Home Vijesti Intervju sa načelnikom Fazlićem: U 2020. nastavak pozitivnih trendova napretka i razvoja Ilijaša
Intervju sa načelnikom Fazlićem: U 2020. nastavak pozitivnih trendova napretka i razvoja Ilijaša PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 31 Pro 2019 08:09

nacelnik fazlic 2020 Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u novogodišnjem intervjuu za Radio Ilijaš,  2019. godinu ocjenjuje uspješnom i godinom realizacije brojnih projekata iz oblasti saobraćajne, komunalne i društvene infrastrukture. Bila je to godina u kojoj je općina Ilijaš zadržala trend ekonomskog rasta, godina otvaranja novih industrijskih hala i smanjenja broja nezaposlenih.

Načelnik  Fazlić podsjeća na značajne realizirane i započete projekte iz 2019. godine.

Saobraćajna infrastruktura

Fazlić: Uvijek dajemo prioritet saobraćajnoj infrastrukturi, rekonstrukciji saobraćajnica, ali i potrebe za gradnjom novih putnih pravaca. Urađeni su brojni projekti iz sredstava društveno korisnih funkcija šuma,  prvenstveno dionica od  Misoče do vodozahvata dva kilometra, zatim  dva kilometra u naselju Korita, rekonstruisana je dionica puuta prema Dragoradima, gdje se radi proširenje ceste i poboljšanje njenih  performansi.  Sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo je rađen projekat rekonstrukcije regionalnog puta puta do granice Kantona, ostalo je još 200 metara na samoj granici što će se raditi na proljeće. Također, u 2020. godini  očekujemo početak rekonstrukcije dionice Stari Ilijaš - Malešići i Alića rampa – Gnionica.   Značajan napredak značila je rekonstrukcija saobraćajnice Alića rampa sa podvožnjakom u Starom Ilijašu, urađena je i dionica kroz Željezaru Ilijaš, dionica u Luci, 400 metara kroz Luku, saobraćajnica  sa dvije trake i trotoarima i postignuta bolja povezanost  industrijske zone sa Podlugovima, odnosno autoputem.

Mnogo je bilo i projekata asfaltiranja lokalnih puteva, Alića gaj, Karašnica, Vratuša, Homar naselje Kustura, mali putevi u Podlugovima i Lješevu finasiranih sredstvima građana.

Vodosnabdijevanje i izgradnja kanalizacione mreže

Fazlić:  Osim projekata izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, puno je rađeno na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih mreža. Tako je  urađena rekonstrukcija u Omladinskoj, Bogumilskoj, ulici Bosanski put. Pri kraju je  izgradnja kanalizacione mreže u  Malešićima, projekat koji realiziramo  sa Ministarstvom za ljudska prava BiH. Značajno je spomenuti i  izgradnju kanalizacione mreže za Gornju Karaulu vrijednosti  100 hiljada KM, te projekte izgradnje u Luci, Mrakovu i Lješevu.

Vodoopskrbni sistem Vrutak

Fazlić: Doveden je do kraja projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak prva faza, ostalo je još priključenje struje i da sistem prođe  testiranje. Radovi koji se odnose na izgradnju pumpnih stanica potisnog vodovoda su završeni,  ali je bilo potrebno dovođenje struje na tri lokaliteta, na izvorište, prepumpne stanice i na rezervoar što je uslovilo i dodatne troškove i projekat će biti nastavljen u sljedećoj godini. 

Gradski stadion Ilijaš

Fazlić: Prva faza zgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu vrijednosti 1. 700. 000 KM  ovih dana je  zatvorena, već se uveliko radi na pripremi druge faze u 2020. godini čija je vrijednost  1. 100. 000 KM. Druga faza podrazumijeva potpuno zatvaranje objekata, krovovi na tribinama i objektu, te  krajem godine 2021. godine očekuje se da  taj objekat i kompleks počnui dobivati uslove za korištenje.

Napreduje izgradnja Fiskulturne sale u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“, preostali su dijelovi sanacije mokrih čvorova i svlačionica, te se očekuje otvaranje ovog objekta i predaja na korištenje SSŠC Ilijaš, učenicima, ali i građanima za Dan Općine Ilijaš u februaru 2020. godine.

Načelnik Fazlić napominje i brojne projekte energetske efikasnosti realizirane u saradnji sa kantonalnim ministarstvom, izgradnje sportskih ploha Salkanov Han, Dragoradi, projekte koje su relizirale MZ u saradnji sa UNDP-om kao što je nabavka  novog namještaja u  OŠ „Podlugovi“.  Urađene su i nadstrešnice na autobuskim stajalištima, završena je faza rekonstrukcije pasaža u gradskoj šetnici i počele pripreme dokumentacije za drugu fazu, odnosno drugu stranu. 

Planovi za 2020. godinu

Fazlić: Usvojeni Budžet od 15. 601 000 KM omogućava nam nastavak započetih i realizaciju novih projekata, podršku sportskim i drugim udruženjima i slijeđenje pozitivnih trendova daljeg napretka i razvoja.

Svim građanima Ilijaša želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u privatnom životu u 2020. godini  i da svi nastavimo graditi imidž općine u kojoj je dobar poslovni ambijent i zadovoljni građani sa aspekta kvaliteta življena i da sve usluge budu na kvalitetnom nivou.

Razgovarala: Nermina Durić-Kahvedžić

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas913
mod_vvisit_counterJuče1481
mod_vvisit_counterOva sedmica913
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56361