Home Vijesti Međunarodni dan spomenika obilježen na Starobosanskom Dubrovniku
Međunarodni dan spomenika obilježen na Starobosanskom Dubrovniku PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 24 Lip 2019 08:17
65110586 707450746358221 5628692204915523584 nMeđunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina i ove je godine bogatim programom obilježen u Starobosanskom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, vrijednim spomenicima baštine Ilijaša i Bosne i Hercegovine.
Došlo je oko tristo ljudi, iz Sarajeva, Visokog, među njima su bili planinari, biciklisti, izviđači, članovi HNV, SGV, VKBI i Krug 99, HKD Napredak, predstavnici grada Dubrovnika iz Hrvatske, predstavnici Općine Ilijaš.
Na samom otvaranju ove manifestacije u ime organizatora pozdravni govor upriličio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ali je govorila i predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS u BiH dr. Elša Turkušić-Jurić o sugeriranoj temi iz centrale ICOMOS-a iz Pariza "Kulturni krajolik".
Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić, pozdravio je sve prisutne i govorio je o značaju spomenika za lokalnu zajednicu i da je Općina Ilijaš i Općinsko vijeće podržavalo i nastavit će podržavati sve projekte vezane za dalju revitalizaciju i zaštitu ovih zaštićenih spomenika.
-Općina Ilijaš već dugi niz godina je iskazala svoje opredjeljenje prema ovom projektu, iskazala da imamo osjećaj šta znači ova kulturno-povijesna jezgra Starog grada Dubrovnika. Mislim da smo zajedno uspjeli animirati šire javne, političke i institucionalne krugove ljudi da se uključe u ovaj projekat i da danas možemo konstatirati da je ovaj projekat u značajnoj fazi realizacije i da je dobio svoje mjesto u javnom mnijenju prije svega KS, ali i šire. Ovaj 65117263 2129256997368209 4218487698123390976 nprojekat ima svoju budućnost i da ovo opredjeljenje općine Ilijaš, Vlade KS nadam se i drugih institucija pogotovo u narednom periodu pokazati to opredjeljenje i da ćemo značajnije investirati. Radili smo na pitanju saobraćajne infrastrukture, dakle imamo dva pravca djelovanja jedno jeste ta saobraćajna infrastruktura, a drugi jeste da dalje nastavimo ovaj projekat. Zahvaljujući prije svega Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša obezbjeđena su značajna sredstva za nastavak ovog projekta u ovoj godini. Općina Ilijaš kao implementator je pripremila dokumentaciju i mi ćemo brzo ući u sve ove procedure kako bi u ovoj godini mogli realizirati ova sredstva, kazo je Fazlić.
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović se zahvalio svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da posjete Stari grad Dubrovnik.
-Ovaj projekat počinje zajedno sa mojom poličkom karijerom. Sjećam se 2012. godine počela je dekonteminacija ovog terena od mina i priprema za dalje faze ovog projekta. Svake godine nastojim da budem ovdje sa Vama i da posjetim ovaj lokalitet. Imam potrebu da kažem da će Vlada kao i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u narednom periodu učestvovati u ovom projektu i želimo da ovo privedemo kraju, jer ovo smo obećali i želimo da bude jedan od projekata koji će dobiti na značaju. Iz ugla naše nadležnosti i ono što će se desiti u nekom narednom periodu treba da pokrijemo valorizaciju ovog prostora sa aspekta zaštite prirode kako bi utvrdili njezinu vrijednost. Ovaj prostor mora generalno da se zaštiti kako bi dobio na 65307408 396287164313889 5325886741280718848 nsvom značaju. Zahvaljujem se prijateljima iz Dubrovnika koji su prvi bili zainteresovani da učestvuju u ovom projektu i Federalnom ministarstvu kulture koje je prošle godine odvojilo 16.000 KM, ali ove godine smo izdvojili 60.000 da bi se nastavio ovaj projekat. Naredne godine ćemo nastojati da izdvojimo više novčanih sredstava kako bi okončali ovaj dio, kazao je Filipović.
Povelje zahvalnosti  za Vladu Kantona Sarajevo i Općinu Ilijaš uručio je Predsjedavajući Koordinacionog tijela Nusret Mašić.
Elza Turkušić- Jurić Predsjednica ICOMOS-a obratila se prisutnima i svima poželjela dobrodošlicu.
, -ICOMOS je međunarodni savjet za spomenike i spomeničke cjeline, stručno tijelo koje se bavi očuvanjem i promoviranjem kulturnog naslijeđa.  Osnovano je od strane UNESCO prije pola stoljeća. Nacionalni komitet u BiH koji iskazuje veliko zadovoljstvo, jer po ko zna koji put može da učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana spomenika  na području Kopoščića odnosno Starog grada Dubrovnika. Kulturološki krajolik jeste jedna života sredina koja podjednako ima i kulturološke vrijednosti i prirodne vrijednosti, između ostalog kazala je Turkušić-Jurić.
Gradonačelnikov predstavnik Denis Orlić, tajnik DPDS, prenio je u ime predsjednika Društva Nike Kapetanića, koji je također dobio povelju, te dao obećanje da će Dubrovnik na moru i dalje pomagati bosanski Dubrovnik, prije svega u nastavku obnove staroga grada.
Perica Mijatović iz Gupre zavičajnih entuzijasta, nam je istaknuo da je ovo prilika kako bi se sumirali rezultati oko istaživanja i radova na starom Dubrovniku na čijoj su obnovi godinama insistirali. Ističe kako su htjeli uz ovaj važan dan skrenuti pažnju na veliku vrijednost pronalazaka i turistički potencijal ovog ilijaškog lokaliteta.
Zahvalnice su dobili gradonačelnik Dubrovnika na moru Mate Franković, prof. damirmasicdr. Franjo Topić, prof. dr. Vjekoslava Simčić Sanković, novinarka Oslobođenja Edina Kamenica.
 
Profesori Adnan Busuladžić i Edin Bujak podsjetili su na velika naučna otkrića na ovom području koja su pokazala da je tu nekada bujao život. Da on može bujati i danas, i da to može biti važno za opći razvoj tamošnjeg kraja, pokazao je i umjetnik Adis Fejzić, koji je na nekropoli mladima, na svoj, način objasnio da stećci jesu tragovi prošlosti, ali i mogući zamajci budućnosti.
Organizatori su bili ICOMOS u BiH, Općina Ilijaš, Koordinacijsko vijeće udruga koje se bave promocijom i zaštitom ovih nacionalnih spomenika, uz brojne suorganizatore:"Carpe diem ", Odred izviđača "Mladost", Udruženje "SAN", neformalna grupa istraživača.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU

 
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2063
mod_vvisit_counterJuče2379
mod_vvisit_counterOva sedmica11919
mod_vvisit_counterOvaj mjesec40969