapošljava veliki broj ljudi, akumulacija kapitala je veoma reprezentativna za KS“, kazao je ministar Bašić.

Nakon sastanka upriličena je posjeta lokaciji uređenog korita rijeke Misoče i asfaltiranoj dionici puta Misoča - Zenik.

LAST_UPDATED2
 
Predloženo rješenje za terminal u Sutjesci ne odgovara stanovnicima općina Ilijaš i Vogošća PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 15 Lis 2019 13:58

 

3993475-1300Na sastanku koji je održan u prostorijama multimedijalne sale KS-a, a u organizaciji Ministarstva saobraćaja KS-a, krajnji zaključak je bio da za sada nema zadovoljavajućeg tehničkog rješenja koje bi prihvatili i sugrađani i prevoznici u vezi izmještanja autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska.

Kako je javnosti poznato nakon peticije koju je potpisalo 470 građana Mjesne zajednice “Džidžikovac-Koševo I” zajedno sa predstavnicima Druge gimnazije i roditeljima učenika ove škole načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je pokrenuo inicijativu za izmještanje autobuskog terminala iz ulice Sutjeska na drugu lokaciju gdje su ponuđene dvije alternative i to u ulicama Koševo ili Kotromanića.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja KS-a, Zavoda za planiranje KS-a, firmi Gras i Centrotrans, te načelnici općina Ilijaš i Vogošća, a u ime Općine Centar Eldina Šehović, šefica odsjeka u Službi za urbanizam i zaštitu okoliša, te Vedad Jusić iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

– Kada je pokrenuta inicijativa podržao sam je jer sam želio da se izmjesti ovaj postojeći terminal zbog povećanja sigurnosti, posebno djece iz obližnje škole, i rasterećenja saobraćaja kao i smanjenja zagađenja. Međutim, sve varijante koje smo predložili nisu odgovarale ili stanovnicima općina Ilijaš i Vogošća, koji predstavljaju veliku većinu putnika, ili prevoznicima jer bi im se povećali troškovi kao i potrebno vrijeme za dolaske što bi se odrazilo na red vožnje. Vrijeme je pokazalo da je ovaj projekat puno složeniji nego što se činilo na početku. Zato želim da zajedničkim snagama pronađemo adekvatno rješenja na zadovoljstvo svih, kazao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Na adresu Ministarstva saobraćaja KS-a je stiglo sedam inicijativa za nove lokacije, a to su Trg Austrije, Drvenija, park kod Predsjedništva, kod Olimpijske dvorane Zetra, na postojećoj željezničkoj stanici, te u ulicama Koševo i Kotromanića. Predložene lokacije bi, osim smanjenih kapaciteta za smještaj autobuskog terminala na mjesečnom nivou, povećale prevoznicima trošak za oko milion KM, te bi se produžilo putovanje.

– Inicijativa koja je krenula od naših sugrađana ima za cilj smanjiti veliku frekvenciju motornih vozila i riješiti problem saobraćajnih zagušenja, naročito tokom jutarnjih i poslijepodnevnih sati kada je najveći promet u Ulici Koševo. Mi moramo razmišljati dugoročno, odnosno da kroz plansku dokumentaciju rasteretimo centralnu gradsku zonu od saobraćaja motornih vozila favoriziranjem pješačkog saobraćaja i planiranjem i izgradnjom kvalitetne infrastrukture, kazala je Eldina Šehović.

Trenutno se sa postojećeg terminala u Ulici Sutjeska dnevno obavi oko 40 polazaka autobusa za Vogošću, 34 polaska autobusa za Ilijaš, te desetak za Kamenicu i tri minibuske linije koje voze do Nahoreva, Poljina i Orahovog brijega.

Trajno rješenje ovog problema je uspostava trolejbuskog saobraćaja prema Vogošći, čime bi se znatno smanjio broj putnika i vozila sadašnjom trasom, za šta je Ministarstvo saobraćaja KS-a već pokrenulo aktivnosti.

