JAVNI POZIV PDF Ispis Email
Autor Admir Dervišević   
Četvrtak, 14 Svi 2020 13:32

Javnim pozivom od 11.05.2020. godine Općinski sud Sarajevo najavio je uspostavu i zamjenu zemljišne knjige za K.O. Gajevi, Homar i Kamenica.
Navedenim javnim pozivom pozvane su sve zainteresovane osobe koje polažu pravo na priznavanje prava vlasništva ili nekog drugog prava na nekretninama upisanim u navedenim katastarskim općinama da to svoje pravo prijave u roku od 60 dana od dana objave Javnog poziva u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine i Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.
Najavljena uspostava i zamjena zemljišne knjige predstavlja završnu fazu Projekta registracije nekretnina za ove tri katastarske općine.
Početna faza odnosila se na izlaganje podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid što je općina Ilijaš u potpunosti samostalno provela. Uspješnost i ispravnost postupka izlaganje podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid potvrdila je za to nadležna Federalna uprava za geodetske  i imovinsko-pravne poslove koja je u oktobru 2019. godine proglasila novi premjer za navedene katastarske općine. Nakon toga uslijedila je faza sistematskog usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige koja je također uspješno provedena i Prijavni listovi nastali kao rezultat tog sistematskog usklađivanja u aprilu 2020. godine dostavljeni su na dalje postupanje nadležnom Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu.
Temeljem dostavljenih Prijavnih listova, a u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine, nadležni Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Sarajevu provodit će sljedeću fazu Projekta u kojoj će putem uspostave – zamjene Zemljišne knjige svim zainteresovanim licima biti omogućeno da prijave svoja prava za koja smatraju da ih imaju na određenim nekretninama. Zbog nezavisnosti održavanja podataka katastra i zemljišne knjige veliki je broj korisnika - posjednika nekretnina koji nisu upisani kao vlasnici istih u Zemljišnu knjigu i obrnuto.U takvim slučajevima, uz dostavljanje valjanog pravnog osnova ili kroz postupak dokazivanja prava, omogućit će se upis prava onima koji kao takvi nisu upisani. Bitno je napomenuti da se projekat uspostave i zamjene zemljišne knjige provode u potpunosti besplatno, za razliku od ranijih uspostava novih zemljišnoknjižnih uložaka koji su koštali od 800,00 do 1.000,00 KM .
Objavljivanje Javnog poziva i pružanje mogućnosti da bez velikih troškova korisnici – posjednici nekretnina mogu ostvariti pravo vlasništva u zemljišnoj knjizi prema podacima novog premjera je upravo i cilj provedbe samog postupka izlaganja podataka na javni uvid. Uzimajući u obzir da je većina nekretnina upisanih u K.O. Gajevi, Homar i Kamenica u suvlasničkom odnosu, sa gotovo uvijek velikim brojem suvlasnika, da se kroz postupak izlaganja podataka na javni uvid ažuriralo kompletno stanje posjeda na istim, da je na području navedenih katastarskih općina stupio na snagu novi premjer, da su postupci uspostave prava kod Općinskog suda Sarajevo besplatni, odnosno da se za iste ne plaćaju sudske takse jasno je o koliko vrijednom projektu se radi.
Općina Ilijaš čvrstog je opredjeljenja da nastavi i dalje sa projektima koji su vezani za zemljišnoknjižnu administraciju što dokazuje i započetim postupcima izlaganja podataka na području drugih katastarskih općina. Uređen i ažuriran podatak o nekretnini, sa evidentiranim stvarnim korisnikom iste na terenu, sa usklađenim podacima u katastru i zemljišnoj knjizi jedan je od najbitnijih preduslova za bilo koji vid napretka. Međutim, da bi se ovaj projekat što efikasnije realizovao moramo svi dati svoj doprinos. Dakle, na nama je svima da na vrijeme izvršimo provjere podataka o svojim nekretninama i iskoristimo ovaj projekat za konačno rješavanje svih otvorenih pitanja na istim.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
O D L U K A
o izmjeni Odluke o imenovanju članova biračkih odbora
 

 
 


 
 
 
 
PRIJEDLOG RANG LISTE ZA DODJELU STANA
 

 
 


 
 


 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
IZMJENE I DOPUNE REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI I" ZA LOKALITET "1" i "2"
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 
ZAKLJUČAK
 
 
ODLUKA O USVAJANJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
 ODLUKA O PROVOĐENJU IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA "PODLUGOVI II" ZA LOKALITET "1a"
 
 
IZMJENA I DOPUNA REGULACIONOG PLANA '' PODLUGOVI II '' – ZA LOKALITET ''1a''
 
 
URBANISTIČKO RJRŠENJE
 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas253
mod_vvisit_counterJuče3031
mod_vvisit_counterOva sedmica5582
mod_vvisit_counterOvaj mjesec60169