Home Vijesti Učesnici projekta „ECO Karst“ uživali u posjeti Bijambarama
Učesnici projekta „ECO Karst“ uživali u posjeti Bijambarama PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 07 Ožu 2019 06:58

 

ecokrast bijambareU organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, u okviru projekta „ECO Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“, održana je radionica na Bijambarama.

Posjetitelji, učesnici projekta obišli su ljepote ovog pejzaža, a nakon obilaska Bijambarske pećine upriličena je posjeta firmi BioHalilović i upoznavanje sa radom destilerije i prerada bilja do stvaranja cijenjenih ekološki i organski proizvedenih krema, eteričnih ulja, čajeva i drugih proizvoda.

O važnosti ovog projekta za lokalnu zajednicu i za same Bijambare govorio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

"Ovo je jako važan projekat koji obuhvata sedam zaštićenih područja i sedam država Dunavskog sliva. Bitna je razmjena iskustava jer su ovdje učesnici iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Interes lokalne zajednice je da lokalno stanovništvo bude aktivno uključeno u projekat, da Zaštićeno područje dobije ekonomsku valorizaciju, uključivanje ljudi koji su pokrenuli biznise ili mala poduzetništva i ovo područje treba da otvori tu mogućnost i kroz ostale sadržaje da privuku što više gostiju čime se stvara i tržište za proizvode koje pravi lokalno stanovništvo. U tom smislu Općina Ilijaš podržava ovaj projekat, želimo da on dobije svoju konkretizaciju i zajedno ćemo sa predstavnicima Javne ustanove raditi na tome", rekao je Fazlić.

Cilj ovog projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju i održivoj upotrebi kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida, podižući i identifikujući svijest o ekosistemskim uslugama kroz povećanje broja probiodiverzitetskih poduzetnika. Među šesnaest projektnih partnera nalazi se i KJU za zaštićena prirodna područja sa svojim pilot-područjem – Zaštićenim pejzažem „Bijambare“.

"Nakon dvije godine ovaj projekat se privodi kraju. Mi smo posjetili sva zaštićena područja u ovih sedam zemalja, preostala je Slovenija gdje će biti ecokrast bijambare fazlic deliczavršni skup u junu. Mi smo najzadovoljniji saradnjom sa Općinom Ilijaš, primjer sinergije lokalne zajednice i Zaštićenih područja. Projekat je htio da pokaže benefite koji mogu zaštićena područja razvijena sa dobrom i kvalitetnom ponudom doprinijeti lokalnom stanovništva. Mi smo imalii nekoliko radionica sa lokalnim stanovništvom i nagradit ćemo najaktivnije posjetom Sloveniji kako bi afirmisali svoj proizvod po uzoru na Evropsku uniju jer je Slovenija u eko turizmu otišla korak dalje. Naše Bijambare svakim danom sve više imaju karakter eko turizma, u ovoj vazdušnoj banji na 950 metara nadmorske visine, jer svi oni koji dođu vrate se sa par stotina novih elektrocita u svom krvnom sustavu", kazao je Osman Delić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.

Oko 50 posjetilaca izrazili su veliko oduševljene bogatstvom prirode i ljepotom područja Bijambara, Krivajevića, Nišića i Crne Rijeke, a posebno gostoprimstvom i edukacijom u firmi BioHalilović vlasnice Mejre Halilović. Ona kaže da više treba ulagati u poljoprivredu i da treba raditi jer se od svog rada može uvijek živjeti.

"Ovakvi projekti pomažu kroz partnerstvo, razmjenu iskustava, upotrebu znakova u Zaštićenom području. Projekat educiranja i prireme projekata za apliciranja za sredstva pomoći će svima jer je svaka edukacija korisna ne samo nama nego i kooperantima, čak i jedna rečenica može biti korisna. Uvijek ima ideja, mi predlažemo, ali potrebno je ulagati više u poljoprivredu, posebno u ovim područjima gdje ta grana baš i nije profitabilna", zaključuje Halilović.

Tokom budućih sastanka bit će organizovano niz radionica gdje će učesnici razmjenjivati znanja i prakse u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas366
mod_vvisit_counterJuče2723
mod_vvisit_counterOva sedmica9013
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45716