Home Vijesti Sastanak načelnika i ministra Mandića: Obećana sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak
Sastanak načelnika i ministra Mandića: Obećana sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Utorak, 15 Lis 2019 12:48

ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA 2Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđanom Mandićem.

Sastanku su također prisustvovali pomoćnici načelnika i ministra, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, direktorica JKP "Vodostan" Ilijaš Belma Zukić, v.d. direktorica KJKP "Rad" Vera Arnautović i rukovodilac poslovne jedinice KJKP "Rad" u Ilijašu Alan Šerak.

Na sastanku je predočeno stanje komunalne privrede na području općine Ilijaš, predstavnici Općine su prezentovali dinamiku realizacije projekata u 2019. godini, istakli problematiku u toj realizacji i iznijeli planove za 2020. godinu.

Ovo je prva posjeta ministra Mandića Općini Ilijaš. O zaključcima sastanka ministar je rekao:

"Imali smo priliku čuti samo riječi hvale kada je u pitanju radna jedinica KJKP "Rad" u Ilijašu. Objektivna ocjena jeste da je Ilijaš jedna od najčistijih općina u kantonu Sarajevo, možda i najčistija i to me posebno raduje.

MINISTAR MANDIC 1Načelnik je iznio nekoliko zahtjeva prema našem ministarstvu. Prije svega se to odnosi na neke nove zahtjeve kada je u pitanju raspodjela u sferi vodnih naknada i mislim da ćemo vrlo brzo tu naći rješenja.

Drugi zahtjev se tiče izvorišta Vrutak. Vrijednost projekta je oko dva miliona KM, prethodna Vlada KS je izdvojila oko milion KM, Općina Ilijaš 900.000 KM, ali još uvijek nedostaju sredstva u iznosu oko 250.000 KM. Mi ćemo učiniti sve da do kraja godine u nekim internim rezervama nađemo preostali iznos kako bismo ovaj, za Ilijaš vrlo značajan, projekat doveli do kraja.

Također smo, na neki način, dali garancije načelniku da on projekat dovode do kraja, da pronađe neke vlastite rezerve finansiranja, a mi ćemo taj novac nadomjestiti, uglavnom priča oko Vrutka će biti završena.

U Općini Ilijaš se zahtjeva na vodozaštiti, odnosno na poboljšanje vodosabdijevanja, kako novih izvora tako i zamjeni dotrajalih cijevi. Građani kantona Sarajevo zaslužuju da ponovo imaju čistu i pitku vodu i da bezbrižno piju vodu sa česme. Naravno da nikada nećemo zaboraviti općine koje imaju vlastite izvore vode i da ćemo im pomoći kako bi vlastite izvore poboljšaju. Naglašavam da nema privilegovanih općina, svaka na svoj način je podjednako važna", rekao je Mandić.

Kada je u pitanju izgradnja reciklažnog dvorišta ministar je rekao:

"To je projekat koji je važan i za Ilijaš i preduzeće KJKP "Rad" i izgradnja će biti okončana u rokovima kako je i predviđeno. Rješenje NACELNIK FAZLIC 1je da se na izvorištu komunalnog otpada stvaraju centri za razdvajanje i recikliranje otpada, pa tek onda da se šalje na deponiju.

Na tematskoj sjednici Skupštine KS desila se burna rasprava na temu deponije Smiljevići. Cilj je da se otpad prije nego dođe na deponiju na pravi način sortira i tako se smanje količine koje dolaze da deponiju, a izgradnja reciklažnih dvorišta je jedan od pravaca u kojima ćemo ići u budućnosti", zaključio je Mandić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio spremnost i želju da se dovrše svi projekti koji su započeti u ovoj godini.

"Nastojimo da projekte koji su pokrenuti dovršimo do kraja godine. Jedan broj projekata nije do kraja isfinansiran i pričali smo kako da se osiguraju dodatna sredsta za njihov završetak. Bilo je riječi i o ključnim projektima koji bi se trebali naći u planu i u budžetu Kantona Sarajevo, naravno uz podršku iz budžeta Općine Ilijaš, za 2020. godinu.

Bitno da se razumije problematika komunalne privrede na području općine Ilijaš i da postoji spremnost da se ona rješava na način da se iskazuje spremnost za finansiranje i sufinansiranje tih projekata, te da imamo dinamiku koja sa aspekta prioriteta zadovoljava potrebe naših građana.

Značajan projekat, koji zajednički finansiraju Općina Ilijaš i JKP "Vodostan" i koji je u toku, je rekonstrukcija taložnice i bazena u okviru filter postrojenja na brdu Karašnica. Riječ je o drugoj, odnosno završnoj fazi projekta. Vodostan također radi na projektima energetske efikasnosti objekata koji se nalaze na Karašnici. Time ZAJEDNICKA FOTOGRAFIJA 3ćemo zatvoriti cijeli taj sistem, koji nazivamo mala fabrika vode. obzirom da se naš gradski vodovod snabdijva iz vodozahvata koji je na otvorenom toku rijeke Misoče i zbog toga je jako bitan tretman vode koja se isporučje građanima sa aspekta ispravnosti.

Ključni zahtjev, kada je u pitanju ovaj sastanak, su dodatna sredstva za završetak prve faze projekta Vrutak. Time bismo završili fazu koja bi značila omogućavanje snabdijevanja pitkom vodom cijele mjesne zajednice Gajevi i okolnih mjesta. Ostali projekti imaju svoje finansiranje iz vodnih naknada koje su definisane u budžetu KS za 2019. godinu u vrijednosti od 500.000 KM.

Također, postoje sredstva koja smo uspijeli uštedjeti,te ih želimo uložiti u još dva dodatna projekta i time u potpunosti realizirati sve što je bilo u budžetu KS za 2019. godinu. Prvi projekat je izgradnja separatne kanalizacije u naselju Luka i drugi je projekat izgradnje separatne kanalizacije na lokalitetu gradskog stadiona u Ilijašu", zaključio je Fazlić.

Direktorica JKP "Vodostan" Belma Zukić govorila je o brojnim realizovanim projektima rekonstrukcije vodovodne mrže, kao i smanjenju gubitaka vode.

"Nastavili smo realizaciju projekata iz vodnih naknada koje resorno ministarstvo izdvaja iz svog budžeta. Ove godine je to 500.000 KM. Većinom su svi ti projekti već realizovani. Ostao je još projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Bosanki put, svi ostal isu završeni. Pored tih projekata ove godine se na Karašnici vrši nastavak DIREKTORICA ZUKIC 1rekonstrukcije taložnice kao. Prošle godine je urađena automatska hlorinacija i koagulacija, a ove godine i mašinski dio taložnice će biti uređen i kompletan  projekat će biti završen. Također radimo sanaciju krova, zamjenu dtolarije i utopljavanje zgrade u kojoj je smješten laboratorija, filteri i taložnica kapaciteta 50 litara u sekundi.

Cilj je bio prije svega smanjenje gubitaka vode i u tome se uspijelo. Već niz godina mi radimo na tom planu i on je dao rezultate. Mi smo uspjeli smanjiti gubitke. Obzirom da smo foskus stavili na uže gradsko jezgro sve ulice su rekonstruisane i to je zaista dalo pozitivne rezultate u postupku smanjenja gubitaka", kazala je Zukić.

Nakon sastanka ministar i načelnik su obišli loklalitet filter postrojenja i taložnice na brdu Karašnica iznad Ilijaša.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI KULTURE SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI SPORTA SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt

 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas591
mod_vvisit_counterJuče1165
mod_vvisit_counterOva sedmica591
mod_vvisit_counterOvaj mjesec75702