Home Vijesti U SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade
U SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Petak, 18 Pro 2020 13:08

s1U Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ danas je svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade. Otvorenju su prisustvovali načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš Amir Džafo, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić, Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, Elma Glamoč predsjednica omladinske ogranizacije „Carpe diem“, Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović,Zorana Tovilović ispred Instituta za mlade KULT, Mirela Kurtović i Đenana Šehić polaznice obuke UMiD,te drugi predstavnici, nastavnici škole, i ostali gosti.

Za Radio Ilijaš direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš Amir Džafo ističe da će ovaj prostor biti neka vrsta učeničkog kluba, nešto što do sada nisu imali.

„Mi kao škola nismo ovo uradili sami, uradili smo ga uz pomoć naših partnera iz nevladinog sektora, organizacije „Carpe diem“, uz pomoć Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Općine Ilijaš, ali i drugih mnogobrojnih donatora. Ono što je bitno za školu jeste, da će prostor koristiti naši učenike koji putuju iz udaljenih krajeva i koji dolaze u Ilijaš mnogo prije nego što počinje nastava. Do sada nisu imali adekvatan prostor u kojem su mogli boraviti, isto se dešava i po završetku nastave jer dugo čekaju autobus, i prostor će biti u funkciji za njih i za sve njihove kreativne aktivnosti i slobodno vrijeme. Namjerno smo ga malo odvojili od ostalih školskih prostorija da se oni osjećaju ugodnije, komotnije i da ga osjećaju kao nešto svoje“rekao je.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je ova incijativa mladih, i da najdraži partneri svakako jesu mladi ljudi.

„Na bazi te incijative, oni su uspjeli čitav taj budžet kreirati i realizirati i Općina Ilijaš je značajno učestvovala u tom budžetu i plod svega toga jeste da imamo jedan prostor koji je itekako bio potreban za mlade ljude, za njihovu organizaciju, ali i proširivati svoje aktivnosti u smislu kreiranje novih projekata“ kazao je.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić također je došao na otvarenje, te je istakao da se mladi trebaju boriti za svoje potrebe.

„Ovo jeste jedan svijetli primjer, vrlo afirmativno, ali i s druge strane moram das2 kažem da ovo nije dovoljno, nije odgovor sistema kada govorima o politikama prema mladima. Lokalna zajednica se potrudila i napravila prostor za mlade koji je došao iz potrebe. Ove godine je KS ima rekordan broj sredstava koje je uložio u mlade. Mi smo danas posjetili prostorije i sasvim je sigurno da ćemo utvrditi na koji način mi konkretno možemo pomoći“ rekao je.

Elma Glamoč predsjednica omladinske ogranizacije „Carpe diem“ ističe da će ovaj prostor ne samo učenicima SŠC „Nedžad Ibrišimović“ koristiti, nego i mladima u Ilijašu.

„Omladinska organizacija „Carpe diem“ koja radi brojne edukacije, seminare, okrugle stolove i slične aktivnosti,gdje smo često puta utvrdili da je nepostojanje adekvatnog prostora za mlade koji će biti od koristi svima zapravo jedan od većih njihovih problema. U MZ Mrakovo postoje prostorije koje organizacija koristi, ali je udaljeno od centra, ali iz zbog neredovnih autobuskih linija, i sličnih aktivnosti utjecalo na smanjenje broja i odziv mladih ljudi, aktivnosti koji su upravo za njih.Tako da smo podržali ovaj projekat od samog početka, ja vjerujem da će se ovaj prostor koristiti u brojne svrhe i da će ovo biti izvor brojnih edukacija i da će se mladi ovdje osnaživati, razvijati svoje vještine, sposobnosti i da će biti korisno kako za lokalnu zajednicu tako i za društvo općenito“ spomenula je.


Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović spomenula je da je zakonska obaveza svake lokalne samouprave da osigura prostor za mlade gdje će obavljati svoje neformalne aktivnosti.„Mi smo danas sretni što se ovaj prostor otvara u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ zbog toga što će imati multifunkcijalnu ulogu u razvoju mladih na području općine Ilijaš. Općinski načelnik Akif Fazlić i Općina Ilijaš su prepoznali značaj ovog projekta kao i sve druge aktivnosti za mlade, te smo podržale incijativu „Daj mi prostor“ koja ustvari traje već godinu dana. Ona je počela kroz jednu drugu incijativu koja je nosila naziv „A gdje će mladi?“ gdje smo mi lobirali kod lokalnih vlasti za taj prostor i godinu dana nakon toga smo uspješno realizovali incijativu. Danas imam prostor za mlade“ istakla je.


Zorana Tovilović istakala je zadovoljstvo što je danas prisutna na otvaraju prostor za mlade koji je realizovan uz finansijsku i mentorsku podršku Instituta za mlade KULT i radi se o lokalnoj građanskoj incijativi koja je akcija građana i građanki, mladih lidera usmjerena na rješavanju konkretnih problema u zajednici.

Izvor:Radio Ilijaš

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

KONKURS za stipendiranje učenika i studenata sportista sa područja Općine Ilijaš za školsku-akademsku 2020-2021.godinu
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas197
mod_vvisit_counterJuče1613
mod_vvisit_counterOva sedmica1810
mod_vvisit_counterOvaj mjesec52338