Home Vijesti Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Ilijaš i dana nezavisnosti BiH
Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Ilijaš i dana nezavisnosti BiH PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Subota, 29 Velj 2020 20:49

FB IMG 1583011228205Obilježavanje Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine započelo je jutrošnjom posjetom delegacije Općine Ilijaš šehidskom mezarju u Brezi u kojima su ukopani ilijaški šehidi, te katoličkom groblju u kojem su ukopani poginuli branitelji Armije BiH iz Ilijaša.

Potom je program nastavljen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u centru Ilijaša.

Nakon toga je u kino sali Kulturno – sportsko centra u Ilijašu održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednica je počela intoniranjem državne himne, četitikom povodom praznika i pozdravnim riječima predsjedavajuće Općinskog vijeća Alme Omerović.

„Naša općina s ponosom slavi 24. godišnjicu reintegracije i Dan nezavisnosti BiH, jer su iza nas veliki rezultati. Naše opredjeljenje je ekonomski i društveni razvoj. Da smo riječi pretvorili u djela, potvrđuju mnogobrojni projekti koji su realizirani. Tako se voli i poštuje naš grad i naša država.

Znamo da naša zemlja ide ka Evropi, u tome je prati i naša lokalna zajednica i to je i naš put. Ilijaš je prepoznat i simbol je uspješne 

svecana sjednica ov 2020

obnove i izgradnje. Mnogobrojni projekti koji su realizirani u ovoj općini privukli su pažnju šire javnosti, izgradnja i modernizacija obrazovne, zdravstvene, kulturne i druge infrastrukture, omogućila je građanima bolji životni standard.

Danas, kada obilježavamo Dan reintegracije Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti, s ponosom ističem ulogu Općinskog vijeća Ilijaš u razvoju naše općine, koje je dalo značajan doprinos u istom. Veliko 

hvala svima koji su dali doprinos u razvoju lokalne zajednice“, kazala je Omerović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je u obraćanju detaljno rezimirao projekte iz prethodne godine i najavio planove za ovu godinu.

„Po svim parametrima 2019. godina je bila uspješna, pogotovo u sferi ekonomskog i infrastrukturnog razvoja. Ekonomski rast koji iskazujemo kroz vrijednost obima proizvodnje i usluga bilježi i dalji 

porast, što našu općinu svrstava na deveto mjesto od 80 općina Federacije.

Po socioekonomskim parametrima Federalnog zavoda za programiranje razvoja Općina Ilijaš se pozicionirala na 24 mjesto po 

svecana sjednica potpisivanje povelje o bratimljenju

indeksu razvijenosti, što je rezultiralo i većom zaposlenosti u našoj općini.

Kada je u pitanju sfera izgradnje infrastrukture možemo konstatovati da je u 2019. godini realizovano 65 projekata, od toga 36 projekata iz oblasti saobraćaja, 15 projekata iz oblasti komunalne infrastukture i sedam projekata iz društvene infrastukture.

Osim projekata izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, puno je rađeno na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih mreža. Doveden je do kraja projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak - prva faza, ostalo je još priključenje struje i da sistem prođe testiranje.

Radovi koji se odnose na izgradnju pumpnih stanica potisnog vodovoda su završeni, ali je bilo potrebno dovođenje struje na tri lokaliteta, na izvorište, prepumpne stanice i na rezervoar što je uslovilo i dodatne troškove i projekat će biti nastavljen u sljedećoj godini. 

Kao najznačajnije projekte ističemo nastavak rekonstrukcije i izgradnje regionalne ceste, završetak započetih puteva, druga faza izgradnje gradskog stadiona, puštanje u funkciju vodovodnog sistema Vrutak, završetak radova na prostorijama predviđenim za produženi boravak u OŠ „Hašim Spahić“, kazao je između ostalog Fazlić u svom obraćanju.

svecana sjednica dobitnici priznanja opcinskog vijeca

Posebni gosti na današnjoj svečanoj sjednici bili su članovi delegacije slovenačke Općine Trebnje na čelu sa županom Alojzijem Kastelicom.

Općina Ilijaš je davne 1977. godine potpisala Povelju o bratimljenju sa Općinom Trebnje, Gradom Velika Gorica, Općinom Obrenovac i Gradom Aleksandrovcem. Župan Općine Trebnje Alojzij Kastelic i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić danas su potpisali obnavljanje Povelje o bratimljenju Općine Ilijaš i Općine Trebnje.

Općina Ilijaš je primjer kako se, korak po korak, hrabro, uporno i vrijedno gradi bolji život i sretnija budućnost. Na tom putu, značajnu ulogu, pored građana i građanki općine Ilijaš imali su i istaknuti pojedinci. Općinsko vijeće Ilijaš prepoznalo je rad pojedinaca koji su doprinijeli razvoju i pozitivnom imidžu naše općine, te su na današnjoj sjednici uručene Plakete Općine Ilijaš Zekiji Avdibegović i Muji Karavdiću.

Zekiji Avdibegović za nemjerljiv doprinos u procesu traženja nestalih osoba sa područja općine Ilijaš, a Muji Karavdiću za učešće u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata na području MZ Srednje i selu Homar.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1035
mod_vvisit_counterJuče1259
mod_vvisit_counterOva sedmica2294
mod_vvisit_counterOvaj mjesec72614