Također kao jedno od privremenih rješenja je odvajanje jedne saobraćajne trake na dijelu Ulice Koševo sa autobuskim terminalom, dok bi u Ulici Sutjeska bilo prolazno stajalište za prijem putnika, gdje bi se postavilo najbolje tehničko rješenje smanjenja buke i povećanja sigurnosti za učenike obližnje Druge gimnazije.

LAST_UPDATED2
 
Sastanak načelnika i ministra Mandića: Obećana sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 15 Lis 2019 12:48

ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA 2Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđanom Mandićem.

Sastanku su također prisustvovali pomoćnici načelnika i ministra, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, direktorica JKP "Vodostan" Ilijaš Belma Zukić, v.d. direktorica KJKP "Rad" Vera Arnautović i rukovodilac poslovne jedinice KJKP "Rad" u Ilijašu Alan Šerak.

Na sastanku je predočeno stanje komunalne privrede na području općine Ilijaš, predstavnici Općine su prezentovali dinamiku realizacije projekata u 2019. godini, istakli problematiku u toj realizacji i iznijeli planove za 2020. godinu.

Ovo je prva posjeta ministra Mandića Općini Ilijaš. O zaključcima sastanka ministar je rekao:

"Imali smo priliku čuti samo riječi hvale kada je u pitanju radna jedinica KJKP "Rad" u Ilijašu. Objektivna ocjena jeste da je Ilijaš jedna od najčistijih općina u kantonu Sarajevo, možda i najčistija i to me posebno raduje.

MINISTAR MANDIC 1Načelnik je iznio nekoliko zahtjeva prema našem ministarstvu. Prije svega se to odnosi na neke nove zahtjeve kada je u pitanju raspodjela u sferi vodnih naknada i mislim da ćemo vrlo brzo tu naći rješenja.

Drugi zahtjev se tiče izvorišta Vrutak. Vrijednost projekta je oko dva miliona KM, prethodna Vlada KS je izdvojila oko milion KM, Općina Ilijaš 900.000 KM, ali još uvijek nedostaju sredstva u iznosu oko 250.000 KM. Mi ćemo učiniti sve da do kraja godine u nekim internim rezervama nađemo preostali iznos kako bismo ovaj, za Ilijaš vrlo značajan, projekat doveli do kraja.

Također smo, na neki način, dali garancije načelniku da on projekat dovode do kraja, da pronađe neke vlastite rezerve finansiranja, a mi ćemo taj novac nadomjestiti, uglavnom priča oko Vrutka će biti završena.

U Općini Ilijaš se zahtjeva na vodozaštiti, odnosno na poboljšanje vodosabdijevanja, kako novih izvora tako i zamjeni dotrajalih cijevi. Građani kantona Sarajevo zaslužuju da ponovo imaju čistu i pitku vodu i da bezbrižno piju vodu sa česme. Naravno da nikada nećemo zaboraviti općine koje imaju vlastite izvore vode i da ćemo im pomoći kako bi vlastite izvore poboljšaju. Naglašavam da nema privilegovanih općina, svaka na svoj način je podjednako važna", rekao je Mandić.

Kada je u pitanju izgradnja reciklažnog dvorišta ministar je rekao:

"To je projekat koji je važan i za Ilijaš i preduzeće KJKP "Rad" i izgradnja će biti okončana u rokovima kako je i predviđeno. Rješenje NACELNIK FAZLIC 1je da se na izvorištu komunalnog otpada stvaraju centri za razdvajanje i recikliranje otpada, pa tek onda da se šalje na deponiju.

Na tematskoj sjednici Skupštine KS desila se burna rasprava na temu deponije Smiljevići. Cilj je da se otpad prije nego dođe na deponiju na pravi način sortira i tako se smanje količine koje dolaze da deponiju, a izgradnja reciklažnih dvorišta je jedan od pravaca u kojima ćemo ići u budućnosti", zaključio je Mandić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio spremnost i želju da se dovrše svi projekti koji su započeti u ovoj godini.

"Nastojimo da projekte koji su pokrenuti dovršimo do kraja godine. Jedan broj projekata nije do kraja isfinansiran i pričali smo kako da se osiguraju dodatna sredsta za njihov završetak. Bilo je riječi i o ključnim projektima koji bi se trebali naći u planu i u budžetu Kantona Sarajevo, naravno uz podršku iz budžeta Općine Ilijaš, za 2020. godinu.

