Home Vijesti Svečano otvorenje trga "Alije Izetbegovića" u Ilijašu
Svečano otvorenje trga "Alije Izetbegovića" u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 28 Velj 2019 22:48

trg1Povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a nakon defilea učenika Kampusa Perzijsko - bosanskog koleđa sa internatom i polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, upriličeno je otvorenje trga koji nosi naziv po prvom predsjedniku samostale Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Otvorenju novoizgrađenog trga „Alije Izebtegović“ prisustvovali su načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović, te mnogobrojni građani Ilijaša.

Načelnik Fazlić i predsjedavajuća Omerović obratili su se prisutnima i čestitali Dan reintegracije općine Ilijaš i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Omerović je istakla da moramo gajiti kulturu sjećanja na sve zaslužne ljude, a 

da je svakako predsjednik Izetbegović jedan od njih. I da ono što nam je on ostavio su skromnost, državnička mudrost i moralnost. Da taj put trebamo svi slijediti, a mladi posebno biti svjesni da se za bolju BiH možemo izboriti isključivo vlasitim radom, zalaganjem i znanjem.

trg2

"Izuzetna mi je čast da Vam se obratim u ime OV Ilijaš povodom svečanosti otvorenja novoizgrađenog trga u našem Ilijašu koji je još jedan u nizu iznimno važnih infrastrukturnih projekata koji su realizirani. U Bosni i Hercegovini izgrađeni su mnogobrojni trgovi, ulice pa i mostovi koji nose ime u čast prvog
predsjednika Predsjedništva Republike BiH, Alije Izetbegovića. S ponosom ističemo da će od danas zvanično i gradski trg u Ilijašu nositit veličanstveno ime „Alija Izetbegović“.  Različita su mjerila značajnosti pojedinaca i ljudske veličine, ali Alija Izetbegović je bio značajna ličnost jer je kao osoba bio dovoljno misaon, konzistentan i ljudski dosljedan, postojan i radan, da preuzme baštinu, naslijeđe svoga vremena i svijeta uvažavo je i priznavao univerzalne vrijednosti", kazala je Omerović.

Načelnik Akif Fazlić je istakao da je Ilijaš općina koja daje sliku optimizma i govori kako se vlastitim zalaganjem mogu postići dobri rezultati i da to može biti dobra osnova da mladi ljudi ovdje ostaju.

"Želim kazati da su naši građani prije svega svojim radom i zalaganjem doprinijeli obnovi ovoga grada, a i kroz pomoć prije svega Vlade Kantona, međunarodnih organizacija i nas kroz Općinu i kroz lokalni budžet. Znam da smo uspjeli dosta toga napraviti. Ilijaš ima svoj program i ono što je jako bitno imamo usvojenu strategiju razvoja općine Ilijaš. Danas smo na ovom mjestu, 

trg3

gdje otvaramo trg „Alije Izetbegovica“ koji jeste definisan strategijom i prostor koji sa urbanističkog značaja šalje lijepu poruku Ilijašu.

Projekat rekonstrukcije i redizajna trga ispred Kulturno - sportskog centra u Ilijašu bio je zahtjevan projekat s aspekta građevinske operative i finansijskih sredstava koje je trebalo obezbijediti. Završetkom ovog projekta općina Ilijaš dobila je sasvim novi izgled, koji će svakako postati prepoznatljivo obilježje", rekao je Fazlić. 

Vrijednost projekta je cca 450.000 KM. Idejno rješenje i projektnu dokumentaciju uradio je „Studio ARH“ d.o.o Sarajevo. Izvođać radova bila je firma „Fazum gradnja“ d.o.o Ilijaš. Nadzor nad izvođenjem radova vršio je Institut za građevinarstvo „IG“ Banja Luka. Projektantski nadzor vršio je „Studio ARH“ d.o.o Sarajevo. Kameni masiv sa nazivom trga izradilo je JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Izgradnjom trga dodatno se urbaniziralo središte Ilijaša, a gradski trg bit će mjesto za okupljanje i druženje na radost svih njegovih građana, s predviđenim klupama i stalnom pozornicom kojom će biti riješen problem održavanja kulturnih događaja kroz godinu.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2221
mod_vvisit_counterJuče2347
mod_vvisit_counterOva sedmica8145
mod_vvisit_counterOvaj mjesec44848