Home Vijesti Načelnici sarajevskih općina sa čelnicima KS o Budžetu za 2019. godinu
Načelnici sarajevskih općina sa čelnicima KS o Budžetu za 2019. godinu PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 29 Sij 2019 07:54

sastanak vlada ks nacelnici opcinaO Budžetu Kantona Sarajevo za 2019, godinu, o kojem će se Skupština izjašnjavat sutra, sa načelnicima sarajevskih opština razgovarali su danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković i ministar finansija Amel Kovačević.

Kako je naglašeno, sastanak je upriličen da bi se napravio presjek projekata koji su u fazi realizacije te da se definira pristup u kandidiranju novih kapitalnih projekata od interesa za općine i Kanton.

U svojim izlaganjima načelnici su predočili najznačajnije projekte koji se, uz učešće općinskih budžeta, manjim ili većim dijelom finansiraju i iz Budžeta Kantona. Svaka općina ima svoje specifičnosti i strategije razvoja, ali ono što skoro sve izdvajaju među prioritetima je nužnost izgradnje saobraćajne infrastrukture, od cesta, kružnih tokova, asfaltiranja makadamskih cesta do velikih projekata izgradnje I transverzale, južne longitudinale, parkinga.

Vodosnabdijevanje, izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture, vodozaštitna zona, uređenje vodotoka i sanacija klizišta takođe su u vrhu prioriteta potreba lokalnih zajednica, čije rješavanje zahtijeva značajna budžetska i kreditna sredstva.

Završetak izgradnji i opremanje vrtića, škola kao i obnova njihovih fasada, sportskih i rekreativnih prostora su projekti koji će se nastaviti i u ovoj i narednim godinama. Posebno su naglašene potrebe ulaganja u industrijske zone, pristupnih puteva do njih i njihovo opremanje.

Razgovori sa lokalnim zajednicama oko budžeta počeli su u fazi njegovog kreiranja. Prema riječima premijera Forte, u procesima donošenja budžeta zatečen je vrlo nizak stepen realizacije započetih projekata. Kao glavni uzrok toga on prepoznaje u nedovoljnim kadrovskim kapacitetima kantonalnih institucija da sa znanjem i strukom odgovore zahtjevima ozbiljnih i skupih projekata.

“Do sada nisam vidio da je akcent bio na implementaciji, završetku projekata. Mnogo se stvari započelo, a zbog nespremnosti, neznanja, birokratije, složenih procedura, ti se projekti godinama vuku bez konkretne realizacije. To ćemo mijenjati, kadrovski se poboljšati i ići bržim tempom. Kad se projekt spremi, sa građevinskom dozvolom može odmah početi njegova implementacija“, poručio je premijer Forto.

“Odnos Kantona Sarajevo prema lokalnim zajednicama će u najmanju ruku ostati isti, ako ne i bolji", poručio je predsjedavajući Konaković te istakao da će sve sarajevske općine imati isti tretman. Obećao je da se neće narušiti projekti koji imaju kontinuitet i koji su prepoznati kao važni za općine i Kanton Sarajevo.

Izvor: Press Vlade KS

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1219
mod_vvisit_counterJuče1710
mod_vvisit_counterOva sedmica2929
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28825