Home Vijesti Obilježena 27. godišnjica stradanja u selu Korita
Obilježena 27. godišnjica stradanja u selu Korita PDF Ispis Email
Autor Nermina Lemezan   
Ponedjeljak, 17 Lip 2019 06:41

 

korita 1Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen – obilježje koje je sagrađeno prije četiri godine na mjestu masakra koji se desio u selu Korita, obilježena je 27. godišnjica stradanja 17 žrtava Bošnjaka, kao i dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ovog sela.

Spomenik je sagrađen da bi bio trajni podsjetnik na doprinos Korita i žrtvu koje je stanovništvo ovog mjesta dalo u Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992.- 1995. godine.

Ovaj datum je ostavio bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka, kao i na bitku koja je vođena tog dana u kojoj su život izgubili stanovnici sela Korita.

Program je počeo intoniranjem himne te učenjem ašare učenice „Druge gimnazije“ Sumeje Kovačević, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja Dana sjećanje na šehide i civilne žrtve rata „Korita '92-'95“, ujedno i Općinski vijećnik Općine Ilijaš, Akif Bešlija, je naglasio da treba upućivati na ono što se desilo, kako se to ne bi budućim generacijama ponovilo.

- Svake godine u ovo vrijeme mi građani, mještani sela Korita obilježavamo Dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata Korita '92-'95. Ovo je četvrta godina nakon podizanja ovog spomen obilježja koje smo izgradili u čast korita 3poginulim šehidima i civilnim žrtvama rata. Nadam se da će odaziv posjetilaca biti veliki i da će barem na ovaj način odati zahvalnost tim ljudima koji su dali svoje živote za odbranu kako sela Korita tako i cijele BiH. Ono jedino kako doći do saznanja prave istine i šta se dešavalo u periodu '92-'95 jeste ovaj način obraćanja i pričanja, upoznavanja djece koja su bila tada maloljetna i one djece koja se tada nisu ni rodila. Tim generacijama treba ovako sprovoditi i treba tu djecu upućivati na ono što se nama desilo, jer da se njima ne bih nikad ponovilo, kazao je Bešlija.

Svoje literarne radove prisutnima su pročitale učenice OŠ „Hašim Spahić“ Amira Bešlija i Emina Bešlija.

Načelnik, Akif Fazlić, je istakao da za bolju budućnost moramo da budemo odgovorni u svakom segmentu i da gradimo sigurniju budućnost generacijama koje dolaze.

- Mislim da je jedna od naših obaveza da pamtimo, da prenosimo te događaje i to pamćenje na sljedeće generacije. Mogu iskazati jednu vrstu zadovoljstva, jer sve veći broj naši građani osjeća tu vrstu odgovornosti da dolaze na obilježavanje ovih značajnih datuma i da mi kao općina, kao institucija gradimo spomen obliježja. Ove godine smo izgradili spomen obilježje u MZ Dragoradi, također ove godine ćemo završitit spomen Park braniocima Misoče. Ostavljamo te materijalne tragove generacijama koje dolaze, jer ti materijalni korita 2tragovi će govoriti o jednom najvažanijem dijelu historije prije svega Bošnjaka, ali i historije naše države BiH. Zbog toga želim da čestitam i organizatorima, trebamo nastaviti ovo i trebamo dalje oplemenjivati ovu vrstu skupova i slati poruke koje prije svega nose u sebi našu odgovornost. Za budućnost moramo biti odgovorni u svakom segmentu, da gradimo sigurniju i bolju budućnost generacijama koje dolaze, istakao je načelnik Akif Fazlić. 

Prisutnima se obratio Nusret Bešlija, mještanin sela Korita, koji je bio sudionik i organizator u ratu.

- Koristim priliku da se zahvalim svima koji su danas na ovom obilježavanju. Mogu istaći kao sudionik i organizator ovog mjesta da ovo mjesto nije palo u ruke agresora, tako da sa ponosom što se tiče općine Ilijaš možemo se zahvaliti našim borcima koji su nesebično dali svoj doprinos u borbi u proteklom ratu. Kao sudionik bilo je jako teško boriti se, opstati i dati svoj doprinos u ratu, jer svakodnevno su granatirali ovo mjesto za vrijeme '92-'95 , kazao je Bešlija.

Polaganjem cvijeća završen je prvi dio manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata „Korita '92-'95“ nakon čega je na dovištu Starčevina u 12 sati proučen tevhid šehidima i civilnim žrtvama rata, a nakon podne namaza proučena je i tradicionalna dova.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI KULTURE SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI SPORTA SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt

 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1481
mod_vvisit_counterJuče1605
mod_vvisit_counterOva sedmica3086
mod_vvisit_counterOvaj mjesec78197