Home Vijesti U Biznis centru otvorena Putujuća izložba "Anne Frank-Historija za sadašnjost"
U Biznis centru otvorena Putujuća izložba "Anne Frank-Historija za sadašnjost" PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 26 Velj 2020 13:06

 

5Putujuća Putujuća izložba "Anne Frank-Historija za sadašnjost", koja na 32 panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene obitelji krajem Drugog svjetskog rata, otvorena je u danas u Biznis centru Ilijaš kao dio programa obilježavanja Dana reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 

- Izložba je ostvarena u sklopu projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“, a implementiraju je Mreža zapadnog Balkana skupa sa Konrad Adenauer fondacijom i Kuća Anne Frank iz Holandije. Naznačena izložba sadrži 32 panela o životu Anne Frank i njene porodice, te sedam lokalnih panela koji govore o historiji BiH u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine. Kompletna izložba prevedena je na službene jezike u BiH. Izložba je neprofitnog karaktera i služi isključivo u obrazovne svrhe, kazala je u uvodu profesorica SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Dragana Kartal.

Nakon toga o važnosti podsjećanja na opasnosti stalno prijetećeg fašizma upozorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

- Drago mi je da je Ilijaš jedan od gradova gdje će biti prezentirana ova izložba. Znamo poruke ove izložbe, koliko je bitno ukazivati na nešto što je donio fašizam u jednom periodu čovječanstva. Znamo priču iz knjiga i filmova o djevojčici Anni Frank. Ta poruka je važna da dođe do onih koji trasiraju perspektivu i budućnost i naše države, a da to bude na principima antifašizma, demokratski i slobodarski pristup TEKST1koji će omogućiti slobodu i prava svim ljudima. Prije 24 godine vratili smo se kao prognani građani, obilježavamo Dan reintegracije, te je zbog toga simbolika izložbe veoma naglašena i bitna, posebno za buduće generacije za koje se nadam da će imati bolje uslove za razvoj i život nego što možda imaju u sadašnjem trenutku, kazao je Fazlić.

Djevojčica je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta. Rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Kada i život u Amsterdamu postane sve opasniji za Annu i njenu porodicu, oni sele u tajno sklonište gdje Anne tokom dvije godine piše svoj dnevnik. U augustu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku, a ubrzo je i otkriveno sklonište u kojem se sa porodicom sakrivala. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru. Jedini preživljeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Sven Petke, direktor Fondacije Konrad Adenauer u BiH podsjetio je prisutne na život i tragičnu historiju i sudbinu porodice Ane Frank kazavši koliko je ta priča važna za Njemačku.

- To se desilo možda baš na današnji dan prije 75 godina i pokušavam da zamislim šta bi se desilo da je Ana preživjela, njena sestra i milioni drugih i za Njemačku to je važna priča, da se podsjetimo koliko je bilo DRAGANAžrtava a odgovornost je snosila naša država i mi ne možemo podnijeti da se takvo zlo ikada ponovi. Zamislite da živite u Holandiji i skrivate se, Nijemci vas pronađu, ubiju porodicu i samo otac preživi i kada objavi priču neki ljudi kažu da je sve to izmišljeno. On se u svojim sedamdesetim borio za istinu i pobjedio je i tome služi ova izložba da podsjeti na to i da istina i žrtve ne budu zaboravljeni.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici vodiči, volonteri na izložbi. Izložba Anne Frank – Historija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost od 26. do 27. februara u prostorima Biznis centra u Ilijašu a od 28. februara do 13. marta u prostorijama Srednjoškolskog centra ,,Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu, gdje će se održavati i organizovane grupne  posjete za srednje i osnovne škole.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1005
mod_vvisit_counterJuče1259
mod_vvisit_counterOva sedmica2264
mod_vvisit_counterOvaj mjesec72584