Home Vijesti Otvorenje spomen česme i novoasfaltirane dionice puta u selu Homar
Otvorenje spomen česme i novoasfaltirane dionice puta u selu Homar PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 01 Stu 2019 14:48

homar 01U selu Homar, mjesna zajednica Srednje, upriličeno je svečano otvorenje spomen česme šehidima i poginulim civilima odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. - 1995. te puštanje u funkciju novoasfaltirane dionice puta Ravne – Homar.

Dužina asfaltirane dionice puta je 1.300 metara. Finansijska sredstva za asfaltiranje u potpunosti je osigurala Općina Ilijaš u iznosu od 170.443,73 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio koliko je važno građanima koji žive u najudaljenijim mjestima općine osigurati dostojne uslove stanovanja i življenja.

"Važno je napomenuti da se nalazimo u mjestu Homar koje je jedno od najudaljenijih mjesta općine Ilijaš, nekih 50 km od centra općine. Ljudi koji stanuju na granicama općine ali i entiteta, znaju da se na ovakav način brinemo o njima. Kroz projekte, želja nam je da stvorimo uslove da stanovništvo ostane na ovim područjima, da žive i da se bave poljoprivedom, stočarstvom, šumarstvom. Ključna intencija Općine Ilijaš je da dođemo u svako udaljeno mjesto i da obezbjedimo dostajno uslove kakvi trebaju biti u 21. vijeku za stanovanje. Ovdje je realizovan niz projekata. Najbitnija je asfaltirana saobraćajnica koja povezuje ovo naselje sa općinom ali i sa Sarajevom. Omogućena je putna komunikacija i za učenike, i za ljude koji rade ali i sve druge kojima je potrebna dobra putna komunikacija", rekao je Fazlić.

Idejom grupe mještana sela Homar, na čelu sa hadži Mujom Karavdićem, pokrenuta je inicijativa za izgradnju mesdžida. Nakon toga je došla ideja o gradnji hajr česme u haremu. Vođen željom da ostvati svoje dječije snove, projekat izgradnje i finansiranja na sebe je preuzeo upravo hadži Mujo, uz homar 2pomoć i finansijsku podršku komšija, sugrađana, prijatelja te Općine Ilijaš.

„Bio sam u Savjetu mjesne zajednice i imao potrebu i želju da uradim nešto za svoje selo. Pokrenuo sam ideju da se izgradi mesdžid, a u saradnji sa načelnikom Akifom Fazlićem, saradnicima i Muamerom Derviševićem, kao tadašnjim vijećnikom, da se asfaltira put. Mesdžid je posvećen mojoj majci. Kada sam došao do izgradnje harema došao sam na ideju da izgradimo i spomen česmu šehidima i civilnim žrtvama rata. Naravno pomogle su mi moje komšije i prijatelji iz Ilijaša i Breze. Danas smo presretni jer smo ostvarili naše ideje. Danas smo klanjali i prvu džumu što nam je posebna radost u ovom danu", kazao je Karavdić.

U procesu realizacije ovog projekta značajan doprinos i podršku dao je i Mahir Dević, predsjednik OO SDA Ilijaš i šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Cijenimo da je asfaltiranje puta kruna svega što se radilo na ovom području jer je naselje spojeno sa regionalnim putem Sarajevo – Tuzla. Nakon nekoliko godina aktivnosti, konačnu su građani dobili cijelu asfaltiranu dionicu puta. Veliki je mubarek i otvorenje vjerskog objekta pored kojeg se nalazi i šehidska česma koja je danas svečano i otvorena kao simbol pažnje prema našim najhrabrijim sinovima koji su dali svoje živote za domovinu", rekao je Dević.

Selo Homar je povratničko mjesto u kojem nakon rata živi oko 30 – tak stanovnika. Selo je pretrpjelo teška ratna razaranja te nije imalo izgrađenu putnu infrastrukturu. Mještani Homara su od MZ Srednje udaljeni oko 10 km.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 
JAVNI OGLAS
o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem javnog
nadmetanja – licitacije
 

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2764
mod_vvisit_counterJuče4436
mod_vvisit_counterOva sedmica7200
mod_vvisit_counterOvaj mjesec39196