Home Vijesti Svečano otvoreno spomen obilježje u Dragoradima
Svečano otvoreno spomen obilježje u Dragoradima PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 27 Svi 2019 05:54

 

IMG 8488-640x427Svečano otvorenje spomen obilježja šehidima i poginulim borcima MZ Dragoradi i 3. bataljona 126 BBR Ilijaš upriličeno je proteklog vikenda. U prisustvu predstavnika Općine Ilijaš, boračkih udruženja, vjerskog, političkog i društvenog života  te  građana ovog područja, izveden je prigodan program.

Nijaz Medić, predsjednik Organizacionog odbora za igradnju spomen obilježja šehidima i poginulim borcima MZ Dragoradi i 3. bataljona 126 BBR Ilijaš i pokretač ovog projekta s posebnim emocijama dočekao je Svečano otvorenje spomen-obilježja.

 „Ideja se rodila 2015. godine a evo danas je i realizirana. Zahvaljujem se načelniku i Općinskom vijeću Ilijaš koje je izdvojilo budžet za ovaj projekat. Treća jedinica bataljona 126 BBR Ilijaš je zaslužna za velike rezultate u odbrani BiH. Borili su se na mnogobrojnim ratištima. Na spomen obilježju se nalazi 61. Ime šehida koji su poginuli u zoni Prvog korpusa Armije R BiH najelitnijih jedinica. Ja sam bio komandir čete u ratu. Moj brat blizanac je IMG 8283šehid i njegovo ime se nalazi na ovoj ploči. Ukopan je u Solunu.  Uvijek sam pod emocijama. Odavdje su krenule sve naše aktivnosti. Teško mi je kad se sjetim pogibije naših boraca ali sam sretan da ostavljamo mlađima poruku da čine dobro a zlo pamet“, kazao je Medić.

Načelnik Akif Fazlić kazao je da izgradnja i otvaranje ovog spomen obilježja govori o periodu 92.-95. godine.

„Govorimo o herojskoj borbi i otporu građana sa ovog kraja, prije svega iz MZ Dragoradi. Na ovaj način još jednom iskazujemo pietet prema šehidima, prema ljudima koji su dali živote za domovinu BiH. Sretan sam da smo napravili još jedan važan projekat koji će s aspekta patriotskog i nacionalnog odgovorno prema budućim generacijama, ispuniti naša očekivanja. Zbog toga, želim uputiti iskrene čestitke ljudima koji su vodili ovaj projekat, prije svega organizacionom odboru koji je formirala MZ Dragordai“, kazao je načelnik Fazlić.

Hanka Carina, majka je sina Ibre koji je svoj život ugradio u temelje države i svog rodnog kraja. Njegovo čestito ime nalazi se  na ovom spomen obilježju, IMG 8302što majki Hanki predstavlja posebnu čast.

„Danas mi je jako teško. Od sinoć se ne osjećam dobro ali ipak to su naša djeca na koju smo ponosni. U ime svih roditelja, porodica šehida i u svoje lično ime zahvaljujem se svima koji su podržali i pomogli da se napravi ovaj spomenik. Živim ovdje. Vratila sam se prva. Bila sam sama. Poslije je uslijedio povratak naroda na ovaj kraj“, kazala je Hanka.

Na otvorenju su dodijeljene i zahvalnice svima koji su doprinijeli da se izgradi spomen-obilježje šehidima ovog kraja: načelniku Akifu Fazliću, pomoćniku načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i soijalnu zaštitu Nijazu Spahiću, Mahiru Deviću zastupniku u Skupštini KS, Nerminu Demiroviću direktoru JKP “Sarajevo-šume“, heorini Feridi Lidi Husejnović, Nerminu Hožbi, Mjesnoj zajednici Dragoradi i Nijazu Mediću predlagaču idejnog projekta.

Nakon prigodnog programa mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na novootvoreno spomen-obilježje u Dragoradima.

Za finansiranje ovog projekta Općina Ilijaš izdvojila je 32.965,52 KM.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
 
 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas888
mod_vvisit_counterJuče2064
mod_vvisit_counterOva sedmica10037
mod_vvisit_counterOvaj mjesec43257