Vijesti
Sve veća ulaganja u obrazovanje i sport u općini Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 28 Lis 2019 07:29

 

gradski stadion 1Ulaganje u obrazovnu i sportsku infrastrukturu opredjeljenje je i jedan od ključnih prioriteta Općine Ilijaš. U prilog tome govore mnogobrojni projekti koji se trenutno realizuju, a koji će u konačnici značiti još bolje uslove u nastavnom procesu i sportskom radu.

Najvrijedniji, ali i najzahtjevni projekat je izgradnje gradskog stadiona u Ilijašu. Novi stadion vrijedan preko pet miliona KM, gradi se na postojećem mjestu gradskog sportskog centra. Prva faza projekta, u vrijednosti 1.690.000 KM, privodi se kraju i finansirana je sredstvima Općine Ilijaš u iznosu 1.200.000 KM i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u iznosu od 500.000 KM.
 
Drugi bitan projekat, koji će poboljšati uslove izvođenja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, ali i rad sportskih udruženja sa područja općine Ilijaš, je izgradnja fiskulturne sale u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Realizaciju projekta vrijednog 750.000 KM omogućilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo sa 500.000 KM i Općina Ilijaš sa 250.000 KM. Dugi niz godina ilijaški srednjoškolci pohađali su nastavu u staroj neuslovnoj sali, zato posebno raduje činjenica da će uskoro dobiti salu koja zadovoljava savremene standarde.
 
sportska ploha dragoradi 1Općina Ilijaš je također opredjeljena ka stalnim ulaganjima u objekte osnovnog obrazovanja. Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo uz sufinansiranje Općine Ilijaš u ovoj godini realizovalo je projekte energetske efikasnosti u OŠ "Podlugovi" i područnoj školi u Gajevima. Riječ je o ugradnji toplotne fasade i zamijeni stolarije u vrijednosti od 140.000 KM.
 
U novoj školskoj godini uslovi izvođenja nastave u OŠ "Podlugovi" znatno su poboljšani zahvaljujući saradnji Općine Ilijaš i UNDP-a. Novim klupama i stolicama opremljena je kompletna škola. Vrijednost projekta je 38.640 KM. Od toga je Općina Ilijaš izdvojila 22.722 KM, a UNDP 17.000 KM.
 
Također, u saradnji sa UNDP-om realizovana su još dva projekta izgradnje novih sportskih ploha, opremljenim savremenim sportskim rekvizitima, u naseljima Srednje i Salkanov Han.
 
I u mjesnoj zajednici Dragoradi, najudaljenijoj na području cijele općine, protekle sedmice je završena izgradnja sportske plohe. Općina Ilijaš je u potpunosti finansirala ovaj projekat sa 99.996  KM. Ploha se nalazi u blizini područne škole koja ne posjeduje fiskulturnu salu, tako da je učenicima omogućeno da časove fizičke kulture obavljaju vani u periodu kada vremenski 5264156126415841651555555555555555555uslovi budu povoljni.
 
Kada je prošle godine izgrađena nova sportska sala u OŠ "Hašim Spahić" prostor stare sale postao je neiskorišten. Na inicijativu menadžmenta škole Općina Ilijaš je pokrenula aktivnosti da se stara sala rekonstruiše i prenamjeni u prostor za produženi boravak učenika. Urađen je projekat i provedene sve potrebne procedure, tako da će realizacija ovog projekta započeti u narednih 15 dana. Ukupna vrijednost projekta je cca 250.000 KM, a sredstva su zajednički obezbijedili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Općina Ilijaš.
 
Intencija Općine jeste da se i u narednom periodu ulaže u obrazovne i sportske objekte, pri tome najmanje stavljajući u kontekst vrijednost projekata, a mnogo više njihove benefite. Učenici, prosvjetni i sportski radnici, sportisti i građani u konačnici mogu biti zadovoljni sportskom infrastrukturom i objektima u kojima se odvija nastava.
LAST_UPDATED2
 
Najava 35. sjednice Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 28 Lis 2019 06:38

34SjednicaOV 2U srijedu, 30. oktobra 2019. godine sa početkom u 10:00 sati planirana je 35. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš.

