Home Vijesti U srijedu počinje upis u srednje škole. Izbor smjerova JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović"
U srijedu počinje upis u srednje škole. Izbor smjerova JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 25 Lip 2019 10:17
sšc 2Upis u srednju školu svim osnovcima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i njihovi roditelji. Nakon završene osnovne škole prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno donijeti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac.
Kako bismo pomogli osnovcima sa područja općine Ilijaš pri izboru srednje škole, ali i susjednih općina, u programu Radio Ilijaša ugostili smo direktora Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, gospodina Amira Džafu, jer u  srijedu 26. juna 2019. godine počinje upis u srednje škole.
„Kao i svake, i ove godine imamo novinu. Ove godine to je uvođenje izbornog područja opća gimnazija. S obzirom na to da smo u obavezi omogućiti učenicima da se pri upisu opredijele, odlučili smo da to bude jedno odjeljenje od 24 učenika. Naš nastavni plan bit će prikazan  u sredstvima informisanja. Ono po čemu se razlikuje ovaj smjer u odnosu na raniji plan jeste povećanje broja sati za drugi strani jezik a u našem slučaju to je njemački jezik. Do sada smo imali dva časa sedmičo za prvi i drugi razred, te se broj sati sedmično povećavana na tri sata. Na predmetu sport uvećan je fond sati sa dva na tri. Cilj je povećati tjelesnu aktivnost učenika. Imat ćemo upis u odjeljenje gimnazije informatčkog smjera poznatiji kao informatička ginazija. Svake ssc1godine najveća grupa učenika je prijavljena za to odjeljenje.  Ne radi se samo učenicima iz naše općine nego i iz susjednik općina. Konkurencija postaje sve jača i nadamo se da će i rezultati biti bolji. Učenici dobijaju gimnazijsko obrazovanje ali će ih stručno i osposobiti da budu programeri nakon srednje škole. Imaju izbor da li će raditi u informatičkom sektoru ili nastaviti s obrazovanjem“, istakao je direktor Džafo.
„To je zanimanje koje također omogućava učenicima da rade samostalno, da konstruišu po narudži za kompanije. Doslovno, za takva zanimanja tržište više nije lokalno nego globalno. Učenici koji završe ovaj smjer zaista su zapošljivi na tržištu.  Od zanimanja trećeg stepna ove godine upisat ćemo dva odjeljenja. Jedno je frizer – vlasuljar i bit će kombinacija 12 učenika ili učenica a također 12 učenika za smjer prodavač. Ove godine smo odlučili da ne upisujemo učenike za zanimanje kozmetičar jer su u toku građevinski radovi i očekujemo da ćemo do kraja sljedeće godine imati opremljenu učionicu u kojoj će se izvoditi praktična nastava za kozmetičare i da ćemo moći u punom kapacitetu služiti lokalnoj zajednici, pored obrazovanja naših učenika“, kazao je Džafo.
Direktor Džafo je istakao izuzetno važnu podršku firme Standard Furniture Factory s kojom imaju odličnu saradnju u pogledu praktične nastave koja se realizuje već dvije godine za operatere na CNC mašinama na čemu se zahvalio rukovodstvu firme.
Direktor Džafo je pozvao sve osnovce koji moraju izvršiti on line upis da isti obave iz prostorija škole. Svake godine se organizuje tim uposlenika koji pružaju podršku pri upisu.
„Naša misija je, pored toga što pokušavamo pružiti što kvalitetnije obrazovanje, da pretvorimo našu školu u ugodno mjesto boravka. Želja nam je da naši učenici vole ići u školu“, poručio je direktor Džafo.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1020
mod_vvisit_counterJuče2290
mod_vvisit_counterOva sedmica17769
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35454