Home Vijesti Potpisan Sporazum za nastavak rehabilitacije Starog Grada Dubrovnika
Potpisan Sporazum za nastavak rehabilitacije Starog Grada Dubrovnika PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 08 Tra 2019 11:15

 

fazlic filipovic jozic sporzumNastavlja se uspješna priča obnove starog bosanskog grada Dubrovnika. U Općini Ilijaš danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma za sufinansiranje rekonstrukcije južnog perimetralnog zida kule Starog Grada Dubrovnika.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar prostornog građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Radovi definisani Sporazumom finansirat će se na način da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osigura sredstva u iznosu od 60.000 KM, a Općina Ilijaš u iznosu od 30.000 KM.

Načelnik Akif Fazlić je izrazio zadovoljstvo što se prepoznala važnost ovog projekta i što će u narednom periodu biti više angažmana i sredstava da se u konačnici dođe do završne faze kada će historijska jezgra Stari Gard Dubrovnik biti obnovljena.

"Zadovoljstvo je da smo danas u prilici potpisati Sporazum o daljnjim aktivnostima na Starom Gradu Dubrovniku. Po prvi put potpisujemo ovakvu vrstu Sporazuma sa Vladom KS, odnosno sa Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS, te se time Vlada KS uključuje u sufinansiranje daljnje realizacije ovog projekta.

Nakon mnogo godina napora da se ovaj projekat osmisli, pokrene i izradi projektna dokumentacija svjedoci smo da su radovi u posljednjih nekoliko godina otpočeli. Zadovoljstvo je da ćemo i u ovoj godini prisustvovatri istražnim i konzervatorskim radovima na perimetrlanoom zidu između južne i istočne kule. Zahvaljujem se prije svega resornom ministarstvu i Vladi KS", rekao je Fazlić.

Ministar prostornog građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović naglasio je važnost projekta koji podsjeća i svjedoči o hiljadugodišnjem postojanju Bosne. 

"Ovo je materijalizacija povelje i saradnje koja je postojala između Dubrovačke Republike i bosanskog kraljevstva. U ovaj projekat trebaju da se uključe i federalna i državna instanca, jer je ovo nešto što svjedoči postanku Bosne. Radi se o objektu koji sigurno pokazuje sva ona prava koja su bila definisana trgovačkim odnosima između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike. Što se tiče samog grada on je u fazi fazlic filipovic sporazumrekonstrukcije i u narednom periodu treba razmišljati o turističkom potencijalima i eventualnom povratku sredstava na taj jedna način. Trenutno to ne može zaživjeti dok se svi ne uključimo i dok ne dignemo cijelu priču marketinški na viši nivo, a i u konačnici ne dođemo do apsolutne rekostrukcije i ne uradimo putnu infrastrukturu", rekao je Filipović.


Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić iskoristila je priliku da se zahvali Vladi KS koja je, kako je kazala, prepoznala značaj ovog kulturno – historijskog reursa koji svjedoči državnost Bosne i Hercegovine.

"Ovo su prva sredstva koja stižu sa kantonalnog nivoa, do sada smo sredstva obezbjeđivali sa nivoa Federacije BiH, putem Mistarstva kulture i sporta i Ministarstva prostornog uređenja uz znatno sufinansiranje Općine Ilijaš. U 2018. godini završeni su radovi na istočnoj kuli Starog Grada Dubrovnika i sada ulazimo u prvu fazu rekonstrukcije perimetralnog zida koji će povezati južnu i istočnu kulu. Za ove radove neophodna su sredstva od 250.000 KM.

Sa zadovoljstvom mogu reći da su krenuli radovi na rekonstrukciji pristupnog puta i da će dio tog puta biti asfaltiran u ovoj godini u dužini preko dva kilometra. Polako se slažu kockice da napravimo jedan prije svega privredni, a svakako i turistički resurs", kazala je Zagorac - Jozić.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas967
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7397
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56136