Za Dnevni red planirane su sljedeće tačke:

1. Vijećnička pitanja i inicijative;

2. Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 34. sjednice;

3. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na plan utroška namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknade za korištenje državnih šuma;

4. Prijedlog Odluka o naknadama za vršenje usluga iz oblasti premjera i katastra u postupku izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid za: K.o. Bijambare, K.o. Čemerno, K.o. Čevljanovići, K.o. Dragoradi, K.o. Medojevići, K.o. Ozren, K.o. Podlipnik, K.o. Rakova Noga, K.o. Srednje, K.o. Stomorine, K.o. Taračin Do, K.o. Visojevica

5. Prijedlog Rješenja o obrazovanju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja za K.o. Medojevići;

6. Prijedlog Rješenja o:

a) razrješenju člana Komisije za zdravstvo, informisanje, socijalna i vjerska pitanja

b) izboru člana Komisije za zdravstvo, informisanje, socijalna i vjerska pitanja

7. Informacija o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2018/19. godini.

LAST_UPDATED2
 
Obavijest: Novi broj telefona za prijave kvarova na javnoj rasvjeti PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 25 Lis 2019 13:56

javna rasvjeta 1Prijave kvarova na javnoj rasvjeti građani općine Ilijaš mogu vršiti na novi dežurni broj telefona Centra za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom + 387 33 56 22 42. Radno vrijeme dežurnih operatera je od 07:30 do 16:00 sati.

Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom Kantona Sarajevo podsjeća građane na dežurni telefon putem kojeg mogu prijaviti kvarove na javnoj rasvjeti, s ciljem boljeg i efikasnijeg rada sistema javne rasvjete Kantona Sarajevo i povećanja opće sigurnosti svih građana na području kantona.
LAST_UPDATED2
 
Počelo uređenje parking prostora ispred OŠ “Stari Ilijaš” PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 25 Lis 2019 13:44

 

parking prostor os stari ilijas  1U toku je realizacija projekata male vrijednosti u nekoliko mjesnih zajednica na području općine Ilijaš.

Projekti se realizuju na osnovu dogovora proisteklih sa sastanaka savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš i općinskog načelnika.
 
Jedan takav projekat je i uređenje parking prostora u neposrednoj blizini OŠ "Stari Ilijaš".
 
Prostor će korisiti roditelji koji autima dovoze djecu u školu.
 
Općina Ilijaš u potpunosti finansira ovaj projekat sa cca 10.000 KM. 
 
Dimenzije parking prostora su 20x40 metara. Izvođač radova je firma “Halilović” d.o.o. Ilijaš, a nadzor vrši Institut za građevinarstvo "IG" Banja Luka.
 
Ranije su se stvarale gužve i djelomično ometao saobraćaj na obližnjoj regionalnoj cesti. Završetkom radova povećat će se sigurnost roditelja i učenika.
 
Parking prostor biće spreman za upotrebu u ponedjeljak.
LAST_UPDATED2
 
Općina Ilijaš, Ministarstvo za rad KS i poslodavci: Konsultirajući sastanak o reformi tržišta rada PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 25 Lis 2019 13:21

 

DSC 0550328742876529 1Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo organizovao je konsultirajući sastanak o reformi rada i aktuelnim politikama zapošljavanja.

Cilj sastanka bio je da se predstavnici pomenutih institucija upoznaju sa mišljenjem realnog sektora na temu reforme tržišta rada i aktuelnih politika zapošljavanja, radi unapređenja predmetne oblasti i rješavanja otvorenih pitanja.
 
Ministar za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija naglasio je važnost posjete općini Ilijaš zato što je to općina sa najvećim izvozom u kantonu i na njenom prostoru posluju mnogobrojne proizvodne firme.
 
