Home Vijesti Posjeta Švicarske delegacije općini Ilijaš u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH"
Posjeta Švicarske delegacije općini Ilijaš u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 14 Ožu 2019 13:25

 

SVICARSKA DELEGACIJA SOVRLEU Društvenom centru u Mrakovu upriličen je sastanak delegacije Švicarske i predstavnika UNDP-a sa predstavnicima Općine Ilijaš.

Cilj posjete Švicarske delegacije je razgovor s korisnicima projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a realizira ga UNDP BiH u 24 jedinice lokalne samouprave u BiH, među kojima je i općina Ilijaš.

U toku posjete delegacija Švicarske je razgovarala sa predstavnicima Općine o napretku koji je ostvarila Općina Ilijaš u toku realizacije projekta, kao i planovima za dalju realizaciju usvojenih dobrih praksi i modela nove vizije mjesnih zajednica u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici partnerskih mjesnih zajednica koji su predstavnicima Švicarske delegacije prezentirali konkretne primjere usvojenih dobrih praksi i značajne aspekte projekta koji su omogućili unaprijeđenje rada partnerskih mjesnih zajednica.

Pored navedenih, sastanku su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija Udruženje "Budi mi drug" i Udruženje "Carpe diem – Iskoristi dan" koji su prezentirali projekte koje su u saradnji s mjesnim zajednicama realizirali u Društvenom centru.

Nakon sastanka, delegacija Švicarske posjetila je mjesnu zajednicu Podlugovi, naselje Sovrle, gdje je iz navedenog projekta početkom ove godine postavljena javna rasvjeta.

"Švicarska vlada već duži niz godina prisutna je u BiH i podržava brojne projekte koji pružaju potporu lokalnim samoupravama. Ovaj projekat me impresionirao jer su građani jako angažirani i prilikom kandidiranja projekta iskazuju svakodneve potrebe i želje.

Projekat se provodi u brojim općinama u BiH i Općina Ilijaš je jedna od njih. Mi upravo u ovom periodu vodimo razgovore sa UNDP-om i sa Vladom Švedske koja je drugi donator kako bi projekat bio nastavljen", kazala je Beate Elsässer, zamjenica šefice Direkcije za Istočnu Evropu u Švicarskoj Agenciji za razvoj.

POSJETA SVICARSKE DELEGACIJENačelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se prisutnima na posjeti i upoznao ih o projektima koje je sufinansirala Općina, kao i planovima za dalje unaprijeđenje rada mjesnih zajednica.

"Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" podrazumijeva osposobljavanje osoba koje rade u mjesnim zajednicama kako bi mogli kreirati, kandidirati i realizirati različite projekte. Dakle, ono što mene naročito raduje kod realizacije ovih projekata jeste da smo u periodu od kako traje projekat osposobili osobe u šest mjesnih zajednica koje praktično mogu provesti sve procedure od početne ideje do završetka projekta.

Ono što daje posebno važnost ovim projektima jeste da se prioriteti utvrđuju na bazi potreba i želja građana na forumima građana. Građani MZ Podlugovi su kao prioritet utvrdili izgradnju javne rasvjete u naselju Sovrle, napisali su projekat, dobili dozvole, proveli sve potrebne procedure i projekat se realizovao. Suštinski je važno da su građani zadovoljni i da su oni zapravo izabrali ovaj projekat", rekao je Fazlić.

U protokolu finansiranja projekata koje provodi UNDP Općina Ilijaš se obavezala da će svaki projekat sufinansirati sa 30 posto.

"Većina projekata sufinansirana je najmanje sa 30 posto, a jedan značajan broj i do 50 posto. Projekti su dizajnirani tako da UNDP učestvuje sa 17.000 KM kao osnovnim iznosom, a svu razliku Općina Ilijaš izdvoji iz svog budžeta. Neki projekti su koštali i preko 30.000 KM, jer mi u Općini Ilijaš cijenimo projekte koje izaberu građani i želimo da se realizuju", zaključio je Fazlić.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas482
mod_vvisit_counterJuče2723
mod_vvisit_counterOva sedmica9129
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45832