Home Vijesti Obilježen Dan logoraša općine Ilijaš
Obilježen Dan logoraša općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 03 Lip 2019 05:47

9803957203975209752075207520752Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća proetkli petaj je obilježen Dan logoraša općine Ilijaš. To je dan kada se podsjeća na mnogobrojna zatvaranja i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Ilijaš te cijele BiH. Na području Općine Ilijaš bilo je šest logora i to škola u Podlugovima, željeznička stanica Podlugovi, OŠ "Hašim Spahić" u Ilijašu, osnovna škola u Gornjoj Bioči i dva logora u Crnoj Rijeci - kuća Zukića i solana u kojim je oko 1000 logoraša bilo zarobljeno od čega je njih 800 razmijenjeno, a 150 na zvjerski način mučeno i ubijeno. Kao nestali vode se 50 logoraša.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić se obratio prisutnima i istakao da se ova istina još uvijek se nije našla u knjigama u kojima će buduće generacije naučiti o istini koja se dešavala u ovom periodu na ovim prostorima.

- Nažalost građani Ilijaša su prošli jedan težak period. Predratni period i početak rata označio je ovdje puno zločina i događaja kroz koji su prošli naši građani. Veliki broj građana je prošao logore. Zatvarani su u škole, gdje djeca danas uče, zatvarani su i u žljezničke stanice i niz drugih objekata. Blizu hiljadu građana je prošlo logore, ali ne samo logore, nego iz ovih logora jedan dio ljudi iz Slapna živi štit, išli su prije svega na Žuč, ali nažalost iz ovih logora i dio građana je odveden na brdo Žerovanj gdje su završili u masovnoj grobnici. Ovo je jedna teška priča, ali priča koju moramo pričati, jer ova priča još uvijek nije našla svoje stranice u knjigama, školama. Budućnost građana ove države, kao i budućnost same države mora počivati na istini, kazao je načelnik Fazlić

Halid Masnopita, predsjednik Udruženja logoraša općine Ilijaš, se zahavalio svima koji su svojim prisustvom uveličali obilježavanje Dana logoraša općine Ilijaš.

- Kao i svake godine povodom dana logoraša mi se okupljamo na ovom mjestu, zbog sjećanja na prošlost i torture koju su prošli stanovnici općine Ilijaš tokom agresije na BiH. Kroz logore je prošlo oko 1000 građana, od čega je 800 logoraša razmijenjeno, a 150 logoraša je na zvjerski način mučeno i ubijeno. Kao nestali vode se 50 logoraša. Mjesta gdje su bili logori mi ćemo danas posjetiti, a to su Podlugovi, Stari Ilijaš, Ilijaš i posjetiti se na te strašne torture, rekao je Masnopita.

Prisutnima se obratio predsjednik udruženja logoraša općine Hadžići, Almin Dželilović, koji je istakao da je vrijeme da stanemo jedni uz druge i da se okrenemo jedni prema drugima.

- Na području Kantona Sarajevo na privremeno okupiranim područjima formirana su bila 34 logora. U tim logorima je mučeno i ubijano, preko hiljadu baših sugrađana, a do današnjeg dana pod terminom s kojim se ja neću nikada složiti, kada je u pitanju logoraška populacija on stoji odnosno naziva se nestalim i vodi se još 280 naših sugrađana. Mislim da je krajnje vrijeme da ponovo stanemo jedni uz druge, da zanemaraimo ove živote niskomaterijalne uslove u ovoj državi i da se jednostavno okrenemo jedni drugim, istakao je između ostalog je Dželilović.

Mustafa Fazlić iz Lješava, preživjeli logoraš, kazao je kako je potresno sjećati se tih trenutaka i da ne treba skrivati istinu, nego pričati o tome, jer ono što se dogodilo ne treba da se ponovi.

- Zarobljen sam 5. juna 1992. godine od agresorske vojske. Zarobili su mene i suprugu, kao i mog brata i njegovu suprugu. Bili smo u Podlugovima u logoru. Svaki put kada krenem o tome da pričam to je potresanje. Nije lahko, ali ne treba skrivati istinu. Treba o tome stalno govoriti i podsjećati da ono što se dogodilo, ne treba da se ponovi, istaknuo je mještanin Fazlić.

Preživjeli logoraš, Eset Muračević, je prisutnima ispričao svoju životnu priču o napadima srpskih snaga na njegovo selo Svrake 2. maja 1992. godine kao i o ubistvima, mučenjima i protjerivanju lokalnog stanovništva.

Cvijeće na Spomen obilježju su položili članovi Udruženja logoraša općine Ilijaš, načelnik i predstavnici Općine Ilijaš, Udruženje porodica nestalih, Udruženje logoraša Hadžići, Udruženje maloljetni boraca općine Ilijaš, Kordinacija borčkih udruženja općine Ilijaš, Odbor Stranke demokratske akcije općine Ilijaš.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 

 
 
 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1140
mod_vvisit_counterJuče2290
mod_vvisit_counterOva sedmica17889
mod_vvisit_counterOvaj mjesec35574