Home Vijesti Predstavnici Ambasade Švedske u posjeti Općini Ilijaš u okviru projekta „Jačanje uloge MZ“
Predstavnici Ambasade Švedske u posjeti Općini Ilijaš u okviru projekta „Jačanje uloge MZ“ PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 26 Velj 2020 11:40

214545214586241524500000000000000000000Predstavnici Ambasade Švedske  boravili  su u posjeti općini Ilijaš, a povod  je rezultati projekta „Jačanje uloge MZ u Bosni I Hercegovini“, koji je u protekle četiri godine realiziran u šest ilijaških mjesnih zajednica. 

Nakon obilaska Osnovne škole „Podlugovi“ i Društvenog centra „Mrakovo“ upriličen je sastanak u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Podsjetimo, projektom su obuhvaćene sljedeće mjesne zajednice: Ilijaš Grad, Podlugovi, Mrakovo, Stari Ilijaš, Misoča i Srednje.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson izrazio je zadovoljstvo posjetom kazavši da je cilj praćenje aktivnosti projekta koje Vlada i Ambasada Švedske u BiH podržavaju. 

– Mjesne zajednice  su vrlo bitne kao komunikacija sa građanstvom i povratne informacije vrlo su važne kao dio demokratskog procesa, ali i kako bismo uvidjeli prijedloge za dalji razvoj društva, zajednice i općine. Posjetili smo dvije mjesne zajednice-Podlugovei Mrakovo i vrlo sam impresioniran motiviranošću  i energijom u obje MZi to je pozitivan znak za budućnost i razvoj ove lijepe općine. Smatramda je program koji je usmjeren prema podršci  mjesnim zajednicama i općinama nešto što  omogućava korištenjeresursa lokalne zajednice.  Mnogo je kompetentnih i aktivnih osoba angažiranih  na ovom programu  koje žele dati doprinos unapređenju uslova u svojoj mjesnoj zajednici. Važno je i da je mjesna zajednica u komunikaciji sa građanstvom, a najbitnije je da bude otvorena  i transparentna prema 4158625862458625211111111111111111111javnosti, kazao je gospodin Svenungsson.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  ukazao je na važnost ovog višegodišnjeg projekta i želju za njegovim nastavkom.


– Općina Ilijaš je prepoznala važnost ovog projekta. Kroz projekat je fokus stavljen na institucionalno jačanje MZ , jačanje kapaciteta, razvijanje drugih  oblika  djelovanja građana mjesnih zajednica  u odnosu na standardne procedure. Tako da je posebno afirmiran rad foruma građana, koji treba da bude operativan, aktivan u definisanju prioriteta, da  daje konstruktivne sugestije. Naša iskustva su jako pozitivna, naše mjesne zajednice  dobile su  tehničku pomoć ,  obuku i edukaciju. Mnogi projekti su realizirani,glavni cilj je bio da se uvide potrebe,  pretoče u ideju, uobliče u projekat  i apliciranje projekata do njihove implementacije što je program i omogućio.  Općina finansijski učestvuje sa 30 posto sredstava urealizaciji izabranih projekata. Ovom prilikomizražavam zahvalnost donatorima Vladama Švicarske I Švedske, UNDP-u kaodomaćem partneru koji je implementirao projekat  sa općinama i mjesnim zajednicama i moja ključna poruka je da želimo nastavak ovog projekta, kazao je načelnik Fazlić.

Projekt Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini je zajednički projekt Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa domaćim vlastima.

Projektne aktivnosti imaju za cilj unapređenje kvaliteta života građana kroz poboljšanje usluga koje se pružaju na lokalnom nivou, povećanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1035
mod_vvisit_counterJuče1259
mod_vvisit_counterOva sedmica2294
mod_vvisit_counterOvaj mjesec72614