Home Vijesti U Ilijašu nizom aktivnosti obilježen Dan Armije BiH
U Ilijašu nizom aktivnosti obilježen Dan Armije BiH PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 16 Tra 2019 05:50

 

dan armije 2019Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš, upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i vijećnici OV  Ilijaš, odali su  počast žrtavama rata. Dan Armije RBiH je dan po kojem će se pamtiti historija, dan kada su mnogobrojni borci odlučili reći ne agresoru jer će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama.

Sve prisutne pozdravio je Enes Durak, ratni komandant koji je podsjetio na ratni put ove brigade i čestitao svim pripadnicima Dan Armije BiH.

–Svakim danom sve više nestaje onih koji su bili aktivni učesnici rata. Bili su to mali i obični ljudi koji su činili velika djela i trebalo bi nam puno dana da ispričamo koja su to njihova djela. Plan agresora bio je da nestane jednog naroda odnosno svih onih koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom. Taj plan je skovala Srpska akademija nauka i umjetnosti iz Beograda, ali su zaboravili da u Bosni žive narodi koji kad im proradi inat niko i ništa ih ne može pokolebati iz kojih je nastala Armija BiH, poručio je Durak.

Načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić kazao je da su građani BiH, u najtežem historijskom trenutku za narode ove države, dali pravi odgovor. Organizovali su se i dali odgovor na pokušaj agresije na BiH i njeno međunarodno priznanje, suverenitet i kontinuitet.

dan armije 2019 enes durak–Na današnji dan prije 27 godina osnovana je Armija BiH, jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje i civilizacijske principe življenja. Zadovljstvo mi je što danas obilježavamo ovaj značajan datum, jer nažalost u ovim vremenima se sve manje sjećamo onoga što se dešavalo, odnosno zaboravljamo to slavno vrijeme. Ono što je utemeljeno u sudnicama treba da se uči u učionicama, a u sudnicama je zaista ustanovljeno da se dogodio genocid i agresija. Ovo je prilika da svim mladim prenesemo ono što se događalo i da je Armija BiH bila faktor koji je odbranio ovu državu i omogućila nam da živimo u slobodnoj Bosni i Hercegovini, kazao je Fazlić.

I predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović istakla je važnost obilježavanja ovog datuma.

–Izuzetna nam je čast kao mladim generacijama da se prisjećamo herojske borbe Armije BiH, i veoma je važno dati svoj doprinos obilježavanju ovih bitnih datuma. Ono što smo kroz historiju naučili da je ta Armija nastala iz naroda i da je ličila na svoj narod. Cilj nam je da mladim naraštajima ostavimo snažnu poruku o njenoj važnosti, istakla je Omerović, koja je iskoristila priliku i svim pripadnicima uputila iskrene čestitke povodom Dana Armije.

Svoju priliku da govore o svim ratnim dešavanjima imali su Sakib Pušina, komandant Prvog bataljona 126. Ilijaške brigade i Vejsil Šehić, Predsjednik dan armije 2019 ratnog Predsjedništva Općine Ilijaš.

Sakib Pušina se u svom govoru dotakao ratnog puta o samog osnivanja 126 IB pa sve  do završetka rata.

–Volio bih da proradi kolektivna svijest o obilježavanju Dana Armije, koji je jako bitan, pogotovo da se priča što više omladini kako bi znali šta se sve događalo, kazao je Pušina.

Ratnog perioda se sjetio se i Vejsil Šehić koji je istakao važnost djelovanja Armije BiH u tom periodu.

–Imam dvije poruke za mlađe generacije. Prva je da čovjek kada jednom pogriješi to nije ništa, ali drugi put onda je tragedija i drugu poruka je bolje dati život svoj za domovinu, nego domovinu za život, poručio je Šehić.

Nakon svečane sjednice svi prisutni su imali priliku pogledati film “Čuvari Bosne”.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1058
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7488
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56227