Home Vijesti Obilježena godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda 94“
Obilježena godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda 94“ PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 06 Stu 2019 07:20

enes durak bego duric iljko baricPolaganjem cvijeća na centralnom spomen – obilježju kod Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“, intoniranjem himne i održavanjem okruglog stola u Biznis centru u Ilijašu je prvi put obilježena godišnjica oslobađanja južnih padina Čemerske planine u okviru akcije „Pobjeda". 

Organizator je Udruženje demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. općine Ilijaš. Govornici za Okruglim stolom bili su direktni učesnici dešavanja Enes Durak, Iljko Barić i Bego Durić, te su podsjetili na važnost i težinu zadatka koje je imala 126. Brdska brigada, čija je funkcija najčešće morala biti odbrambena, ali su te 1994. godine zabilježili i uspješne ofanzive. O tome je više govorio načelnik Štaba 126. Brdske brigade Bego Durić.

"Pobjeda '94. je jedna od rijetkih ofanzivnih borbenih dejstava koje je vodila 126. Brigada jer je izvodila odbrambena borbena dejstva. To je jedna od najbriljatnijih akcija koju je izvela naša brigada, prvenstveno mislim na pripadnike manevarskih jedinica koji su težišno vezani za to područje. Ofanzivi je prethodila neprijateljska ofanziva koja je trajala dva mjeseca i bili smo prisiljeni na povlačenje linija odbrane i za samo jedan dan vratili smo izgubljene linije. Tom prilikom naši borci su zarobili izuzetna materijalno – tehnička sredstva; patova, pamova, apolaganje cvijeca delegacije ov ilijasrtiljerijske municije tako da su nas nakon toga u šali zvali artiljerijska brigada ili tenskovska brigada", prisjetio se Durić.

Enes Durak, nekadašnji komandant 126. Brdske brigade kazao je da se moramo sjećati i pobjeda, a posebno naših komandanata i boraca kojima dugujemo našu današnju slobodu. Iljko Barić prisjetio se samog dana ofanzive te podsjetio prisutne na važnost ovog datuma i potrebe njegovog obilježavanja.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca općine Ilijaš Muhidin Nuhanović kazao je da ovaj datum dosad nije bio uvršten u kalendar značajnih događaja iz odbrambeno – oslobodilačkog rata, ali se nada da će sjećanje na hrabrost naših boraca 9. novembra 1994. godine postati tradicija. 

Cvijeće na spomen – obilježje položili su predstavnici Općine Ilijaš, Općinskog vijeća Ilijaš, OO SDA Ilijaš, kao i boračkih udruženja općine Ilijaš. Događaju su prisustvolai brojni članovi 126. Ilijaške brdske brigade, koji su evocirali uspomene na dane novembra 1994. godine.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1674
mod_vvisit_counterJuče2504
mod_vvisit_counterOva sedmica9033
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28964