Home Vijesti Obilježen 6. april – Dan oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša
Obilježen 6. april – Dan oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 08 Tra 2019 05:47

uabnor 6 aprilJedan  od najznačajnijih datuma u historiji glavnog grada naše zemlje i ove godine obilježen je dostojanstveno. Članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, gosti i  građani Ilijaša, upriličili su obilježavanje 6. aprila, Dana oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša. Tim povodom, mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na Spomeniku palim borcima NOR-a „41-45“ u Alića gaju i Spomeniku palim borcima OOR-a „92-95“.

Selver Herić, predsjednik Udruženja antifašista Ilijaš kazao je da članovi ovog udruženja svake godine na prigodan način obilježe ovaj značajan datum kojeg se trebamo sjećati.

"Naše udruženje svake godine obilježava ovaj važan dan za historiju Bosne i Hercegovine i to su zapravo datumi koji su svi narodi Jugoslavije priznali i uvijek će biti priznati. Trebamo biti svjesni da je tog dana oslobođeno Sarajevo i okolina Sarajeva, odnosno sedam dana nakon vješanja 55 partizana na Marin Dvoru jedinice pod vodstvom druga Tita. Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš upriličilo je polaganje cvijeća na spomen obilježju i održan je historijski čas na Alića gaju. Sa nama su brojni gosti i iz susjednih gradova i udruženja što me posebno raduje i zahvalan sam im na tome", istakao je Herić. 

Na Spomen kosturnici Alića gaj prisutnima se obratio prof. dr. Enver Kazaz koji je održao historijski čas svim prisutnim, te je istakao da ga za Ilijaš vežu brojne uspomene. Kazaz navodi da je 6. april datum koji je važan za ova područja.

"Ovaj datum je višestruk i simbolički datum koji je vezan za Ilijaš i Sarajevo i zapravo tog datuma su partizanske jedinice oslobodile ovaj prostor od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Želim dodati da su 6. aprila agresori i napadači na Bosnu i Hercegovinu napali naš grad Ilijaš i Sarajevo. U jednom danu se sklapaju dva različita historijska događaja, dok je jedno oslobođenje gdje su Ilijaš, Sarajevo i partizanski pokret ušli u svjetsku povijest, a drugo je napad i agresija na civile ova dva grada. Zapravo u ovom datumu se spajaju dva tipa bosanskohercegovačke historije. Možda bi na ovim simbolima valjalo graditi etiku društva i možda bi trebalo na osnovu 6. aprila iz 1945. godine graditi perspektivu Bosne i Hercegovine, između ostalog ako to ne uradimo bojim se da nemamo šanse u budućnosti. Dodao bi da me za Ilijaš vežu brojne uspomene i ovaj grad je mene formirao kao osobu i moj intelektualni horizont i samim tim sam Ilijašu beskrajno zahvalan", naglasio je prof. dr. Kazaz.

O značaju obilježavanja 6. aprila Dana oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. On navodi kako je Ilijaš institucionalno i geografski vezan za Sarajevo i zbog toga ove bitne događaje danas obilježavamo.

"Želim se zahvaliti svima koji su prisutni danas i onima koji su svojom odgovornošću pokazali i dali važnost ovom datumu. Ilijaš je kako institucionalno tako i geografski vezan za Sarajevo i zbog toga 6. aprila obilježavamo ova dva vrlo važna događaja. Trebamo se svakodnevno podsjećati ovih bitnih datuma i iz toga izvući pouku, a naravno osnovna poruka jeste antifašizam i civilizacijska dostignuća koja leže u tom pojmu antifašizma. Naša obaveza je da na taj način odgajamo generacije i to je zapravo put i prosperitet naše Bosne i Hercegovine. Svjedoci smo događanja na generalnom i globalnom planu te da svijet teži nekoj drugoj strani i ako se aktivno sve snage ne uključe i te procese ne zaustave vjerovatno može doći do većih posljedica", kazao je načelnik Fazlić.

Učešće u historijskom času uzeli su i učenici OŠ „Podlugovi“ koji su svoje literarne radove pročitali o temi „6. april Dan oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša“.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH. Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada. Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.

Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od 300 granata dnevno ispaljivano je tokom opsade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas981
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7411
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56150