Bitno da se razumije problematika komunalne privrede na području općine Ilijaš i da postoji spremnost da se ona rješava na način da se iskazuje spremnost za finansiranje i sufinansiranje tih projekata, te da imamo dinamiku koja sa aspekta prioriteta zadovoljava potrebe naših građana.

Značajan projekat, koji zajednički finansiraju Općina Ilijaš i JKP "Vodostan" i koji je u toku, je rekonstrukcija taložnice i bazena u okviru filter postrojenja na brdu Karašnica. Riječ je o drugoj, odnosno završnoj fazi projekta. Vodostan također radi na projektima energetske efikasnosti objekata koji se nalaze na Karašnici. Time ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA 3ćemo zatvoriti cijeli taj sistem, koji nazivamo mala fabrika vode. obzirom da se naš gradski vodovod snabdijva iz vodozahvata koji je na otvorenom toku rijeke Misoče i zbog toga je jako bitan tretman vode koja se isporučje građanima sa aspekta ispravnosti.

Ključni zahtjev, kada je u pitanju ovaj sastanak, su dodatna sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak. Time bismo završili fazu koja bi značila omogućavanje snabdijevanja pitkom vodom cijele mjesne zajednice Gajevi i okolnih mjesta. Ostali projekti imaju svoje finansiranje iz vodnih naknada koje su definisane u budžetu KS za 2019. godinu u vrijednosti od 500.000 KM.

Također, postoje sredstva koja smo uspijeli uštedjeti,te ih želimo uložiti u još dva dodatna projekta i time u potpunosti realizirati sve što je bilo u budžetu KS za 2019. godinu. Prvi projekat je izgradnja separatne kanalizacije u naselju Luka i drugi je projekat izgradnje separatne kanalizacije na lokalitetu gradskog stadiona u Ilijašu", zaključio je Fazlić.

Direktorica JKP "Vodostan" Belma Zukić govorila je o brojnim realizovanim projektima rekonstrukcije vodovodne mrže, kao i smanjenju gubitaka vode.

"Nastavili smo realizaciju projekata iz vodnih naknada koje resorno ministarstvo izdvaja iz svog budžeta. Ove godine je to 500.000 KM. Većinom su svi ti projekti već realizovani. Ostao je još projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Bosanki put, svi ostal isu završeni. Pored tih projekata ove godine se na Karašnici vrši nastavak DIREKTORICA ZUKIC 1rekonstrukcije taložnice kao. Prošle godine je urađena automatska hlorinacija i koagulacija, a ove godine i mašinski dio taložnice će biti uređen i kompletan  projekat će biti završen. Također radimo sanaciju krova, zamjenu dtolarije i utopljavanje zgrade u kojoj je smješten laboratorija, filteri i taložnica kapaciteta 50 litara u sekundi.

Cilj je bio prije svega smanjenje gubitaka vode i u tome se uspijelo. Već niz godina mi radimo na tom planu i on je dao rezultate. Mi smo uspjeli smanjiti gubitke. Obzirom da smo foskus stavili na uže gradsko jezgro sve ulice su rekonstruisane i to je zaista dalo pozitivne rezultate u postupku smanjenja gubitaka", kazala je Zukić.

Nakon sastanka ministar i načelnik su obišli loklalitet filter postrojenja i taložnice na brdu Karašnica iznad Ilijaša.

LAST_UPDATED2
 
Završeno asfaltiranje regionalnog puta u Lješevu PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 14 Lis 2019 06:55

ljesevo asfaltiranje 11Protekle nedjelje završeni su radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R445. Investitor je Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, a izvođač radova je Citarprodukt d.o.o. Ilijaš.

Završeni su radovi na polaganju završnog sloja asfalta na dionici 250 metara na granici općine Ilijaš i Visoko.

Realizirana su dva Sporazuma, vrijednosti oko 700 hiljada KM.

Osim rekonstrukcije puta, radi se i asfaltiranje pješačke i biciklističke staze.

