Home Vijesti Upriličen sastanak predstavnika Općine Ilijaš i direktora ilijaških škola
Upriličen sastanak predstavnika Općine Ilijaš i direktora ilijaških škola PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Utorak, 25 Kol 2020 10:25

DSC 1909Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS donijelo je odluku da školska 2020/2021. godina počinje 1. septembra 2020. godine. Nastava u prve dvije sedmice, prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS odvijat će se prema Smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u KS donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo KS.
Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, upriličili su sastanak sa direktoricama i direktorima ilijaških osnovnih škola i direktorom SŠC „Nedžad Ibrišimović“kako bi se upoznali sa problematikom vezanom za početak nove školske godine.

Izneseno je dosta dobrih prijedloga, ukazano je na određene probleme koje u kratkom vremenskom periodu treba riješiti. Problemi su vezani za trenutnu epidemiološku situaciju. Jedan od ključnih zadataka svih struktura jeste pitanje adekvatnog prevoza učenika. U rješavanje ovog problema uključit će se Opština i Kanton Sarajevo sa ugovorenim prevoznikom. Taj segment treba biti riješen na način da to bude u skladu sa preporukama i mjerama. Prevoz isključivo treba da bude definisan kao prevoz učenika. Govorili smo i o stanju internet mreža i tehničke opreme. Početkom pandemije koronavirusa obezbijedili smo određenu tehničku opremu ali u predstojećem periodu treba definisati sistemska rješenja kako za učenike tako i za škole.Zajedno sa operaterima ćemo raditi na poboljšanju internet mreže. Također, obezbijedili smo i ruksake sa opremom koji će biti dodijeljeni prvačićima na samom prijemu. To je jedna vrsta čestitke našim prvačićima uz želju za uspješnim obrazovanjem kao i njihovim porodicama. Cilj je da se nastava odvija u najsigurnijim epidemiološkim uslovima. Općina će podržati sve vrste potreba koje iskažu predstavnici škola.

Direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić – Kulo istakla je da se raduje početku školske godine bez obzira na kompletnu situaciju ali da je zdravlje djece u poselnika prioritetan zadatak.„Ono čemu se posebno radujemo jeste prijem 25 prvačića. Posebnu zahvalnost iskazujemo predsjedavajućoj Općinskog vijeća Ilijaš i Općinskom načelniku na donaciji vrijednoj pomena odnosno za ruksake i školski pribor. U ovoj situaciji to je od posebnog značaja kada su roditelji izloženi materijalnim troškovima. Svakako na taj način ćemo upotpuniti i prijem prvačića na najbolji način. Ono što moramo imati na umu u svakom trenutku jeste zdravlje naših učenika. Poštivat ćemo sve mjere i preporuke i u skladu s tim realizovati nastavu. Ono što nam je trenutno ključni zadatak jeste da organizujemo siguran i poudan prevoz učenika. Na školskom području OŠ „Srednje“ djeluju tri područne škole, uglavom naši učenici vozare kako do područnih, tako i do centralne škole. Uz sve druge epodemiološke mjere, to nam je jedan od prioriteta za rješavanje“, kazala je Čehajić – Kulo.

Admir Abadžija direktor OŠ „Podlugovi“istakao je da se početak školske godine priprema u skladu sa Smjernicama i uputama resornog ministarstva.

„Stalno ćemo biti u kontaktu sa resornim ministarstvom i pratiti upute i smjernice. Apelujemo na roditelje da također prate smjernice i upute. Također, ovom prilikom se zahvaljujem Predsjedvajućoj i Načelniku općine Ilijaš s obzirom da ove godine imamo i opremu za prvačiće i to je najsvečaniji čin za početak školske godine. Jako je bitno da djeca osjete prvi dan u školi i to ćemo organizovati u skladu s mjerama i preporukama. Akcenat je prije svega na zdravlju učenika i uposlenika“, kazao je Abadžija.

Učenici razredne nastave, što podrazumjeva učenike od I-IV razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se razredna nastava odvija i u V razredu, će u periodu od 1. do 14. septembra pohađati redovnu nastavu.Učenici predmetne nastave, što podrazumjeva učenike od VI-IX razreda, odnosno i V razreda u onim školama u kojima se predmetna nastava odvija i u V razredu, nastavu će pohađati „online“.

U toku sedmice planirani su sastanci predstavika škola, Općinskog načelnika i nadležne Općinske službe u cilju rješavanja problema kako bi početak školske godine dočekali adekvatno prema preporukama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas482
mod_vvisit_counterJuče2914
mod_vvisit_counterOva sedmica3396
mod_vvisit_counterOvaj mjesec49329