Home Vijesti Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana državnosti BiH
Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš povodom Dana državnosti BiH PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Stu 2018 16:49

FB IMG 1542988235376Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“ počelo je zvanično obilježavanje Dana državanosti BiH u organizaciji Općine Ilijaš. Potom je program nastavljen svečanom sjednicom Općinskog vijeća u zgradi Općine Ilijaš. 

Gost predavač na svečanoj sjednici bio Amir Duranović doktor historijskih nauka, docent na oblastima Uvod u historijsku nauku i pomoćne historijske discipline i Svjetska i bosanskohercegovačka historija novog vijeka i savremenog doba na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Duravnović je ukazao na činjenicu da je u uslovima II svjetskog rata, periodu destrukcije globalnih razmjera, postojala grupa ljudi koja je uspjela ostvariti nešto što se zove društveni dogovor i obnoviti ideju države BiH na način da njeni građani žive ravnopravno na svakom njenom dijelu.

"Trebalo je proći vremena da to što je usvojeno kao deklaracija 1943. godine postane dio političke i zakonodavne prakse, odnosno da zaživi. FB IMG 1542988243738Savremena historija BiH ima svoj uspon, od obnove državnosti 1943. godine, ekonomskog i društvenog oporavka u poslijeratnom periodu do završe faze izgradnje države, odnosno stjecanja neovisnosti u 90-im godinama 20. stoljeća i kada je opet kao žrtva fašizma morala da se brani.

Trebamo biti zadovoljni saznanjem da smo u prilici obilježavati Dan državnosti BiH, bez obzira što postoje određena politička i društvena neslaganja oko toga. To će vjerovatno trajati upravo zato što smo u 90-im godinama imali jedan veliki društveni lom u odnosu na prethodni društveno - politički poredak i trebat će vremena da se izgradi nova vrsta društvenog dogovora o tome kako želimo da vidimo BiH. Trebaće puno energije, vremena, truda, zalaganja, ali ima nešto što je iznad toga, a to je ideja da svi u ovoj državi možemo živjeti ravnopravno i zadovoljno i to je nešto za što se vrijedi zalagati", rekao je dr. Duranović.

FB IMG 1542988241154Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je nemjerljiv značaj ovog datuma za našu domovinu.

"Dan državnosti BiH je najvažniji datum za našu domovinu i njene građane. Ovo je prilika da se podsjetimo i odamo priznanje i počast našim bližim precima koji su 1943. godine donijeli rezuluciju koja je značila baštinjenje vrijednosti antifašizma, o opredjeljenju građana BiH da žive u jednoj državi.

Ono što je najvažnije donijela je odluku o principima na kojima će ta država počivati, i organizirati se. Ti principi su značili potpunu ravnopravnost svih naroda u BiH i taj princip je prošao historijsku provjeru na kojima je BiH imala socijalni, ekonomski, kulturni i svaki drugi razvoj do agresije. Nažalost poslije agresije, novo uređenje nije napravljeno na tim principima.

Želim podsjetiti na riječi rahmetli Alije Izetbegovića, koje je rekao u New Yorku 1997. godine kada je dobio nagradu za demokratiju, da Bosna FB IMG 1542988204761nije parče zemlje na Balkanu ona je ideja, vjera da u njoj mogu živjeti narodi različitih vjera, različitih kulturnih tradiciji i na tom osnovu treba graditi budućnost i ustavno - pravni poredak i ako to uspijemo BiH će biti mjesto prosperiteta i svi njeni građani ostvarit će svoje životne snove", kazao je Fazlić.

Na kraju sjednice dodjeljene su diplome i nagrade za pobjednike literarnog konkursa za učenike osnovnih škola sa područja općine Ilijaš od VI do IX razreda o temi “Bosno, domovino, mati”. Pobjednice literarnog konkursa su Almedina Herić - I mjesto, Emina Pušina - II mjesto i Ajla Bukva - III mjesto.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1245
mod_vvisit_counterJuče1710
mod_vvisit_counterOva sedmica2955
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28851