Home Vijesti Održano predavanje na temu prevencije raka grlića materice
Održano predavanje na temu prevencije raka grlića materice PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Četvrtak, 27 Velj 2020 15:30

DSC 1394U organizaciji Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš i Zavoda javnog zdravstva Kantona Sarajevo održano je predavanje na temu prevencije raka grlića materice.

Moderator ovog edukativnog predavanja bio je predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš dr.med. Anel Bumbulović.

„Moram napomenuti da će ovo biti kontinuirana saradnja Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš i Zavoda javnog zdravstva Kantona Sarajevo kroz cijelu godinu. Bavićemo se različitim temama i pokušati obuhvatiti sve ciljane skupine našeg stanovništva. Odlučili smo se na temu prevencije raka grlića materice kao javnozdravstvenog problema i faktora rizika kao i prevencije. Zašto ova tema? Rak grlića materice predstavlja veliki javnozdravstveni problem u BiH i svijetu. I pored toga što je dijagnostika raka grlića materice jednostavna i dostupna, ipak učestalost ovog oboljenja je velika.

Nažalost kod većine žena u BiH ova bolest se otkriva u poodmaklom stadiju kada je tretman liječenja dosta otežan ali i ishod bolesti sa veoma lošim prognozama. Ovo je važna tema da se žene edukuju o prevenciji i dostupnosti preventivnih mjera za ovo oboljenje“, kazao je dr. Bumbulović.

Predavanje na temu rak grlića materice održala je dr.med. Senihe Čelik koja je prisutne upoznala sa ovim javnozdravstvenim problemom, simptomima bolesti, faktorima rizika i prevenciji.

„Ciljevi su stvaranje podrške i povjerenja te pružanje pomoći u boljem razumijevanju zdravlja i faktora koji utiču na zdravlje pojedinaca u lokalnoj zajednici a samim time i podizanje kvalitete života pojedinaca i njihovih porodica u loklanoj zajednici, smanjenje učestalosti potencijalnih rizičnih ponašanja, te podizanje zdravstvene kulture pojedinaca i lokalne zajednice“, kazala je dr. Čelik.

Ove akcije unaprijeđenja zdravstvenog profila populacije u zajednici će biti dugotrajne, kontinuirane i planirane aktivnosti u saradnji sa partnerima DSC 1397prijateljima zdravlja, jedinicama lokalne zajednice na području KS.

„Korisnici ovog programa su općenito osobe s povećanim bihevioralnim, biomedicinskim i sociomedicinskim faktorima rizika a ciljana populacija programa su djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, radno sposobno stanovništvo i ranjive skupine (stariji, nezaposleni, osobe sa invaliditetom, etničke manjine, mladi i žene) što će se definisati sa predstavnicima lokalne zajednice“, kazala je dr. Čelik.

Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika i članica Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš istakla je podršku Općine Ilijaš svim aktivnostima za zaštitu i prevenciju zdravlja naših stanovnika.

„Posebno mi je drago što je ovo prva javna i zvanična aktivnost Zdravstvenog savjeta općine Ilijaš koji je nedavno oformljen i već opravdava svoje postojanje. Mislim da ovakvih edukacija u našoj loklanoj zajednici treba biti što više, ne samo na ovu temu nego i na mnoge druge kako bismo osvijestili naše stanovništvo o važnosti zdravlja“, kazala je Zagorac-Jozić.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Javni poziv za prikupljanje prijava za davanjena koristenje poljoprivrednog zemljišta
 

 
 
JAVNI POZIV
za saćinjavanje preliminarne liste poljoprivrednih proizvođača koji će obavljati proljetnu sjetvu na području općine Ilijaš
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas179
mod_vvisit_counterJuče1170
mod_vvisit_counterOva sedmica4827
mod_vvisit_counterOvaj mjesec2390