Home Vijesti Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića
Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 01 Srp 2019 08:40

84587357202205828Program obilježavanja “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 28. juna 2019. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u mektebu u Salkanovom Hanu proučen Tevhid šehidima.

Drugog dana Manifestacije, počeo je memorijalni turnir ”Tufo Alić”. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.

Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić, iskoristio je priliku da pozdravi sve prisutne i zahvalio im se što danas prisustvuju obilježavanju Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića.

- U Popovićima iz godine u godinu imamo zaista jedan zavidan nivo organizacije i svima onima koji učestvuju u ovome želim da čestitam. Naša odgovornost jeste da prenosimo ono što se desilo u najznačajnijem periodu za naš narod i državu BiH. Ta odgovornost se ogleda i u ovome što danas radimo, dakle prenosimo istinu, događaj koji mlada generacija ne može iz drugog izvora saznati. Gradimo materijalne dokaze koji govore o tome. Općina Ilijaš je ove godine već završila Spomen obilježje u Dragoradima , a 19. jula završit ćemo Spomen Park braniocima Misoče koji će biti otvoren na taj datum, dakle ostavljamo mladim ljudima i mjesta i načine kako da uče o onome što se dešavalo. Dešavala se ključna stvar, a to je da se branila sloboda, branio se narod i branila se država BiH. Nova generacija ima sada svoj zadatak, kao što je imala ona prethodna da nastavi tu borbu. Ovo je mjesto ponosa nas Ilijašana i sa ovog mjesta trebaju se poruke slati, a te poruke su kad smo jedinstveni, kada smo zajedno i kada smo organizovani zaista puno toga možemo uraditi. Neka to bude poruka mladim ljudima, ljudima sportistima koji se danas takmiče na ovom turniru, kazao je Fazlić.

Predsjednik MZ Mrakovo Mehmed Smajlović rekao je da sa ovom Manifestacijom žele sačuvati od zaborava naše šehide i sve ono što se 098349275275972dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Danas smo se okupili na prostoru izletišta Gaj gdje protokolarno obilježavamo odbranu Popovića i Salkanovog Hana. Ovo je tradicionalna manifestacija koja se već održava oko 20 godina i mi želimo da ona i dalje ostane u tradiciji i da se ovaj prostor uradi prostorno kroz regulacioni plan. Nosioci aktivnosti poštivajući kalendar Općinskog vijeća su MZ Mrakovo i Organizacijski odbor koji vodi operativne stvari na ovom nivou. Mi smo već u petak krenuli sa ovim obilježavanjem, obišli smo šehidska mezarja u Brezi, polaganje cvijeća u Salkanovom Hanu. Danas je završni dio, a to je organizacija malonogometnog turnira „Tufo Alić“ gdje se već okupilo oko 20 ekipa. Okupili su se predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS, komandanti i komandiri jedinica, delegacija Općine Ilijaš. Ovo je jedinstven primjer u okruženju da mi držimo ovu tradiciju. Apelujem na građane i na sve ostale da podrže ove aktiviste kao i ovu aktivnost. Zahvaljujem se svima koji nas na neki način prate, kao i Vama Radio Ilijašu. Ovdje su danas sa nama ekipe iz Breze, Visokog, Vogošće i Ilijaša. To su sve mladi sportisti, amateri, volonteri oni koji su željni tog sportkog duha i tog nadmetanja. Nije bitno ko će biti pobjednik, bitno je da su obezbjeđene nagrade, pehari za najboljeg igrača i golmana, kao i za najbolju ekipu. To je svrha i cilj evociranja sjećanja na ovo što se dešavalo na ovim prostorima '92-'95, kazao je Smajlović.

Prisutnima se obratio i komandant 126. Brdske brigade, Enes Durak.

- Zahvaljujući Tufi, kao i borcima mi smo danas ovdje, jer da nije bilo toga i da nije bilo njih mi ne bismo ni igrali ove turnire. Ja Vam čestitam što organizujete ove turnire, kao i ovaj turnir. Želim da čestitam zbog činjenice da dolaze mladi ljudi i oni koji su se čak rađali i poslije rata da se ne bi dogodilo da se ovo zaboravi. Organizatoru svaka čast za ove poteze, a ja se nadam da ovo neće prestati i nestati i da ćemo mi ovo prenositi s koljena na koljeno ono što se dešavalo ovdje, istakao je Durak.

O odbrani Popovića i Salkanovog Hana govorio je i komandant 304. Brezanske brigade Mirsad Begić, koji se prisjetio tadašnjih ratnih dešavanja i značaja odbrane ovoga područja.

- Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje.Vidim da svake godine sve bolje i bolje radite, unaprijeđujete ovu organizaciju i dobro je kažu ponekad nešto i vidjeti, prepisati od drugih i preuzeti neko iskustvo. untitled   Hoću da kažem da možda već sutra neki drugi iz susjedstva imaju nešto naučiti i nešto od Vas prepisati, kazao je Begić.

U okviru programa obilježavanja Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana prisutim se obratio i pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Osman Smajlović, koji je podsjetio prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.

- Danas obilježavamo jedan od značajnih događaja koji su se desili na ovom prostoru, a to je odbrana Salkanovog Hana i Popovića. Popovići i Salkanov Han su se našli na strateškoj liniji i odradili svoj posao herojski. Danas se prisjećamo naših šehida, RVI, boraca koji su herojskom odbranom i požrtvovanjem odbranili ovaj prostor. Ovaj događaj predstavlja svojevrsnu kulturu sjećanja i njegovanje tekovine odbrambeno oslobodilačkog rata. Ministarstvo za boračka pitanja stoji uz ovakva obilježavanja i ono će i dalje pomagati Vama i stajati uz Vas u narednom periodu. Ovom prilikom prisjećamo se svih šehida koji su dali svoje živote za državu BiH. Sportistima želim puno sportske sreće, a Vama svima želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u daljem životu i radu, kazao je Smajlović.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Mehmed Kozić se prisjetio prvih trenutaka odbrane, formiranja prvih četa na ovom području i važnosti i hrabrosti boraca u Popovićima i Salkanovom Hanu.

- Danas smo izvršili polaganje cvijeća na Spomen obilježju i obraćanje gostiju, komandanata, načelnika Općine Ilijaš. Danas ovdje imamo 20 ekipa koji se takmiče u fer, sportskoj i korektnoj borbi. Za najbolje su pripremljene nagrade, kao i diplome. Neka najbolji pobjedi, kazao je Kozić.

Kozić je uručio zahvalnice, te nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju nastavljeno je odigravanje utakmica memorijalnog turnira „Tufo Alić“.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2417
mod_vvisit_counterJuče2800
mod_vvisit_counterOva sedmica5217
mod_vvisit_counterOvaj mjesec22396