Home Vijesti U Ilijašu obilježen Dan bijelih traka
U Ilijašu obilježen Dan bijelih traka PDF Ispis Email
Autor Enisa Mešetović   
Nedjelja, 31 Svi 2020 19:56

dan bijelih traka 1U gradovima širom Bosne i Hercegovine, regiona, ali i svijeta, 31. maja se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru tokom agresije na našu državu.

Aktivisti i aktivistkinje Asocijacije mladih SDA Ilijaš na Trgu Alija Izetbegović upriličili su akciju podjele bijelih traka te na taj način odali počast prijedorskim žrtvama.

Mahir Brkić, predsjednik Asocijacije mladih SDA Ilijaš pozvao je sve mlade ljude, predstavnike svih organizacija da obilježavaju važne historijske datume. „Organizovali smo ovu aktivnost kako bismo kao mladi ljudi gajili kulturu sjećanja na užasne zločine koji su se desili u Prijedoru. Također, danas smo obilježili 28. godišnjicu stradanja stanovnika Bioče. Poruka je da nikada ne smijemo zaboraviti ni Bioču ni Prijedor. To je naša obaveza.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić prisustvovao je ovoj aktivnosti i čestitao svim mladim ljudima koji čuvaju od zaborava sve ono što se dešavalo na prostoru BiH. „Prije svega, ja želim čestitati Asocijaciji mladih SDA Ilijaš i naravno svima onima koji vode ovakve vrste aktivnosti. Moramo se podsjećati na ove dane. Nažalost, 31. maj – Dan bijelih traka jedan je od najcrnjih dana u modernoj historiji BiH. To je jedan od najcrnjih dana kada je u pitanju pristup čovječanstva da vas neko obilježava bijelim trakama i time označava vaš identitet, označava da ste nepoželjni na tom prostoru, da vas označava da ste neko ko je drugog reda, da vas na kraju etnički očisti što je i realiziran plan na tom prostoru. Zbog toga je jako važno da se o tome zna i obilježava ovaj dan na cijelom prostoru BiH. Važno je da se vide bijele trake i da mladi saznaju šta su značile te bijele trake kako bi ih vodile ka civilizacijskom pristupu vođenja i planiranja života u našem društvu. Zbog toga još jednom čestitam svima koji organizuju bilo koju vrstu sjećanja na historijske dane i datume. Ponosan sam da je danas i na moju ruku stavljena bijela traka“, kazao je načelnik Fazlić.

Na terenu su danas bili koordinatori Mreže mladih Ilijaš Hasija Dubičić,bijele trake Muhamed Bilinović i Amina Džafo i prolaznicima u našem gradu dijelili bijele trake. Kažu da Ilijaš s ponosom biva sjedokom ovome činu i pruža podršku Prijedorčanima, već drugu godinu za redom.

Ovaj dan je za nas od posebnog značaja jer danas svi treba da šutimo i odamo počast svim stradalim ovog kobnog događaja, a posebno djeci jer se i dan danas pruža otpor izgradnji spomenika. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.Kultura sjećanja je čvor bez čijeg razrješenja mi ne možemo krenuti dalje. Ukoliko nismo spremni hladne glave razgovarati o tome, ukoliko se nismo spremni odmicati od nametnutih matrica, koje isključivo podrazumijevaju pogled iz nacionalnog i religijskog identiteta, čini mi se da nećemo daleko dogurati“, kazala je Amina Gljiva, kapiten i koordinatorica Mreže mladih Ilijaš.

Tokom 1992. godine na području opštine Prijedor ubijeno je više od 3.000 ljudi, Bošnjaka i Hrvata. Dan bijelih traka je sjećanje na njih.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas95
mod_vvisit_counterJuče2782
mod_vvisit_counterOva sedmica2877
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29050