LAST_UPDATED2
 
Obilježena 25. godišnjica pogibije majora Hašima Spahića PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 11 Lis 2019 21:18

DSC 0260 Dvodnevno obilježavanje 25. godišnjice pogibije komandanta 16. Divizije ARBiH majora Hašima Spahića nastavljeno je danas.

Svi oni koji su svjesni značaja i djela heroja Hašima Spahića jutros su obišli dva šehidska mezaristana u Brezi i položili cvijeće. Na mezaru Hašima Spahića također je položeno cvijeće i proučen Yasin.

Prisutni su nastavili put prema Moševićkom brdu gdje su klanjali džumu namaz, a potom je upriličen prigodan program i polaganje cvijeća na mjestu pogibije majora Hašima Spahića i kapetana Šemse Baručije.

Iljko Barić, jedan od starješina komande 126. ilijaške brigade i zamjenik komandanta brigade 1994./1995. godine održao je čas historije, upoznavajući prisutne o životu i djelu majora Hašima Spahića, i načinu na koji je izgubio život, te o situaciji koja je u to vrijeme vladala na ovom ratištu.

"Poštovani članovi porodice rahmetli Hašima Spahića, poštovani saborci, draga djeco i omladino okupili smo se ovdje 25 godina poslije kobnog crnog utorka, 11. oktobra 1994. godine, dana kada je poginuo naš major Hašim Spahić.

Hašim Spahić se rodio 1. decembra 1957. godine u Popovićima, od majke Dudije i oca Muniba. Osnovnu školu završio je u Župči, srednju tehničku školu završio je u Sarajevu. Volio je sve u vezi pedagogije i to ga je povuklo da bude prosvjetni radnik, odnosno nastavnik. Upisao je pedagošku akademiju i vrlo brzo ju završio. Radio je dvije ili tri DSC 0295 godine u školi „27. juli“, to je škola koja danas nosi njegovo ime, potom u školi „Evgenije Spahić – Željko“ u Srednjem i kratko u školi u Podlipniku.

U međuvremenu odlazi na služenje obaveznog vojnog roka u JNA, te biva regrutovan u prvu kategoriju, odnosno tamo gdje idu najbolji, i kreće u školu rezervnih oficira u Zadru. Nakon godinu dana uspješno završava školu u Zadru i postaje rezervni oficir.

Nadalje, 1983. godine biva zaposlen kao oficir u komandi tadašnje ilijaške vojske. Za osam godina rada u toj komandi prošao je sve dužnosti, od referentske, a 1991. godine postaje komandant ilijaške vojske. U međuvremenu je završio Fakultet političkih nauka, Odsjek opštenarodna odbrana. Uspijeva sagraditi kuću u Mlinima, formirati porodicu i dobiti dvije kćerke.

U teškom periodu, 25. oktobra 1991. godine, rahmetli Hašim Spahić postaje komandant štaba. Nažalost BiH počinje da gori kao kamara suhog granja, a ilijaška vojska se raspada. U aprilu 1992. godine Hašim Spahić mora napusiti sjedište ilijaškog štaba. On 10. aprila 1992. godine formira novi štab od ljudi koji su se opredijelili da brane državu i prihvata se najtežeg mogućeg zadatka da organizuje vojsku bez oružja da brani svoja ognjišta i državu.

Omladino i djeco, vi vjerovatno znate gdje je Lješevo i granica sa općinom Visoko, a vjerovatno znate gdje su Bakići i Krivajevići, to je sjeverna granica općine Ilijaš. Sve to je trebalo imati na vezi i čuvati. U selima i mjesnim zajednicima javljalo se mnogo dobrovoljaca koji 

DSC 0315

žele da brane zemlju, ali pitanje je čime i kako, jer nema oružja i nema dobre organizacije. Ne može Hašim doći u svako selo i zapovijedati svakoj jedinici, a tada je bilo 31 jedinica, 17 četa, 13 vodova i jedno odjeljenje. Teško je bilo sve držati pod kontorolom i u svakom momentu komandovati. Hašim je, poznavajući situaciju, formirao dva rejonska štaba. Jedan na području Srednjeg i jedan na području Ilijaša. Nažalost, štab na području Ilijaša nikad nije zaživio jer je vrlo lako i brzo to područje palo pod okupaciju. Rejonski štab Srednje je zaživio, ali ne u središtu Srednjeg nego na Gajevima, jer je i Srednje već bilo okupirano.

