Home Vijesti Obilježen Dan 126. Ilijaške brigade
Obilježen Dan 126. Ilijaške brigade PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 02 Srp 2019 12:33

 

126 ilijaska brigada naslovnaPolaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu  nastavljeno je obilježavanje Dana 126. brigade, koje je počelo prije nekoliko dana obilaskom mezarja i groblja gdje su ukopani borci ove brigade. Nakon toga upriličena je akademija na kojoj je bilo riječi  o njenom ratnom putu.  
Organizator je Udruženje boraca 126. brigade koje baštini i čuva tradiciju ove jedinice koja je u toku agresije na Republiku BiH, dala svoj puni doprinos prilikom odbrane BiH, njenih stanovnika, tekovina civilizacije i ljudskog dostojanstva.  

U svojstvu domaćina obratio  se predsjednik UO Udruženje boraca 126. brigade Bego Durić koji je nešto više kazao o samom udruženju, te naglasio da im je cilj zapisati i ovjekovječiti ratni put ove brigade.

O ratnom putu 126. brigade govorio je i  njen prvi komandant, Enes Durak.

- 126. brigada je formirana iz jedinica koje su prije toga sačinjavale opštinski štab odbrane Ilijaš. Pvi komanadant ilijašanima bio je Hašim Spahić koji treba da nam bude ponos. Opštinski štab Ilijaš je imao razuđenu zonu odgovornosti koju je 126. brigada naslijedila. Niko nije imao takvu zonu odgovornosti, bilo je veoma teško komandovati i komunicirati u takvim uslovima. U nekim momentima smo preživljavali na dva obroka. Valjalo je sačuvati svoj narod gladnog stomaka. Ponosni smo na ono što smo radili i uradili. Da nije bilo združenih jedinica ne bi bilo nas, jer bilo je naumljeno da nestane jedan narod. Imaju moje obećenje Bosne je bilo i Bosne će biti, kazao je Durak u svom obraćanju. 

126 ilijaska brigada akif fazlicObilježavanje godišnjice 126. brigade poklapa se sa početkom manifestacije kulture, sporta, trgovine i zabave „Ilijaški dani“ i samim tim postala je na neki način njen dio. Općina Ilijaš je pokrovitelj cijele manifestacije, a prisutnima se obratio i načelnik općine Akif Fazlić koji je uputio čestitke  svim pripadnicima.

- Ovom danu moramo posvetiti mnogo više pažnje sa bilo kog aspekta. Općina Ilijaš je opredijeljena da prenosi na mlade ljude šta se dešavalo, od pisanja knjiga, snimanja filmova, pa sve do osposobljavanja Spomen sobe. Ovaj dan treba da nam bude ponos, poručio je Fazlić.

Prisutnima se obratio Osman Smajlović, u ime Ministarstva za boračka pitanja KS i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

- Čestitam Dan brigade svim pripadnicima i ljudima koji su nosili teško breme. Hoću da upozorim Bošnjake da moramo biti svjesni projekta koji je na sceni, a to je historijski revizionizam koji se ogleda kroz sve institucije, prije svega sudove i tužilaštva. Svjedoci smo da još uvijek tražimo nestale i da se našim komandantima sudi za legalnu i legitimnu vojnu akciju. Bojim se da ulazimo u situaciju  da će nas biti strah reči da se desio genocid u Srebrenici, da je u Ilijašu pobijeno toliko ljudi i slično. Želim da se zahvalim svim pripadnicima koji su nas branili i odbranili, kazao je Dević.

Tokom ove akademije, u pozadini  se mogao vidjeti slajd ratnih fotografija čiji smo autori najvećim dijelom Šerif Ćatić i Semir Spahić, te rahmetli Jasmin Smajlović.

Izvor: radiopilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1067
mod_vvisit_counterJuče2290
mod_vvisit_counterOva sedmica17816
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35501