"Želimo vidjeti kakve su potrebe firmi koje zapošljavaju najveći broj osoba sa srednjim stručnim obrazovanjem. Ono što se potvrdilo nakon današnjeg sastanka, jeste, da se dobar dio problema  zapravo preklapa sa problemima firmi i u drugim sektorima sa kojima smo do sada organizovali ovakve sastanake.
 
Prije svega, to je izrazita potreba da se odvoji aktivna od pasivne radne snage na evidenicijama Službe za zapošljavanje KS. Nažalost postoji jako puno ljudi koji su na evidneciji, a zapravo ne traže zaposlenje i tu su samo zbog zdravstvenog osiguranja. Internim procedurama mi moramo razgraničiti pasivne i aktivne tražioce posla.
 
Također, vrlo je evidentno da naši programi, odnosno aktivne politike za zapošljavanje, moraju biti redefinisane na način da omoguće poslodavcima kojima se ukaže potreba za radnicima da mogu aplicirati na programe.  Na taj način će se izbjeći činjenica da se nekada čak i odgađa zapošljavanje ljudi. 
 
Još jedan od prioriteta je i usklađivanje obrazovnih politika, odnosno politika prijema djece u srednje škole. Mi nažalost ne obrazujemo kadar za  potrebe tržišta rada i razvoja i istovremeno nemamo dovoljan broj programa prekvalifikacije kako bismo pomogli zaposlenju.
 
DSC 0562925882372905 2Iskreno se nadam da ćemo zajednički uspjeti donijeti određene reforme i programe podrške koje će pomoći razvojnoj industriji u Ilijašu", rekao je Garibija.
 
Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je istakao važnost komunikacije između predstavnika vlasti i privrednika kada je riječ o temi reforme tržišta rada.
 
"Današnji susret je dao dobre rezultate i mislim da smo došli do značajnog broja inicijativa i preporuka koje se mogu ugraditi u politike koje trebaju da poboljšaju segment zapošljavanja.
 
Važno je da politke zapošljavanja budu konzistentne i dugoročne i da kroz ovaj proces ima što manje administriranja, a što više brzine i transparentnosti, kako bi poslodavci bili u stalnoj poziciji da mogu koristiti neke od tih politika. Bilo je riječi o poziciji poslodavaca, ali i nezaposlenih osoba. Taj međusobni odnos mora biti sa zajedničkim ciljem", kazao je Fazlić.
 
Jakub Čehić, direktor firme IMTEC rekao je da je njegova kompanija do sada učestvovala u nekoliko programa koje provede ministarstva KS, ali je naglasio da to nisu programi koji imaju kontinuitet.
 
"Programi kratkoročno daju efekte i pomažu poslodavcima da im prilikom zaposlenja novih radnika bude olakšano. Problematika zapošljavnje je povezano sa svim nivoima vlasti, tako da bi trebala postojati sinergija svih nivoa vlasti i trebalo bi tražiti najbolje rješenje.
 
Također, prilikom raspisivanja javnih poziva trebalo bi se u startu više pažnje obratiti na kriterije. Kako bi se poslodavci koji apliciraju upoznali sa mogućnostima i da li ispunjavaju uslove ili ne. Trebala bi se poslodavcima ostaviti mogućnost za konsultacije prilikom apliciranja. To bi nam pomoglo u slučaju nedoumica ili pitanja koja nisu obrađena u javnom pozivu", rekao je Čehić. 
 
Kanton Sarajevo je formirao Vijeće za reformu tržišta rada koje ima za cilj da izmijeni način i pristup rada u nekoliko različitih oblasti, prije svega kroz Ministarstvo obrazovanja KS, Ministarstvo privrede KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, odnosno Službe za zapošljavanje KS kako bi resurse koje imaju iskoristili i stavili na raspolaganje stvarnim potrebama.
LAST_UPDATED2
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas206
mod_vvisit_counterJuče2431
mod_vvisit_counterOva sedmica17468
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33345