Rat je krenuo, muke su to bile, nije to stanje mira i današnji vakat. Borbe su krenule početkom maja, tačnije 3. maja, krajem maja pada 

Bioča, početkom juna pada dio Luke i Kadarići, 5. juna Lješevo. Počinjeni su masakri, zarobljavanja i belaji svake vrste, a onda dolazi iznuđena akcija na Čemernu. Gornji kraj općine također gori, Medojevići gore, u Gajevima, Dragoradima i Sudićima se formiraju dva odreda i idu prema Olovu uz veliki rizik, a pri tome upadaju u zasjede, Kamenica je u okruženju, Misoča pet mjeseci krvari. Eto, to je slika ilijaške općine 1992. godine.

DSC 0284 Čuli ste priče kako je kada padne selo, kada se izgubi član porodica i kuća, kada se izgubi sve što si do tada imao. Stanovnici naše općine postaju izbjeglice od Olova do Zenice i Fojnice.

Potom dolazi golgota Ravnog Nabožića, 1993. godine i Medovćani moraju napustiti svoje selo, izvlače koliko mogu oružja i dolaze u Brezu. Ne mogu vam opisati kako su ti ljudi izgledali kada su došli u Brezu.

Nabožić gori, neprijatelj želi da nas potisne što dalje od Ilijaša, Semizovaca, Vogošće i od ceste Semizovac – Srednje. Nakon borbe koja traje pola godine i naših muka nažalost Nabožić gubimo 26. aprila 1993. godine. Tada gine osam vojnika, među njima trojica rođene braće Halač iz Tihovića i njihov zet. Oni nisu poginuli na istoj lokaciji kao kada padne granata, oni ginu na različitim lokacijama. Nabožić brane izmučeni odredi Tale i Vogošća.

Jaki artiljerijski napadi na Moševićko brdo počinju ujutro 10. oktobra 1994. godine. Sutradan je već pakao, do podne žestoki artiljerijski napadi, a od podne kreću pješadijski napadi. Negdje u popodnevnim satima gubimo Moševićko brdo. Komandant Hašim se našao na tom terenu, nažalost nije imao prave informacije, potčinjeni ga nisu izvještavali ispravno i redovno, sve telefonske i žične veze artiljerija je iskidala i on je bio ubijeđen da se ovdje nalazi još vojske. Moj zadnji kontak s njim je bio tu večer iza 17 sati. Na vezi čujem rahmetli komandanta Hašima da izdaje naredbe. Pretpostavljam da je rahmetli Hašim krenuo oko 17:30 sati sa kapetanom Šemsom Baručijom i ličnim pratiocem Larisom prema ovom rejonu, misleći da usputno ima 

DSC 0298

vojske. Na motoroli sve češće čujemo kako prozivaju Hašima da se javi, ali on se ne javlja. Mi koji smo znali da je otišao ovamo plašimo se i crv sumnje počinje da radi.

Oko 22 sata sve je utihnulo, brige su sve veće. U tom času u zemunicu dolazi Laris vojni policajac i lični pratilac Hašima Spahića. Isprepadan je i ne može da sastavi dvije riječi. Priča nam kako je bio sa Hašimom i Šemsom i kako su se susreli sa neprijateljima, te da je komandant pogođen.

U pola dva poslije ponoći do nas je stigla vijest da su četvorica policajca iz jedinice Laste iz Visokog Avdo Šabanović, Menso Halilović, Danko Barić i Amir Hašimović pronašli tijela rahmetli Hašima i Šemse. Četvorica boraca su tu noć pokazala hrabrost i humanost kada su u mrkloj noći primjetili svjetlost blinkanja motorole, prišli su i pronašli dva mrtva tijela, izvukli ih i otpremili za Brezu. Hašim Spahić je sahranjen dva dana kasnije, u četvrtak 13. oktobra, u popodnevnim satima na mezarju u Brezi.

