Home Vijesti Održan prvi radni sastanak načelnika, kolegija kabineta, predsjednika i članova Savjeta MZ
Održan prvi radni sastanak načelnika, kolegija kabineta, predsjednika i članova Savjeta MZ PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Petak, 05 Srp 2019 13:45

 

09w8429875925209012Na protekloj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš dodjeljeni su mandati novoizabranim predsjednicima i članovima Savjeta 14 MZ koji su izabrani na izborima 19. maja 2019. godine.

Tim povodom općinski načelnik je u velikoj sali Općine Ilijaš organizovao prvi radni sastanak sa predsjednicima i članovima 14 Savjeta MZ, kolegijem kabineta i predstavnicima UNDP-a.

Cilj sastanak bio je da se novoizabrani predsjednici i članovi Savjeta MZ lično upozanju sa pomoćnicima načelnika, da ih se upozna sa radom organa uprave, službama za upravu, te da se razmijene neke operativne informacije koje će im pomoći u daljnjem radu.

Ulogu domaćina sastanaka preuzela je pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

"Mislim da smo imali vrlo kvalitetan i konstruktivan sastanak. U prvom dijelu predviđeno je upoznavanje sa radom organa uprave, a potom je sastanak nastavljen sa predstavnicom UNDP-a Jasminom Islambegović, koja je željela također da se upozna sa novim Savjetima i da ih upozna sa projektom "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". Pvi ciklus ovog projekta se završava u oktobru ove godine, ali je već najavljen drugi krug tog projekta i mi očekujemo da Općina Ilijaš aplicirati i biti sudionik sa novim mjesnim zajednicama, koje nisu bile partnerske u prvom projektu.

Mi smo predstavnicima Savjeta MZ još jučer uputili podloge za izradu Poslovnika o radu Savjeta MZ, zapisnike o radu Savjeta i zborova građana, podloge za izradu izvještaja o radu. Ostalo je još da im dostavimo 'templejt' Statuta MZ, kako bi ih oni prilagodili uslovima svoje mjesne zajednice, a zatim na zborovima građana usvojili nove Statute i dostavili ih na potvrđivanje Općinskom vijeću Ilijaš", kazala je Zagorac – Jozić.

90285927592085Predsjednici Savjeta su se kroz kratka obraćanja svakoga od njih predstavili prisutnima. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se također obratio sa čestitkom za imenovanje i sa smjernicama za budući rad. Ukazao je na važnost predstojećeg perioda u kome se kreira prednacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu, te važnost postavljanja prioriteta prilikom kandidovanja projekata.

"Koristim priliku da vas poselamim i pozdravim i čestitam pobjedu na izborima. Izbori su pokazali da građani itekako imaju potrebe da biraju svoje predstavnike preko kojih će komnicirati sa višim nivoima vlasti i da su zainteresovani za zbivanja u svojim mjesnim zajednicama. Ako je izašlo preko pet hiljada građana koji su birali, to itekako pokazuje interes i mi tom interesu moramo odgovoriti, a najbolji odgovor je aktivnost Savjeta, organizovanje foruma i zborova građana, efikasan rad, te razmatranje tematike koja je od značaja za određenu mjesnu zajednicu. 

Kada je u pitanju zakonodavni okvir mjesna samouprava nije do kraja definsana, pominje se u Zakonu o principima lokalne samouprave, sve su to neki okviri koje treba dalje dorađivati i definisati. Potrebno je jasno i precizno postaviti status mjesne zajednice i status organa koji vode te mjesne zajednice.

Općina Ilijaš je već nekoliko godina vrlo aktivna u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koju provodi UNDP. Projekat je pokazao izuzetne rezultate u šest mjesnih zajednica koje su obuhvaćene projektom.

Mislim da je važnije kapacitiranje mjesnih zajednica, nego samo projekti na terenu. Projekti pokazuju da su mjesne zajednice sa aspekta ljudskih resursa ojačale do tog nivoa da mogu realizovati same određene projekte. Općina želi nastaviti saradnju sa UNDP-om i proširiti je na sve mjesne zajednice.

Kada je u pitanju realizacija projekata vi znate da se projekti definišu Budžetom Općine. Svi projekti prolaze i definištu se kroz Operativne planove i Općina je implementator svih tih projekata. Mi odgovaramo za provođenje procedura i implementaciju projekata, a na vam je da postavite prave prioritete prilikom knadidovanja projekata", kazao je Fazlić.

Na samome kraju sastanka predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović obratila se prisutnima, te vrlo pohvalno iskazala bitnu ulogu Savjeta partnerskih mjesnih zajednica i samog organa uprave u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH".

Općina Ilijaš je ispunila sva očekivanja ovog projekta i visoko je rangirana u odnosu na ostale općine koje su učestvovale u istom projektu.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI KULTURE SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI SPORTA SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt

 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1521
mod_vvisit_counterJuče1165
mod_vvisit_counterOva sedmica1521
mod_vvisit_counterOvaj mjesec76632