Home Vijesti Radionica za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u općini Ilijaš
Radionica za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u općini Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Srijeda, 11 Pro 2019 15:00

 

edukacija-smanjenje zagadjenosti zraka iz individualnih lozistaOpćina Ilijaš u zimskom periodu ima problem sa zagađenjem zraka zbog zagrijavanja poslovnih i stambenih objekata, te geografske pozicije sa specifičnim meteorološkim pojavama temperaturnih inverzija.

Stoga se Općina Ilijaš priključila Kampanji za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo koju provodi Vlada KS, odnosno Ministarstvo prostoronog uređenja i zaštite okoliša KS.

Tim povodom u velikoj sali Općine Ilijaš danas je održana radionica za predsjednike 14 Savjeza MZ sa područje Općine Ilijaš. Cilj radionice i cjelokupnog projekta je da se identifikuju mjesne zajednice u kojima je dominantna zastupljenost individualnih ložišta.

Učesnici radionice su informisani koliko individualna ložišta utječu na zagađenost zraka i koliko je bitno da građani postanu svjesni negativnih utjecaja korištenja neprihvatljivih energenata u individualnim ložištima, ali i razviju svijest o značaju povećanja energetske efikasnosti u objektima.

"Najbitnije je da smo sa predstavnicima mjesnih zajednica ostvarili interaktivnu radionicu na kojoj smo saznali njihove krucijalne probleme, jer ne možemo pristupati građanima samo kada nešto od njih tražimo, nego moramo znati njihove mogućnosti i svakodnevne probleme sa kojima se susreću. Predsjednici mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš veoma su zainteresovani za ovu tematiku. Oni su spremni da naprave promjene i sa današenje radionice su otišli sa porukom koji će dalje prenijeti svojim građanima", kazala je Samra Arnaut iz Udruženja za inovacije u okolišu.

Predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić je kazao: "Stanovnici mjesne zajednice Podlugovi najaviše koriste čvrsto gorivo za zagrijavanje individualnih objekata. U posljednje vrijeme u domaćinstvima se uvodi i centralno grijanje, ali i tu je glavni energent ugalj. Problem je finansijske prirode, znači ljudi koriste energent koji mogu da priušte i većinom su to ugalj ili drva. Projekat gasifikacije je nešto što bi doprinijelo smanjenju zagađenja zraka. Mislim da bi se stanovništvo opredijelilo na prelazak na plin pod uslovom da imaju subvencioniran priključak."

Prema rezultatima mjerenja sa mjerne stanice u Ilijašu u jednu od najzagađenijih općina u KS se svrstava i općina Ilijaš, a shodno posljednjim podacima stanje kvaliteta zraka za stanovnike Ilijaša je opasno po život.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 
 Nacrt Regulacionog plana "Apartmansko naselje Ljubnići - QTR-BS" Ilijaš
 

 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas76
mod_vvisit_counterJuče2205
mod_vvisit_counterOva sedmica18811
mod_vvisit_counterOvaj mjesec68002