Tri dana poslije, 14. oktobra, krećemo u akciju vraćanja Moševićkog brda. Napadamo u dobro pripremljenoj akciji i 15. oktobra u popodnevnim satima uspijevama ponovo osvojiti Moševićko brdo.

Na kraju želim poslati poruku vama mladima koji ste ovdje, molim vas učite, razvijajte kult sjećanja i nikada nemojte mrziti, jer mržnja je teška bolest“, kazao je Barić.

DSC 0308 U svom obraćanju načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je podrctao obavezu da se heroji i značajni datumi ne zaborave.

„Upućujem selame porodicama Hašima Spahića i Šemse Baručije, posebno pozdravljam pripadnike vojske Armije RBiH i naravno mlade koji su danas sa nama. Prisjećamo se dvojice velikih ljudi, heroja i patriota.

Ono kako su dali živote najbolje govori o njima i njihovoj odgovornosti, karakteru i opredjeljenu ka očuvanju države Bosne i Hercegovine. Iljko je maločas kazao, i svi mi to znamo, Hašim je svoj život dao kao visokorangirani komandant na prvoj liniji odbrane. Taj osjećaj odgovornosti i patriotizma nikada ne smijemo zaboraviti. Taj osjećaj nas sve mora voditi naprijed.

Sinoć sam na akademiji naglasio da je Hašim po vokaciji bio pedagoški radnik, sportista, čovjek koji se iz školskih klupa borio za onu domovinu u kojoj smo živjeli. Nažalost morao je uzeti pušku osjećajući obavezu i dao je život da vi koji ste u školskim klupama možete olovkom graditi novu budućnost.

Ključna poruka je da sve što su naši borci iznijeli vama je omogućilo da se na sasvim drugi način borite za budućnost naše zemlje i ne sumnjam da ćete tu budućnost učiniti puno perspektivnijom. Obaveza svih nas jeste da nosimo sjećanje na našeg legendarnog komandanta i da ta sjećanja prenosimo, te da nam on bude vodilja i inspiracija.

Od devet ljudi sa područja općine Ilijaš koji su u ratu obnašali najvažnije funkcije već pet nije više sa nama. Zato slušajte poruke ovih ljudi dok su još među nama, pamatite ih i neka vam budu vodilja“, poručio je Fazlić.

DSC 0266 Prisutnima se obratio i Mirsad Šljivo prijatelj i komšija Hašima Spahića, koji je u vrijeme rata bio vojni policajac.

„Želja mi je da kažem da sam tu zadnju noć proveo na Čemernici gdje je bio i Hašim Spahić. Sutra ujutro kada smo ustali bio je lijep dan, baš poput današnjeg. Vidim Hašima kako bere šipurke i pitam ga zašto bere šipke kada već imamo zalihu nabranih. Kaže mi kako se nada da će moći otići do Vareša, do porodice i odnijeti šipke za kćeku koja je bila bolesna kada ju je zadnji put vidio. Ja mu ponovim kako već ima ubranih šipaka i da ćemo mu nakupiti, a on mi kaže da će ona prije ozdraviti ako joj ih on ubere.

Dok smo razgovarali zazvonila mu je motorola, on se javio i vidio sam mu promijenu na licu, vidio sam da nešto nije uredu. Pitao je da li je Šemso Baručija tu, stigla je vijest da je pukla linija na Moševićkom brdu i da mora vidjeti šta se dešava. Laris je bio pored njega, sjeli su u auto. Ponudio sam mu se da i ja krenem s njima, ali je on odbio. To je priča o našem posljednjem susretu.

Emocije su velike, veliki je to čovjek bio. Iljko je pričao o njegovim vojnim sposobnostima, a ja ću reći da je bio čovjek velikog srca, dobar prijatelj i komšija,“ rekao je Šljivo.

Organizator manifestacije kojom se čuva sjećanje na ove hrabre ljude je Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana općine Ilijaš.

LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas46
mod_vvisit_counterJuče2431
mod_vvisit_counterOva sedmica17308
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33185