Home Vijesti U Ilijašu održana promocija knjige „Zov postmodernih sirena“ autora prof.dr. Adnana Džafića
U Ilijašu održana promocija knjige „Zov postmodernih sirena“ autora prof.dr. Adnana Džafića PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 29 Velj 2020 21:09

TEKSTKNJIGAKnjiga „Zov (post)modernih sirena“ autora prof. dr. Adnana Džafića, našeg sugrađanina, promovisana je u prepunom Biznis centru Ilijaš, kao dio programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana općine Ilijaš.

O knjizi su, osim autora, govorili prof. dr. Šaćir Filandra, prof.dr. Nezir Krčalo. Moderatorica je bila Lamija Silajdžić.

Profesor Džafić kaže da je ovo četvrta promocija djela, nakon predstavljanja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli, održana je promocija povodom Dana državnosti u Goraždu. Došao je red i na Ilijaš u kojem autor živi.

– Ova promocija u Ilijašu je četvrta po redu, nakon što smo knjigu predstavili na dva najveća univerziteta u BiH - u Tuzli i Sarajevu, zatim u Goraždu dobili smo poziv da održimo promociju povodom Dana reintegracije općine Ilijaš. Knjiga je dijelom doktorska disertacija, rađena prije nekih 10 godina sa dva dodatna poglavlja, koja obrađuju temu bosanskohercegovačkog identiteta. Knjiga je udžbenik iz sociologije i namijenjena je studentima i istraživačima, ali s obzirom na to da večeras imamo naše sugrađane kao publiku uz studente, poznanike i prijatelje,, imat ćemo relaksiranu promociju u kojoj ćemo pokušati približiti temu identiteta, kazao je Džafić.

Govoreći o budućim radovima i temama kojima se bavi, kazao je da će fokus biti stavljen na istraživanje ideja i tema iz oblasti savremene sociologije s obzirom na to da su postojeći udžbenici zastarjeli, a cilj je približiti za razumijevanje savremene društvene fenomene primamljivim, ne striktnim stručnim jezikom, ali u okvirima nauke.

O knjizi je na promociji govorio prof.dr. Šaćir Filandra.

KNJIH– Vaš sugrađanin kolega Adnan Džafić napisao je jedan udžbenik iz područja sociologije identiteta prvi put u BiH po svim znanstvenim i pedagoškim uzusima primjerenim za udžbeničku literaturu referirajući se na svjetski relevantne autore iz te oblasti. Ključno pitanje 21. stoljeća je pitanje identiteta i sva pitanja se prelamaju kroz identitetsku ravan, na način kako je pitanje ideologije obilježilo 20. stoljeće, mislimo na ideologije: komunizma, fašizma, nacionalizma, liberalizma. Sva društvena i politička pitanja imaju identitesku dimenziju. Otvoreno je pitanje identiteta, krize identiteta, odnosa identiteta i globalizacije i za širu javnost , kako individualnog identiteta, tako i grupnih identiteta: religijskog, nacionalnog, zavičajnosti, istaknuo je Filandra.

Nameće se potreba za jednom serioznom analizom vezanom za to što se dešava sa tradicionalnim, dugovremeno sedimentiranim identitetskim odrednicama koje su multilateralnog karaktera, a višestoljetno su njegovane na ovom prostoru“… kaže se u rezenziji Dr. Jusufa Žige za knjigu „Zov (post)modernih sirena“ Identitet kao centralni istraživački problem društvenih i humanističkih nauka 20. i 21.stoljeća“.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas951
mod_vvisit_counterJuče1259
mod_vvisit_counterOva sedmica2210
mod_vvisit_counterOvaj mjesec72530